HomeHoe snelheid je website of blog beïnvloedt: wat cijfertjes

Hoe snelheid je website of blog beïnvloedt: wat cijfertjes

Dat de laadsnelheid van je website of blog van cruciaal belang is, is geweten (hoop ik). Maar laat ons dat eens concreet maken. Wat verlies je – aan verkeer en andere dingen – met een veel te trage website? Of nog anders: wat heb je te winnen als de snelheid van je blog wél op orde is?

“Meten is weten”, zegt het spreekwoord. Skilled.co/nl maakte onderstaande infographic op basis van 12 onderzoeken naar de invloed van een snelle laadtijd op de “prestaties” van je website. Gegevens zijn onder meer afkomstig van internetreuzen als Google, Bing, Yahoo en Ebay.

Natuurlijk ligt de focus hier op commercieel ingestelde sites en niet op blogs. Maar als je ambities hebt met je blog – of (onrechtstreeks) producten of diensten aan de man wil brengen – dan kan je deze bevindingen moeilijk helemaal naast je neerleggen.

Negatieve gevolgen van een trage snelheid van je blog?

  • een slechte gebruikerservaring voor je bezoekers
  • minder verkeer naar je blog
  • verminderde reclame-inkomsten voor je blog
De effecten van de snelheid van je blog of website zijn niet te onderschatten. Deze infographic verzamelt cijfermateriaal uit 12 verschillende onderzoeken.

Hoe krik je de snelheid van je blog op?

  • kies degelijke webhosting voor je blog (dat is niet noodzakelijk de allergoedkoopste aanbieding)
  • Ga voor een modern, doch eenvoudig WordPress-thema (die zijn ontwikkeld met mobiel gebruik in gedachten)
  • beperk zoveel mogelijk het aantal plugins voor je WordPress-blog (plugins moeten ook ingeladen worden en vertragen vaak je website onnodig)
  • verwijder plugins die je niet gebruikt
  • verklein de bestandsgrootte van de foto’s alvorens je ze upload naar je blog

Prefetching en lazy load

Sommige thema’s maken het mogelijk aan Prefetching te doen. Hierdoor zijn een aantal moderne browsers in staat om, wanneer je bezoeker op een willekeurige pagina van je blog landt, de homepage alvast “klaar te zetten.” Zo kan die laatste desgevallend sneller worden ingeladen.

Het oproepen van beeldmateriaal neemt dus veel tijd in beslag. Met lazy load worden enkel foto’s ingeladen op het moment dat ze door je lezer worden bekeken. Stel dat je een blogbericht hebt met 5 foto’s en je lezer bekijkt alleen het bovenste deel van je artikel – met pakweg 1 of 2 foto’s – dan worden de overige 3 plaatjes pas ingeladen wanneer dat effectief nodig is. Dus op het moment dat je bezoeker daadwerkelijk naar beneden scrolt. Gebeurt dat niet, dan hoeven de foto’s in kwestie ook niet te worden geladen. Het scheelt allemaal kostbare milliseconden!

Je kan overigens de laadsnelheid van je blog controleren met een tool als GTmetrix, terwijl je met ThinkWhithGoogle kan nagaan of je website goed geraadpleegd kan worden op pc, tablet en mbieltje.

photo credit: tim ellis via photopin cc


Deze pagina bevat affiliate links

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Hoe snelheid je website of blog beïnvloedt: wat cijfertjes”

  1. Ximaar avatar

    Zelf gebruik ik Pingdom waarmee je eveneens de snelheid goed kan meten maar dan naar Stockholm ipv Vancouver. In beide zitten niet onze Nederlandstalige lezers, maar Stockholm komt toch echt meer in de buurt. Op beide scoort mijn gratis wordpress.com 2 tot 3x zo snel. Komt deels door de plaatjes. Ook al zijn ze bij mij in aantal niet minder en in afmeting zelfs groter, maar in het aantal MB’s duidelijk minder.

    Eigenlijk geldt dat ook voor die grote jpg in dit bericht. jpg is niet de methode voor zoiets. Met gif of png kan de scherpte/leesbaarheid beter en de hoeveelheid data veel minder. Eigenlijk zou je bij zo’n afbeelding de text en grafische delen moeten scheiden. Waarbij de text leesbaar in zoekmachines komt. Op die manier zal de totale hoeveelheid data een tiende zijn van nu en komt de text op de grafiek dus wel in een zoekmachine.

    1. Ximaar avatar

      O ja en eigenlijk zou ik zo’n testsite willen weten waarop je ook smartphones van Android en Apple op kan testen qua laadsnelheid.

      Ik heb er alleen een paar de je de mobiele versie van je site tonen, maar daar krijg ik bij blogrtrommel een error in. Bij mij ziet het er goed uit, maar dat zegt nog niets over de laadsnelheid. 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.