Van blogger tot influencer, wat is ervoor nodig?

Van blogger tot influencer, wat is ervoor nodig?

Laatste update: 11/11/2017

Ben je een blogger met wat aanhang, dan zullen sommigen je een (online) influencer noemen. Maar hoe groei je uit van blogger tot influencer, en wat heb je aan dat etiket? Een woordje uitleg.

Wat is een influencer?

Kort gezegd is een influencer een online persoonlijkheid met veel volgers. Volgers kijken op naar de influener. Je zou kunnen zeggen dat de influencer (to influence: Engels voor beïnvloeden) invloed kan uitoefenen op een grote groep mensen.

[wp_ad_camp_3]

Van blogger tot influencer: 3 voorwaarden

Heb je een blog met behoorlijk wat vaste lezers, dan heb jij ook het potentieel om grote groepen mensen te beïnvloeden. Lezers kijken naar je op en zijn benieuwd naar wat jij te vertellen hebt (over bepaalde onderwerpen).

1. Een groot bereik middels je blog

Zeker, cijfers zijn hier belangrijk, maar zeggen ook weer niet alles. Heb je een blog uit een heel populaire niche – een modeblog of een mamablog bijvoorbeeld – dan tel  je nauwelijks mee als je maandelijks 2.000 bezoekers op je blog mag verwelkomen. Schrijf je over kantklossen dan ben je met diezelfde 2.000 bezoekers al een hele autoriteit.

Ziedaar (andermaal) een pleidooi voor nicheblogs.

Over bereik gesproken: staar je niet enkel blind op het aantal lezers en bezoekers op je blog zelf. Een beetje serieuze blogger is immers ook actief op social media en kan ook die volgers mobiliseren.

2. Een ietwat aparte kijk op de zaken

Een grote groep trouwe lezers uitbouwen voor je blog is allesbehalve simpel in 2017. Goed schrijven, mooie content maken helpt zeker. En val op door het allemaal nét even anders aan te pakken dan je 13-in-een-dozijn mede-bloggers. Een wat afwijkende visie op het gangbare verhaal doet de rest.

Je moet het hele verhaal ook op een geloofwaardige, authentieke manier weten te brengen. En dus ga je zelf op onderzoek uit, steek je de handen uit de mouwen zodat je je lezers uit de eerste hand kan vertellen welke kleur de stront heeft. The good, the bad and the ugly zeg maar.

3. De gave om mensen te overtuigen

Op de duur gaan lezers en volgers naar je opkijken en spontaan naar jou wijzen als de persoon die weet welke kleur de stront heeft. Die autoriteit geeft jou de macht om mensen te (bege)leiden bij het maken van hun keuzes. Een nieuwe influencer is geboren.

Van blogger tot influencer: wat heb je eraan?

Goed, dan ben je – eindelijk – uitgegroeid van een kleine blogger tot een heuse influencer. Maar wat heb je daar in vredesnaam aan?

Wel, als het goed is kan je vrij moeiteloos grote groepen mensen bereiken  en aan je binden, zonder dat je daarvoor altijd (evenveel) moeite moet doen. En wanneer een influencer zijn/haar mond opentrekt wordt er waarschijnlijk met meer dan gewone aandacht geluisterd. Al helemaal als het gaat over een onderwerp dat in het competentieveld van de influencer in kwestie valt.

Daarnaast – en daar zullen we maar niet flauw over doen – kan je die invloed ook gebruiken om er zelf beter van te worden. Het is immers niet denkbeeldig dat je als influencer ook het koopgedrag van je volgers kan beïnvloeden. En dus kan je waarschijnlijk ook succesvol(ler) aan de slag met bijvoorbeeld affiliate marketing

De commerciële waarde van de influencer

Een stevig platform, een groot bereik en bovengemiddeld grote invloed op internetgebruikers. Het hoeft ons niet echt te verbazen als dat bedrijven en marketeers als muziek in de oren klinkt. Zij zijn wanhopig op zoek naar manieren om moderne, mondige consumenten te bereiken met hun boodschap. Dat laatste lukt alsmaar minder met het tonen van afstompende advertentieblokken (zie ook adblockers). Steeds vaker gebruiken ze daarom de bemiddeling van een influencer. En dat mag – af en toe – ook wat kosten!

Het is trouwens wel interessant om eens te zien hoe professionele (internet)marketeers naar het hele fenomeen kijken. Daarom wil ik je de presentatie van Steven Lammertink niet onthouden. Hij is oprichter van The Cirqle, een online platform dat bloggers en influencers verbindt met grote namen uit het bedrijfsleven.

Wie nog meer over influencers wil weten, kan hier dieper in de materie kruipen.

Ging Sharp Ben van blogger tot influencer?

Die vraag kunnen jullie beter beantwoorden dan ikzelf. Ik vermoed dat sommigen nu heftig “Ja!” zullen knikken. Maar ik zie in mezelf niet direct een influencer. Ja, ik heb ongetwijfeld een nicheblog, en ja, ik bereik maandelijks tot 9.000 mensen die ik wat kan vertellen over hoe ze met hun blog aan de gang zouden moeten.

Om van een echte influencer te kunnen spreken pak ik de zaken waarschijnlijk niet systematisch genoeg aan. Een groot bereik is leuk, maar het hoeft ook niet per se. Bovendien loop ik te weinig in de kijker en ben ik te weinig thought leader.

Of dat erg is? Naar mijn idee niet. Het hele Blogtrommel.com gaat mij om het pure plezier van het maken. En als ik onderweg mensen een zetje geef in de ene of andere richting waarin ze zich oké voelen, dan is dat mooi meegenomen.

Beschouw jij jezelf als een influencer? En waarom wel/niet?


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.com

14

7 Responses

Show all responses
 1. Aileen
  6 januari 2017
  • Aileen
   6 januari 2017
  • Sharp Ben
   7 januari 2017
 2. Gustavo Woltmann
  6 januari 2017
 3. Barbara
  6 januari 2017
 4. Percy
  5 januari 2017
 5. Marguerita
  5 januari 2017

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.