Homebeter bloggenEvergreen content: the best of van jouw blog
0
(0)

Je kent het gevoel wel: je werkt je te pletter aan een mooi artikel, in de paar dagen na de publicatie ervan brengt het wat bezoekers op de been. Een week later al begint het aan zijn (af)tocht naar het archief, waar er vervolgens niemand nog naar omkijkt. Hoe anders gaat het eraan toe met evergreen content!

Laatste update: 14/08/2022

1. Wat is evergreen content precies?

Simpel: evergreen content maak en publiceer je vandaag, maar blijft ook enkele maanden of zelfs jaren nadien nog veel gelezen worden. Bij evergreen content dus geen eenmalige piek in je bezoekersaantallen (in de dagen na de na het verschijnen van je artikel) en daarna een flatline, maar een constante stroom aan (nieuwe) bezoekers gedurende het hele bestaan van je blog. Doorgaans presteert het ook goed in de zoekmachines.

Want hoewel blogs natuurlijk bij uitstek geschikt zijn om het laatste nieuws te brengen is het toch ook fijn als je ook berichten op je blog hebt staan die “op automatische piloot” verkeer naar je blog brengen. Dat kan met evergreen artikels.

2. Waarom evergreen content maken voor je blog?

Heb je pakweg een blog over auto’s en je schrijft een verslag over een autosalon in 2017, dan zal dat stuk moeilijk kunnen uitgroeien tot evergreen content. Het verslag is in principe alleen maar relevant tijdens of vlak na het salon in kwestie. Daarna niet meer.

Leg op datzelfde blog haarfijn uit hoe je de lekke band van je auto vervangt, dan heb je vermoedelijk wel potentiële evergreen content beet. Mensen blijven immers constant lek rijden en zullen dus blijven zoeken naar informatie over het vervangen van een lekke band.

Ik ben ervan overtuigd dat een goed blog beide soorten content nodig heeft.

3. Hoe vind je de populairste content van je blog?

Overigens, met “populairste artikels” bedoel ik in dit geval de content die het vaakst wordt aangeklikt. Gebruik je Google Analytics om de statistieken van je blog bij te houden, ga dan naar de sectie GEDRAG, kies vervolgens de optie Site-content en dan Alle pagina’s. Let op: vergeet niet in het venster rechtsboven de periode in te stellen waarover je graag gegevens wil hebben. Standaard staat het zaakje ingesteld op de laatste 7 dagen.

4. Evergreen content op Blogtrommel.com

Oké, om een en ander wat concreet te maken ging ik een kijken naar de populairste berichten en pagina’s op BT. Met stip op één staat het artikel: Snel en simpel een gratis blog aanmaken met Blogspot.com. Het verscheen hier op 10 december 2014. Je ziet de evolutie van het aantal pageviews door de jaren heen in de grafiek hieronder.

grafiek aantal pageviews in Google Analytics
Evergreen content in actie: in december 2014 geschreven, tot op vandaag elke dag goed voor MINSTENS een tiental page views.

Het stuk werd tot nu toe zo’n 28.000 keer aangeklikt. Dat had ik zeker niet verwacht want eigenlijk heeft het allemaal niet zoveel om het lijf. Toen zeker niet! Ik zette gewoon een aantal Youtube-video’s onder elkaar die tezamen een soort spoedcursus “bloggen met Blogspot.com” vormen. In de loop der jaren werd het artikel wel wat uitgebreider, maar toch…

Ik zette het stuk met weinig overtuiging online. “Een beetje blogger wil bloggen met WordPress in plaats van met Blogspot.”, zo dacht ik. Maar zie, blijkbaar zijn er toch een boel mensen die op zoek gaan naar info over Blogspot. En inderdaad, voor heel wat startende bloggers kan Blogger een meer dan valabele optie zijn.

De top 10 wordt verder volgemaakt door de volgende items:

5. Welke artikels hebben het in zich om uit te groeien tot evergreen content?

Ga wat rondsnuffelen in bovenstaand lijstje en je krijgt meteen een idee welke pagina’s en blogberichten het goed blijven doen; ook lang nadat ze voor het eerst geschreven zijn.

 • handleidingen en stappenplannen (van eenvoudige tips voor starters tot de ultieme gids voor meer gevorderden)
 • antwoorden op veelgestelde vragen
 • handige oplossingen voor vaak voorkomende problemen
 • blogposts die in begrijpelijke taal uitleggen wat de betekenis is van woorden, begrippen of concepten
 • Overzichten allerhande (met kennis opgedaan aan de hand van eigen onderzoek)
 • Inspiratie-artikels
 • roundup posts

Het gaat al bij al vaak om erg informatieve artikelen, en minder om meer persoonlijke verhalen. Over het algemeen komt het er bij evergreen content hierop neer: benoem in je blogs herkenbare, vaak voorkomende problemen waar mensen uit je doelgroep mee kampen, en bied vervolgens concrete en haalbare oplossingen aan.

Je bent dus gigantisch in het voordeel als je (de behoeften van) je lezers een beetje kent, weet wat ze leuk vinden, waar ze bang voor zijn, enzovoorts. En om op lange termijn echt over evergreen content te kunnen spreken, bedenk:

 1. dat je bericht  altijd min of meer up-to-date moet blijven
 2. dat ook de SEO van je stuk op orde moet zijn (en blijven)
 3. dat een goeie blogtitel hier van groot belang is

Het is dus niet zo dat, eens je topstuk geschreven is, je er niet meer naar moet omkijken. Je hoeft er misschien niet elke week aan te sleutelen, maar om het halfjaar zou ik toch eens kijken of er niks kan bijgewerkt worden.

6. Altijd verrassend

Wie bovenstaand lijstje overloopt ziet dat veel evergreen content zogeheten how to content is. Artikels die uitleggen hoe je iets (niet) doet of bereikt. Echt onlogisch is dat natuurlijk niet. Internetters bezoeken je site vooral om wat van je te leren.

Het betekent helemaal niet dat evergreen content enkel en alleen is weggelegd voor nicheblogs met veel how to artikels. Overigens kan je ook niet zomaar zeggen: “Ik weet wat mijn lezers graag willen lezen, laat ik eens wat evergreen content bij elkaar gaan schrijven!” je kan het proberen. Soms lukt het, soms kraait er geen schorre haan naar.

Het omgekeerde kan trouwens net zo goed: je gooit semi-achteloos een stukje op je blog waarvan jij denkt: “Hier heeft eigenlijk niemand wat aan,” en dan blijkt het toch iets te zijn waar mensen naar zoeken. Succesvol bloggen is geen exacte wetenschap en misschien is dat ook maar beter zo…

7. Evergreen content niet laten wegkwijnen!

De populairste artikels van je blog zijn er natuurlijk niet om ze te laten beschimmelen in de diepste krochten van je blogarchief. Nee, je brengt ze liefst regelmatig nog eens onder de aandacht bij je (nieuwe) lezers. Door ze te delen op social media bijvoorbeeld. En verder kan je ze ook op je blog zelf extra in het zonnetje zetten. Ik zie nog te vaak dat lezers veel te ver moeten zoeken naar het betere blogwerk. Er zijn verschillende manieren om je blogarchief toegankelijk(er) te maken. Maak daar gebruik van!

Wie dit blog een beetje volgt weet dat ik graag manieren zoek om (de beste) artikelen op een overzichtelijke manier samen te voegen. Het helpt je geïnteresseerde lezer die vaak meer dan één artikel wil lezen over gelijkaardige onderwerpen. Voorwaarde is dan wel dat je lezer die aanverwante artikels heel makkelijk moet weten te vinden. Ook (vooral) wanneer hij je blog niet goed kent. Zo kan het aantal pageviews op je blog de hoogte in en de bounce rate naar beneden. Kortom, je blog wordt er beter van. Besteed daarom extra aandacht aan je evergreen content:

 • als je een About-page maakt voor je blog horen er zeker enkele linkjes naar je mooiste en populairste pagina’s en blogberichten thuis. Op veel blogs wordt die About-pagina best vaak bezocht.
 • wanneer je een sneeze page maakt.
 • als je een content buffet hebt, overweeg dan een item toe te voegen voor je evergreen content.
 • ook als je een kennisbank aan je blog hebt toegevoegd kan je naar je evergreen content linken. Voor zover het beoogde artikel zich richt op beginners.
 • tot slot kan je evergreen content prima als basis dienen voor cornerstone content; een uitgesponnen informatief artikel over een belangrijk centraal onderwerp op je blog.

8. Opgepast met data en andere in je evergreen content

Als je evergreen content wil maken komt het er dus op aan je onderwerp(en) zorgvuldig te kiezen. Het is ook opletten dat je inspanningen niet voor niks zijn: door kwistig met data en andere tijdsaanduidingen te strooien geef je immers vrij makkelijk aan wanneer een artikel precies geschreven is…


Samengevat?

Waarom is evergreen content belangrijk voor een blog?

Evergreen content – evergreen blogberichten – zijn erg nuttig voor een succesvol blog. Je schrijft ze één keer, maar als het goed is brengen ze nog jarenlang veel verkeer naar zo’n blog. En dat is wat je wil, natuurlijk!

Hoe maak je evergreen content?

De keuze van de onderwerpen van je artikels is belangrijk. Je wil schrijven over onderwerpen waarop de tijd geen vat heeft. Zoek naar topics die niet alleen vandaag nuttig en interessant zijn, maar ook in de komende maanden en zelfs jaren. In je evergreen content wil je daarom ook liever géén data of andere tijdsaanduidingen verwerken.

Wat is het tegengestelde van evergreen content?

Het tegengestelde van evergreen content is seizoensgebonden content. Dit zijn artikels waarvoor het publiek slechts gedurende een korte periode belangstelling heeft. Denk aan content die gemaakt is naar aanleiding van specifieke events, of artikels die inspelen op de actualiteit van de dag.

Benieuwd naar jouw evergreen content…

Zo, tot zover het hoe en waarom van altijd groene content op je blog. Ik ben wel benieuwd naar de evergreen content op jouw blog. Welk artikel brengt je de meeste pageviews op? Heb je een idee hoe dat komt? Laat hieronder een reactie achter en deel gerust ook de link naar het bewuste artikel (voor één keer mag het)!

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

4 reacties op “Evergreen content: the best of van jouw blog”

 1. Jessica J. avatar

  Heel erg duidelijk artikel, bedankt! Ik heb het net even opgezocht en kreeg het artikel dat ik verwacht had te zien. 🙂 https://www.jessicajay.eu/blog/yankee-candle-faq-tips-and-tricks

 2. Con avatar

  Herkenbaar! Je schrijft een prachtige blog en geen mens klikt erop. Je knutselt snel wat in elkaar en het is een hit. Het blijft een merkwaardig maar zeer interssant fenomeen.
  De evergreen op mijn foodblog is het recept voor koolhydraatarme nasi goreng. Geen idee waarom eigenlijk, er dwalen er meer van op het wereld wijde web. Kennelijk heb ik toch iets (seo?) goed gedaan!

  http://www.con-serveert.nl/nasi-goreng-low-carb/

 3. Peter avatar

  Met afstand is dit mijn meest bezochte post: http://www.fasol.nl/10-websites-om-online-je-stamboom-uit-te-zoeken/ Een grote Google-hit.

 4. Josephine avatar

  Bedankt voor je tips! Ik heb je stappenplan op Google Analytics even gevolgd, en tot mijn verrassing kwam er een ander artikel bovenaan de lijst dan ik dacht. Normaal gesproken kijk ik altijd in mijn WordPress stats voor dit soort informatie. Nu weet ik wel dat WP anders rekent dan GA, maar hierin had ik geen verschil verwacht. Interessant!

  Mijn blog bestaat een jaar, en gezien de niche (de victoriaanse tijd) zal veel ervan ‘evergreen’ zijn, heb ik zo het vermoeden. De laatste mode die ik beschrijf is immers al zo’n 120 jaar oud…. 😉 Mijn meest succesvolle post volgens GA gaat toevallig ook over een kledingstuk, namelijk het korset. Aangezien kleding een populair onderwerp is en het korset ook nog steeds in verschillende stijlen en situaties gedragen wordt, denk ik dat daar de populariteit vandaan komt. Voor de geïnteresseerden:

  “Het korset: van wespentaille tot zandloperfiguur” (januari 2017)
  https://www.myinnervictorian.nl/het-korset-wespentaille-zandloperfiguur/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.