HomeHow toBloglovin’ blijft gewoon schadelijk voor je blog
0
(0)

Bloglovin’ is erg populair onder zowel bloggers als hun volgers. Deze webtool laat je toe om blogs te ontdekken en te (blijven) volgen. Het heeft echter ook een veel minder fraai kantje. Daar schreef ik 2 jaar geleden al over. Het probleem bestaat vandaag nog steeds, en tot voor kort kon Bloglovin’ zelfs ongestraft je content jatten!

Het is dus niet verwonderlijk dat de halve blogwereld in rep en roer stond de afgelopen dagen.

Bloglovin’ kon je content stelen

Dit zijn zware beschuldigingen, ik weet het. Maar er zijn geen andere woorden voor te vinden. Zonder al te technisch te worden kwam het erop neer dat Bloglovin’ een stukje code aan hun “geframede” versie van jouw content toevoegde en daarmee Google vertelde ZIJ de originele bron waren van jouw content.

Het kon er dus op uitdraaien dat JIJ bestraft werd wegens Duplicate content.

Voor alle duidelijkheid: het ronduit stelen van content zou intussen van de baan moeten zijn. Dat mogen we toch opmaken uit de conversatie – daterend van 27 maart 2017 – tussen blogger Irene en het webcare team van Bloglovin’ op Facebook:

Blogger Irene: “Posting on Bloglovin’ is quite dangerous, these days, it seems. Please read: https://www.nosegraze.com/bloglovin-is-stealing-posts/… and provide us with a comment!!”

En een paar uur later:

Bloglovin’: “Hi Irene, we have taken the community’s outreach very seriously and have gone ahead and fixed the canonical URL issue. Please feel free to reach-out to support@bloglovin.com with any further questions.”

Wat hebben we dus vandaag geleerd?

 1. Door op sociale media op een gerichte manier je bek open te trekken, kan je zelfs grote jongens snel bakzeil doen halen.
 2. Bloglovin’ is voor geen haar te vertrouwen.

Want aan de flagrante diefstal van content mag dan misschien een einde gekomen zijn, het (Bloglovin’) heeft er een handje van weg om er de kantjes van af te lopen en jou als blogger serieus de duvel aan te doen. Dat uit zich op 2 manieren:
1. Bloglovin’ snoept jouw blogverkeer af

Intussen een oud zeer: mensen die je blog lezen via bloglovin’ doen dat in veel gevallen binnen het “frame” van Bloglovin’. Ze lezen wel jouw berichten – met alles erop en eraan – maar bezoeken nooit of te nimmer je blog. Zo staat het standaard ingesteld, En dat is toch wel erg sneu.

Overigens is dat beruchte frame wel vrij makkelijk uit te schakelen.

 • Log in bij Bloglovin’
 • klik op je profielfoto rechtsboven
 • kies voor Settings
 • klik op Account
 • schuif de schuifbalk bij Frame naar links

Je volger zal je blog nog steeds kunnen blijven volgen op Bloglovin’, maar wanneer ‘ie een artikel aanklikt zal hij naar jouw blog worden gestuurd.

Het spijtige is wel dat jij als eigenaar van de blog  dat niet zelf kan instellen. Je moet er dus op rekenen dat elk van je Bloglovin’-volgers bovenstaande procedure volgt. Of niet natuurlijk! Enfin, bij deze dus een warme oproep aan iedereen die het beste voorheeft met zijn/haar favoriete blogger.

En wat te zeggen over die nieuwe mogelijkheid om je via e-mail te abonneren op een blog? Je volger krijgt een hoop spam in zijn inbox en krijgt slechts een uittreksel van het eigenlijke artikel te zien. De rest? Dat kan je lezen op – jawel – Bloglovin’. Een lachertje!

2. Bloglovin’ zorgt voor minder interactie op je blog

Gebruik je bloglovin’ om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt op je favoriete blogs, dan hoef je dus niet eens naar het blog toe te gaan. Zelfs niet als je een commentaartje wil schrijven.

Oh ja, als je via deze tool een bericht deelt, dan deel je de geframede versie en niet het origineel…

onlangs werd het mogelijk gemaakt om heuse blogposts te schrijven op dit platform. Zo op het oog lijkt dit misschien een erg aantrekkelijke optie voor iemand die nog geen blog heeft en eens wil ervaren hoe ’t voelt, zo’n blog onderhouden. Ik heb het niet uitgeprobeerd (en ik ga het ook niet doen), maar ik kan me zo voorstellen dat je vrij snel aan een behoorlijk publiek geraakt voor je project. Verder gelden alle voor- en nadelen van het gratis bloggen.

Er is Bloglovin’ duidelijk veel aan gelegen om een hele grote speler te worden, en dit op de kap van de nietsvermoedende kleine blogger.

3. Hoe de piraterij van Bloglovin’ een halt toeroepen?

Goed, Bloglovin’ roomt je bezoekersstroom af, maar wat nu? Het probleem is dat Bloglovin’ werkt via de RSS-feed van je blog en die is in principe voor iedereen toegankelijk. Het opzeggen van je Bloglovin’-account helpt je geen stap verder.

In het stuk waar ik de mosterd haalde voor dit artikel staat onder meer uitgelegd hoe je ervoor zorgt dat dit platform gewoon geen toegang meer krijgt tot je blog. Een drastische maatregel, die echter wel wat technische kennis vergt. Voer voor specialisten en daarom ga ik er ook hier niet verder op in. Dit is wat je wel kan doen:

a) Je volgers vragen het frame uit te schakelen

Attendeer je volgers op Bloglovin’ met nadruk op de mogelijkheid om het frame uit te schakelen, en dus de procedure te volgen zoals beschreven in punt 1. Wanneer zij dan je artikel willen lezen komen ze effectief op je blog terecht en krijg jij tenminste de credits.

b) Pas de instellingen voor RSS-feeds aan

WordPress kan je alvast zo instellen dat RSS-feeds slechts een kort stukje van je artikel tonen (en niet het volledige stuk). Lezers die het ganse bericht willen lezen worden dan doorgestuurd naar je blog. Jij hebt dan alsnog je pageview.

 • ga in je WordPress-dashboard naar Instellingen
 • kies voor Lezen
 • zoek naar Voor elk artikel in de feed, toon
 • vink de optie Samenvatting aan
 • sla de wijzigingen op

Opgelet, dit geldt dan ook voor alle andere RSS-readers die je volgers gebruiken.

c) Stop met reclame te maken voor Bloglovin!

Elkeen moet zij eigen rekening maar maken, maar mij lijkt het een logische stap om Bloglovin’ niet meer te promoten als de ideale manier om een blog te volgen (of er nieuwe te ontdekken). We hebben er als bloggers alle belang bij dat het aantal actieve Bloglovin’-gebruikers stevig daalt. Als je echt om je blog(ger)s geeft:

 • wijzig je instellingen zoals hierboven beschreven
 • stop met de oproepjes via social media om je blog te volgen via bloglovin’
 • verwijder alle volgknoppen van Bloglovin’ van je blog

Op BT zijn de Bloglovin’-knoppen trouwens een hele tijd geleden al van het toneel verdwenen. En ik bezoek het platform niet meer. Weldra zal ik ook een poging ondernemen om mijn account te beëindigen (dat lijkt minder simpel dan er eentje aan te maken). De maat is vol!

foto: via Bloglovin.com

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

22 reacties op “Bloglovin’ blijft gewoon schadelijk voor je blog”

 1. Henkjan avatar

  Beste Sharp Ben, Ik overweeg met Yoors een aantal bloggers naar Bloglovin te sturen om zo verkeer te genereren voor ons allen maar je advies is nog steeds niet doen? Dank alvast voor je reactie.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het is niet aan mij om te bepalen wat anderen wel en niet moeten doen. Ikzelf maak geen reclame voor Bloglovin’ omdat je er als blogger op termijn meer verkeer mee verliest dan dat je er bezoekers bij wint. Dat is mijn overtuiging…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.