HomeKennisbank bloggen voor beginnersKorte WordPress-tipsTekst opmaken in WordPress met WYSIWYG

Tekst opmaken in WordPress met WYSIWYG

Natuurlijk wil je graag bezoekers op je blog. Maar het liefst wil je dat die bezoekers ook de moeite nemen om je artikels te lezen, dat spreekt. Het is daarom erg belangrijk dat jouw teksten prettig leesbaar zijn. Niet alleen qua schrijfstijl, maar vooral ook qua opmaak en indeling. Tekst opmaken in WordPress kan eenvoudig via de zogeheten WYSIWYG-editor.

Wat is WYSIWYG?

Ga je naar je WordPress-dashboard om er een nieuw blogbericht of -pagina te maken, dan kom je – boven het venster waar je je artikel kan intikken – een dubbele rij met knoppen tegen. Het heeft allemaal verdacht veel weg van wat je ook in Word of een andere tekstverwerker tegenkomt, maar dan aangevuld met een aantal functies die nuttig zijn als je online artikels wil schrijven.

WYSIWYG staat voor What You See Is What You Get. Terwijl je aan het typen bent krijg je al enig idee hoe je tekst er zal komen uit te zien. Om echter te kunnen zien hoe je bericht er aan de voorkant uit komt te zien (zoals ook je bezoeker je stuk te zien krijgt), sla je je werk op en klikt vervolgens op Voorbeeld (preview).

Functies van de WYSIWYG-editor

Ziehier een overzicht van de verschillende functionaliteiten die de WYSIWYG-editor biedt. Ik overloop ze even van links(boven) naar rechts onder).

Onder de WYSIWYG-editor heeft WordPress trouwens nog een toolbar zitten. Daarover straks meer.

1. Kopteksten

Standaard staat WordPress ingesteld op Alinea. Dit is de gewone, platte tekst. De bodytekst. Klik op het zwart driehoekje en je kan hier 6 verschillende (groottes van) kopteksten – de zogeheten headings selecteren. Onder meer handig om een logische structuur aan te brengen in je artikel.

2. Vet (gedrukte tekst)

Met de B van Bold kan je stukken tekst in het vetjes zetten.

3. Cursief (gedrukte tekst)

De I van Italic laat je toe schuingedrukte tekst te maken.

4. Lijst met opsommingstekens

Maakt een lijst met opsommingtekens (bullet points), die meestal een beetje inspringt. Iedere keer als je op Enter drukt wordt automatisch een nieuw item aan je lijstje toegevoegd.

5. Genummerde lijst

Maakt een genummerde lijst aan. Wederom, elke keer wanneer er op Enter wordt gedrukt wordt automatisch een nieuw item toegevoegd. In dit geval uiteraard met een bijbehorend volgnummer.

6. Blockquote

Plaatst een citaat. Dit stukje tekst wordt opvallend anders (groter) opgemaakt.

7. (tekst) Links uitlijnen

Via deze knop kan je je tekst (opnieuw) links uitlijnen. Dit is de standaardoptie binnen WordPress.

8. (tekst) Centreren

Deze knop laat je toe om je tekst (horizontaal op de pagina) te centreren.

9. (tekst) Rechts uitlijnen

De tekst wordt rechts uitgelijnd.

10. Link invoegen/bewerken

Gebruik deze knop wanneer je een hyperlink in je artikel wil invoegen. Er opent een klein venstertje waarin je de url van de bewuste internetpagina in. En dit kan zowel een interne link als een externe link zijn. Indien je de link later eventueel wil verwijderen of bewerken kan dat ook via deze weg.

11. Lees-meer-tag invoegen

In het geval je standaard je blogberichten integraal op de homepagina van je blog hebt staan, kan je eventueel kiezen om een lees-meer-tag in te voegen. Dit is vooral handig wanneer je artikel extreem lang is uitgevallen. In plaats van je lezer helemaal door je bericht te laten scrollen, zet je een lees-meer-tag neer om het artikel af te breken. De bezoeker die het gehele artikel wil lezen, klikt de lees-meer-tag aan en krijgt het hele stuk voorgeschoteld.

De lees-meer-tag kan helpen om de homepagina van je blog overzichtelijk te houden.

Tegenwoordig raakt die lees-meer-tag meer en meer in onbruik omdat het niet meer de gewoonte is om artikels integraal op de homepage van een blog te tonen. Men geeft nu de voorkeur aan een homepage met daarop een aantal uittreksels van de verschillende berichten. Lezers dienen de titel van het blogbericht aan te klikken om naar het eigenlijke artikel te gaan.

12. Toolbar weergeven/verbergen

Vlak onder de editor bevindt zich de WordPress-toolbar. Deze kan je in- of uitschakelen. Wat daar de bedoeling van is? Het kan zorgen voor een iets cleaner scherm, dat jou minder afleidt…

Tekst opmaken in WordPress: extra functies in de toolbar

1. Doorgehaald(e tekst)

Je kan een stukje tekst doorhalen met een horizontale streep. Vaak wordt dit gedaan om duidelijk te maken dat iets misschien wel gedacht mag worden, maar niet luidop gezegd.. Om ironie uit te drukken.

2. Horizontale lijn

Soms is het handig om een duidelijke scheiding aan te brengen tussen de verschillende delen van je artikel. Je kan er dus voor kiezen een horizontale lijn aan te brengen.

3. Tekstkleur

Spelen met tekstkleuren is ook een manier om meer levendigheid in je artikel te krijgen, dat spreekt. Klik op het driehoekje en selecteer een andere tekstkleur.

4. Plakken als tekst

Eerlijk? Dit is een functie waar ik na al die jaren nog steeds het nut niet van inzie. In theorie zou je deze functie kunnen gebruiken wanneer je een (stuk) tekst kopieert vanuit je tekstverwerker naar WordPress. Plakken als tekst zou er dan voor moeten zorgen dat de bewuste tekst wordt ontdaan van opmaakcodes uit je tekstverwerker, zodat ze niet in conflict komen met WordPress.

5. Opmaak verwijderen

Het gommetje stelt je in staat een stukje opgemaakte tekst te selecteren en met één druk op de knop alle opmaakcodes te verwijderen.

6. Speciaal karakter

Achter deze knop bevinden zich een boel speciale tekens die je met de muis kan selectere en invoegen. Het gaat dan om tekens zoals: ⇓, ≥, ß of ƒ.

7. Inspringen verkleinen/inspringen vergroten

Ik zie het zelden, maar je hebt de mogelijkheid om een alinea horizontaal te laten inspringen. Met Inspringen vergroten kan je die bewerking weer ongedaan maken.

8. (bewerking) Ongedaan maken/Opnieuw

Heb je iets verkeerds gedaan tijdens het werken aan je artikel? Geen probleem! Met één muisklik keer je terug naar de vorige situatie. Net het omgekeerde gebeurt bij Opnieuw. Je kan hier de laatste bewerking opnieuw  instellen.

9. Toetsencombinaties

Tik het vraagtekentje aan. Je krijgt een lijst met met alle sneltoetsen die je kan gebruiken in WordPress.

Tot zover alle knoppen van de WYSIWYG-edifor en de WordPress-toolbar. Het is goed mogelijk dat er in jouw editor nog meer functies te vinden zijn. Dat kan het geval zijn wanneer je bijvoorbeeld extra plugins hebt geïnstalleerd die een invloed hebben op de opmaak van blogberichten en -pagina’s.

Ook de WordPress-toolbar kan trouwens extra functies bevatten. Wanneer je in je WordPress-dashboard bent vind je helemaal rechts bovenaan een tabje Scherminstellingen. Je mag hier aanvinken welke knoppen je al dan niet in de toolbar wil opnemen.

Ik heb nu beschreven wat je allemaal kan instellen via de WYSIWYG-editor. Je zal merken dat het daadwerkelijke visuele effect van sommige opmaakelementen danig kan verschillen per WordPress-thema.

Tekst opmaken in WordPress: niet te gek doen

Tekst opmaken in WordPress is dus vrij eenvoudig en leuk om te doen, maar het komt er wel op aan te streven naar een goede indeling van je artikel. Houd de bladspiegel rustig en zorg dat je bezoekers je artikels erg makkelijk kunnen doorlezen. Het kan daarom nuttig zijn om niet te veel verschillende opmaakstijlen te gebruiken.