HomeHow toAnkerlinks plaatsen: snel naar een bepaald gedeelte van de pagina
,

Ankerlinks plaatsen: snel naar een bepaald gedeelte van de pagina

Hoe krijg je je lezer tegenwoordig nog zover dat ‘ie je artikel gaat lezen? Simpel: door het hem zo makkelijk mogelijk te maken om je content te consumeren. Met ankerlinks kan je linken naar een bepaald gedeelte van de pagina. Ankerlinks plaatsen in je wat langere blogberichten is bijvoorbeeld een goed idee. Het brengt weer dat extra stukje gebruiksvriendelijkheid.

Laatste update: 06/03/2019

Wat is een ankerlink?

Het zijn hyperlinks bedoeld om je bezoeker snel naar een ander plaats in binnen een blogbericht of -pagina te brengen. Je ziet ze hierboven. Klik er maar eens op.

In het Engels heeft men het over anchor links, speed dials, anchor tags of speed tags. Eén muisklik brengt je bezoeker meteen naar een bepaalde sectie op de pagina. In WordPress kan je anchor links maken als je wil.

In dit relatief kort artikel zijn deze interne linkjes niet echt nodig/nuttig. In het bericht over het maken van een kennisbank voor je blog kwam het bijvoorbeeld meer van pas. En ook in een overzichtspagina  of bij cornerstone content kunnen ze verdomd handig zijn.

Waarom ankerlinks plaatsen?

Je gebruikt die ankerlinks in de eerste plaats vooral om je bezoeker te plezieren. Heb je een artikel met meer dan pakweg 1500 woorden, waarbij je ook nog eens een paar plaatjes, een infographic of een videootje toevoegt, dan heeft je lezer aardig wat scrolwerk.

Zet al je anchorlinks netjes onder elkaar en je hebt een mooi inhoudstabel binnen je artikel (goed voor de SEO!) Bezoekers hoeven niet je hele stuk te doorploegen, maar kunnen meteen dat stukje eruit pikken dat voor hen interessant is. Je zou kunnen zeggen dat dit de ultieme manier is om je tekst scanbaar te maken!

En het spreekt voor zich dat zo trosje ankerlinks ook structuur en overzicht brengen.

Ankerlinks plaatsen in WordPress, hoe werkt dat?

Blog op WordPress.org en je zal allicht wel een plugin vinden die dat allemaal voor je regelt. Wij gaan hier nu manueel de ankerlinks plaatsen. Zo moeilijk is dat niet. En het scheelt weer een pluginnetje… Wil je toch een plugin, dan heb je aan de woorden hierboven enkele keywords om je zoektocht te starten.

Het is het makkelijkst om je pas met de anchor links te gaan bezig houden als je artikel volledig af is. Dan kan je immers bepalen wat de meest logische plaats is om ankers neer te zetten en passende linkteksten kiezen.

a) Ankers plaatsen

Oké, tijd om ankers uit te gooien in je artikel! 🙂 We gaan dus bepalen waar (op de pagina) je lezer terecht zal komen wanneer hij de ankerlink aanklikt. Je kan dat anker om het even waar in je bericht neerlaten. Maar net voor een (tussen)kopje is misschien het meest aangewezen.

  1. ga in de (html)tekst-modus staan
  2. scrol naar de plaats waar je het ankertje hebben wil (meestal voor een H2/H3 tag dus)
  3. klik op Enter (de extra interlinies veranderen niks aan je tekst, maar de extra ruimte maakt het je makkelijker om je stukje code terug te vinden)
  4. plak dit stukje code: <a name=”linknaam”></a>

Die linknaam – tussen de twee haakjes (” “) – mag je kiezen. Het kan eender wat zijn, maar voor je eigen gemak kies je een korte naam die wat verband houdt met het “hoofdstuk” in kwestie. Maar je mag vanzelfsprekend ook je tussenkoppen gewoon overnemen.

Mocht je nu overschakelen naar de visuele modus dan kan je een klein ankertje zien op de plaats waar je net het stukje html-code intypte.

Herhaal deze procedure voor elke ankerlink die je in je pagina/blogpost wil hebben.

b) Linktekst van je ankertekst invoegen

Met het ankertje alleen hebben we natuurlijk nog geen werkende link.  We moeten nu ook de (tekst)link(s) plaatsen waarop bezoekers kunnen klikken om daadwerkelijk op het bewuste ankerpunt aan te belanden.

Het meest logische zou zijn dat je je ankerlinks ergens bovenaan in je artikel zet. Goed in het zicht, klaar om de ongeduldige lezer meteen van dienst te kunnen zijn. Meteen onder de titel of na de intro van je stuk, bijvoorbeeld. Ik gebruik daarvoor graag de opsommingslijst of de genummerde lijst.

Denk vervolgens na over welke linktekst je zal gebruiken. Idealiter zijn het (hele) korte titeltjes die klikwaardig zijn. En het helpt zeker als je ook een focus zoekterm in een van je ankerlinks verwerkt…

  1. keer terug naar de visuele modus
  2. typ de tekst in van alle linkjes (die we zo meteen aanklikbaar gaan maken)
  3. maak de link op de klassieke manier
  4. maar! in het venster waar  je normaal gezien het linkadres plaatst, tik je hashtag (#) gevolgd door de linknaam die je in punt a) koos
  5. sla het zaakje op. Je ankerlink zou nu moeten werken en je dus naar een bepaalde sectie binnen je artikel moeten brengen

Overigens heeft zo een ankerlink een uniek adres. In de adresbalk van je browser zie je: https://jowblog.com/#linknaam

Wederom herhaal je bovenstaande stappen voor iedere ankerlink van je artikel.

Ankerlinks plaatsen naar een sectie op een andere pagina?

Stel dat je zou willen linken naar een sectie op een andere pagina? Dat kan! Je hebt dan wel het specifieke linkadres nodig van die ankertekst in kwestie. Die kopieer je en plak je in het venster voor de link.

Als je het allemaal zo uitgeschreven ziet staan, lijkt het niet zo simpel moet ik toegeven. Daarom plaats ik hieronder een Youtube-video. De instructies zijn jammer genoeg in het Engels, maar misschien is het toch nuttig… Maar als je het een paar keer gedaan hebt krijg je er zeker handeling van.

Hoe maak je ankerlinks aan in WordPress Gutenberg editor

Ja, ook in Gutenberg kan je ankerlinks maken. En het goede nieuws? Het gaat een stuk makkelijker dan in de klassieke editor. Onderstaande video toont hoe een en ander werkt:

Het nadeel van ankerlinks?

Die ankerlinks hebben zeker voordelen als het erom gaat je lezers een goede gebruikerservaring te geven. Zeker naarmate je blogpost of -pagina’s langer worden. Je brengt je lezer zo snel als mogelijk naar een gedeelte in je artikel waar ‘ie blijkbaar zo snel mogelijk naar toe wil. Dat is een goeie zaak.

Nadelen zijn er ook. En dan vooral als je advertentieblokken op je site hebt staan. Die komen mogelijkerwijs minder vaak of zelfs helemaal niet in beeld als de ankerlinks worden aangeklikt (aangezien je bezoeker dan onmiddellijk naar een bepaalde plek in het artikel wordt gebracht). Je krijgt dus minder impressies voor het advertentieblok en verliest op de duur inkomsten.

Echter, voor mij persoonlijk gaat het gebruiksgemak van de site – voor je bezoeker – altijd boven het eventuele inkomstenverlies.

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “Ankerlinks plaatsen: snel naar een bepaald gedeelte van de pagina”

  1. Andre avatar

    Nuttig stuk. Ik probeer het voor elkaar te krijgen dat de anker direct naar een tab op de pagina gaat, maar dat lukt vooralsnog niet. Zijn daar manieren voor? Of kan het alleen als je alles in 1 stuk hebt? Ik werk bijvoorbeeld met een site builder.

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Tot mijn spijt heb ik geen ervaring met page builders. Maar de kans bestaat dat dit alleen werkt binnen één sectie…

  2. Ximaar avatar

    Ik plaats al heel lang ankertjes omdat ik destijds op mijn website behoorlijk lange texten had. Toen kwam ik er achter dat een ‘leeg’ anker (tussen de >< ) zoals hierboven niet werkte in Internet Explorer t/m 6. Dus zet ik er nog altjd een punt in van de laatste zin erboven. Of IE en mogelijk Edge nog altijd dat probleem hebben weet ik niet omdat ik beide niet meer gebruik. FireFox en Chrome werken prima met de punt er tussen, maar de editor van WordPress.com wil die punt er nog wel eens tussenuit halen en naar achteren verplaatsen.

  3. Ineke avatar

    Gelukkig zijn mijn blogposts nog niet zolang dat het nodig is. Maar wel superhandig natuurlijk de anchors

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.