Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels

Gratis blog beginnen met WordPress.com

Onder beginnende bloggers leeft de idee dat WordPress nodeloos ingewikkeld is. Mensen die een blog willen starten en zichzelf als “niet al te technisch” bestempelen nemen daarom vaak hun toevlucht tot Blogger (Blogspot.com). Toch is een gratis blog beginnen met WordPress.com  echt niet zo moeilijk.

Oork ik begon op blogger, om daarna over te stappen op WordPress. Uit eigen ervaring kan ik dus zeggen dat WordPress op het eerste gezicht inderdaad wat ingewikkelder lijkt dan Blogger. Dat komt den ik vooral doordat de interface van WordPress een stuk minder visueel werkt en daardoor ook wan minder intuïtief is. Maar laat dat geen reden zijn om WordPress links te laten liggen. Al helemaal niet als je echt een ambitieus blogger bent.

2 Versies van WordPress

Het is belangrijk om eerst een onderscheid te maken. Er is de gratis versie van WordPress (WordPress.com). Dit pakket is volledig gratis. Je blog wordt gehost door WordPress.com – en de url van je blog is dus iets als http://jouwblog.wordpress.com/ – en je kan eigenlijk direct beginnen bloggen. Want de hosting is geregeld en alle programmatuur is aanwezig om in no time een leuk ogend blog in de steigers te zetten.

Dit bericht handelt over deze gratis versie van WordPress.

Dan is er ook nog WordPress.org. Dit is de versie van WordPress die je kan gebruiken als je wil bloggen op een eigen domein (de url van je weblog kan dan klinken als http://jouwblog.com of http://jouwblog.eu enzovoort). Hoewel ook WordPress.org gratis is, heb je in dit geval een domeinnaam en webhosting nodig. Het is dan de bedoeling dan je WordPress.org op je domein installeert, waarna je aan de slag kan met een basispakket van WordPress.

Is WordPress.com wat voor jou? Doe de test!
Snel een gratis blog beginnen met WordPress.com

Ik keer nu dus terug naar de gratis versie van WordPress. Onderstaande videoreeks toont hoe simpel het eigenlijk is om een blog aan te maken. Je leert achtereenvolgend:

 • een WordPress.com-blog opzetten
 • in- en uitloggen op je blog
 • de blogtitel en ondertitel van je blog (tagline) aanpassen
 • de thema-instellingen van je blog wijzigen

Belangrijk: WordPress geeft aan het einde van het installatieproces de mogelijkheid om een eigen domein (en bijbehorende hosting te kopen. Persoonlijk raad ik dit af. Het lijkt misschien redelijk makkelijk en goedkoop (afhankelijk van de gekozen optie), maar op termijn ben je zoveel beter af bij een hostingbedrijf dicht bij huis en waar men jouw taal spreekt!

Verder durft WordPress je ook flink wat geld te vragen voor het zogenaamde style pack (reclamevrij blog en meer vrijheid wat betreft kleur en opmaak van je blog). Ook dit is in mijn ogen geen goede aanbieding. Maak liever je keuze uit één van de vele gratis blogtemplates voor WordPress…

 Berichten aanmaken en bewerken in WordPress

Foto’s en afbeeldingen toevoegen aan WordPress-blog

Links toevoegen aan je WordPress-blog

Werken met widgets in je blog

Je ziet, ook een blog beginnen met WordPress.com is niet erg moeilijk. Een en ander kan er in jouw situatie een tikje anders uitzien. Dit hangt af van het theme dat jij gekozen hebt voor je blog.

(opnieuw) Inloggen bij WordPress

Je kan vanop elke computer inloggen op je eigen blog. Al heb je altijd een internetverbinding nodig, natuurlijk.

Inloggen bij WordPress.com

Surf naar WordPress.com , klik rechtsboven op Inloggen en geef je e-mailadres en wachtwoord in.

Inloggen bij je WordPress-blog op eigen domein

Tik het webadres van je blog in gevolgd door /wp-admin. Je krijgt dus:

Https://jouwblog.com/wp-admin.

Geef je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Overstappen van een gratis WordPress-blog naar een blog op eigen domein

Het is perfect mogelijk om je gratis WordPress-blog om te zetten naar een WordPress-blog op een eigen domein, mocht je dat willen. Dat kan zonder verlies van artikels en pagina’s; ook alle bestanden en lezersreacties gaan mee.

WordPress.com Vs WordPress.org

Nog heel even kort de voor- en nadelen van beide versies van WordPress op een rijtje:

Pro WordPress.com

 • Bloggen vanaf 0 euro per jaar (en dat blijft ook zo)
 • Geen rompslomp met hosting
 • Al bij al redelijk uitgebreid basispakket

Contra WordPress.com

 • Afhankelijkheid van WordPress
 • Niet 100% eigenaar van je content
 • Restricties bij commercieel gebruik van je blog
 • Advertenties op je blog (inkomsten zijn niet voor jou)
 • Gebruik van Google Adsense is niet mogelijk
 • Gratis themes verre van origineel
 • Veel gratis standaardthemes maar die zijn enkel aan te passen mits dure stylepacks

Pro WordPress.org

 • Bloggen in totale vrijheid
 • Jij bent eigenaar van je content en site
 • Maximale mogelijkheden om je blog aan te passen en in te richten
 • Meer mogelijkheden om commercie uit te bouwen

Contra WordPress.org

 • Bloggen kost geld (enkele tientjes per jaar)
 • Bloggen vergt meer aandacht (updates, veiligheidsproblemen, hosting)
 • Blog helemaal naar smaak inrichten vergt soms opzoekwerk
 • Technische akkefietjes

Nog vragen over WordPress.com?

Moet ik een WordPress account aanmaken om te kunnen bloggen?

Nee, je hebt geen speciaal WordPress account nodig om een blog te starten. Een geldig e-mailadres is echter wel noodzakelijk.

WordPress.com of Blogger (blogspot.com), welke moet ik kiezen?

Met beide platformen kan je makkelijk en snel een blog starten. Blogger is misschien nog iets eenvoudiger in gebruik. Maar over het algemeen zijn de personaliseringsmogelijkheden op blogger niet zo groot. Blogger is erg geschikt als je snel een puur hobbyblog wil opzetten. WordPress.com biedt je een iets serieuzere look and feel.


Tik een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

, ,

door

Blogtrommel.com blijven volgen?

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

22 reacties op “Gratis blog beginnen met WordPress.com”

 1. John avatar

  ik vraag mij af hoe ik, zonder mijn artikels te verliezen, mijn categorieën waar ik mijn artikels in onderbreng, kan optimaliseren en herschikken.
  Dank u

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Onderstaande blogpost zou je verder moeten kunnen helpen:

   https://www.blogtrommel.com/categorieen-en-tags-opruimen-in-wordpress/

 2. Nancy Vleurinck avatar
  Nancy Vleurinck

  Help! De eerste video om een gratis WordPress blog te beginnen is niet beschikbaar.
  Als beginnelinge mis ik deze eerste stap want de volgende video werkt met een ‘dashboard’, dat op mijn poging niet voorkomt. De bovenste balk vermeldt alleen ‘mijn site’ en ‘reader’

 3. Rob avatar

  Ik begon ooit op blogger (blogspot), maar dat voelde al gauw als een jasje dat niet goed meer paste. Ik heb hierbij (terecht of onterecht) het idee dat daar vooral nogal wat veel kleine persoonlijke blogs rond zwerven, en dat het net even mist wanneer je naar meer, groter of meer professionele opties begint te verlangen rond bloggen. In zie zoektocht kwam ik daarna dus inderdaad uit op wordpress.com om te bloggen, inderdaad een goed aanbod rond templates, functies en mogelijkheden, maar ook daar liep ik na een aantal jaar tegen de beperkingen aan, waar een premium wordpress.com account duur leek te zijn en onvoldoende vrijheid, antwoord of oplossing op leek te bieden, daar koos ik voor de overstap naar een eigen gehoste wordpress-website. Het geeft vrijheid zoals de absolute vrijheid tot lay-out keuze (nou ja soms moet je dan wel bereid zijn te betalen voor een premium lay-out, net als bij plugins). Dit leek voor lange tijd te bevallen, echter kwamen er na verloop van tijd ook een aantal “maar’s” op zetten. Wat me opviel aan eigen gehoste wordpress is dat naast de vaste kosten zoals hosting, domeinnaam en de (eenmalige) aanschaf van een mooie layout er nog heel wat plugins zijn die zogezegd of zogenaamd “premium” worden aangeboden. Helaas te vaak met een jaar-abbonememt. Bijvoorbeeld een plugin voor beveiliging van je website of een plugin voor je SEO of wat dan ook…. Je ziet al gauw door de bomen het bos niet meer, veel bedrijven doen je laten geloven dat je overal een premium-plugin voor moet aanschaffen (en vaak zijn die ook net wat mooier en beter) en brengt dat allerlei eenmalige, maandelijke of jaarlijkse kosten met zich mee. (Naast de standaard kosten aan hosting & domein. In die zin lijkt gratis dan opeens niet meer gratis. (tenzij je uiteraard kiest voor gratis lay-outs en plugins) maar daarvoor heb je meestal geen eigen gehoste wordpress-website. Daarnaast vind ik het als blogger leuk om bezig te zijn met content-creatie i.p.v. met (technische) skills. (wat helaas bij eigen gehoste wordpress ook wel eens boven komt drijven). Onlangs ben ik overgestapt naar squarespace. Die bieden tegenwoordig ook lay-outs voor bloggers. Ik vind hier heel prettig dat alles in 1 zit gebakken. De hosting, het domein, de plugins of tools die ik nodig heb. (als ik social media buttons wil dan hoef ik geen plugin te zoeken, te installeren en te onderhouden), maar gewoon 1 klik op de knop en het is klaar. Ik heb misschien minder keuzes in het aantal lay-outs, maar dat voorkomt keuze stress en eerlijk gezegd vind ik bij squarespace de layouts best goed uit zien. Nouja mijn focus ligt nu dus echt op content-creatie ipv allerlei overige zaken en dat is eigenlijk wat ik wil, dus voorlopig is dit mijn keuze. UIteraard heeft ook squarespace nadelen, maar op dit moment voor mij mijn keuze.

 4. Odo avatar

  Hele bruikbare tips, bedankt.

 5. Sunbytes avatar

  WordPress wordt juist al veel gebruikt om te bloggen. Zelf werken wij ook veel met WordPress en het is een ideale weblog-software om een blog mee op te zetten.

 6. Jenny avatar
  Jenny

  Ik heb een aantal websites die draaien op wordpress waarvan een aantal die voor Google no follow zijn zoals bijv. http://www.bestecasinos.be. Nu lees ik tegenstrijdige ervaringen met andere blog aanbieders dat sommige wel en niet de rel no follow links toelaten. Waar kan ik hier duidelijkheid over vinden?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ik heb geen ervaring met hostingbedrijven die geen no follow links zouden toelaten. Zou ik vreemd vinden, eerlijk gezegd. Maar goed, even een mailtje sturen en om duidelijkheid vragen, zou ik zeggen…

   1. Jenny avatar
    Jenny

    Ik kan het ook niet plaatsen of het aan de hosting ligt. Ik heb een blog aangemaakt bij een soort van blogspot, maar dan is deze vervolgens de dag nadien weg, en als ik dan om uitleg vraag dan wijzen ze op de no follow. Het kan ook niet liggen aan de content op zich omdat gokken in Belgie gewoon legaal is. Dus leggen ze het op Google…Toch bedankt! Ik zoek verder…

 7. Bertie avatar

  Naast mijn bestaande weblog een nieuwe openen, kan dat ook? Tot nog toe lukt het niet…

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Kan je je vraag een klein beetje verduidelijken?

   1. Bertie avatar

    Ik heb een Word Press-weblog (https://bertjens.wordpress.com/) die me goed bevalt. Nu wil ik er nog een aanmaken, ook bij WP, maar het lukt niet.
    Als ik WP open krijg ik een rijtje weblogs te zien van degene dier ik volg.

    1. Bertie avatar

     ….DIE ik volg…

     1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      Is betrekkelijk simpel:

      1) login op je WordPress-account
      2) Kies het linker tabblad (Mijn site)
      3) Kies voor “Nieuwe WordPress”

     2. Bertie avatar

      Bedankt, vanavond ga ik het proberen.

 8. Danielle avatar

  Goed stuk voor beginnende bloggers! WordPress is zeker als je ooit over wil op je eigen domein echt een heerlijke plek om te beginnen met je blog! Het is misschien even puzzelen in het begin maar ik vind wordpress nu na een jaar echt juist super simpel!

  Zelfs in de gratis versie heb je zo veel meer vrijheid dan bij bijvoorbeeld blogger!

 9. Falco Renierkens avatar

  Toen ik mijn blog wilde beginnen heb ik ook eerst even de mogelijkheden bekeken. WordPress leek mij een goede keuze. Ik ben zelf meteen begonnen met een self-hosted versie, maar dat is een keuze die iederen moet maken.

  Doordat het opzetten een blog op deze wijze eenvoudig is, hebben toekomstige bloggers (gelukkig) een reden minder om niet te beginnen.

 10. Saar avatar

  Ik ben begonnen bij wordpress.com en ik zweer erbij! Ondertussen heb ik daar al vele blogs versleten, maar ik heb nooit iets makkelijker gevonden dan wordpress. Nu gebruik ik het ook op mijn eigen domein en met wordpress + gratis thema’s (of een goede betaalde) kan je hele websites uitbouwen. Het hoeft zelfs geen blog meer te zijn. Geweldige software!

 11. Harrij Smit avatar

  Inderdaad is het werken met de gratis versie een fluitje van een cent gebleken. Ik ben er half november vorig jaar mee begonnen en wist er spelenderwijs steeds beter wegwijs te worden. Inmiddels heb ik mijn betaalde domein opgezegd en kan ik mijn ei volledig kwijt op mijn weblog. Het enige nadeel wat ik tot nu toe heb ondervonden is dat ik er geen epub-bestanden op kan zetten. Ik bied op mijn weblog namelijk ook een paar boeken van mijn hand als gratis ebook aan, maar kan dat nu helaas alleen als pdf aanbieden. Of is er misschien toch een oplossing voor?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Er is – zo vermoed ik – wel een oplossing voor via een omweg. Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik dit nog nooit probeerde met e-pub bestanden:

   Neem een account bij Screencast.com. Dan krijg je 2GB gratis webruimte tot je beschikking.
   Upload je e-pub bestanden naar screencast.com en stel het zaakje zo in dat mensen de bestanden alleen kunnen downloaden via een specifieke link… die jij hun ter beschikking stelt vanaf jouw blog.

   Voorwaarde is natuurlijk wel dat jouw bestanden in totaliteit maximaal 2GB in beslag nemen…

   1. Harrij Smit avatar

    Dank je voor de tip. Ik ga het uitproberen. Kan me wel voorstellen dat dat werkt, ja.

 12. Ximaar avatar

  Ik gebruik wordpress.com en blogspot.com, waarbij ik aanvankelijker wordpress.com juist eenvoudiger vond. Zoals bij alles geldt ook hier; ‘het is maar wat je gewend bent’. Web-log.nl gebruikte de laatste jaren typepad-software en die was qua indeling en aanpak vrijwel gelijk aan wordpress.com.

  Later kwam ik er achter dat een paar dingen bij wordpress.com niet kunnen. Dat vond ik jammer, maar ik ben een van de weinigen die bijvoobeeld af en toe javascript gebruikt.

  Ik kwam er achter dat dat wel bij blogspot.com werkt. Alleen heeft blogspot een groot nadeel en dat is hun reageeroptie. Dat hebben ze nooit goed onder de knie gekregen en vind ik nog altijd zeer bezoekersonvriendelijk. Om die reden gebruik ik blogspot.com alleen voor de dingen die me niet lukken bij wordpress.com en link heen en weer tussen beide en laat de mensen onder een bijbehorend hoofdartikel op m’m wordpress.com reageren.

  WordPress.com heeft nog een paar gunstige eigenschappen zoals erg veel eigen webruimte (3GB), vaak veel meer dan een je op een eigen domein krijgt. Nadeel is dat je daar geen video of audio kan uploaden en dat maar bij youtube of dergelijke moet doen. Ook Aksimet is erg goed het houdt op wordpress.com de spammers prima tegen.

  Bij blogspot.com komen je foto’s op picasa te staan, blogspot.com geeft je geen eigen webruimte. De bestanden die ik op blogspot.com gebruik staan in mijn geval op wordpress.com

  WordPress.com heeft nog een aardige en nare eigenschap en die heet gravatar. Dat is van wordpress.com en die koppelt een voor jezelf en reageerders een leuke avatar aan je mailadres. Dat systeem is echter niet anders dan het like-systeem van facebook. Beide kunnen je surfgedrag op deze manier ook buiten hun domeinen volgen. Van facebok is bekend dat dat gebeurt, van gravatar is me dat niet zeker. Toch heb ik het uitgeschakeld, mijn surfgedrag gaat facebook en gravatar/wordpress niets aan.

  Voor de keuze tussen beide zou ik vooral kijken naar kennissen die het gebruiken. Gebruikt iedereen die je kent blogspot.com dan zou ik dat ook doen om zo ervaring uit te kunnen wisselen. Gebruikt iedereen wordpress.com dan zou ik me daar bij aansluiten. Je moet daar van afwjken als 1 van de 2 je niet aanspreekt of na slechte ervaringen.

  Naast wordpress.com en blogsplot.com betstaan ook tumblr.com, weebly.com en punt.nl die allemaal hetzelfde doen maar minder populair zijn. Ik heb ze allemaal geprobeerd en kom zelf dus uit op wordpress.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.