Homebeter bloggen3 redenen om niet te gaan youtuben (en gewoon te blijven bloggen)

3 redenen om niet te gaan youtuben (en gewoon te blijven bloggen)

Meer en meer mensen laten hun blog voor wat het is om te gaan youtuben. Of dat nou wel zo slim is? Niet noodzakelijk, denk ik.

Video, the next big thing

Mensen die het kunnen weten schatten dat tegen het jaar 2020 ongeveer 80% van alle content die dan geconsumeerd zal worden, door middel van video zal gebeuren. Persoonlijk lijkt me dat wat overdreven, maar de algemene trend is duidelijk en onomkeerbaar.

Voor Youtube geldt dat het al een poosje de tweede grootste zoekmachine ter wereld is (net na eigenaar Google).

Het is dus zeker verstandig om wat met video te doen. De meeste mensen kijken liever een videootje van een paar minuten dan dat ze een tekst van duizend woorden moeten doorploegen…

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is het een stuk makkelijker om te connecten met je doelgroep. Men ziet en hoort je bezig, de persoon achter de content geeft zich bloot. Interactie dus. Dat willen we toch zo graag?

R.I.P. het blog dus?

Dat zou het besluit kunnen zijn. Maar er zijn wel een paar redenen om je blog niet meteen vaarwel te zeggen. En de start van dat Youtube-kanaal nog wat uit te stellen. Sommigen zullen vinden dat ik daarmee mijn kop in het zand steek, maar toch:

Waarom je niet meteen moet gaan youtuben

1. Youtuben kost meer

Dan heb ik het over tijd, maar ook geld. Want hoewel je met een beetje smartphone tegenwoordig toch al  meer dan behoorlijke beelden kan schieten, moet je al snel gaan investeren in dingen zoals een statief, een deftige microfoon en lichtunits.

Het duurt dus een tijdje vooraleer je kundig met die apparatuur om kan gaan. En ook daarna blijft het aardig wat tijd en moeite kosten. Je springt nu eenmaal niet zomaar voor de camera om je verhaal in één take op te nemen. Of het zou moeten zijn dat je een ongelofelijk natuurtalent bent en/of werkelijk overal het schijt aan hebt.

Nee, voor de meesten onder ons zal het iets minder vlot gaan. Je script uitdenken, wachten tot je tijd genoeg hebt om te filmen (of tot de omstandigheden beter zijn om te beginnen draaien), een tiental keer opnieuw beginnen, je gefilmd materiaal bewerken tot een presentabel geheel,… Het zorgt er allemaal voor dat je veel meer tijd steekt in een Youtube-video dan in een blogartikel van 800 woorden.

[wp_ad_camp_3]

2. Je volger zit niet altijd op video te wachten

Het is dan trouwens nog maar de vraag of de Youtube-kijker op je uitspattingen zit te wachten. Ik wil niemand ontmoedigen, laat staan beledigen maar de Youtube-liefhebber krijgt vandaag de dag wel heel wat mooie producties te zien. Zelfs al gaat het bij jou meer om de inhoud van je verhaal dan om de vorm en de verpakking ervan, een minimale kwaliteit zal je toch moeten aanleveren.

Dat geldt ook voor een blog, dat spreekt. Op een blog is een en ander toch wat makkelijker te realiseren, of vergis ik me?

Er is nog iets. Als consument/kijker van moet je totaal anders omgaan met de content. Zo’n vlog dwingt je immers om er rustig bij te gaan zitten. Op een stille plek met een fatsoenlijke internetverbinding als het even kan. Bovendien, eerst snel even het verhaal skimmen om te zien of het voor jou interessant is, is bij zo’n Youtube-video nogal lastig. Beste youtubers, kom alsjeblieft snel ter zake!

Een blog kan je ook raadplegen wanneer het internet niet helemaal top is. En skimmen is zeker geen probleem.

3. Een blog is meer je eigen hoofdkwartier

Een blog is overduidelijk jouw stukje internet. Het is je hoofdkwartier. Toegegeven, ook  je Youtube-kanaal is van jou, maar een eigen plek is toch nog wat anders. Google kijkt mee. En je volgers worden om de haverklap afgeleid doordat ze worden geconfronteerd met andere filmpjes (die niet van jou zijn).

Om kort te gaan: ik steek mijn kop niet in ’t zand. Ik zeg dus niet dat je helemaal niks met video moet beginnen. Verre van. Maar dat Youtuben het bloggen niet direct in de schaduw zal gaan zetten is zonneklaar. Als je ’t goed aanpakt vullen ze elkaar aan.

photo credit: mauritsonline via photopin cc

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “3 redenen om niet te gaan youtuben (en gewoon te blijven bloggen)”

  1. Nancy avatar

    Persoonlijk vind ik het veel prettiger om een geschreven verhaal te lezen. Sommige blogs bieden hun boodschap zowel in tekst als in video aan. Ik ‘worstel’ me over het algemeen liever door 1000 woorden tekst dan door zo‘n filmpje. Voor bloggen versus vloggen geldt eigenlijk hetzelfde als de keuze voor de social media kanalen. Je moet niet alles willen, omdat iedereen het doet of omdat het hip is. Kies datgene wat bij jou past, waar je wat mee hebt, en waar je goed in bent.

  2. Danielle Cobbaert avatar

    Allicht willen veel bloggers de illusie wekken dat ze mee zijn met hun tijd en storten ze zich op vloggen. Het is goed dat je aangeeft in je blog, dat het een heel ander medium is met andere verwachtingen en invullingen. Je moet inderdaad al behoorlijk wat knowhow hebben of bereid zijn te verwerven. Het is maar te zien, hoeveel bloggers succesvol de overgang kunnen maken naar vloggen.

  3. Rob avatar

    * als je tegenwoordig een vlog inzet dan wordt er nogal professional niveau verwacht in beeld, geluid en presentatie. Niet iedere blogger is een goede vlogger, laat staan technicus op video gebied. De inhoud wordt er niet perse altijd beter van.
    * Ik zie zoveel vloggers op YouTube, dat die markt ook langzaam verzadigd lijkt. Vele doen allemaal wat van het zelfde en dus is de inhoudelijke toevoeging laag. Het vloggen moet wel een toevoeging of aanvulling zijn, anders kun heb beter laten. In geschreven tekst geven we vaak andere informatie dan in een filmpje, dus afwegen of een filmpje inhoudelijk is, meerwaarde heeft en technisch lekker in elkaar steekt wat mij betreft.

  4. Aileen avatar

    Ik denk dat het ook sterk afhangt van de doelgroep waarvoor je schrijft. Ik heb vaker video’s gemaakt maar ze lopen in vergelijking met mijn teksten vele malen slechter. Ik heb ook wel eens een enquete gehouden onder mijn volgers wat ze zijn vonden en geschreven teksten waren duidelijk de voorkeur. Je kunt je rust pakken, zelf je tempo bepalen en verder lezen als je even wordt gestoord, aldus de feedback.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.