HomeWordpressGutenberg block plugins: altijd een beetje opletten
,

Gutenberg block plugins: altijd een beetje opletten

Sinds een jaartje of 3 alweer zit de (Gutenberg)-blockeditor standaard in WordPress ingebakken. Het minste wat we daarover kunnen zeggen is dat niet elke blogger daar gelukkig mee was/is. Niet verwonderlijk, want de standaard blockeditor had zo zijn kuren en was verre volledig. Intussen kreeg de bewuste editor echter flink meer mogelijkheden en zijn er tal van aanbieders van Gutenberg block plugins die het leven van content creators een stuk eenvoudiger maken. Al hebben die Gutenberg block plugins dus ook nadelen.

Moeizame start voor Gutenberg

WordPress voelde in 2018 al langer de hete adem van (onder meer) Wix in de nek. Tegenover de intuïtieve drag and drop interface van die laatste kon WordPress alleen de ronduit oubollige WYSIWYG-editor plaatsen. Die heeft verdacht veel weg van de tekstverwerker waarmee ik in de jaren ’90 van de vorige eeuw mijn eerste computerervaring opdeed. Er moest dus wel iets gebeuren.

Toen de Gutenberg-editor kwam waren mijn verwachtingen hoog gespannen. Té hoog, zo bleek, want de nieuwe blokeditor was niet vrij van kinderziektes en het zaakje werkte niet altijd even logisch. En sommige, toch vrij essentiële features waren gewoon niet beschikbaar in Gutenberg.

Gutenberg block plugins als remedie tegen de halfbakken blokeditor

Vandaag is er flink wat beterschap, al blijft het erg vreemd dat je in de standaard blokeditor tevergeefs zoekt naar een manier om je laatste blogposts in een masonry-layout op je homepage te zetten. Bizar, zeker als je weet dat het geen enkel probleem is om – bijvoorbeeld – je social media streams in je artikel te integreren. Wil je een inhoudstabel met ankerlinks voor je artikel maken? Dat kan dan weer niet in de standaard blokeditor.

Maar goed, dat geeft natuurlijk alle ruimte aan ontwikkelaars van WordPress-plugins om zelf de hiaten in te vullen. Via zo’n Gutenberg block plugin (een verzameling van verschillende handige Gutenberg-blokken) krijgt de gebruiker veel meer vrijheid om webpagina’s op te maken en in te delen. Zonder dat daar een regel code aan te pas komt, weliswaar. Vaak is zelfs een klassieke page builder genre Elementor overbodig.

Zelf deed ik de voorbije jaren ervaring op met de volgende Gutenberg block plugins:

De nadelen van Gutenberg block plugins?

Misschien kom je nu in de verleiding dan maar meteen flink aantal van dergelijke plugins te installeren op je blog. Dat is niet zo slim, want:

1. Veel Gutenberg block plugins bieden gelijkaardige blokken aan

Hoewel elke ontwikkelaar zijn eigen accenten legt is er toch ook veel overlap. Het heeft dus niet zoveel zin om 5 verschillende Gutenberg block plugins te installeren. Dat zorgt mogelijks voor verwarring bij het bloggen. Want welk Gutenberg-blok doet nu precies wat?

Daarom is het een goed idee om even na te gaan wat je nodig hebt en vervolgens te kijken welke Gutenberg block plugin bij je past.

2. Al die Gutenberg-blokken nemen schijfruimte in

Net als andere WordPress-plugins en -themes kunnen ook de vele Gutenberg-blocks aardig wat schijfruimte opslokken. En natuurlijk zorg je er met al die blokken ook voor een trager inladende website. In tijden waarin Google en je lezers almaar meer belang hechten aan snelle blogs, wil je dat liever niet.

3. Opgepast voor mogelijke conflicten met andere software

Hoe groter je bibliotheek met Gutenberg blocks hoe groter ook de kans op conflicten met andere plugins. Het kan ertoe leiden dat bepaalde functies toch niet helemaal lekker werken. In extreme gevallen kan zelfs je hele site in de soep draaien.

4. Je blog raakt te afhankelijk van deze of gene Gutenberg block plugin

Voor mij persoonlijk het grootste nadeel van het gebruik van Gutenberg block plugins. In de loop der tijd schuif je via dergelijke plugins allerlei extra code binnen op je site. Maar als je die plugins deactiveert of verwijdert verdwijnt ook die code natuurlijk. Samen met alle content die je daarmee maakte. Toegegeven, dat valt allemaal te herstellen en opnieuw in te stellen maar da’s toch weer een hoop gedoe.

Vandaar dat ik er toch de voorkeur aan geef om zoveel mogelijk content te maken met de Gutenberg-editor zoals die standaard wordt geleverd door WordPress.

Conclusie?

Volgens de makers van Gutenberg block plugins zelf maken ze het leven van content creators een stuk makkelijker. Kan best zijn, maar vooral op sites met erg veel content is het toch uitkijken. Probeer je te beperken tot één Gutenberg block plugin en probeer zo veel mogelijk je ding te doen met de standaard blokeditor. Dit om de simpele reden dat je dan makkelijker afscheid kan nemen van een Gutenberg block plugin zonder al te grote gevolgen voor de rest van je blog.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.