HomeHow toMindmappen: nog een manier om je blog te boosten

Mindmappen: nog een manier om je blog te boosten

 

Het is een van mijn stoutste dromen: WordPress dat ons de mogelijkheden geeft om te mindmappen (een mindmap te maken). Er zou met de klap een stuk vlotter kunnen worden geblogd!

Mindmappen, wat is het?

Volgens Wikipedia is een mindmap “een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema.” Klinkt dat wat wollig, dan brengt onderstaand filmpje wellicht wat meer duidelijkheid.

Waarom per se mindmappen?

Niks moet natuurlijk. Het is gewoon een methode om te brainstormen (voor je blog), speciaal voor diegenen die wat visueler zijn ingesteld. Verbanden leggen en structuur aanbrengen, het gaat allicht wat makkelijker middels een goede mindmap in plaats van met lijstjes.

Mindmaps: het Zwitsers zakmes van de blogger

Er zijn wel wat blogactiviteiten waarbij mindmaps aardig van pas kunnen komen. Ik zie een zestal concrete toepassingsgebieden:

1. Brainstormen over een nieuw blogbericht

Misschien wel de meest voor de hand liggende toepassing. Schrijf centraal het topic waarover je het hebben wil. Daarrond vervolgens een aantal woorden waaraan je spontaan denkt als je het over dat onderwerp hebt, verbonden met takken. Elk van de woorden kan op zijn beurt worden opgesplitst met meerdere trefwoorden. Op de takken kan je eventueel tussenkopjes schrijven.

Zo ontstaat al snel een schematische blauwdruk van je artikel. Vooral bij wat langere stukken (denk aan how to ’s en stappenplannen bijvoorbeeld) is mindmappen zeker zinvol. Idem voor het maken van cornerstone content.

Het gebeurt soms dat ik heel goed weet waarover ik wil bloggen, maar dat er op het moment van schrijven gewoon te veel gedachten, halve zinnen en ideeën door mijn hoofd flitsen. Gevolg? Ik raak helemaal geblokkeerd en van schrijven komt niets in huis. Mijn oplossing bestaat erin om  eerst een mindmap te maken zodat ik op een min of meer gestructureerde manier het hoofd kan leegmaken. Die mindmap kan ik dan uiteraard gebruiken als raamwerk bij het schrijven van het artikel.

Tip: heb je het gevoel dat het schrijven van je blog veel te veel kostbare tijd in beslag neemt? Maak een mindmap en gebruik die als basisstramien voor je blogbericht. Omdat je precies weet waarover je het wil hebben, kan het schrijven veel sneller gaan.

Overigens kan je nog een stapje verdergaan door te gaan brainstormen over een hele artikelenreeks over een bepaald onderwerp waar veel meer over te vertellen valt. Je kan er natuurlijk voor kiezen om één lang artikel te schrijven. Hoewel Google hier doorgaans geen enkel bezwaar tegen heeft (in tegendeel), kan het voor je lezers aangenamer zijn om een verhaal in hapklare brokjes tot zich te nemen. Bijkomend voordeel: je stimuleert je bezoeker om nog eens terug te komen voor het vervolg!

Op BT vind je bijvoorbeeld een artikelenreeks over de grootste geheimen om je lezers te triggeren. 4 berichten, goed voor krap 3.200 woorden.

2. Een bestaand artikel grondig herwerken

Sommige blogartikelen verdienen een flinke update, zeker wanneer het gaat om evergreen content. Zet hiervoor de volledige titel van het betreffende blogbericht centraal in je mindmap. Stel jezelf dan de volgende vragen en associeer naar hartenlust:

  • Is alle info die je in je artikel meegeeft nog bij de tijd?
  • Moet er bijkomende informatie aan het stuk worden toegevoegd?
  • Wat zijn je nieuwste inzichten aangaande dit topic?
  • Moeten bepaalde woorden vervangen?
  • Wil je bijkomende links voorzien?
  • Kunnen de tussentitels niet wat sexyer?
  • Zijn de afbeeldingen nog bij de tijd?

3. Nadenken over het opzet van je blog

Ook tijdens de voorbereiding van je bloglancering kan je een stevig potje mindmappen. Zeker wanneer het over een nicheblog gaat. Welke onderwerpen wil je bespreken (waar moet je blog vooral over gaan)? Welke grote categorieën (en tags) ga je daarvoor bezigen? Gooi het in een mindmap en je krijgt vanaf dag één een duidelijk beeld van waar het naartoe moet met je blog. Handig! En wedden dat de SEO van je blog er wel bij vaart als je je site volgens dit plan inricht?

Hieronder zie je een mindmap die ik maakte voor een blog over cakerecepten:

Mindmappen voor een (fictief) blog over cakerecepten. Met de gekleurde items als mogelijke categorieën. In het zwart de eventuele werktitels voor toekomstige blogposts.

4. Brainstormen voor je lijst met blogonderwerpen

Je weet intussen hoe het werkt. Neem één of twee van je blogcategorieën en probeer zoveel mogelijk onderwerpen te verzinnen die in die categorie thuishoren.

5. Wie is je persona?

Is de oogst aan mogelijke blogonderwerpen toch wat mager uitgevallen, probeer dan eens uit te vlooien wie je “ideale lezer” is (die jij met je blogartikels wil helpen). Ook dat kan in een gedetailleerde mindmap worden gegoten. Dus:

  • Wie is je lezer?
  • Is het een man of een vrouw?
  • Hoe oud is hij of zij ongeveer?
  • Wat is zijn of haar grootste bekommernis of probleem?
  • Waar is hij of zij bang voor?
  • Wat wil je lezer vooral (bij)leren?
  • Welke schrijfstijl past bij ‘m?

Eens duidelijk is wie je ideale doorsnee lezer is, valt het je waarschijnlijk wat makkelijker om met ideeën voor blogberichten te komen. Die ook nog eens kans maken om goed in de smaak te vallen bij je lezers.

6. Zoekwoorden en blogtitels

Je kan eveneens gaan mindmappen op zoek naar geschikte focus zoektermen (in plaats van je steeds weer te verlaten op tools als Google Keyword Planner) en klikwaardige blogtitels. Allemaal ten behoeve van meer pageviews en een betere rangschikking in Google.

Mindmappen op papier of digitaal

Ik denk dat nogal wat bloggers er de voorkeur aan geven om mindmaps te maken met ouderwets pen en papier. Maar wanneer het diagram echt uitgebreid gaat worden is een digitale versie toch meer aangewezen. Je hebt dan bovendien het voordeel dat je de mindmap kan gebruiken als illustratie bij je artikel.

Freemind kan je downloaden en installeren op je computer (gratis). Mindmup is dan weer een online toepassing.

Mindmaps kan je dus op verschillende manieren en diverse niveau’s gebruiken om je blog te verbeteren. Geef toe, het valt te proberen!


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

4 reacties op “Mindmappen: nog een manier om je blog te boosten”

  1. Robert Pastoor avatar

    Als je online wil gaan mindmappen is http://www.mindmapmaker.nl misschien een optie. Het is (blijvend) gratis en je kan werken met kleuren, afbeeldingen, notities en urls aan de takken. Er is ook een gratis snelstart handleiding beschikbaar via die website.

  2. Sonja Grinwis avatar

    Mindmappen is een geweldige tool om tot unieke inzichten te komen. Voorbij de voor de hand liggende oplossingen. Zelf gebruik ik Scapple, dat is van dezelfde makers als Scrivener (geweldig voor schrijvers) en de twee programma’s werken heel goed samen. Al met al een mooi artikel voor iedereen die met schrijven bezig is

  3. Emmy avatar

    Wat een geweldig artikel. In het klein welbekend, maar ik ga in januari internationaal werken en ik zit al steeds met de voorbereidingen in mijn hoofd. Daarvoor lijkt mindmappen mij helemaal een goede tool. Dank je wel voor dit waardevolle inzicht.

    Fijne dag gewenst

    1. Sharp Ben avatar
      Sharp Ben

      En ik wens je veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.