HomeblogplatformWix.com alternatief voor WordPress of Blogger?
0
(0)

Als het gaat om het opzetten van een blog, denken we spontaan aan immens populaire blogplatformen als Blogger en WordPress. Maar er zijn nog andere kapers op de kust. Wix.com bijvoorbeeld. Kan Wix.com het “de grote 2” echt lastig maken?

Wat is Wix.com?

Wix.com is een online platform waar je zonder enige technische kennis websites of blogs kan maken. Net als Blogger en WordPress kan dit gratis. Anders dan WordPress is Wix in de eerste plaats gericht op het bouwen van statische websites (bedrijfssites, landingspagina’s, webshops,…). De blogtemplates zijn dan ook redelijk beperkt, al kan je die erg makkelijk en zeer verregaand aanpassen aan je eigen smaak en behoeften. De features die typisch zijn voor een blog zijn niet zo uitgewerkt.

 Snel aan de slag

Het enige wat je nodig hebt om te starten met Wix is een geldig e-mailadres. Maak een (gratis) account aan en het feest kan per direct beginnen. Wat meteen opvalt zijn de standaardsjablonen. Ik ben natuurlijk geen geschoold webdesigner, maar ze zien er stuk voor stuk erg modern en strak uit. Wil je hetzelfde resultaat bekomen met WordPress, dan ben je verplicht in de buidel te tasten om een betaald WordPress-theme aan te schaffen. En een gemiddeld Blogger-blog staat daarbij niet eens meer op de foto…

Ieder sjabloon kan overigens helemaal worden aangepast via de HTML5-editor van Wix.com. Erg leuk is het om ieder element van je blog/website afzonderlijk aan te klikken om het vervolgens helemaal aan te passen. En niet alleen qua kleur en lettertype. Ook de grootte en de indeling van de verschillende onderdelen van je site zijn makkelijk te configureren. Een flexibel systeem heet zoiets. Je blijft altijd het overzicht bewaren tijdens de duur van de werkzaamheden. Echt een verademing vergeleken bij de interface van Blogger of WordPress (waar je steeds moet schakelen tussen back- en front end om het resultaat van iedere wijziging te zien).

Nog een leuke bijkomstigheid: Wix.com toont ook meteen hoe de mobiele versie van je site eruitziet.

Ook kan je – in tegenstelling tot de gratis versie van WordPressgebruik maken van Google Adsense. Je passeert hiervoor langs de app market van Wix.

Het programma laat je trouwens de mogelijkheid in het Nederlands aangesproken te worden. Elk onderdeel heeft ook een pop-up dat algemeen gesproken duidelijke tips en instructies geeft. Een simpele klik op het vraagtekentje volstaat.

Een eerste nadeel: je kan je blog vormgeven via een template (en aanpassingen), maar achteraf voor een ander template kiezen en je content en indeling behouden is er niet bij. In dat geval moet je vanaf nul herbeginnen.

Van gratis tot behoorlijk duur

Al dat moois  kan van jou zijn voor 0,0 euro per jaar. Dan heb je een strak ogend blog met 500 MB opslagruimte tot je beschikking. De url van je blog is dan: http://jeaccountnaam.wix.com/jewebsitenaam/. Een hele mond vol dus. 500 MB aan opslagruimte lijkt zo op het eerste zicht redelijk vrijgevig, maar vergeet niet dat WordPress (eveneens gratis) met 3 GB komt. Houd er bovendien rekening mee dat het fijne design van Wix ook erg uitnodigt om kwistig te zijn met (grote) foto’s. Zo ver spring je dus niet met 500 MB.

De gratis versie komt ook met kleine bannertjes van Wix.com rechtsboven in je site en onderaan. Wil je die weg, dan moet je upgraden naar een betalend account.

Kijken we dan even naar het tariefplan van Wix.com. Ben je al in het bezit van een domeinnaam dan kan je die eventueel aan je Wix.com site koppelen. Kostprijs? 48 euro per jaar. Meer dan 1 GB dataverkeer en 500 MB opslag ruimte krijg je ook dan niet. En de hierboven genoemde bannertjes blijven nog steeds zichtbaar…

Wil je een eigen blog of website met een eigen domeinnaam, meer dataverkeer, de bannertjes verwijderd en extra opslagcapaciteit? Dat kan, maar dan kost je dat op jaarbasis minstens 99 euro… Wix heeft trouwens ook maandtarieven. Dat kan interessant zijn voor bijvoorbeeld kortlopende (online) projecten. Het hoeft niemand te verbazen dat het een stuk voordeliger is als je je per direct voor een jaar abonneert.

Wie dus een beetje rondkijkt en wat prijzen vergelijkt op het net ontdekt al snel dat Bloggen via Wix niet echt goedkoop is. Ook al krijg je een hele prettige interface, een heel mooie website/blog, gratis domeinnaam/hosting en premium ondersteuning. Oh ja, je krijgt ook nog voor 75 dollar waardebonnen voor Google Adwords en 50 dollar aan Facebook Ads. Enkel als je van plan bent die effectief te gebruiken lijken de prijzen van Wix competitief of verdedigbaar.

Ter informatie geef ik nog even mee dat een gemiddeld blog op een eigen domein met WordPress zo’n 40 euro per jaar kost (domeinnaam + hosting). Wil je een blog dat visueel even aantrekkelijk is dan een Wix-site dan doe je er goed aan ook te investeren in een flexibel premium WordPress theme. Een eenmalige kost van zo’n 40 à 50 dollar. Ben je tevreden met een standaard lay-out, dan hoef je die investering uiteraard niet te doen.

Nog een ander niet onbelangrijk detail: Wil je met je Wix-site goed scoren in Google dan heb je een probleem. Om een lang verhaal kort te maken: Google heeft door allerlei technische issues de grootst mogelijke moeite om je site naar behoren te indexeren!

Nog addertjes

 • Wix maakt gebruik van HTML5-technologie. De standaard voor wat betreft modern webdesign. Dat zorgt echter wel eens voor problemen wanneer je blog bekeken wordt via oudere browsers. Met name gebruikers van Internet Explorer kunnen moeilijkheden ondervinden wanneer ze je pagina bekijken.
 • Prutsen in de code van je site is niet mogelijk met Wix.
 • Wil je een blog/website via Wix op een eigen domein, dan ben je overigens verplicht je domeinnaam bij hen te bestellen!

Wix.com als alternatief voor Blogger of WordPress?

Dat hangt natuurlijk af van wat je wil als blogger. In ieder geval is er bij mijn weten geen manier om je bestaande blog snel over te zetten naar Wix.com zoals dat kan tussen Blogger en WordPress – en vice versa – bijvoorbeeld. Starten met Wix en je bestaande artikelen meenemen betekent dus alles handmatig overzetten. Niet echt een optie dus.

Ga je van start met een nieuw blog, dan heeft Wix zeker wat troeven in huis. Niet in de laatste plaats omwille van zijn mooie, professioneel ogende templates en het enorme gebruiksgemak dat de intuïtieve interface biedt. Een blog of website opzetten wordt zo een fluitje van een cent.

Wil je Wix.com gebruiken om te bloggen dan blijken de typische blogelementen wat beperkt (maar wil je niet het onderste uit de kan, dan kan het echter perfect volstaan). Anderzijds is het wel kinderspel om via de app-market van Wix widgets in te voegen zoals knoppen voor social media, Twitterfeeds, contactformulieren, opt-in boxen, etc…

Bloggen op een eigen domein en hosting kan uitsluitend via Wix (voor mij persoonlijk is dat het allergrootste nadeel van Wix.com) en kan bovendien dubbel zo duur worden als bloggen met WordPress (op een eigen domein). Blogger biedt dan weer de goedkoopste manier om op een eigen domein te bloggen. Je betaalt in dat geval immers alleen voor je domeinnaam. Je Blogger-blog wordt gekoppeld aan je domeinnaam, de hosting blijft gratis, en in handen van Google.

Iemand die snel een blog of website wil opzetten en daarbij vooral visueel  indruk wil maken – voor een portfolio of iets dergelijks – moet zeker eens naar Wix kijken. Wees dan wel bereid om eventueel dieper in de buidel te tasten voor extra opslagruimte. Je krijgt er dan ook meteen een domeinnaamregistratie en hosting bij. Dat dan weer wel!

Pro Wix.com 

 • Snel professioneel ogende lay-out
 • Erg gebruiksvriendelijke en intuïtieve interface
 • Grotendeels Nederlandstalige hulp en instructies indien nodig
 • Kleine reclamebanners in de gratis versie

Contra Wix.com

 • Eerder geschikt voor statische websites dan voor blogs
 • Beperkte opslagruimte in gratis versie
 • Typische blogelementen redelijk beperkt
 • Domeinnaam en webhosting de facto verplicht af te nemen bij Wix
 • Bloggen op eigen domein al snel dubbel zo duur als bij WordPress
 • Sites niet via elke browser probleemloos te lezen
 • De SEO is erg lastig (Google heeft moeilijkheden om de site te indexeren!

Meer van dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

15 reacties op “Wix.com alternatief voor WordPress of Blogger?”

 1. Zohra avatar

  Ik hou het wel lekker bij Blogger. Ik vind WIX best leuk maar stervensduur, WordPress is alleen leuk als je zelf verstand hebt van hosten, de gehoste versie is ook onbetaalbaar, hoewel het systeem erg mooi is vindt ik, maar ik kan goed uit de voeten met Blogger, en het geeft ENORM veel schijfruimte omdat het gebruik maakt van je 20 GB Google account. Daar kun je behoorlijk mee uit de voeten!

 2. Nick avatar

  Leuk om te zien welke ervaringen andere gebruikers hebben. Je hebt tegenwoordig veel keuze wat website builders betreft. Ik vind Wix eigenlijk de enige, waarbij een betaald pakket een toevoeging geeft. Niet zo zeer om de extra’s die je dan krijgt, maar vooral omdat het systeem ook met een gratis account al veel biedt. Het is perfect voor diegenen die WordPress nog een stapje te ver vinden, maar toch eenvoudig een website willen maken.

 3. Jitske avatar
  Jitske

  Hey! Ik ben ooit begonnen met Wix en overgestapt op WordPress. Bij mij liep het vast op het niet kunnen plaatsen van een reactieformulier bij ELKE post. Dit kon volgens mij wel bij elke pagina, en bijv. als je een statische pagina hebt kunnen mensen hier wel op reageren. Ik heb hierover contact gehad met Wix en ze vertelden mij dat dit inderdaad nog geen optie was. Jammer want het zag er wel gelikt uit.

 4. Maarten avatar
  Maarten

  Wix ondersteunt NIET iDeal. En daar zeuren mensen al een paar jaar over, maar ze doen er niets aan. Dus als je een shop wilt openen, dan is Wix helaas een slechte optie…

 5. Matthias avatar
  Matthias

  Beste,

  Ik wil toch graag twee zaken rechtzetten (misschien was dit wél het geval wanneer u het artikel schreef…), maar:

  – Als je overschakelt naar een nieuwe blogtemplate, behoud je de inhoud wél;
  – Je bent niet verplicht je domein bij Wix te nemen om je daar gemaakte website er ook aan te koppelen. Concreet heb ik een project met een domein bij Combel en de site bij Wix. Werkt perfect! Al dat ik wel moet toegeven dat dit niet via elke provider gaat. Je moet namelijk aan je DNS kunnen puzzelen! Dit kan echter wel niet via de gratis formule van Wix.

  Grt

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Beste,

   Dat is inderdaad nieuwe informatie voor mij…

   Dank voor de waardevolle toevoeging!

 6. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  Ziet er tof uit, maar blijf denk ik toch maar bij mijn vertrouwde WordPress:D

 7. Irene avatar

  Het vergt bovendien een aantal maanden om je domeinnaam los te kunnen koppelen van Wix.com, mocht je die willen benutten met een ander CMS op eigen domein.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Maar het is dus wel degelijk mogelijk om je domeinnaam los te koppelen van Wix? Ik meende begrepen te hebben dat zulks helemaal niet kan?

 8. Wesley Velroij avatar

  Blogger heeft zelfs nog meer gratis opslag, namelijk 10gb omdat Blogger alles in je Google Drive opslaat wat deelt uitmaakt van je Google account.

 9. Arnoud avatar

  Goede en duidelijke recensie. Ik heb een eigen domein en gebruik WordPress, wat me goed bevalt. De hostingkosten voor een eigen domein die je noemt lijken me iets aan de goedkope kant, ik betaal zelf meer (Pivothosting). Maar daar doen ze dan ook niet moeilijk over bandbreedte en overschrijden van de diskspace limiet. Ook de support is snel en uitstekend. Dus dat heb ik dan toch liever.

 10. shavida avatar

  Ik kwam paar weken geleden achter Wix. heb me zelfs ingeschreven en vond het wel mooi er uitzien. Zit zelf bij blogger wat me goed bevalt. maar ik wil Wix wel uitproberen. Kan ik alles overzetten? al mijn berichten?

  Gr

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Zoals ik in het artikel ook al schreef, denk ik niet dat het mogelijk is al je blogberichten ineens over te zetten. Ik vrees dat je zulks manueel zal moeten doen. Waarmee ik bedoel:

   – Nieuw (leeg) bericht aanmaken in Wix
   – Tekst van je blog kopiëren
   – en (opnieuw) plakken in Wix etc…

 11. Ximaar avatar

  Zelf ben ik erg tevreden met wordpress.com en blogspot/blogger. WordPress.com heeft idd een behoorlijke hoeveelheid ruimte met 3GB, veel hosting op een eigen domein vraagt voor een dergelijke hoeveelheid ook meer dan het instaptarief. Nadeel is dat ik er geen html-pagina’s kan plaatsen en dat ze javascript voor simpele dingen als onmouseover niet toelaten. Die laatste functies werken wel bij blogspot en die gebruik ik daar dan ook voor.

  Kan je bij Wix wel html-pagina’s opladen en javascript gebruiken?

  WordPress.com is overigens ook prima te gebruiken als website via hun pagina’s en menu’s. Helaas zit het lettertype en bijvoorbeeld de kolombreedtes vast aan het thema. Je kan wel per pagina kiezen of je een zijkolom zichtbaar ilt hebben of niet. Per paragraaf een ander lettertype nemen via de style-functie werkt , maar is erg bewerkelijk. Blogspot/blogger is daar veel flexibeler in.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Ja, het schijnt zo te zijn dat je HTML-pagina’s kan uploaden en ook Javascript zou moeten kunnen (ik probeerde het zelf echter niet).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.