Brainstormen voor je blog: altijd genoeg topics om over te schrijven!

Wil je een beetje vlot en consistent bloggen? Zorg dat je in elk geval weet waarover je het zal hebben op het moment dat je gaat zitten om te schrijven! Het brainstormen voor je blog moet met andere woorden dan al achter de rug zijn.

De angst voor het witte-scherm-met-knipperende-cursor zou drastisch moeten verminderen.

Brainstormen voor je blog: 3 voordelen

1. Gemoedsrust

Zo’n brainstormsessie op zijn tijd dwingt je om in elk geval om op een gestructureerde manier met je blog(onderwerpen) aan de gang te gaan. En het stimuleert je om vooruit te werken. Houd dit consequent vol en je hebt de zekerheid van een systeem, een constante stroom aan ideeën ook. Het houdt de druk van de ketel en geeft je minder het gevoel dat je achter de feiten moet aanhollen of het warm water weer eens moet uitvinden.

2. Tijdswinst

Ik geef deze tip niet voor het eerst. Als het goed is houd je aan dat brainstormen immers een flinke lijst aan (potentiële) onderwerpen om over te bloggen over. Hoogstwaarschijnlijk is de vraag waar-moet-ik-nu-weer-over-bloggen daarmee beantwoord.

Maar welk topic uit je lange lijst ga je dan het eerst aanpakken? Om daar achter te komen is het goed om enkele dagen voor het moment van schrijven je lijst te overlopen om te kijken of er één topic tussen zit waar je op dit moment wat mee kan. Dat klinkt wat vaag, dat besef ik. Maar toch: borrelen er spontaan ideeën op, zie je puzzelstukjes in elkaar vallen of springt je hart op bij het zien van een suggestie? Dan is dat een onderwerp om mee aan de slag te gaan.

Ikzelf haal enorm veel voordeel uit het simpele feit dat ik inderdaad enkele dagen voor dat ik ga zitten schrijven al heb beslist waarover het zal gaan. Ik prent het betreffende onderwerp doelbewust in mijn hoofd, het kan er rustig sudderen en rondspoken. Gevolg? Als het schrijfmoment effectief daar is, vinden de woorden veel makkelijker de weg naar het scherm. Te proberen!

3. Helikopterview

Tot slot zorgt dat brainstormen voor je blog er ook voor dat je makkelijker verbanden ziet en het overzicht bewaart. Dat kan danig van pas komen als je de interne links van je blog moet verzorgen. En daarnaast helpt het ook bij het maken van vervolgverhalen op op je blog. Dit in tegenstelling tot wat er gebeurt wanneer je iedere keer opnieuw een random onderwerp uit je hoge hoed tovert…

Een paar brainstormtechnieken

Natuurlijk kan je je toevlucht nemen tot hapklare ingevingen die voor jou werden genoteerd. Alleen al op BT vind je honderden ideeën en concepten voor blogonderwerpen. Maar niemand kent je (blog) beter dan jijzelf en dus is het beter dat jij jezelf wapent om in no time met tientallen, ja honderden topics te komen.

1. Hersens uitwringen

Eerder had ik het al over het uitwringen van je hersens en het mindmappen (Wees gerust, dat klinkt veel pijnlijker dan het in feite is). 2 bijzonder effectieve methoden die je kan gebruiken om te brainstormen voor je blog.

2. Leg – samen met je lezer – een weg af

Daarnaast kan het zeker geen kwaad om nadrukkelijk in de huid te kruipen van je ideale (doorsnee) lezer Welke van zijn/haar problemen zou jij graag opgelost zien? Kan jij zijn probleem op zijn minst gedeeltelijk verhelpen door erover te schrijven op je blog?

Concreet: neem een vel papier, trek een lijn. Aan weerskanten van de lijn zet je een punt (laten we voor het gemak spreken over punt a en punt b).

Op punt a beschrijf je je (ideale) bezoeker/lezer met zijn probleem. Neem het voorbeeld van iemand die veel te weinig beweegt en bijgevolg kampt met overgewicht.

Het ideaalbeeld op punt b? Iemand met een gezonde levensstijl en een “ideaal” streefgewicht (dat niet binnen de kortste keren weer naar omhoog schiet).

Enfin, ik ben geen gezondheidscoach of iets dergelijks, dat moge duidelijk zijn. Waar het mij om gaat is: hoe krijg je je bezoeker/lezer het makkelijkst van punt a naar punt b? Wil je een nuttig blog maken, breek dan het hele proces op in kleine, lekker concrete stapjes en schrijf daarover. Nogmaals, ik ben geen expert maar je zou kunnen bloggen over:

  • voedingstips
  • shoppingadvies (waar je het goedkoopst de lekkerste voedingswaren vindt)
  • timemanagement (zodat je meer tijd overhebt om meer te sporten)
  • hoe je jezelf het makkelijkst kan motiveren
  • de ideale muziek voor bij het sporten
  • het handigste keukengerei om gezonder te koken
  • hoe je een effectief beloningssysteem kan opzetten voor jezelf (zodat je het niet zo snel opgeeft)
  • gezonde recepten uiteraard
  • haalbare trainingsschema’s
  •  interviews met lotgenoten

Je ziet hopelijk hoe uitgebreid het allemaal kan worden. Over elk van de hierboven opgesomde punten kan immers meer dan één artikel worden geschreven, of niet?

Trek het wat open: ga ook kijken naar de randvoorwaarden die nodig zijn om een doel te kunnen bereiken. En er kan natuurlijk eveneens duchtig geblogd worden over de hinderpalen op het pad naar een gezondere levensstijl.

Wees erop voorbereid dat je in de loop van je hele verhaal op nog meer issues botst. Dat geeft niet. Dat zijn nog extra topics om over te bloggen…

3. De superheld

Een brainstormtechniek voor je blog waarvoor je wat extra verbeeldingskracht nodig hebt. Neem een probleem waar jij of jouw bezoekers/lezers vaak tegenaan loopt. Hoe zou jouw superheld het probleem tackelen? Fantaseer dat het een lieve lust is.

4. Overloop regelmatig de reacties van lezers

Bekijk de laatste 20, 30, 50,… laatste reacties op je blog. Kreeg je een pertinente vraag, moest je standpunt extra verduidelijken of verdedigen? Tijd voor een update of een aanvulling voor dat bewuste blogbericht!

Zo lang mogelijk brainstormen voor je blog

Tot zover enkele technieken die je makkelijk op je eentje kan gebruiken. Het is wel zaak om, eens je aan het brainstormen bent, lang genoeg in brainstorm modus te blijven hangen. Het is niet de bedoeling om elk idee dat in je opkomt meteen te gaan uitwerken (en dus in schrijfmodus te gaan). Want zo wordt het moeilijk om met een waslijst aan ideeën te komen, terwijl dat net de bedoeling is van de hele oefening.

Dus, komt er spontaan in idee, een indeling of een halve openingsalinea opzetten, noteer die dan maar ga er niet nadrukkelijk naar op zoek. De (vele) (potentiële) topics voor je blog, die zijn in dit stadium het belangrijkste!

Ook voor persoonlijke bloggers en omnibloggers

Het is waar dat bovenstaande opmerkingen en (denk)oefeningen vooral zijn geënt op nichebloggers. Maar niks belet de persoonlijke bloggers natuurlijk om op hun blog ook aardig wat aandacht te besteden aan specifieke onderwerpen die hen na aan het hart liggen. Mits goed gebruik van categorieën en tags binnen WordPress is dat zeker geen probleem!

Alle mogelijke topics noteren!

Laat al dat werk alsjeblieft niet voor niks geweest zijn! Noteer alle ideeën meteen in je blogschrift of blogplanner. En vel ook nu nog geen oordeel over de haalbaarheid van een idee. Ook de vraag of een idee bijvoorbeeld al dan niet geschikt is om te worden uitgewerkt tot een blogartikel is nu niet aan de orde. Inderdaad, nu lijken sommige suggesties misschien totaal van de pot gerukt, maar binnen een aantal maanden of jaren kan een idee plots geniaal blijken.

Bonustip: Ben je op zoek naar een fijne online brainstorm tool? Probeer Lucidspark.


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Blogtrommel.com blijven volgen?
Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.