HomeHow toBloglovin’ blijft gewoon schadelijk voor je blog

Bloglovin’ blijft gewoon schadelijk voor je blog

Bloglovin’ is erg populair onder zowel bloggers als hun volgers. Deze webtool laat je toe om blogs te ontdekken en te (blijven) volgen. Het heeft echter ook een veel minder fraai kantje. Daar schreef ik 2 jaar geleden al over. Het probleem bestaat vandaag nog steeds, en tot voor kort kon Bloglovin’ zelfs ongestraft je content jatten!

Het is dus niet verwonderlijk dat de halve blogwereld in rep en roer stond de afgelopen dagen.

Bloglovin’ kon je content stelen

Dit zijn zware beschuldigingen, ik weet het. Maar er zijn geen andere woorden voor te vinden. Zonder al te technisch te worden kwam het erop neer dat Bloglovin’ een stukje code aan hun “geframede” versie van jouw content toevoegde en daarmee Google vertelde ZIJ de originele bron waren van jouw content.

Het kon er dus op uitdraaien dat JIJ bestraft werd wegens Duplicate content.

Voor alle duidelijkheid: het ronduit stelen van content zou intussen van de baan moeten zijn. Dat mogen we toch opmaken uit de conversatie – daterend van 27 maart 2017 – tussen blogger Irene en het webcare team van Bloglovin’ op Facebook:

Blogger Irene: “Posting on Bloglovin’ is quite dangerous, these days, it seems. Please read: https://www.nosegraze.com/bloglovin-is-stealing-posts/… and provide us with a comment!!”

En een paar uur later:

Bloglovin’: “Hi Irene, we have taken the community’s outreach very seriously and have gone ahead and fixed the canonical URL issue. Please feel free to reach-out to support@bloglovin.com with any further questions.”

Wat hebben we dus vandaag geleerd?

 1. Door op sociale media op een gerichte manier je bek open te trekken, kan je zelfs grote jongens snel bakzeil doen halen.
 2. Bloglovin’ is voor geen haar te vertrouwen.

Want aan de flagrante diefstal van content mag dan misschien een einde gekomen zijn, het (Bloglovin’) heeft er een handje van weg om er de kantjes van af te lopen en jou als blogger serieus de duvel aan te doen. Dat uit zich op 2 manieren:
1. Bloglovin’ snoept jouw blogverkeer af

Intussen een oud zeer: mensen die je blog lezen via bloglovin’ doen dat in veel gevallen binnen het “frame” van Bloglovin’. Ze lezen wel jouw berichten – met alles erop en eraan – maar bezoeken nooit of te nimmer je blog. Zo staat het standaard ingesteld, En dat is toch wel erg sneu.

Overigens is dat beruchte frame wel vrij makkelijk uit te schakelen.

 • Log in bij Bloglovin’
 • klik op je profielfoto rechtsboven
 • kies voor Settings
 • klik op Account
 • schuif de schuifbalk bij Frame naar links

Je volger zal je blog nog steeds kunnen blijven volgen op Bloglovin’, maar wanneer ‘ie een artikel aanklikt zal hij naar jouw blog worden gestuurd.

Het spijtige is wel dat jij als eigenaar van de blog  dat niet zelf kan instellen. Je moet er dus op rekenen dat elk van je Bloglovin’-volgers bovenstaande procedure volgt. Of niet natuurlijk! Enfin, bij deze dus een warme oproep aan iedereen die het beste voorheeft met zijn/haar favoriete blogger.

En wat te zeggen over die nieuwe mogelijkheid om je via e-mail te abonneren op een blog? Je volger krijgt een hoop spam in zijn inbox en krijgt slechts een uittreksel van het eigenlijke artikel te zien. De rest? Dat kan je lezen op – jawel – Bloglovin’. Een lachertje!

2. Bloglovin’ zorgt voor minder interactie op je blog

Gebruik je bloglovin’ om op de hoogte te blijven van wat er gebeurt op je favoriete blogs, dan hoef je dus niet eens naar het blog toe te gaan. Zelfs niet als je een commentaartje wil schrijven.

Oh ja, als je via deze tool een bericht deelt, dan deel je de geframede versie en niet het origineel…

onlangs werd het mogelijk gemaakt om heuse blogposts te schrijven op dit platform. Zo op het oog lijkt dit misschien een erg aantrekkelijke optie voor iemand die nog geen blog heeft en eens wil ervaren hoe ’t voelt, zo’n blog onderhouden. Ik heb het niet uitgeprobeerd (en ik ga het ook niet doen), maar ik kan me zo voorstellen dat je vrij snel aan een behoorlijk publiek geraakt voor je project. Verder gelden alle voor- en nadelen van het gratis bloggen.

Er is Bloglovin’ duidelijk veel aan gelegen om een hele grote speler te worden, en dit op de kap van de nietsvermoedende kleine blogger.

3. Hoe de piraterij van Bloglovin’ een halt toeroepen?

Goed, Bloglovin’ roomt je bezoekersstroom af, maar wat nu? Het probleem is dat Bloglovin’ werkt via de RSS-feed van je blog en die is in principe voor iedereen toegankelijk. Het opzeggen van je Bloglovin’-account helpt je geen stap verder.

In het stuk waar ik de mosterd haalde voor dit artikel staat onder meer uitgelegd hoe je ervoor zorgt dat dit platform gewoon geen toegang meer krijgt tot je blog. Een drastische maatregel, die echter wel wat technische kennis vergt. Voer voor specialisten en daarom ga ik er ook hier niet verder op in. Dit is wat je wel kan doen:

a) Je volgers vragen het frame uit te schakelen

Attendeer je volgers op Bloglovin’ met nadruk op de mogelijkheid om het frame uit te schakelen, en dus de procedure te volgen zoals beschreven in punt 1. Wanneer zij dan je artikel willen lezen komen ze effectief op je blog terecht en krijg jij tenminste de credits.

b) Pas de instellingen voor RSS-feeds aan

WordPress kan je alvast zo instellen dat RSS-feeds slechts een kort stukje van je artikel tonen (en niet het volledige stuk). Lezers die het ganse bericht willen lezen worden dan doorgestuurd naar je blog. Jij hebt dan alsnog je pageview.

 • ga in je WordPress-dashboard naar Instellingen
 • kies voor Lezen
 • zoek naar Voor elk artikel in de feed, toon
 • vink de optie Samenvatting aan
 • sla de wijzigingen op

Opgelet, dit geldt dan ook voor alle andere RSS-readers die je volgers gebruiken.

c) Stop met reclame te maken voor Bloglovin!

Elkeen moet zij eigen rekening maar maken, maar mij lijkt het een logische stap om Bloglovin’ niet meer te promoten als de ideale manier om een blog te volgen (of er nieuwe te ontdekken). We hebben er als bloggers alle belang bij dat het aantal actieve Bloglovin’-gebruikers stevig daalt. Als je echt om je blog(ger)s geeft:

 • wijzig je instellingen zoals hierboven beschreven
 • stop met de oproepjes via social media om je blog te volgen via bloglovin’
 • verwijder alle volgknoppen van Bloglovin’ van je blog

Op BT zijn de Bloglovin’-knoppen trouwens een hele tijd geleden al van het toneel verdwenen. En ik bezoek het platform niet meer. Weldra zal ik ook een poging ondernemen om mijn account te beëindigen (dat lijkt minder simpel dan er eentje aan te maken). De maat is vol!

foto: via Bloglovin.com

Laatst verschenen berichten

22 reacties op “Bloglovin’ blijft gewoon schadelijk voor je blog”

 1. Martine avatar

  Het heeft geen zin om de RSSfeed op verkorte weergave te zetten want in het frame van bloglovin wordt de post “ge-embedded”. Dat gaat niet via de feed.

  Wat je wel vrij eenvoudig kunt doen is een framekiller op je blog zetten. Dan schakel je het frame uit.

  Ik heb onwijs veel last van bloglovin omdat veel afbeeldingen vanaf daar gepind zijn. Als mensen vanaf Pinterest dan naar bloglovin gaan, moeten ze eerst aldaar een account maken om door te kunnen klikken.

 2. Roos | Soitsrose avatar

  Heel interessant en ik had dit nog nooit eerder gehoord. maar tot nu toe leek Bloglovin voor mij ideaal hoe moeten volgers mij nu gemakkelijk gaan volgen?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Er zijn bijvoorbeeld bepaalde plugins die je toelaten een formulier op je site te zetten. Wanneer bezoekers hun e-mailadres achterlaten, krijgen zij een bericht in hun mailbox telkens jij een nieuw artikel publiceert. Zoek even op “e-mail subscriptions” of zo…

 3. Laura avatar

  Hi, met dit artikel nog in mijn hoofd van een paar jaar geleden, ben ik toch even benieuwd… Ook het vernieuwde BlogSociety laat nu bij doorklik de url https://frame.blogsociety.nl/articles/xxxx zien… Ik zie in analytics wel wat traffic, maar niet de aantallen van de oude BlogSociety. Staat ‘frame’ in deze url voor hetzelfde probleem of is dat niet vanzelfsprekend? Ben heel benieuwd naar jouw reactie!

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, dat zou inderdaad op hetzelfde fenomeen kunnen duiden, maar het is niet vanzelfsprekend om dat aan te tonen.

   Je moet eens kijken in Google Analytics. Zie je daar bij het verwijzend verkeer (referrals) ook een linkje /frame.blogsociety tussen staan. Dat zou dan betekenen dat alle verkeer meegerekend wordt (in theorie).

   1. Laura avatar

    Yes dat staat er. Maar nu zie ik frame.blogsociety.nl/referral en blogsociety.nl / referral (die laatste heeft 1/9 van het totaal van de eerste (frame) aan bezoekers…). Zegt dat nog iets?

    1. Sharp Ben avatar
     Sharp Ben

     Dat komt overeen met wat ik zelf ook merk. Zolang er referrals te zien zijn zou ik me niet al te veel zorgen maken. Je kan wel je blog zo instellen dat RSS-lezers (dus ook frames) slechts een klein uittreksel van je artikel kunnen tonen.

 4. Mies Huibers avatar

  Nu weet ik niet of ze er daar dankzij jou en anderen van verschoten zijn maar na je stuk gelezen te hebben, zie ik dat BL vier dagen geleden een artikel geplaatst heeft. Ben benieuwd wat je daar van vindt: https://help.bloglovin.com/hc/en-us/articles/115005039788-Bloglovin-and-RSS

 5. Paul avatar

  Het lastige hieraan is dat lezers BlogLovin’ gebruiken om veel blogs te volgen. Ik wil graag een groot bereik qua lezers en BlogLovin’ is een van de manieren om veel lezers te bereiken. De vraag is dus of je je blind moet staren op de bezoekersaantallen die je “kwijt” bent.

  Het toevoegen van een lokaal reactieveld vind ik wat anders, en dat is ronduit onbeschoft van BlogLovin’. Ik heb in elk geval alle links naar BlogLovin’ verwijderd….

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Je kan uiteraard niemand verbieden om je blog te volgen via Bloglovin’. Maar je volgers en mede-bloggers een beetje sensibiliseren kan zeker geen kwaad. En dat was de bedoeling van dit stuk.

   Je blog is (als ik me niet vergis) sowieso bereikbaar met Bloglovin’, zelfs al heb je er geen account.

 6. Melanie avatar

  Ik probeer al tijden van bloglovin af te komen. Onmogelijk lijkt wel. Emails worden niet op gereageerd. Opzeggen is vrij lastig. Dit mag wettelijk volgens mij niet eens. Ik ben zo klaar met hun.

 7. Huismama avatar

  Bedankt voor je uitgebreide artikel. Ik was steeds al op zoek naar informatie over dejjuiste instellingen. Hopelijk helpt dit voldoende. Ik hou je blog over het beëindigen van een Bloglovin-account in de gaten!

 8. Aneta avatar

  Ik heb veel narigheid gelezen over Bloglovin. Dit artikel maakt me weer even bewust van het feit dat bloglovin gewoon zeer slecht is voor ons als bloggers. Ondanks dat we de instellingen wijzigingen, ben ik er nog niet helemaal van overtuigd dat dit veranderingen met zich mee brengt. Of is dit wel het geval? Wat raad jij aan? Bloglovin behouden of over stappen naar Feedly? Alvast bedankt groetjes Aneta

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ik heb de indruk dat sinds ik de instellingen heb gewijzigd, de meeste bezoekers worden geteld, maar niet allemaal. Als ik systematisch een aantal blogs wil volgen zou ik dat doen via Feedly, en niet via Bloglovin’. Puur uit principe!

   Maar opgelet, ook als je je blog laat volgen via Feedly kan je verkeer mislopen. Met Feedly – of een andere RSS-lezer kan je eveneens een volledig artikel lezen. TENZIJ je de instellingen van jouw blog aanpast zoals beschreven in punt 3. b). Dat artikel in de RSS-lezer is eenvoudiger qua opmaak en is daardoor misschien minder aangenaam om te lezen. Maar Feedly pretendeert ook niet dat zij je blog willen/kunnen vervangen. Wil je bijvoorbeeld een reactie achterlaten, dan wordt je als lezer wel degelijk naar het blog gestuurd.

   1. Aneta avatar

    Bedankt voor je antwoord. Ik ga in iedergeval de instellingen van Bloglovin wijzigen

 9. Ximaar avatar

  5 jaar geleden heb ik er eens naar gekeken, maar toen pasten mijn onderwerpen (regio, fietsen, milieu) niet bij hun indeling. Daarbij vind ik het ‘logo’ met dat verwaande mens hierboven foeilelijk. Ik had ook wel m’n bedenkingen, maar het is er gewoon al om andere redenen niet van gekomen. Van de blogs die ik bezoek hebben er maar 2 op de 100 iets van bloglovin. Zit dus duidelijk in een andere hoek van het internet. Destijds was er overigens ook nog iets van de Telegraaf en dat stond me nog meer tegen. Hun logo met een grote B in een of andere viesgroene bloem zie ik ook vrijwel nergens meer.

 10. Manon avatar

  Dankjewel voor deze uitgebreide blogpost! Mag ik vragen wat volgens jou de manieren zijn om makkelijk op de hoogte te blijven van bloggers? Ik gebruik daar nu voornamelijk bloglovin’ voor, maar ik ben ook wel benieuwd wat de alternatieven dan zijn.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Graag gedaan! De makkelijkste manier om veel blogs tegelijkertijd te kunnen volgen is via een RSS-lezer, zoals Feedly. In onderstaand artikel meer uitleg: https://www.blogtrommel.com/verwen-je-lezer-met-een-rss-feed/

 11. Anne avatar

  Duidelijk stuk, dank voor de tip om alleen een samenvatting te laten zien. Deze kende ik nog niet. Bloglovin steelt zeker je bezoekers, en dat is echt zonde.

 12. Marion avatar

  Duidelijk stuk Ben. Ik denk dat je gelijk hebt om “Bloglovin” in de ban te doen. Bedankt voor de tip. Ik ga deze zeker opvolgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.