HomeKennisbank bloggen voor beginnersKorte WordPress-tipsWerken met foto’s en afbeeldingen in WordPress

Werken met foto’s en afbeeldingen in WordPress

De tijd dat blogberichten enkel uit tekst bestonden ligt al jaren achter ons. Vandaag heb je gewoon visuele elementen nodig om je artikel onder de aandacht te brengen en je lezer bij de les te houden. Werken met foto’s en afbeeldingen in WordPress is gelukkig niet zo moeilijk. Al zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten.

1. Afbeeldingen uploaden naar WordPress

Vooraleer je foto’s en andere (media)-bestanden kan invoegen in je artikel, moeten deze eerst al ergens op het internet zijn opgeslagen. De mediabestanden die jij voor je blog kan gebruiken bevinden zich in de mediabibliotheek van je WordPress-blog (te bereiken via je WordPress-dashboard onder het tabje Media). Bij de start van je blogproject is de mediabibliotheek uiteraard leeg. Je kan mediabestanden van je computer aan de bibliotheek toevoegen door ze te uploaden naar je WordPress-blog.

2. Foto’s invoegen in een blogbericht

Eens de afbeeldingen zich in de mediabibliotheek van je blog bevinden, kan je ze makkelijk integreren in je blogpost of -pagina. Zet de cursor op  de plaats waar je je foto hebben wil, klik Media toevoegen (de mediabibliotheek wordt geopend), selecteer je afbeelding en kies invoegen in bericht.

Afbeeldingen invoegen via url

Er is nog een tweede manier om media toe te voegen aan je artikel. Via het internetadres, de url van een mediabestand. Daarvoor kies je in de WordPress-mediabibliotheek voor het tabje Invoegen via URL. Plak vervolgens de URL van de beste afbeelding in het daartoe bestemde venster. Klik nu op Invoegen in bericht.

Hoe vind je de URL van een afbeelding op het internet?

In principe kan je de URL van een afbeelding op het internet vrij makkelijk vinden en kopiëren.

Ga met je muis op een willekeurige afbeelding staan, doe een rechter-muisklik en kies Adres van afbeelding kopiëren. Het is dat adres dat je hoort in te voeren bij Invoegen via url.

De foto wordt nu ingevoegd in je artikel. Het grote voordeel van deze optie is dat je de foto op je blog kan tonen zonder dat jij ‘m moet uploaden. Het kost jou dus geen schijfruimte.

Het nadeel van het invoegen via de URL van een afbeelding is dat, wanneer de afbeelding in kwestie wordt verwijderd of verplaatst, de foto niet meer gevonden wordt. Gevolg? Daar waar de afbeelding hoort te staan zie je nu een wit leeg vlak…

3. Uitgelichte afbeeldingen in WordPress

De uitgelichte afbeelding is de omslagfoto van een blogbericht. Deze wordt getoond bij je artikel. Wanneer je het artikel opent, maar ook bijvoorbeeld wanneer het stuk wordt gedeeld op Facebook en andere social media. Een goed gekozen uitgelichte afbeelding draagt vaak bij aan het succes van een artikel. Zo’n afbeelding alleen al kan ervoor zorgen dat je bericht massaal wordt aangeklikt.

Om effectief (zichtbaar) te zijn is het wel van belang dat de uitgelichte foto de juiste afmetingen heeft. Deze ideale afmetingen kunnen verschillen per WordPress-thema. Ook heeft zowat elk social media-kanaal zijn specifieke afmetingen voor foto’s.

Oh ja, merk op dat je zo’n uitgelichte afbeelding niet kan verkrijgen via Invoegen via URL!  Die moet je altijd uploaden (en nadien uit je mediabibliotheek halen. Dit doe je middels uitgelichte afbeelding kiezen.

4. Foto’s en afbeeldingen in WordPress optimaliseren voor Google

Vandaag de dag is Google redelijk sterk in het bepalen waar een tekst (van een artikel) nou precies over gaat. Dat is over het algemeen goed nieuws voor de SEO – de zoekmachineoptimalisatie – van je blog. Zoekmachines zijn echter (nog) niet in staat om uit te maken wat de inhoud is van een foto of mediabestand die in een blogbericht geïntegreerd wordt. Idealiter zou je dat dus ook moeten vertellen aan Google. Als je een plaatje wil toevoegen aan je artikel, let dan op:

  1. De bestandsnaam van hetgeen je upload: zorg voor een beschrijvende naam die ook echt duidelijk maakt wat er op de afbeelding te zien is alvorens je de foto upload naar je blog. Dus niet: 001358tdf.jpg, maar bijvoorbeeld man op de fiets.jpg. Op die manier kan je blog ook gevonden worden in Google op basis van de mediabestanden die je gebruikt hebt in je artikel. Binnen WordPress heeft de afbeelding ook effectief de titel man op de fiets. Aangeraden wordt om in de bestandsnaam het focus trefwoord van je bericht te verwerken
  2. Het onderschrift van de foto: wanneer je een foto aan je bericht toevoegt kan je ook een bijschrift invoegen. Deze is gewoon te zien voor je lezers. Aangeraden wordt om in het onderschrift ook het focus trefwoord van je artikel te vermelden. Het eventuele bijschrift van een foto schijnt relatief vaak te worden gelezen.
  3. Ook de Alt-tekst is erg nuttig: voor Google, maar vooral ook voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen meestal geen plaatjes zien, maar kunnen met behulp van speciale software een auditieve beschrijving krijgen van wat er op dat plaatje te zien is. Als de Alt-tekst inderdaad aanwezig is, natuurlijk. Leg in gewoon Nederlands uit wat er op de afbeelding te zien is. Wederom wordt aangeraden ergens je focus zoekterm te verwerken.
  4. De beschrijving: is niet zichtbaar voor je lezer. Maar voor jou als blogger kan het handig zijn om een persoonlijke beschrijving in te voeren. Zo weet je later nog over welke afbeelding het precies gaat.

5. Aandachtspunten

Nog een paar dingen om op te letten als je gaat werken met foto’s en afbeeldingen in WordPress:

a) Auteursrecht

Hoewel het makkelijk is om foto’s te kopiëren en in te voegen in je content, blijft het verboden om andermans werk te gebruiken zonder toestemming. Ook wanneer je werkt met Invoegen via URL. Maak je de foto’s niet zelf, dan kan je gelukkig wel terecht bij een van de gratis beeldbanken die het web rijk is.

b) De grootte van de bestanden die je upload

De fout die vele mensen maken is dat de afbeeldingen vaak veel te groot zijn bij het uploaden naar het blog. Met als gevolg dat de opslagruimte voor je blogbestanden veel te snel vol raakt. Het is in de meeste gevallen niet nodig om afbeeldingen op volledige grootte te gebruiken op het internet. Je kan gerust eerst het formaat verkleinen (resizen) en toch nog een zeer mooi resultaat tonen op je blog. Je blog laadt bovendien veel sneller.

c) Foto’s ergens anders op het web opslaan

Een oplossing voor bovenstaand probleem bestaat erin je grote mediabestanden ergens anders op het internet op te slaan. Vervolgens kan je dan met Invoegen via URL de foto alsnog tonen in je artikel.