HomeKennisbank bloggen voor beginnersKorte WordPress-tipsHoe een Youtube-video toevoegen in WordPress?
0
(0)

Een blogbericht of artikel dat enkel uit grote lappen tekst bestaat nodigt niet echt uit om te lezen. Het is daarom een goed idee om je tekst op te leuken met visuele content. Spontaan denk je hier natuurlijk aan foto’s, maar een Youtube-video toevoegen in WordPress is eigenlijk net zo makkelijk.

Een Youtube-video toevoegen in WordPress, mag dat zomaar?

We kunnen hier kort over zijn. In principe mag je zonder problemen Youtube-filmpjes aan je blog toevoegen (van iemand anders). Dat kan zelfs zonder toestemming te vragen. Dat komt omdat je die video strikt genomen niet kopieert, maar insluit (embedden in het Engels) in je eigen content. De betreffende video blijft op gewoon op Youtube staan. En wanneer iemand via jouw blog naar het filmpje kijkt, dan telt dat ook gewoon in de statistieken van Youtube.

Hier is dus geen sprake van inbreuk op het auteursrecht of iets dergelijks.

Doorgaans is de maker van het filmpje maar wat blij dat zijn/haar materiaal werd gebruikt in een artikel. Zijn video krijgt meer zendtijd (=desgevallend meer inkomsten en een grotere naambekendheid).

Eenvoudig een Youtube-video insluiten in een WordPress-artikel

In de video afkomstig van Webtalis.nl is te zien hoe makkelijk het is om een video in te voegen in je artikel. Zeker sinds de komst van WordPress 5. Voor de volledigheid wordt ook nog eens getoond hoe het op de “oude” manier ging.

Het formaat van je embedded video aanpassen?

Indien je je video op de klassieke manier insluit kan je vrij makkelijk het formaat van het beeld aanpassen. Dit is het stukje code verantwoordelijk voor het invoegen van de Youtube-video in je bericht:

<iframe width=”560” height=”315” src=”https://www.youtube.com/embed/CpHqdSBmGQ0″ frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

De getallen die hierboven in het vet staan bepalen de afmetingen van het beeld gemeten in pixels (width=”560″ height=”315″).

Wijzig deze cijfers om de afmetingen van het beeld te wijzigen. Normaliter heb je dit weinig nodig, aangezien de meeste WordPress-thema’s tegenwoordig automatisch een geschikt formaat kiezen voor de ingesloten video. Maar het kan handig zijn om een ander formaat te kiezen in bepaalde omstandigheden. Als je bijvoorbeeld een Youtube-filmpje wil toevoegen aan de sidebar van je blog.

Youtube-video laten afspelen vanaf een bepaald punt

Het kan nuttig zijn om, wanneer je een Youtube-video insluit in je artikel, deze niet in zijn geheel te tonen maar bijvoorbeeld een te langdradige intro achterwege te laten. Zo kan je meteen ter zake komen.

Zo ga je te werk om het eerste stuk van de video te skippen:

  1. Ga op Youtube op zoek naar het filmpje dat je wil toevoegen aan je artikel, klik het aan
  2. Kies voor Delen
  3. Vervolgens voor Insluiten
  4. Vink het selectievakje Beginnen bij aan en voer het exacte tijdstip in waarop je wil dat het afspelen begint
  5. Kopieer nu pas de link (of het stukje code)

 

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?