Homesocial mediaFacebookGraag meer bereik op Facebook? Verbeter je Edgerank
0
(0)

FacebookAls blogger wil je graag dat je artikel door zoveel mogelijk mensen gelezen wordt. En dus plaats je ook een link naar je nieuwste blogbericht op de Facebook-pagina van je blog, dat spreekt. Maar wat blijkt? Het bereik valt steeds dik tegen. Wil je meer bereik op Facebook, dan zijn dit jouw tips.

De verklaring voor de belabberde respons moet je niet ver zoeken. Immers, veel volgers van je Facebook-pagina  voor je blog krijgen je update (met link naar je artikel) eenvoudigweg niet in hun berichtenstroom te zien. En logischerwijs kan er dan ook niet veel animo ontstaan.

Wat is de Facebook Edgerank?

Het zou toch de logica zelf zijn als tenminste iedereen die je Facebook-pagina leuk vindt jouw statusbericht onder ogen kan krijgen. Niet dus. Facebook heeft namelijk een probleem. Alleen al in Nederland en België stijgt het aantal Facebook-gebruikers tot ver boven de 10 miljoen. Als je dan weet dat elkeen op Facebook zo’n 300 vrienden heeft en ieder van die vrienden zelfs maar een paar berichten op Facebook zet…

Enfin, je snapt dat de tijdslijn van de gemiddelde Facebooker in no time een onoverzichtelijk kluwen wordt wanneer Facebook elk bericht aan iedere volger zou tonen.

Als oplossing voor dat probleem is er Edgerank, het algoritme van Facebook dat bepaald hoe belangrijk een bericht op Facebook is (en welke volgers het bericht te zien krijgen). Wil je dus meer bereik op Facebook, dan moet je je Facebook Edgerank opkrikken zodat meer mensen je statusupdate überhaupt te zien krijgen (met uiteraard positieve gevolgen voor het verkeer vanuit Facebook naar je blog).

Meer bereik op Facebook: een paar tips

Voor het bepalen van de Edgerank worden duizenden factoren in rekening gebracht. Een “Edge” staat voor een actie die jij of een van je volgers kan doen. Jij die een update plaatst, je vrienden die die update liken, een reactie achterlaten, het bericht delen, jouw reactie of vraag beantwoorden, de link naar je blog aantikken,…

Het verhaal is hopelijk duidelijk: hoe meer interactie er is met je volgers (en eventueel vrienden van volgers), hoe meer animo er is om en rond jouw updates, hoe belangrijker ze in de toekomst zullen worden beschouwd en hoe meer van je volgers je toekomstige berichten te zien zullen krijgen. Facebook neemt terecht aan dat iemand die je bericht aanklikt, een like geeft of een reageert ook wel geïnteresseerd zal zijn in wat jij in de toekomst nog te vertellen hebt.

Aan de andere kant: Facebook zal snel genoeg jouw updates uit de berichtenstroom filteren van iemand die systematisch je updates verbergt…

Het sleutelwoord voor (toekomstig) succes is “meer interactie.” Hoe je dat voor mekaar krijgt?

1. Gebruik een uitgelichte afbeelding bij je statusupdate

Een klassieker maar o zo effectief: mooie foto’s vallen op in de nieuwsfeed, trekken de aandacht en zetten vaak aan tot doorklikken.

2. Post regelmatig, maar…

Overdrijf daar ook niet in. Je volgers moeten het allemaal kunnen blijven behappen en je wil bovendien ook niet te pushy overkomen. Elk bericht of elke link moet de moeite waard zijn.

3. Heb niet alleen aandacht voor je eigen blog

Op de Facebook-pagina voor je blog draait het in hoofdzaak om extra verkeer naar je blog. Maak van je fanpage echter geen opeenstapeling van linkjes naar je eigen artikelen. Zorg voor wat afwisseling:

 • maak foto’s
 • deel interessante artikelen van je volgers en collega’s (vergeet hen niet te taggen)
 • vraag om feedback van je lezers
 • deel extra content op je Facebook-pagina (en maak je volgers daarop attent)
 • reageer op vragen en suggesties van je volgers (en wacht er niet te lang mee)
 • nodig je volgers uit je Facebook-pagina te bezoeken
 • maak melding van je fanpage op je persoonlijke profiel-pagina

4. Vermijd geautomatiseerde berichten

Facebook is een sociaal medium en op social media horen eigenlijk geen geautomatiseerde standaardberichten thuis. Houd het menselijk en levensecht. Kom origineel uit de hoek.

5. Plaats niet (alleen) op piekmomenten

Het is evident dat ook het moment waarop je een update aan je pagina toevoegt van belang. Je wil dat je bericht door zoveel gezien (kan) worden en dus wil je ook posten wanneer zoveel mogelijk gebruikers online zijn. Alleen, iedere blogger en elke marketeer denkt zo. Het kan dus aardig druk worden in de timeline van menig volger. Jouw bericht kan dan ook vrij makkelijk ondergesneeuwd geraken.

Net daarom kan het verdomd nuttig zijn om op minder drukke momenten te posten. Je ontloopt de grote massa, maar volgers die wel online zijn maken een grotere kans je bericht te zien (en de tijd te nemen er wat mee te doen).

Het moge duidelijk zijn, wil je meer bereik op Facebook dan zijn likes voor je pagina alléén niet genoeg. Je zal je fans ook bij je Facbook-activiteiten moeten betrekken!

photo credit: birgerking via photopin cc

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In: ,

9 reacties op “Graag meer bereik op Facebook? Verbeter je Edgerank”

 1. Babs avatar

  Ik deel nog wel eens wat andere artikelen, die niet van mijzelf zijn. En ik plaats altijd foto’s. Toch merk ik ook dat er weinig respons is.
  Ik merk dat persoonlijke updates of bijvoorbeeld laatst een plaatje met tekst op “complimentendag” dat dat weer heel goed bekeken wordt.
  Ik deel het eerst op mijn fanpage en daarna op mijn persoonlijke pagina.
  Bedankt voor de tips! Altijd welkom!

 2. Lies avatar

  Het blijft toch een heuse uitdaging om meer lezers te bereiken. Mijn fb-pagina heeft een aantal volgers, zo’n 220 ongeveer, maar brengt weinig interactie op. Ik deel de blogposts ook op mijn persoonlijke account en in fb-groepen. Hier en daar komt er dan wel een nieuwe volger op de wordpress-account of de fb-pagina bij, maar van een virtueel succes kan ik echt niet spreken. Het lijkt vaak wel of er teveel concurrentie is, er wordt zoveel geblogd, te pas en te onpas, zin en onzin, kwaliteit of brol. Mensen raken daar al eens mediamoe van denk ik…
  Dus, Sharp Ben, wat mij betreft komt jouw laatste tip als geroepen: nu eens net níet in primetime posten 😉
  To be continued… (Y)

 3. Lena avatar

  Goede tips. Ik moet zeggen dat ik Facebook erg ontmoedigend vind, door de lage / geen response. Maar ik blijf het proberen! Ik reageer af en toe op berichten van anderen op FB, dat zal ik vaker gaan doen.

 4. Marja de Krosse avatar

  Een en ander wist ik wel, door het weer eens te lezen toch weer onder mijn aandacht gekomen. Deze (deel interessante artikelen van je volgers en collega’s) ga ik zeker onthouden, deel “te” weinig goed content van anderen. DankU

 5. Morgaine avatar

  Wat Natasja zegt, ik wil niet teveel pushen, plus dat mijn vrienden en familie allemaal geen blogs lezen, schiet niet op, hahahaha Dus het is ter info voor mij, maar wat ik wel gek vind? Is dat mijn blog minder wordt gezien dan mijn Atelier, ja ik heb twee pagina’s, de ene gaat torenhoog, terwijl ik daar MINDER op plaats, en mijn blog, bij elke update een keer zeker, soms ook op mijn persoonlijke tijdlijn, en toch, haal ik cijfers van slechts gezien door 15…. en mijn Atelier, meestal op 50 of zo, en soms zelfs dus ineens 500, ik snap er echt totaal niets van! Waarom de ene zo wel door schiet en de ander niet, terwijl ik op mijn blog fan page actiever ben.

  X

  1. Lies avatar

   Hallo Morgaine,
   Dat is wel interessant zeg… Zou het kunnen dat je Atelier minder concurrentie heeft, dat het unieker is op fb? Blogs zijn er nl. met hopen, waardoor er meer virtuele concurrentie is…
   Ben trouwens benieuwd naar je Atelier, ik wel wel eens een kijkje nemen 😉
   Grtjs,
   Lies

 6. Japke avatar
  Japke

  Mooi artikel Ben! Eén en ander wist ik wel, maar fijn het op een rijtje te zien (en vervolgens actie aan verbinden natuurlijk).

 7. Natasja avatar

  Ik heb idd een paar vaste volgers op Facebook die reageren. Soms deel ik mijn blog ook op mijn persoonlijke pagina en zet er dan iets leuks bij. Ik heb 112 volgers op fb en een bereik tussen de 100 en de 300 met soms een uitschieter naar 500. Een keer had ik een bereik van 1300. Maar op mijn persoonlijk profiel word ook steeds minder gereageerd ik denk dat we murw gebeukt worden met nieuwe updates…

  1. Lies avatar

   Hmm, idd, leuk gezegd dat laatste! We worden murw gebeukt met nieuwe updates 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.