HomeBloggen met WordPress (gratis versie en op eigen domein)

Bloggen met WordPress (gratis versie en op eigen domein)

WordPress is een zogeheten Content Management System (cms). Het stelt je in staat om snel en zonder al te veel technische kennis een website of blog op te zetten. Bloggen met WordPress gaat dus makkelijk en vrij intuïtief. Hoewel WordPress prima geschikt is om klassieke, statische websites te maken, is het in oorsprong ontwikkeld als blogsoftware. In wat volgt ligt de focus voornamelijk op het bloggen.

Laatste update: 03/09/2023

1. Bloggen met WordPress: de gratis versie

Via WordPress.com kan je blog letterlijk binnen 5 minuten een feit zijn. Wie met een tekstverwerker overweg kan kan meteen beginnen bloggen. Het internetadres van je blog is dan zoiets als https://jouwsite.wordpress.com. En “gratis” betekent in dit geval ook altijd 0 euro. Geen addertjes onder het gras wat dat betreft. Je onderschrijft wel de voorwaarden opgelegd door WordPress.

Je kan snel een gratis WordPress-blog beginnen met deze korte handleiding voorzien van videobeelden.

Een valabel alternatief voor de gratis versie van WordPress  is Blogger, ook bekend als blogspot.com. Dit is een dienst van Google. Blogger is in een rechtstreekse vergelijking met WordPress nog een stuk eenvoudiger in gebruik. Anderzijds zijn de mogelijkheden over het algemeen wat beperkter en ziet het er doorgaans wat minder “professioneel” uit dan bij WordPress. Vooral de standaard templates van blogger zagen er behoorlijk gedateerd uit, al werd onlangs op dat vlak een inhaalslag gemaakt.

Voor zowel Blogger als WordPress.com gelden de voor- en nadelen van gratis bloggen.

2. Bloggen met WordPress op een eigen domein

Blog via WordPress.org en je hebt je blog volledig “in eigen beheer.” De url van je blog is dan zoiets als https://jouweigensite.com/, hetgeen voor buitenstaanders meteen een stuk professioneler overkomt. Vooral als je je blog (ook) commercieel wil inzetten is dit van groot belang.

Om te kunnen bloggen op je eigen domein koop je een domeinnaam. Daarnaast heb je ook nog goede hosting nodig. In dit geval installeer je WordPress zelf op je doemein.

3. Een WordPress-blog op eigen domein, wat mag het kosten?

WordPress is helemaal gratis te installeren en te gebruiken. Je domeinnaam vertegenwoordigd een kost van iets meer dan 10 euro per jaar (of minder). Een deugdelijk hostingpaket – voor een gemiddeld blog – moet zeker voor zo’n 60 euro per jaar te vinden zijn. Overigens raad ik voor de hosting van je blog zonder meer JustHost.nl aan. Misschien niet de allergoedkoopste op de markt, maar wel bevolkt met mensen met een groot hart (voor WordPress) die weten wat service is. Ook lang na de kantooruren.

Met behulp van onderstaande calculator kun je een raming maken van de kosten voor je WordPress-blog. Kijk hier voor actuele prijsinformatie.

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Just Host.nl Blog Onkosten Calculator
Summary
Naam Totaal
“{{getWooProductName}}” is toegevoegd aan je winkelwagen
Have a promocode?
Promocode Hide Show

Het zal je opvallen dat je voor relatief weinig geld een blog of website kan opzetten. Een stukje duurder wordt het als je het WordPress-onderhoud wil uitbesteden. Professionele tussenkomsten zijn nu eenmaal niet gratis. Toch kan je het noodzakelijke WordPress-onderhoud prima zelf uitvoeren. Ook wanneer je niet technisch aangelegd.

4. Regelmatige updates van WordPress.org

WordPress.org wordt heel regelmatig bijgewerkt. Dit gebeurt om het cms verder te verbeteren én – minstens even belangrijk – om veiligheidsissues te tackelen (zie verder). Het is daarom belangrijk om steeds de nieuwste versie van WordPress te gebruiken. In je WordPress-dashboard krijg je automatisch een melding wanneer er een nieuwe update is.

En WordPress onderging de laatste jaren inderdaad nogal wat wijzigingen. Zo maakte de verouderde WYSIWYG-editor plaats voor de (Gutenberg)-blokeditor. Vind je deze nieuwe blokeditor maar niks? Installeer dan de plugin Klassieke editor. WordPress zal dan grotendeels werken volgens de principes van de oude WordPress-editor. Het is alleen niet duidelijk hoelang die plugin nog zal worden ondersteund.

Deze video is wat gedateerd. Intussen zijn we aanbeland bij WordPress 6.3. Nu werken bepaalde functies veel beter en zijn er nog veel meer mogelijkheden, functies en instellingen. Toch laat ik deze video staan, omdat ‘ie Nederlandstalig is. Maar de basisprincipes blijven uiteraard overeind.

Extra Gutenberg blocks aan WordPress toevoegen?

De Gutenberg-editor biedt standaard heel wat nuttige elementen waaruit zo’n webpagina kan opgebouwd worden. Maar desondanks zijn er nog een aantal blokken die ontbreken om echt een functionele site te maken. Daarom komen diverse ontwikkelaars met speciale Gutenberg block plugins. Zo heb je bijvoorbeeld:

Ook bouwers van WordPress-plugins komen steeds vaker met eigen Gutenberg blocks. Deze zijn dan uiteraard bedoeld om te gebruiken in combinatie met die plugins.

5. Veel meer mogelijkheden vanaf WordPress 5.9 met Full Site Editing

Als je WordPress-theme overweg kan met Full Site Editing (FSE) heb je met klap veel meer opties om je blog in te delen en aan te kleden naar eigen smaak en behoefte. Zo goed als elk onderdeel waaruit je site is opgebouwd kan worden aangepast.

Opgelet: je WordPress-thema moet wel geschikt zijn om met Full Site Editing te werken. Momenteel is aanbod aan FSE-themes nog vrij beperkt, maar de verwachting is dat het aanbod snel zal groeien.

6. Laatste belangrijke update in het rijtje: WordPress 6.3

Eerlijk is eerlijk: die nieuwe blokeditor van WordPress werkte in het verleden niet altijd even feilloos en intuïtief. En ook nu nog is het wennen als je voor niet gewend bent om met deze versie van WordPress te werken.

Maar in WordPress 6.3 werden een aantal serieuze verbeteringen aangebracht die de editor wat overzichtelijker en gebruiksvriendelijker maken. Zo kun je onder meer veel handiger werken met blokpatronen en je gesynchroniseerde blokken.

7. Berichtenpagina toevoegen aan WordPress

Dit is iets dat bij starters wel eens voor wat verwarring kan zorgen. Hoewel WordPress destijds vooral bedoeld was om te bloggen, kan je na de installatie van de WordPress-setup nog niet meteen aan de slag.

Als je een blog aan je WordPress-site wil toevoegen moet je eer een aparte berichtenpagina aanmaken in WordPress. Dat is een vaste pagina waarop al je blogberichten komen te staan. En je zal in WordPress moeten aangeven dat dié pagina de plek is waar alle blogs moeten komen.

Maak een blogpagina in WordPress

8. WordPress naar je hand zetten

Wat het bloggen met WordPress zo leuk maakt is dat je het helemaal jouw ding kan maken. Van een heel eenvoudig blog tot een professioneel uitziend internetmagazine en alles daartussen. Eens je WordPress optimaal hebt ingesteld begint het spel met de:

a) WordPress-thema’s

Met deze sjablonen kan je je site een heel eigen gezicht geven. De keuze aan thema’s is werkelijk gigantisch, en bovendien kan je elk van die themes nog eens helemaal individualiseren. Voor sommige blogthemes moet je betalen, andere zijn gratis.

Heb je moeite om door het bos de bomen te zien dan is dat niet zo gek. Hierbij toch enkele tips in de zoektocht naar een thema dat past bij jou(w blog).

b) WordPress-plugins

Plugins zijn kleine programmaatjes die aan je WordPress-blog nog meer functies toevoegen, dan wel het leven van jou als blogger danig kunnen vergemakkelijken. Ook hier is de keuze overweldigend. Welke moet je kiezen? Van hieruit is dat moeilijk te zeggen, want niet elke plugin is geschikt en/of nuttig voor ieder blogtheme. Enige tijd geleden bracht ik een tiental essentiële plugins samen. Lees ook de waarschuwingen onderaan het bericht in kwestie!

9. Wijzigingen in je WordPress-theme opslaan in een child theme

Het voordeel van werken met WordPress.org is dat je naar hartenlust thema’s kan aanschaffen én deze dan ook nog eens he-le-maal kan aanpassen aan je eigen smaak. Al dan niet door in de CSS-code te gaan stoeien. In dat geval zijn child themes verdomd nuttig. Anders mag je na iedere (noodzakelijke) update van je favoriete WordPress-thema helemaal opnieuw beginnen.

10. Een must: je WordPress-site beveiligen

WordPress is open source software. Dat betekent dat iedereen aan de broncode kan en naar hartenlust Themes en plugins kan ontwikkelen. Voeg daarbij nog de enorme populariteit/verspreiding van WordPress.org en je begrijpt dat daar ook de achilleshiel zit. Niet iedereen is even onderlegd in het programmeren en niet iedereen heeft het even goed met je voor. Om kort te gaan: bloggen met WordPress op een eigen domein betekent dat je eigenlijk altijd op je hoede moet zijn voor veiligheidslekken. Sterke wachtwoorden en een paar voorzorgsmaatregelen kunnen veel onheil voorkomen.

Bij de gratis versie van WordPress hoef je je (bijna) geen zorgen te maken over de veiligheid. WordPress zelf verzorgt niet alleen de hosting van je blog, Het systeem wordt ook automatisch up-to-date gehouden en eventuele veiligheidsproblemen worden ook door hen aangepakt. Hiermee hebben we dus één van de grootste voordelen van gratis bloggen te pakken: bloggen zonder zorgen (en technische kennis).

11. WordPress is sterk in SEO

SEO – zoekmachineoptimalisatie – zit zowat ingebakken in het DNA van WordPress. Haar structuur (met onder andere het gebruik van categorieën en tags en de archiefpagina’s) zorgt ervoor dat Google WordPress-blogs over het algemeen graag en makkelijk indexeert. Het moet er allemaal voor zorgen dat je blog meer bezoekers over de vloer krijgt.

12. Nog vragen over WordPress

WordPress is open source. Wat betekent dat?

Omdat WordPress.org open source software is mag iedereen aan de software bijdragen. Elkeen kan naar goeddunken wijzigingen aanbrengen en er – bijvoorbeeld – nieuwe plugins voor ontwikkelen. Open source betekent ook dat iedereen WordPress gratis mag downloaden en gebruiken.

Hoeveel kost WordPress?

Zowel WordPress.com als WordPress.org zijn gratis te gebruiken. Maar wil je een blog op een eigen domeinnaam, dan gebruik je WordPress.org. Om te kunnen bloggen moet je een domeinnaam aankopen alsook een hostingpakket.

Is WordPress veilig?

In principe kan elke website gehackt worden, dus ook eentje de op WordPress draait. Maar neem enkele voorzorgsmaatregelen en de risico’s zouden minimaal moeten zijn.
Werk altijd met de laatste nieuwe versie van WordPress, gebruik geen verouderde plugins en update ook je WordPress-thema naar de laatste nieuwe versie.

Wat zijn WordPress widgets?

WordPress widgets zijn kleine stukjes content die je op je blog kan plaatsen. Ze bestaan naast je blogberichten of -pagina’s. Je vindt ze vaak in de zijbalk van een blog of in de footer. Ze zijn vooral bedoeld om een site op te leuken of er extra functionaliteit aan te geven.

Ik wil de oude WordPress-editor blijven gebruiken, kan dat?

Vind je de Gutenberg-editor niet zo handig, dan kan je je toevlucht nemen tot de plugin Klassieke editor. Je kan WordPress dan blijven gebruiken in de traditionele WYSIWYG-editor.

13. Nog enkele interessante artikels over WordPress

Tot slot volgen hier nog enkele links waar je terecht kan voor verdere informatie of hulp. Tussen haakjes wordt vermeld waarvoor je er precies terecht kan.