HomeEen roundup post met experts maken: nog meer knowhow op je blog

Een roundup post met experts maken: nog meer knowhow op je blog

Als je echt succesvol wil bloggen is het slim om van je blog een kennisbron (binnen je niche) te maken. Natuurlijk is het aan jou om die kennis te verzamelen. Maar het is ook de kunst om de knowhow van anderen binnen te brengen. Een roundup post met experts maken kan daarbij helpen.

In dit artikel:

Voor dit artikel ging ik – andermaal – de mosterd halen in Amerika. Vandaar roundup post. Wij kunnen het hier net zo goed hebben over verzamelposts.

Wat is een roundup post met experts?

In dit type verzamelposts laat je veel verschillende mensen met expertise aan het woord. Je stelt hen één korte vraag, noteert hun antwoorden en giet ze vervolgens in een blogbericht. Dat klinkt eenvoudig, maar het heeft wel wat voeten in de aarde om dit blogformat goed te laten werken.

Je vindt hier trouwens een voorbeeld van een vezamelpost met input van kenners.

[wp_ad_camp_3]

Een roundup post met experts maken: wat zijn de voordelen?

Zo’n roundup post met experts maken kan een serieuze boost voor je blog betekenen. Het begint allemaal met het feit dat je je lezers een lang en erg waardevol artikel kan aanbieden. Die krijgen immers niet iedere dag de inzichten van deskundigen op een presenteerblaadje aangeboden.

Door je deskundigen slechts één vraag te stellen – waar zij dankzij hun expertise makkelijk en snel een antwoord op kunnen formuleren –  krijg je ze meestal makkelijk over de streep. Het is alleszins minder intensief dan een gastartikel tikken…

Daarnaast zijn die deskundigen toch maar mooi te gast op jouw blog. Goed voor je reputatie (ook in de ogen van Google).

En tot slot kan een verzamelpost met kenners flink wat backlinks en verkeer naar je blog brengen.

Je stappenplan voor een geslaagde roundup post met experts

1. Zorg dat je blog al een beetje bekendheid heeft

Je staat op het punt bloggers te benaderen die waarschijnlijk groter en bekender zijn dan jij. Dat hoeft geen probleem te zijn – bloggers zijn een coöperatief volkje – maar het helpt wel als je blog al een zekere naamsbekendheid en een goede reputatie heeft. Zo doet haalt ook de expertblogger voordeel uit een samenwerking met jou(w blog).

Laten we een kat een kat noemen. Voor zo’n expertblogger is één van de belangrijkste motivaties om zich in te laten met jouw roundup post het verkrijgen van een waardevolle backlink naar zijn blog. En die kun je moeilijk geven wanneer slechts drie weken aan het bloggen bent.

2. Bedenk een pertinente vraag

Heel dit format draait natuurlijk rond die ene vraag. In welke richting je moet zoeken kan ik moeilijk zeggen. Dat hangt immers goeddeels van je blogniche af. Heb je een blog over houtbewerking, dan kan je moeilijk komen aandraven met een vraag over pakweg internetmarketing. Hoe interessant die vraag an sich ook moge zijn. Het liefst kom je met een vraag:

  • waarvan de antwoorden niet té voor de hand liggend zijn
  • waarvan je zeker weet dat je lezers het antwoord willen kennen
  • waarop je blogexperts vrij snel een relatief kort antwoord kunnen verzinnen
  • die je deskundigen niet dwingt om al te technisch te worden

3. Verzamel een lijst met 25 à 30 kenners in hun vakgebied

Wie nodig je uit om een bijdrage te leveren aan je roundup blogpost? Uiteraard ga je op zoek (in en buiten je netwerk) naar mensen die iets zinnigs te vertellen hebben omtrent de gestelde kwestie. Denk in de eerste plaats aan bloggers waarmee je al contacten hebt. Mensen die in je tribe zitten zijn de eersten waar je aan kan denken.

Denk bij het woord “deskundigen” niet noodzakelijk aan de allergrootste namen. Ook “mindere goden” kunnen een interessante visie ontwikkelen omtrent de vraag die voorligt. En wat gedacht van influencers die misschien geen blog hebben maar wel een groot Youtube-kanaal of Instagram-account?

Maak een spreadsheet die je helpt het overzicht te bewaren. Houd best de volgende gegevens bij:

  • namen van bloggers die je wil benaderen (incluis blognaam en hun e-mailadres)
  • of je ze al dan niet al hebt aangeschreven
  • of ze al dan niet hun medewerking hebben toegezegd
  • of ze je al dan niet hun input (voor de blogpost) al hebben toegestuurd

Is 25 tot 30 respondenten niet erg veel, dan? Dat lijkt inderdaad veel volk, maar de bedoeling van heel dit avontuur is om veel informatie samen te brengen. In de States circuleren dit soort roundup posts met 50 tot 100 tussenkomsten. Ik kan me haast niet voorstellen dat iémand zich de moeite getroost om zo’n berg informatie te doorploegen. Anderzijds scoort zo’n stuk doorgaans erg goed in de zoekmachines én is het een artikel dat mensen graag bewaren om er later nog eens naar terug te grijpen.

Bovendien moet je er altijd rekening mee houden dat niet elke expert die je aanschrijft effectief zijn/haar bijdrage leveren. Ook niet na een herinneringsmailtje.

4. Zet een systeem op om antwoorden en gegevens efficiënt in te zamelen

Wat je zeker moet zien te vermijden is een oeverloos mailverkeer tussen jou en de deskundige die zijn medewerking heeft toegezegd. Dan wordt het pas echt een lastig karwei (en is het voor beide partijen waarschijnlijk de eerste en de laatste keer geweest).

Je wil alle gegevens nodig voor het maken van je blogpost meteen goed verzamelen op een centrale plaats. Ik heb het dan over:

  • het mailadres van je expert (voor eventuele verdere contacten)
  • het antwoord op de pertinente vraag (ja, duuhhuuuhhh)
  • de naam van je expertblogger (zoals die uiteindelijk in het blog zal worden getoond)
  • de naam van diens blog (idem)
  • het juiste linkadres (voor de link naar diens blog in de blogpost)
  • de link naar het Facbook-account van je expertblogger (optioneel)
  • de link naar het Twitter-account van je expertblogger (idem)

Je merkt het: een boel gegevens die je van elke deelnemer bij moet houden…

Enfin, wil je zonder al te veel kommer en kwel een roundup post met experts maken, dan heeft Google Drive met Google formulieren wel een fantastisch hulpmiddel in handen. Maak zo’n formulier en laat het door je expertbloggers invullen!

En nadien krijg jij alle antwoorden en overige info netjes geordend binnen.

In onderstaande video wordt getoond hoe je zo’n Google formulier aanmaakt.

Vermeld in het formulier ook duidelijk aan welke van de verstrekte gegevens in de uiteindelijke blogpost komen te staan en vraag en passant ook expliciet toestemming of je al dan niet een foto (van de blogger) of een screenshot (van het blog van de expert) mag gebruiken. Ter illustratie van je artikel, uiteraard.

Misschien is het toch ook nuttig om een richtlijn mee te geven in verband met de lengte van het antwoord (qua aantal woorden). Geef geen enkele indicatie en je kan je aan van alles verwachten: tussenkomsten van 50 woorden tot epistels van 1000 woorden en meer. Experts praten nu eenmaal graag over hun specialisme.  Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar als 20 experts komen aandraven met een uiteenzetting van 1000 woorden… 500 woorden lijkt me fijn, maar ik pin er niemand op vast.

5. Mail je deskundigen

Is je Google formulier klaar, dan kan je je spreadsheet erbij pakken en je experts een mailtje te sturen. Leg kort uit wat de bedoeling is, geef voorzichtig aan wanneer je het artikel graag online wil zetten, en vraag hen expliciet om je hun antwoord te laten geworden middels het Google formulier. Vergeet dan zeker niet de link mee te sturen!

Geef je bloggers zeker tijd genoeg.  Minstens een dag of tien. Het zijn niet zelden drukbezette mensen, die expertbloggers en niemand wordt graag onder druk gezet. Geef hen anderzijds ook niet alle tijd van de wereld want dan komt de verhoopte input nooit. Bereid je hoe dan ook voor op het feit dat je een paar herinneringsmails zult moeten sturen.

Nog dit: je mag naar iedere deskundige dezelfde mail sturen, maar doe dat dan wel in Bcc. Zo lijkt het alsof je je expert individueel hebt aangeschreven…

6. Maak je roundup post

De antwoorden zullen druppelsgewijs binnenkomen. Maar intussen kan je natuurlijk al beginnen met het maken van je expert roundup post. Schrijf een korte inleiding over het hoe en waarom van deze blogpost. Als het goed is, is de rest een betrekkelijk simpel spelletje kopiëren en plakken. Controleer wel voor de zekerheid of alle linkjes werken.

7. Mail je deskundigen opnieuw na publicatie

Staat je artikel online, mail dan je experts opnieuw. Voor sommigen onder hen is het waarschijnlijk al een paar weken geleden dat ze ermee bezig waren. Het kan dus geen kwaad het bewuste artikel nog eens in herinnering te brengen. Bedank hen voor de waardevolle inzichten en geef ook meteen de url naar het blogbericht mee.

8. Promoot je verzamelpost met experts op social media

Ja, op dat vlak is deze blogpost geen spat anders dan ieder ander artikel dat je schrijft. Promoot het dus als vanouds, maar vergeet ook niet om regelmatig je experts te taggen en mentions te geven.

Zo kan er vanzelfsprekend behoorlijk wat buzz rondom je blog(post) ontstaan. Je profiteert immers mee van het grotere netwerk die experts doorgaans hebben.

Overigens behoort mijn roundup bericht met experts aan het woord – daterend van eind januari 2017 – nu tot de vaakst gelezen berichten op dit blog.

Ziedaar je stappenplan voor een succesvolle roundup posts met experts. Aan het artikel zelf heb je misschien niet zoveel werk maar – eerlijk is eerlijk – de voorbereiding vergt des te meer tijd. Maar dan héb je ook wel wat natuurlijk!

Foto via Shutterstock.com

 

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Een roundup post met experts maken: nog meer knowhow op je blog”

  1. Charlotte avatar

    Haha inspiratie van Melyssa Griffin gehaald? Bijna precies dezelfde informatie! Experts halen er trouwens meer uit dan enkel een backlink, ook “reputation by association” (in dezelfde lijst voorkomen met andere experts).

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Onder andere, ja… 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.