Gebruikers van WordPress.org kunnen 19 november 2018 alvast noteren in hun agenda. Volgens de laatste berichten wordt dan WordPress 5.0 met Gutenberg editor uitgerold. Doorgaans is zo’n nieuwe versie van WordPress no big deal. Deze keer is dat toch anders. Wat kunnen we zoal verwachten?

WordPress heeft ervoor gekozen om de nieuwste versie van zijn CMS te koppelen aan de uitvinder van de boekdrukkunst. Gutenberg’s uitvinding was inderdaad revolutionair. Of de WordPress 5.0 met Gutenberg editor nou net zo een omwenteling met zich meebrengt?
Wat verandert er in WordPress 5.0?

De “oude” WYSIWYG-editor was altijd heel erg geïnspireerd op de goeie ouwe tekstverwerker. Met een maagdelijk wit canvas en daarboven een rij met verschillende functieknoppen. Je werkte in wezen met één grote lap tekst waarvan de opmaak en indeling in grote lijnen vastlag (afhankelijk van je WordPress-thema).

Vanaf WordPress 5.0 met Gutenberg editor kan dat idee worden losgelaten. Je artikel bestaat nu veel meer uit aparte bouwstenen. Elk onderdeel waaruit je blogbericht is opgebouwd (bodytekst, tussenkop, video, foto, quote, knop,..) is een blokje dat je desgewenst ook apart kan vormgeven. En groot pluspunt: je kan de verschillende onderdelen heel simpel verplaatsen. Gewoon slepen en neerzetten met je muis. Je artikel als blokkendoos/legpuzzel!

De bedoeling is om op die manier niet alleen veel makkelijker tekst op te maken, maar ook op een intuïtieve manier allerlei multimedia content toe te voegen. Het moet allemaal leiden tot een fijnere gebruikerservaring voor je publiek. Allicht kweek je zo sneller de goeie gewoonte aan om grote lappen tekst op te splitsen, om maar eens wat te noemen.

WordPress 5.0 met Gutenberg editor: meer mogelijkheden, minder plugins en HTML

De nieuwe WordPress-editor brengt ook een aantal features naar het standaardpakket van WordPress waarvoor je voorheen steevast en extra plugin nodig had. Denk hierbij onder meer aan de optie om in kolommen te werken, de achtergrondkleur van tekstblokken te wijzigen of knoppen toe te voegen. Wil je een tekst met wat meer toeters en bellen, dan hoef je niet per se kniediep in de HTML-modus van je blog te gaan waden. Al kán het nog steeds, mocht je dat willen. Toch liever de vertrouwde klassieke editor? Daar kan je nog steeds naar overschakelen.

Zijn mijn WordPress-thema en -plugins compatibel met Gutenberg?

Spijkerharde garanties zijn er natuurlijk niet te geven. Aangezien Gutenberg al een hele tijd beschikbaar is in beta, kan je er redelijkerwijs van uitgaan dat de spullen die recent nog een update kregen samenwerken met de Gutenberg-editor van WordPress 5.0. Zo niet, dan moet je op zoek naar themes en plugins die wél “Gutenberg-ready” zijn.

Mocht je de Gutenberg-plugin al hebben geïnstalleerd maar je bent niet tevreden met het resultaat, dan kan je Gutenberg terug uitschakelen.

Ik ben zelf ook nog niet definitief overgeschakeld. Ik wacht echt op de release van WordPress 5.0. Wel zorgde ik alvast voor een recente update van mijn WordPress-thema én keek ik kritisch naar mijn verzameling plugins: wanneer werden ze voor het laatst bijgewerkt en heb ik ze echt allemaal nodig?

Het is verder ook berejammer dat (voor zover ik dat nu kan inschatten) het niet zo is dat je hele blog meteen wordt omgezet naar een soort standaardindeling van Gutenberg. Je oude artikelen zullen er blijven uitzien zoals nu. Je zal dus (ook als lezer) duidelijk een voor- en na-effect hebben. Je kan de oudere stukken wel aanpassen aan de nieuwe indeling. Dat is misschien te overwegen als je een site hebt met 20 berichten, maar niet erg realistisch met een archief van 750 artikels.

Meer mogelijkheden, minder focus?

Leuk is het allemaal wel. Maar of de extra mogelijkheden inderdaad voor betere/mooiere blogposts gaan opleveren?

Fijn is wel dat het makkelijker wordt om (specifieke) blogposts visueel wat meer uit de band te laten springen.

Voor mezelf weet ik dat het oppassen is dat ik me niet te veel laat afleiden door de extra mogelijkheden en instellingen. En het wordt moeilijker om één uniforme huisstijl aan te houden. Opgepast voor de bonte kermis!

Conclusie

Ja, die nieuwe editor brengt een grote verandering met zich mee. We mogen ons opmaken voor een nieuwe schrijfervaring, zoveel is zeker. Van een echte revolutie zou ik nou niet direct durven spreken. De interface van medium.com werkt bijvoorbeeld al een jaar of 4 volgens dezelfde principes. Al moet gezegd dat WordPress 5.0 met Gutenberg editor veel meer mogelijkheden biedt. Ik heb me altijd afgevraagd waarom WordPress niet (veel) eerder op die kar is gesprongen.

En hoe kijk jij tegen WordPress 5.0 aan? Ben jij iemand die met een bang hartje wacht op wat komen gaat, of kan de Gutenberg-update voor jou niet snel genoeg een feit zijn?


Bronnen:

Meer van dat?

Foto: (WordPress backend) door Georgejmclittle/shutterstock.com