Homebeter bloggenTijdloze blogs schrijven: jarenlang veel gratis bezoekers
0
(0)

Goeie blogs schrijven is lastig en kost veel tijd. Dus als zo’n blogbericht eenmaal staat is het wel prettig als het – desnoods jarenlang – veel bezoekers naar je blog kan halen. En het liefst op een manier dat jij er als blogger geen omkijken meer naar hebt. Min of meer tijdloze blogs maken is de boodschap. Zodat jij je volop kan concentreren op het maken van nieuwe content terwijl je blog steeds meer bezoekers over de vloer krijgt.

Leestijd: ca. 6 minuten

Bang van de tijdstempel?

Eigenlijk is het best grappig. Blogs zijn in oorsprong web-logs; logboeken die voor de gelegenheid op het internet stonden. Het zijn moderne tijdsdocumenten bij uitstek. De tijdsaanduiding was heel erg van belang. Maar als er nu iéts is waar we vandaag liever van af willen, dan zijn het net die tijdstempels in de content…

Allemaal de schuld van de verwende internetter. Die wil graag kraakverse content, de recentste informatie die er te vinden valt. Gevolg? Een deel van het doelpubliek laat je blogbericht sowieso links liggen omdat het artikel pakweg 1, 2 of 3 jaar geleden werd gepubliceerd. Dat het bewuste artikel desondanks toch nog actueel en relevant zou kunnen zijn, die mogelijkheid komt niet eens meer bij hen op.

Voor jou is dat uiteraard jammer. Je hebt je immers niet voor niks uit de naad gewerkt om met een mooi stuk content te komen.

Als je een succesvol blog wil uitbouwen moet je ook een automatische piloot inbouwen. Tijdloze blogs zijn daar een onderdeel van.

Tijdloze blogs maken: 4 tips

Goed, je wil dus wat langer eer van je werk en blogs schrijven waarop de tijd (bijna) geen vat heeft. Hoe pak je dat aan? Eén ding is zeker: het is niet omdat je beslist om de datum van publicatie te verbergen dat je blogs bestand zijn tegen de tand des tijds…

Voor alle duidelijkheid. We willen graag vandaag een artikel schrijven dat ook binnen 6 maanden een jaar of zelfs 3 jaar niet hopeloos gedateerd overkomt bij je lezers. En is dat wel het geval, dan moeten we de content met minimale inspanningen weer up-to-date kunnen brengen.

1. Niet alle blogniches zijn even tijdloos

Natuurlijk hangt het ervan af wat voor soort blog je precies wil opzetten. En wat het doel is van je blog. Maar toch alles begint met het opzet van je blog, de content die je brengt.

Wil je een blog waarvan het grootste gedeelte van de blogberichten over pakweg 18 maanden nog gretig gelezen worden, dan moet je je blogniche en blogonderwerpen bedachtzaam kiezen.

Normaliter zet je zo’n blog op voor de langere termijn. Wie pakweg in april 2020 een blog opzette omtrent tips over de omgang met Covid-19 zit nu gebeiteld. Maar voor hoelang? Want wanneer de pandemie de wereld uit is heeft niemand nog enige interesse in dit onderwerp. Of je moet ervan overtuigd zijn dat er binnen afzienbare tijd wel weer een nieuw soortgelijk virus de kop zal opsteken en op dat moment kan je je oude artikelen weer afstoffen…

Enfin, kijk even naar dit tabelletje:

Tijdloze blognichesErg actuele blogniches
Persoonlijke columnsNieuwssites
FoodblogsTechnologie
hobbyblogsInternet
Persoonlijke ontwikkeling en psychologieGaming
creablogsSoftware
MamablogsGadgets
Reisblogs(internet)marketing

Toegegeven, regelmatig bloggen is bij elk succesvol blog erg belangrijk. Maar heb je een blog die je kan onderbrengen in een niche uit de rechterkolom, dan zal je toch een tandje moeten bijsteken. In die niches volgen de ontwikkelingen elkaar in sneltempo op. Blog 3 maanden niet en je blog mist al belangrijk nieuws. Bovendien, teren op je eerdere content is lastig. Je moet blijven bloggen om relevant te blijven én je oudere artikels regelmatig bijwerken om zo ook in de toekomst interessant te houden voor je bezoekers.

Hoe anders gaat het eraan toe bij de collega’s in meer tijdloze blogniches (linkerkolom, dus). Je zal het met me eens zijn, de ontwikkelingen gaan hier duidelijk minder snel. Blog een tijdje niet en… eigenlijk is er geen man overboord. Je moet minder op de toppen van je tenen lopen on bij te blijven. Vooral ook omdat je oudere content over een paar jaar nog nuttig en actueel kan zijn. Zelfs zonder dat je het zaakje moet bijwerken.

Is Blogtrommel.com een tijdloos blog?

Persoonlijk zou ik Blogtrommel.com nou niet meteen als een tijdloos blog omschrijven. Bloggen – en alles daaromheen – evolueert wel. De laatste tijd vrij snel zelfs. Vooral wat de meer technische kant van het bloggen betreft. Ik moet dus regelmatig wel wat artikelen bijwerken.

Toch zijn er ook genoeg aspecten die door de jaren heen eigenlijk vrij constant blijven. Bezoekers aantrekken voor je blog, inspiratie opdoen voor nieuwe onderwerpen om over te bloggen, gemotiveerd blijven als blogger,… Het zijn belangrijke topics die wel een paar jaar relevant blijven.

2. Opgepast met reviews, winacties, events en andere tijdsgevoelige content

Waarom? Via dat soort artikels kan je namelijk vaak vrij makkelijk de werkelijke publicatiedatum van een blogpost achterhalen. Ook al haal je de publicatiedatum weg. Je bespreekt een product of dienst die niet langer beschikbaar is, er is intussen een nieuwere versie (dat is makkelijk op te maken aan de hand van het fotomateriaal of de ingesloten video).

Wil je (meer) tijdloos bloggen dan zou ik me sowieso veel meer richten op het maken van evergreen content dan op het brengen van het allerlaatste nieuws. Hoe kan je een blog schrijven dat interessant is vandaag, maar ook nieuwe bezoekers kan aanspreken in 2025? Zonder dat jij in de tussentijd wijzigingen moet aanbrengen!

Zo is een artikel over de laatste nieuwe snoerloze stofzuiger geen tijdloze blog, maar een stuk over de vraag waarom een hond met zijn staart kwispelt wél.

3. Leer teksten te schrijven waar de tijd geen vat op heeft

Ik weet wel: cijfers – en dus ook datums – zijn belangrijk voor een blog. Wil je echter vermijden dat je schrijfsels veel te snel als verouderd aanvoelen, dan moet je beginnen bij het begin. Zo weinig mogelijk concrete datums en tijdsaanduidingen gebruiken in je blogs. Nogal wiedes, ze verraden meteen de leeftijd van je blogbericht of -pagina!

Toegegeven, het vergt oefening om tijdloos te schrijven. Data en jaartallen achterwege laten lukt misschien nog wel. Maar vaak sluipen er onbewust toch zinsneden in waaruit de lezer kan opmaken wanneer een artikel geschreven is. Voorbeeldje?

Ik zette de auto aan de kant toen ik hoorde dat gisteren 2 vliegtuigen zich in het World Trade Center boorden…

Oké, niet iedereen zal dit opmerken, maar de kans is klein dat de oplettende lezer ervan overtuigd is dat het artikel uit 2020 stamt. Net zomin als dat je kan volhouden dat de splinternieuwe Iphone 6 anno 2020 het toestel is met de meest geavanceerde features van het moment. Alleen de absolute leek zal zich van geen kwaad bewust zijn.

Kortom, tijdloze blogs schrijven betekent dat je best zuinig bent met datums en allerlei andere expliciete en impliciete verwijzingen die iets kunnen zeggen over het tijdstip waarop het artikel geschreven is.

Maar (recente) datums in blogtitels zorgen toch voor meer kliks?

Dat klopt! Datums (recente jaartallen) zorgen vaak voor meer blogverkeer en extra kliks. Je geeft daarmee aan dat in dit bewuste artikel heel actuele tips en info bevat. Maar ze zorgen er ook voor dat je artikel extra snel verouderen. Je legt het er als blogger nog een vingerdik op.

Dat hoeft geen levensgroot probleem te zijn. Je moet er alleen aan denken om de titels aan passen naar het huidige jaar… Dus zolang de inhoud van het artikel nog actueel is, is het nuttig om het jaartal in de titel van je stuk aan te passen. De titel van je artikel wijzigen is binnen een half minuutje geregeld. Alle andere data in het bericht verwijderen of bijwerken kost veel meer tijd. Vandaar het pleidooi om tijdloze blogs te schrijven.

4. Weet welke artikels het best presteren

De reden daarvoor is simpel. Je wil je beste/meest populaire/best presterende content zéker up-to-date houden! Kijk regelmatig na (eens per jaar of zo) na of je de pagina’s niet kan verbeteren of uitbreiden.

Conclusie?

Tot zover 4 tips om je je blogs meer tijdloos te maken. Vooral om door de jaren heen veel meer bezoekers naar je blog te halen zonder meteen te vrezen dat je ze oude meuk voorschotelt. En zonder dat jij voortdurend artikels moet bijwerken.

Waarmeer ik niet wil zeggen dat het blog als tijdsdocument – zoals het oorspronkelijk bedoeld was – geen waarde heeft.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “Tijdloze blogs schrijven: jarenlang veel gratis bezoekers”

 1. Joke Pallada avatar

  Als je dan je oude blogjes bijwerkt, en van een nieuwe titel voorziet, wat doe je dan met de reacties die er nog met de oude data onderstaan? Weghalen? Dat vind ik persoonlijk een beetje jammer.

  (nog een keer omdat in de vorige reactie mijn mailadres niet klopte)

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Die zou je inderdaad kunnen weghalen, maar dat hoeft niets als je dat niet wil. Net wat je zegt: het is toch een beetje sneu. Je zou een kleine mededeling aan je artikel kunnen toevoegen. Iets in de trant van: “De oorspronkelijke versie van dit artikel dateert van …” Dan weten de lezers waar die oude reacties vandaan komen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.