Laatste update: 19/05/2018

WordPress is een zogeheten Content Management System (cms). Het stelt je in staat om snel en zonder al te veel technische kennis een website of blog op te zetten. Bloggen met WordPress gaat dus makkelijk en vrij intuïtief. Hoewel WordPress prima geschikt is om klassieke, statische websites te maken, is het in oorsprong ontwikkeld als blogsoftware. In wat volgt ligt de focus voornamelijk op het bloggen.

Inhoud:

 1. WordPress.com: de gratis versie
 2. Vergelijking tussen WordPress.com en WordPress.org (infographic)
 3. WordPress op je eigen domein
 4. Regelmatige updates van WordPress.org
 5. Een WordPress-blog op eigen domein: wat kost het?
 6. Je WordPress-site aanpassen
 7. Wijzigingen in je WordPress-theme opslaan in een child theme
 8. Het WordPress-blog beveiligen
 9. WordPress is sterk in SEO
 10. Andere interessante artikels over WordPress
 11. Een blik op de toekomst van WordPress
 12. Nuttige links en hulpbronnen voor WordPress-gebruikers

1. Bloggen met WordPress: de gratis versie

Via WordPress.com kan je blog letterlijk binnen 5 minuten een feit zijn. Wie met een tekstverwerker overweg kan kan meteen beginnen bloggen. Het internetadres van je blog is dan zoiets als https://jouwsite.wordpress.com. En “gratis” betekent in dit geval ook altijd 0 euro. Geen addertjes onder het gras wat dat betreft. Je onderschrijft wel de voorwaarden opgelegd door WordPress.

Je kan snel een gratis WordPress-blog beginnen met deze korte handleiding voorzien van videobeelden.

Een valabel alternatief voor de gratis versie van WordPress  is Blogger, ook bekend als blogspot.com. Dit is een dienst van Google. Blogger is in een rechtstreekse vergelijking met WordPress nog een stuk eenvoudiger in gebruik. Anderzijds zijn de mogelijkheden over het algemeen wat beperkter en ziet het er doorgaans wat minder “professioneel” uit dan bij WordPress. Vooral de standaard templates van blogger zagen er behoorlijk gedateerd uit, al werd onlangs op dat vlak een inhaalslag gemaakt.

Voor zowel Blogger als WordPress.com gelden de voor- en nadelen van gratis bloggen.

2. WordPress.com versus WordPress.com (infographic)

Na dit kort intermezzo terug naar WordPress. Uiterlijk zie je misschien niet zoveel verschil tussen beide varianten van WordPress. Op de wordpress.com-domeinnaam na dan. Onderstaande infographic toont de wezenlijke verschillen tussen beiden:

bloggen met WordPress infographic

Bloggen met WordPress: infographic met de belangrijkste verschillen tussen WordPress.org (op een eigen domein) en wordpress.com (gratis versie). Bron infographic

3. Bloggen met WordPress op een eigen domein

Blog via WordPress.org en je hebt je blog volledig “in eigen beheer.” De url van je blog is dan zoiets als https://jouweigensite.com/, hetgeen voor buitenstaanders meteen een stuk professioneler overkomt. Vooral als je je blog (ook) commercieel wil inzetten is dit van groot belang.

Om te kunnen bloggen op je eigen domein koop je een domeinnaam. Daarnaast heb je ook nog goede hosting nodig. In dit geval installeer je WordPress zelf op je doemein.

4. Regelmatige updates van WordPress.org

WordPress.org wordt heel regelmatig bijgewerkt. Dit gebeurt om het cms verder te verbeteren én – minstens even belangrijk – om veiligheidsissues te tackelen (zie verder). Het is daarom belangrijk om steeds de nieuwste versie van WordPress te gebruiken. In je WordPress-dashboard krijg je automatisch een melding wanneer er een nieuwe update is.

Zo zijn we sinds begin juni 2017 aanbeland bij WordPress 4.8. Deze versie biedt onder meer de mogelijkheid om op een erg simpele manier foto’s en video’s toe te voegen in de sidebar van je blog. Ook kan je vanaf nu de (inhoud van) tekstwidgets opmaken. Erg voor de hand liggende dingen waar je tot nu toe moest prutsen met HTML om dat voor elkaar te krijgen. Eindelijk! Je vraagt je af waarom men daar niet eerder werk van maakte…

Nog een andere belangrijke toevoeging is te vinden in de WordPress-versie 4.9.6. Hier vinden we immers een aantal tools die je helpen om je blog te laten voldoen aan de nieuwe Europese privacywetgeving (AVG/GDPR). De nieuwe wet gaat in op 25 mei 2018.

Maak een back-up van je blog vooraleer je WordPress bijwerkt naar de nieuwste versie. Het is immers altijd mogelijk dat er wat misgaat tijdens het updaten, en dan heb je een reservekopie achter de hand.

Bloggers die werken met de gratis versie (WordPress.com) hoeven zich geen zorgen te maken over updates. WordPress zelf zorgt ervoor dat alles blijft werken zoals het hoort.

5. Een WordPress-blog op eigen domein, wat mag het kosten?

WordPress is helemaal gratis te installeren en te gebruiken. Je domeinnaam vertegenwoordigd een kost van zo’n 10 euro per jaar (of minder). Een deugdelijk hostingpaket – voor een gemiddeld blog – moet zeker voor zo’n 40 euro per jaar te vinden zijn. Overigens raad ik voor de hosting van je blog zonder meer JustHost.nl aan. Misschien niet de allergoedkoopste op de markt, maar wel bevolkt met mensen met een groot hart (voor WordPress) die weten wat service is. Ook lang na de kantooruren.

6. WordPress naar je hand zetten

Wat het bloggen met WordPress zo leuk maakt is dat je het helemaal jouw ding kan maken. Van een heel eenvoudig blog tot een professioneel uitziend internetmagazine en alles daartussen. Eens je WordPress optimaal hebt ingesteld begint het spel met de:

a) WordPress-thema’s

Met deze sjablonen kan je je site een heel eigen gezicht geven. De keuze aan thema’s is werkelijk gigantisch, en bovendien kan je elk van die themes nog eens helemaal individualiseren. Voor sommige blogthemes moet je betalen, andere zijn gratis.

Heb je moeite om door het bos de bomen te zien dan is dat niet zo gek. Hierbij toch enkele tips in de zoektocht naar een thema dat past bij jou(w blog).

b) WordPress-plugins

Plugins zijn kleine programmaatjes die aan je WordPress-blog nog meer functies toevoegen, dan wel het leven van jou als blogger danig kunnen vergemakkelijken. Ook hier is de keuze overweldigend. Welke moet je kiezen? Van hieruit is dat moeilijk te zeggen, want niet elke plugin is geschikt en/of nuttig voor ieder blogtheme. Enige tijd geleden bracht ik een twintigtal essentiële plugins samen. Lees ook de waarschuwingen onderaan het bericht in kwestie!

7. Wijzigingen in je WordPress-theme opslaan in een child theme

Het voordeel van werken met WordPress.org is dat je naar hartenlust thema’s kan aanschaffen én deze dan ook nog eens he-le-maal kan aanpassen aan je eigen smaak. Al dan niet door in de CSS-code te gaan stoeien. In dat geval zijn child themes verdomd nuttig. Anders mag je na iedere (noodzakelijke) update van je favoriete WordPress-thema helemaal opnieuw beginnen.

8. Een must: je WordPress-site beveiligen

WordPress is open source software. Dat betekent dat iedereen aan de broncode kan en naar hartelust Themes en plugins kan ontwikkelen. Voeg daarbij nog de enorme populariteit/verspreiding van WordPress.org en je begrijpt dat daar ook de achilleshiel zit. Niet iedereen is even onderlegd in het programmeren en niet iedereen heeft het even goed met je voor. Om kort te gaan: bloggen met WordPress op een eigen domein betekent dat je eigenlijk altijd op je hoede moet zijn voor veiligheidslekken. Sterke wachtwoorden en een paar voorzorgsmaatregelen kunnen veel onheil voorkomen.

Bij de gratis versie van WordPress hoef je je (bijna) geen zorgen te maken over de veiligheid. WordPress zelf verzorgt niet alleen de hosting van je blog, Het systeem wordt ook automatisch up-to-date gehouden en eventuele veiligheidsproblemen worden ook door hen aangepakt. Hiermee hebben we dus één van de grootste voordelen van gratis bloggen te pakken: bloggen zonder zorgen (en technische kennis).

9. WordPress is sterk in SEO

SEO – zoekmachineoptimalisatie – zit zowat ingebakken in het DNA van WordPress. Haar structuur (met onder andere het gebruik van categorieën en tags en de archiefpagina’s) zorgt ervoor dat Google WordPress-blogs over het algemeen graag en makkelijk indexeert. Het moet er allemaal voor zorgen dat je blog meer bezoekers over de vloer krijgt.

Geen enkele blogtip meer missen? Schrijf je in!

* indicates required
10. Nog enkele interessante artikels over WordPress

11. De toekomst van WordPress

Er komt binnen afzienbare tijd allicht verandering in de manier waarop we content gaan maken in WordPress. De vertrouwde editor zal een serieuze metamorfose krijgen, waardoor het toevoegen van de verschillende onderdelen van een blogbericht of -pagina veel makkelijker/sneller toe te voegen zijn. Er zal (meer) gewerkt worden met losse tekstblokken. Een beetje zoals dat ook het geval is bij page builders en Wix bijvoorbeeld.

Een voorproefje van wat komen gaat kan je ontdekken via de Gutenberg-plugin. Het is evenwel niet aan te raden om een en ander uit te testen op je operationeel blog, aangezien het zaakje zich nog in de experimentele fase bevindt. De bedoeling is om het programma nog verder te verfijnen en het later (wanneer het op punt staat) te integreren in een volgende grote update van WordPress.

‘t Ziet er veel belovend uit, moet ik zeggen!

 

12. Nuttige links en hulpbronnen voor gebruikers van WordPress

Tot slot volgen hier nog enkele links waar je terecht kan voor verdere informatie of hulp. Tussen haakjes wordt vermeld waarvoor je er precies terecht kan.

Foto’s: via Shutterstock.com

Reactiemogelijkheid is gesloten.