HomeWordpressBetaalde of gratis WordPress themes?
0
(0)

Bloggen is meer dan alleen artikelen schrijven en ze online zetten. Vooral omdat het oog van de verwende bezoeker/lezer ook wat wil, is een mooie lay-out voor je blog ook een must. Blog je op WordPress dan heb je geluk. De keuze aan betaalde of gratis WordPress themes is immens…

Gratis WordPress themes uit de WordPress Theme Directory

Zoals de naam het al zegt is de WordPress Theme Directory de officiële databank van WordPress. Het is de pagina waar je terechtkomt als je in het dashboard van je blog klikt op Weergave en vervolgens kiest voor Thema’s.

Er waren tijden dat die gratis WordPress-lay-outs er niet bepaald gelikt en modern uitzagen. Om niet te zeggen dat ze ronduit lelijk waren (al zal dat ook wel te maken hebben gehad met het feit dat je ze werkelijk op iedere straathoek van het web kon tegenkomen). Tegenwoordig is er echter veel meer variatie in smaken en kleuren. Je bent bovendien ook niet meer verplicht je te beperken tot de klassieke blogindeling.

Deze themes uit  de WordPress Theme Directory zijn en blijven gratis te downloaden en te gebruiken. De mogelijkheden om je lay-out aan je eigen smaak en voorkeuren aan te passen zijn doorgaans er beperkt. Of je moet in de HTML/CSS van je theme gaan zitten prutsen.

En dan is het ook nog fijn als je theme kan “meegroeien” met de laatste nieuwe updates van WordPress. Is dat niet zo, dan kan het zijn dat het boeltje niet meer fijn werkt of zelfs helemaal in de soep draait. Je zou er in dat geval voor kunnen kiezen om te blijven bloggen op een oudere versie van WordPress. Dat houdt dan weer bepaalde veiligheidsrisico’s in. Niet echt aan te raden, dus.

Van de officiële blogthemes aangeleverd door WordPress zelf – ze komen standaard bij een installatie van WordPress en luisteren naar namen als Twenty ten, Twenty eleven, Twenty twelve, enzovoort – kan redelijkerwijs worden aangenomen dat er zich geen compatibiliteitsproblemen voordoen bij een update van WordPress.

“Freemium” WordPress themes

Eén van de redenen waarom er in de bibliotheek van WordPress zoveel gratis templates te vinden zijn is de opkomst van het zogenaamde freemium verdienmodel: makers van premium (betaalde) WordPress themes ontwikkelen een soort light-versie van hun template om gratis te kunnen aanbieden aan gebruikers.

Deze versie heeft doorgaans wat meer personaliseringsmogelijkheden dan een “echt” gratis theme. Maar het is uiteraard vooral de bedoeling de blogger subtiel en minder subtiel te laten kennismaken met (de mogelijkheden van) een premium template. Bepaalde leuke/handige functies worden afgesloten en men hoopt de blogger natuurlijk tot een aankoop te bewegen.

Premium WordPress Templates

Je kan dus all the way gaan en een premium theme aanschaffen. Kostprijs? Meestal variërend tussen de 40 en de 100 euro (eenmalige kost). En wat je daarvoor in plaats krijgt? Je moet dan denken aan leukigheden zoals het kunnen inbrengen van je eigen favoriete kleurenschema, extra mogelijkheden om te spelen met lettertypes, de mogelijkheid om je blog flexibel in te delen, mooi geïntegreerde social media knoppen, sliders, online support, een berichtenforum voor het stellen van vragen omtrent je template enzovoorts. In de meeste gevallen zijn ook updates in de prijs inbegrepen.

Op die manier kan je zeer makkelijk een echt uniek stukje internet maken, dat spreekt. De kans dat andermans blog er net zo uitziet als de jouwe is zo goed als uitgesloten.

Betaalde of gratis WordPress themes zoeken?

Veel blogtemplates vind je natuurlijk in de hierboven vermelde database van WordPress zelf. Om door het bos de bomen te zien maak je misschien het beste gebruik van de eigenschapfilter. Vink gewoon de criteria aan waaraan je theme moet voldoen.

Sowmedia.nl bracht een aantal gratis blogtemplates samen. Ook Webtalis.nl besprak begin vorig jaar kort de 10 meest verkochte premium thema’s uit 2014 En uiteraard kan je ook je licht opsteken in de zoekmachines. Ik geef je ook graag enkele sites mee waar je terecht kan voor betaalde WordPress blogthemes:

Heb je je zinnen gezet op een bepaald WordPress thema, kijk dan ook eens even op Youtube en tik de naam van je theme in. Misschien vind je een demo-fimpje of een screencast waarin je kort een idee krijgt van hoe het theme precies werkt. Altijd handig!

Betaalde of gratis WordPress themes: waar je moet op letten

Als je dan uiteindelijk een (nieuw) thema installeert zijn dit de dingen die je moet weten.

Jezelf niet verliezen

Je kan jezelf erg makkelijk he-le-maal verliezen in de zoektocht naar het WordPress theme van je dromen. Heb je het moeilijk om een keuze te maken uit het aanbod, doe me dan een plezier en wacht niet met bloggen/artikelen schrijven tot je eindelijk je ideale lay-outje gevonden hebt. Het gevaar is immers te groot dat van uitstel ook afstel komt. Kies dan liever een (gratis) blogtheme waar je het voorlopig mee doet, in afwachting van iets definitiefs. Die prioritaire schrijvende meters, weet je wel?

Een WordPress-thema dat bij jou(w blog) past

Uiteraard is het nuttig je bij de keuze van een lay-out voor je blog niet alleen te laten leiden door de bling-bling. Het theme moet ook aangepast zijn aan het doel van jouw blog. Een reisblog ziet er helemaal anders uit dan een zakelijk blog van een accountant. En ben je een tekstblogger dan hoef je niet per se te investeren in een super flexibel theme met mogelijkheden om een kleine webshop te beginnen.

Het is wel van belang dat je blog responsive is, zodat ‘ie optimaal tot zijn recht komt, zowel op een smartphone, tablet laptop of desktop pc. Een absolute must vandaag!

Kies betaalde of gratis WordPress themes waar je je goed bij voelt

Of je nu gaat voor betaalde of gratis WordPress themes, zorg er in ieder geval voor dat je je goed voelt bij het gebruik van een bepaald blogtheme. Bloggen is zo al lastig genoeg: een (blog)thema dat voor jou niet fijn werkt of er niet helemaal uitziet zoals jij wil kan je er echt niet bij hebben.

Alle extra features maken het bloggen – zeker in het begin nodeloos complex.

Last but not least is er natuurlijk nog je lezer/bezoeker. Op het einde van de rit moet je blog een goede (eerste) indruk maken. Moet je site het inderdaad vooral hebben van je teksten, dan moeten die natuurlijk ook erg makkelijk leesbaar zijn. Dat lijkt de evidentie zelve, maar dat is het allerminst, geloof me!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

13 reacties op “Betaalde of gratis WordPress themes?”

 1. Linda Kwakernaat avatar

  Mijn child theme is gebaseerd op TwentyTwelve en bevalt me prima, ik heb vrije thema’s gehad en betaalde en er was altijd wel wat!

 2. Mies Huibers avatar

  Prima stuk. Met een gratis theme, de juiste plug inns en een klein beetje zelf aanpassen in css kom je meestal een heel eind. Met het responsive zijn, sla je de spijker op z’n kop. Vaak staan mensen er niet bij stil dat een niet-responsive site amper te lezen is op een smartphone. Dan heb je toch snel de neiging om het maar niet te lezen.

 3. Sabine avatar

  Helder artikel! Ik heb toevallig vorige week mijn nieuwe site online gezet en jeetje wat een werk was het! Ik denk dat ik zeker 7 uur bezig ben geweest het juiste thema te kiezen. Elke keer was er wel weer wat. Gewoon net niet. Totdat ik dus deze vond. Gratis, maar zoals ik het wil en als ik meer wil kan ik altijd de premium versie kopen. Ik kan niet automatisch lettertype ed aanpassen, maar even googlen leert dat dat heel makkelijk in css te doen is. Alles is aanpasbaar op die manier. Of via php. Ik vind een betaald thema dan weer een beetje eng. Het is best duur en op een gegeven moment wil je dan toch weer wat anders. Of wat als het niet bevalt.. Misschien ooit 🙂

 4. Ximaar avatar

  Ik heb een soort haat-liefde verhouding met de WP-thema’s. Er zijn er erg veel, maar aan vrijwel allemaal mankeert wat als het om gebruikersgemak of leesbaarheid gaat. Probleem is ook dat je alles in 1x verandert. Dwz indeling, lettertype, regelafstand en bijvoorbeeld hoe de reacties er uit zien. Wat dat betreft heb ik meer met blogspot. Minder thema’s, maar binnen elk thema veel meer aanpassingsmogelijkheden. Toch heb ik een voorkeur voor WP en daar heb ik niet het beste thema gekozen, maar het minst beroerde.

  Daar zit dus zeker niet alles in zoals ik het wens. Ik zou graag genummerde reacties zien. Maar de thema’s die dat hebben zien er voor de rest niet uit met bijvoorbeeld regels die te dicht op elkaar staan. Ook het zoekvak zou niet uit beeld moeten schuiven en bruikbaar moeten zijn om binnen de gevonde pagina verder te zoeken. Ik had dat zelf al in 2003 gemaakt met een gewone HTML-website. Zo moeilijk is dat niet. Tegenwoordig gebruik ik om die reden nog altijd de Google-zoekbalk met zoekwoordknoppen. Ook meer kolommen binnen de hoofdkoom ter voorkoming van te lange regels tref je in vrijwel geen thema. Kortom je bent tijden bezig met zoeken zonder dat je iets vind.

  Onbetaald of betaald maakt wat dat betreft niet uit. Ik ben nog nooit een WP-thema tegen gekomen dat ik dacht: ‘Die is goed, die wil ik hebben.’ Omgekeerd zijn ze ook niet echt slecht. Het meeste schommelt rond ee 7’tje waar ik op zoek ben naar een 8. 😉 De kans is ook groot dat een thema dat ik goed en praktisch vind, door een ander als slecht en onhandig wordt ervaren. En uiteindelijk gaat het idd om de inhoud en niet zozeer om de cosmetica.

 5. Japke avatar
  Japke

  Voorlopig ben ik blij met mijn gratis theme. Sterker: het heeft me zoveel uitproberen gekost voor ik een theme had dat enigszins deed wat ik wilde, dat ik er niet over peins om een betaald theme te nemen…

 6. Sas avatar

  Ik heb zowel betaalde als gratis themes. Die er nu staat is betaald en ben er nog altijd erg blij mee. Lekker simpel (en ook niet duur)

 7. Morgaine avatar

  Ik heb mijn theme gratis gevonden, ik kan het simpelweg niet betalen een betaald theme, als dat wel kon, zou ik zeker eens verder kijken, maar ik kijk al niet, en klik sowieso op de gratis themes, wat mij wel opvalt, na bijna een jaar, als ik nu ga kijken, dat er niets nieuws gratis is bijgekomen, dat was vroeger wel anders, dat er zo nu en dan daar ook andere keuzes waren, wellicht een tip voor wordpress zelf, om ook gratis eens wat te vernieuwen, hahaha

  Ik ben tevreden en zover werkt het goed.

  X

 8. Rianne avatar

  Ik ben blij met de gratis theme’s. Ik heb er al een paar gebruikt die over het algemeen redelijk op elkaar lijken zodat de wijzigingen niet zo opvallen. Zit nu al weer een tijdje op twenty eleven … maar dat wil bij mij niet zo gek veel zeggen… Als ik weer eens tijd over heb ga ik weer neuzen..
  Misschien wel omdat ik ooit bij blogger ben begonnen en daar had je thema-technisch gezien veel meer vrijheid.

 9. de DIY Diva avatar

  Hoi Ben, helder artikel! Ik mis alleen een waarschuwing om geen gratis themes te downloaden van zomaar een site, omdat er ook malware in kan zitten.
  Groetjes Mar10.

 10. Jantine avatar
  Jantine

  Ik heb met gratis themes nooit problemen gehad met wordpress-updates eerlijk gezegd, dus dat zou voor mij al geen reden zijn om voor een betaalde te kiezen.

  Qua theme is het sowieso belangrijk dat je kijkt naar responsive of niet (en er zijn stapels gratis responsive themes) en of het bij je soort blog past. Een theme waarbij je veel kunt aanpassen is pas leuk als je daar ook mee overweg kunt.

 11. Irene alias @as_ever_Irene avatar

  Mooi blog, Ben. Puntjes van aandacht bij premium theme: wordt child theme aangeleverd + en zijn er zgn. ‘verplichte’ plugins…?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, inderdaad Irene, dat aspect was ik uit het oog verloren…

 12. Caroline D. van Wijk avatar

  Goed artikel, Ben! Mijn ervaring: het betaalde thema dat ik had, stopte er ineens mee, zodat ik drie websites nu moet omzetten (een weekend = 20 uur werk met de nodige nasleep). Heb nu Nirvana gevonden. Gratis en heel veel mogelijkheden, mn eigen kleur en lettertype met een prachtige slider op de homepage. *Helemaal blij*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.