Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenRepliek van Bloglovin’ : veel wijzer worden we niet
0
(0)

Een goeie maand geleden stond de halve blogwereld op z’n kop. Niet alleen werd Bloglovin’ (BL) ervan verdacht bezoekers van de via het Bloglovin’-platform geraadpleegde blogs weg te sluizen, ook was er sprake van regelrechte diefstal van content. Sinds een tiental dagen staat bij Bloglovin’ een artikel online als reactie op de hele heisa. Of de repliek van Bloglovin’ ons iets wijzer maakt?

Overigens is het wel goed zoeken naar het bewuste artikel, maar soit. Ik vat even samen en vertaal daarbij vrij uit het Engels.

Wat staat er in het artikel?

1. Verdediging van Bloglovin’

Bloglovin’ benadrukt:

 • dat het platform er is om bloggers te helpen en niet om verkeer te stelen van bloggers
 • dat jij als blogger de volledige controle hebt over de manier waarop je content op BL wordt getoond

2. Uitleg over RSS

Dan wordt uitgelegd wat RSS precies is: dat RSS staat voor Really Simple Syndication, dat RSS een kopie maakt van je webpagina en dat de hele technologie erop gericht is om mensen op een erg gebruiksvriendelijke manier je content te laten lezen.

En telkens wanneer jij op je blog een artikel publiceert wordt ook een versie naar je RSS-feed gestuurd. Tenzij je die functie voor jouw blog uitschakelt.

Als blogger heb je de keuze over wat er met de RSS-feed van je blog gebeurt:

 1. je toont je blogpost integraal in je RSS-feed
 2. je toont slechts een klein stukje van je bericht
 3. het artikel verschijnt helemaal niet in de RSS-feed

3. Uitleg over hoe Bloglovin’ RSS gebruikt

BL leest miljoenen RSS-feeds. Wanneer het een update in jouw feed ontdekt, wordt die opgenomen in hun platform alwaar miljoenen gebruikers je nieuwe content makkelijk kunnen ontdekken. BL linkt naar jouw blog en stuurt bezoekers ook door naar jouw site. En zo helpt BL je aan extra verkeer.

4. Uitleg over wat Bloglovin doet met jouw content

Eens BL – via je RSS-feed nieuwe inhoud ontdekt wordt een proces doorlopen:

 1. de profielpagina van je blog op het BL-platform wordt bijgewerkt (met de uitgelichte afbeelding en een uittreksel uit je blogpost)
 2. er wordt binnen BL een nieuwe pagina aangemaakt waarop jouw artikel verschijnt. Deze pagina krijgt een canonical-url die verwijst naar jouw blog als de bron van het artikel. Zo wordt duplicate content vermeden
 3. dan wordt je blog geïndexeerd in de zoekmachine van BL zodat andere gebruikers je stuk kunnen vinden
 4. vervolgens worden in BL alle feeds bijgewerkt van de mensen die je blog volgen
 5. veel gebruikers van BL ontvangen dagelijks een mail met daarin een update van blogs die zij volgen. Ook daar wordt de feed voor gebruikt
 6. BL brengt ook de beste artikelen samen voor in hun nieuwsbrief. Als jouw blogpost vaak werd geliked (binnen BL), bestaat de kans dat je artikel wordt opgenomen in de nieuwsbrief
 7. Gebruikers van de mobiele app krijgen een aangepast versie hiervan
 8. het is tot slot mogelijk dat jouw blog aanbevolen wordt over heel het platform (afhankelijk van hoe populair je artikel is, wie het deelt en liket, enz…

5. De hamvraag: steelt Bloglovin’ je bezoekers?

Er wordt een vergelijking gemaakt tussen BL en (andere) RSS-lezers. BL stuurt lezers altijd door naar je blog (tenzij de lezer beslist je artikel niet te lezen).

Bij (andere) RSS-lezers is dat niet (altijd) het geval. Het is mogelijk om alle artikelen te lezen, zonder ooit één keer daadwerkelijk de site te bezoeken.

BL benadrukt dat het hele systeem erop gericht is bezoekers NAAR JOUW BLOG te brengen, en dat jouw succes als blogger ook hen ten goede komt.

6. Wat jij kan doen

Als je niet wil dat BL je blog opneemt in haar indexen kan je de support een mailtje sturen met de vraag je content te verwijderen. Wel wordt opgemerkt dat zulks niet noodzakelijk in je voordeel speelt.  je ontneemt potentiële lezers de kans om je blog te ontdekken. En daarnaast vinden veel volgers het leuk om via BL op de hoogte te blijven.

De andere optie bestaat erin je blog zo in te stellen dat RSS-lezers sowieso slechts een klein stukje blogpost te zien krijgen.

[wp_ad_camp_3]

Wat moeten we daar nu van vinden?

1. Meer vragen dan antwoorden

Als je dit leest lijkt er eigenlijk niks aan het handje te zijn. De blik die ons gegund wordt in de interne keuken van Bloglovin’ is bijna aandoenlijk. BL wil ons graag doen geloven dat de problemen met het stelen van content en het omleiden van bezoekers intussen van de baan zijn, dan wel nooit bestaan hebben.

En als er wel problemen waren, hoe groot waren ze dan? En sedert wanneer zijn ze opgelost? Wat zou er trouwens zijn gebeurd als een paar wakkere burgers niet aan de bel hadden getrokken.

Ik vraag me af of we ons al die tijd – de issues dateren immers niet van gisteren – zorgen maakten om niets. Zag/ziet de halve blogwereld dan spoken?

Hoe dan ook wordt in het bewuste Bloglovin’-artikel geen mea culpa geslagen of sorry gezegd. Misschien omdat het niet nodig was/is (wegens niet schudig)? Of was/is het wel nodig en was dit stukje een stuntelige poging? En waarom dan niet al veel vroeger reageren? We zullen het nooit helemaal zeker weten.

2. Transparantie graag!

Overigens zou het wel zo prettig zijn als BL wat opener zou zijn naar haar (bloggende) gebruikers. Over het feit dat BL au fond een RSS-lezer – een mooie, dat moet gezegd – is met alle voor en nadelen daaraan verbonden. Ik ken namelijk genoeg bloggers die RSS-readers verfoeien omdat ze lezers van hun blog weghouden. Anderzijds aanbidden diezelfde bloggers BL als grote verkeersbron!

Ik weet dat RSS-feeds in principe vrij beschikbaar zijn voor iedereen die er gebruik van wil maken. Dat maakt dat je blog toch te volgen is via BL, ook al heb heb je er geen account en heb je BL zelfs nooit bezocht. Als je weet wat BL allemaal met je RSS-feed uitvreet, zou een mailtje, met de melding dat je blog is geïndexeerd, wel op z’n plaats zijn. Dat moet toch een haalbare kaart zijn?

3. Het zekere voor het onzekere

Een en ander leert maar weer hoe belangrijk het is om je eieren niet in één mand te leggen als je graag het verkeer naar je blog wil laten groeien. SEO en verwijzend verkeer afkomstig van verschillende kanalen, het is allemaal even belangrijk!

Wie zijn WordPress-blog graag wil instellen zodat RSS-lezers – en dus ook Bloglovin – slechts een kort stukje van je tekst te zien krijgen (voor de rest moeten lezers echt je blog bezoeken) kan terecht in mijn vorig artikel over Bloglovin’.

4. Afweging maken

Let wel, wanneer je je blog zo instelt dat RSS-feeds slechts een uittreksel uit je blogpost kunnen tonen, verdwijnt voor je Bloglovin’-volger ook een deel van het gebruiksgemak van BL. Naadloos van het ene blog naar het andere springen kan dan immers niet meer. Je bezoeker moet extra klikken om je blog te kunnen raadplegen.

Onlangs had ik op een forum een ferme discussie met een blogliefhebber die dat maar matig kon appreciëren. Voor haar was dit een grondige reden om een blog te negeren. Het is dus ook afwegen hoeveel je wil opofferen voor het gebruiksgemak van je lezer…

Foto via: Bloglovin

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

5 reacties op “Repliek van Bloglovin’ : veel wijzer worden we niet”

 1. Martine Bakx avatar

  Het probleem met BL is niet zozeer dat ze je blog tonen via RSS, maar dat ze de volledige posting in een iframe tonen. Tenzij de gebruiker dat uit heeft staan (de meeste gebruikers hebben dat aan staan).

  Iframe werkt niet met RSS, maar toont het hele blog in een frame (embedden). Auteursrechtelijke mag dat. Maar het is wel heel vervelend. De lezer blijft binnen het frame en zal eerder naar een andere BL pagina gaan dan op jouw blog rondkijken of op een advertentie klikken.

  Ik heb daar wel wat over geschreven poosje geleden, zie op mijn blog, zoek naar bloglovin.

 2. Jenny avatar

  Ik heb geen bloglovin, ook nooit gehad. Met al deze heisa heb ik geen interesse me aan te melden… ik ben niet overtuigd dat het wat oplevert.

 3. Kreanimo avatar

  Bedankt voor het artikel.
  Ik weet nog steeds niet zo goed wat ik er mee ga doen. Ze moeten wel doorklikken en ik heb de knoppen weg gedaan op mijn blog. Maar ik lees nog wel via hen….

 4. Melanie avatar

  Ik kwa. Er laatst pas achter Joe ik mijnnfeeds niet meer volledig op Bl te zien zijn. Jammer dat Bl nu pas dat aangeven. Ook vind ik het schandalig dat je niet met een druk op de knop je uit kan schrijven van Bl. Een maik sturen. Ik heb er wel 5 verstuurd. Zero op request. Ik ben klaar met ze. Ik promoot ze niet meer. Al mijn links naar Bl zijn verwijderd.

 5. Mies Huibers avatar

  Super dat je hier dit vervolg aan hebt gegeven. Dank je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.