HomeSEOGoede keywords voor je blog, hoe en waar vind je ze?
0
(0)

Het lijkt er soms op of ze wat van het voorplan verdwenen zijn, maar ook in vandaag spelen zoektermen nog een belangrijke rol in de SEO van je blogartikelen. Maar waar vind je de goede keywords voor je blog?

Leestijd: ca. 3 minuten

Laatste update: 21/04/2024

De zoektocht naar focus zoektermen voor blogberichten doet velen van ons spontaan naar de Google Keyword Planner grijpen. Echter, die populaire Google Keyword Planner is niet zo ideaal. Wat dan de alternatieven zijn?

Goede keywords voor je blog vinden: 7 tips

1. Je eigen buikgevoel

Een beetje blogger heeft aardig wat mensenkennis (zeker als het gaat om domeinen om en rond zijn blogniche). Bovendien moet het mogelijk zijn aan jezelf ook die andere – je lezer – te herkennen. De kans is dus groot dat wanneer jij spontaan een bepaalde zoekterm in de mond neemt, ook je lezer ermee vertrouwd zal zijn.

Het is wel even oppassen. Want op het moment dat je een goed keyword voor je blog moet kiezen, zet je liefst het petje van je gemiddelde lezer op en niet dat van een doorwinterde blogger die besmet is met het Google-virus…

2. Op social media

Bezoek vaak fora op social media die belangrijk zijn voor jouw blogtopic. Weet a) wat er leeft, en b) welke woorden er gebruikt worden om problemen aan te kaarten. Dé ingrediënten voor de beste zoekwoordcombinaties voor je blogberichten liggen voor het grijpen!

In de categorie “onbekend maakt onbemind” is er Google trends. Net als de Keyword Planner kan het je ook een flink aantal suggesties voor zoekwoorden aan de hand doen. Hier heb je bovendien de mogelijkheid om te ontdekken welke woorden er nu – op dit moment – hot en hip zijn.

4. Google alerts

Met Google alerts kan je relevante berichten automatisch rechtstreeks in je inbox krijgen. Vooral als je kort op de bal wil spelen in dit verrekte handig.

5. Google search console

Eén van de grootste inspiratiebronnen voor het vinden van goede Keywords voor je blog zijn… de zoekwoorden waar je blog nu al op gevonden wordt. Jammer genoeg blijft het overgrote deel van die zoektermen verborgen, behalve als je je blog koppelt aan Google search console. De tool toont je dan (statistieken van) de 1.000 populairste woorden waarlangs je blog gevonden wordt.

Het leuke is hier dat er vaak keywords naar boven komen waarvan je niet eens wist dat je erop gevonden werd. Je heel gericht op zoek kunt gaan naar voor jouw blog interessante termen. Immers, als je per ongeluk kan scoren in Google, dan kan je vaak nog veel beter scoren als je je er ook maar een klein beetje op toelegt.

Goed, dan heb je een lijstje met keywords voor in je blogberichten. Welke kies je dan uiteindelijk om mee aan de slag te gaan?

6. Kies voor de wat langere zoekwoordcombinaties

De zogeheten long tail keywords ofte zoekwoordcombinaties met meer dan drie woorden. Waarom? De concurrentie is er veel minder groot en je artikel zal dus makkelijker bovenaan in de zoekmachines verschijnen.

Overigens zoeken internetters vandaag de dag veel vaker met hele zoekzinnen dan een aantal jaar geleden het geval was. Bovendien, als de focus zoekterm van je artikel wat langer is, stijgt ook de kans dat meer mensen een deel van jouw specifieke zoekterm intypen in de zoekmachines. Bijgevolg stijgt ook de kans dat jouw bericht wordt getoond (en aangeklikt).

7. Staar je niet blind op exacte zoekwoordcombinaties

Internetzoekmachines worden alsmaar intelligenter. Als gevolg daarvan moeten wij bloggers niet meer zo krampachtig exacte focus zoekwoorden in onze content te proppen. Google begrijpt immers steeds meer van de context waarin woorden worden gebruikt. We kunnen dus gerust meervoudsvormen, gerelateerde (zoek)termen en synoniemen gebruiken als we aan het schrijven zijn. En ook uit de linkjes die je in je stukken gebruikt kan worden afgeleid waar het in je bericht over gaat, natuurlijk.

Bij mezelf stel ik vast dat ik bij het bepalen van de keywords voor mijn artikels zelden of nooit een beroep doe op een van de hierboven opgesomde online tools. Ik weet het niet, op de één of andere manier ga ik dan wat geforceerd zitten schrijven. Dat kan niet de bedoeling zijn…

Gebruik jij tools om de focus zoekterm van je blog te bepalen? Of ben jij helemaal niet bezig met goede keywords voor je blog?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Eén reactie op “Goede keywords voor je blog, hoe en waar vind je ze?”

  1. Aneta avatar

    Toen ik begon met bloggen, had ik werkelijk geen idee wat een zoekwoord was. Nu ben ik me steeds meer aan het verdiepen in dit soort dingen. Erg leuk! Ik wist overigens niet dat je niet per se het exacte zoekwoord in je tekst hoeft te schrijven. Wat je zegt: je gaat op een gegeven moment ook geforceerd schrijven. Dan voor je tip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.