kosten blog eigen domein

Hoeveel kost een blog eigenlijk in 2020?

Nu ik er zo over nadenk kan het antwoord op die vraag heel kort zijn: bloggen kan al vanaf welgeteld 0 euro per jaar. Wat mij betreft is het daarmee de hobby met de gunstigste verhouding prijs/impact/fun. Maar zoiets is natuurlijk nogal persoonlijk. 

Laatste update: 05/01/2020

Gratis bloggen kan erg makkelijk via Blogger of WordPress. Ben je vooral een tekstschrijver, heb je een broertje dood aan het technische gepruts achter de schermen én heb je een Twitter-account, dan is het splinternieuwe blogplatform Medium.com misschien te overwegen. Aan het hele verhaal van gratis bloggen zijn echter ook wat nadelen verbonden.

Hoeveel kost een blog vandaag?

Terug naar het blog op het eigen domein. Ook dat hoeft geen fortuinen te kosten. Al hangt natuurlijk veel af van wat je nu precies met je blog aan wil. Om toch een en ander concreet te maken, neem ik Blogtrommel.com als uitgangspunt. Blogtrommel.com, een al bij al vrij bescheiden hobbyblog (ca. 12.000 à 15.000 pageviews per maand), vooral gericht op teksten en met enkele extra features.

1. Domeinnaamregistratie en webhosting*

Dit vormt de basis van je blog op je eigen domein. Via een domeinnaamregistratie heb jij het recht om een bepaald internetadres gedurende een periode te gebruiken (meestal één jaar). Voor mijn .com-domeinnaam betaal ik jaarlijks ongeveer 10 euro. Nog een stukje goedkoper zijn de .nl- of .be-domeinen.

Wil je je domein ook effectief gebruiken om te bloggen, dan moet je een hostingpakket nemen.

Webhosting kan je nog het simpelste omschrijven als je “harde schijf op het internet,” nodig om je blogsoftware te installeren (bijvoorbeeld WordPress.org; gratis) en alle content van je blog (blogpsts, concepten, reservekopieën, reacties, foto’s en andere bestanden). Dat kost ongeveer 40 euro per jaar. Voor dat geld heb ik 1.000 mb webruimte en 10 gb dataverkeer. Ruim voldoende voor de gemiddelde blogger, op voorwaarde dat je blog niet voor het grootste deel bestaat uit grote foto’s met in een hoge resolutie.

Kijk een beetje rond en je zal waarschijnlijk goedkopere alternatieven vinden. Het is dan de vraag welke service je daarvoor in de plaats krijgt. Meestal betekent goedkoop een (veel) minder goede technische ondersteuning in geval van problemen.

In ruil voor die 40 euro krijg ik alleszins een hoop gemoedsrust. Eén Tweet of email volstaat om iedere vraag, ieder (zeldzaam) technisch akkefietje – al dan niet door mijn eigen fout – binnen enkele uurtjes (en vaak veel sneller) beantwoord of opgelost te weten. Doe mij dan ook een plezier en wees op je hoede bij iedere aanbieding die adverteert met het woord “gratis.” Er zitten vrijwel altijd addertjes onder het gras!

Domeinnaamregistratie en webhosting zijn de enige kosten waar je niet onderuit kan. Maar omdat ik jullie een fijne(re) leeservaring wil bezorgen en ook wat extra’s kunnen aanbieden zo nu en dan, investeerde ik in:

2. Een premium WordPress-theme

Niks belet je om je toevlucht te nemen tot één van de vele gratis WordPress-themes die her en der te vinden zijn. Het zou zomaar kunnen dat je er eentje vindt dat perfect aan je behoeften voldoet. Het risico bestaat natuurlijk dat jouw template op zowat elke straathoek van de blogosfeer te vinden is. Persoonlijk vind ik dat, wanneer je een blog start op je eigen domein, je net zo goed voor een uniek vormgegeven plekje kan zorgen.

Ben je een beetje creatief, niet vies van een uitdaging en kan je overweg met HTML, Adobe Photoshop en PHP dan zie je er misschien wat in om zelf zo’n theme in elkaar te boxen.

Kostprijs van zo’n premium-themes: meestal enkele tientallen dollars, als het goed is eenmalig te betalen en met inbegrip van eventuele upgrades.

 3. E-mailmarketingsoftware

Geïnteresseerde lezers/volgers van Blogtrommel.com zich inschrijven op mijn mailinglijst en zo af en toe een nieuwsbrief ontvangen.

Om het hele proces in goede banen te leiden (e-mailadressen verzamelen, nieuwsbrieven opmaken en versturen), maak ik gratis gebruik van Mailchimp. Zodoende kan ik één mailinglijst aanmaken en maandelijks maximaal 12.000 e-mails versturen naar 2.000 mensen. Dat is zeker meer dan voldoende. Ik houd er niet van mijn contacten te overspoelen met mails.

4. Plugins en andere software

Wil je extra functionaliteiten aan je WordPress(.org)-blog toevoegen, maak er dan een gewoonte van om in de eerste plaats te zoeken naar gratis plugins. Soms hebben deze plugins ook een betaalde versie met – uiteraard – meer mogelijkheden. Ga eerst na of je die extra mogelijkheden wel echt nodig hebt. En verder is er heel wat gratis software beschikbaar om je te helpen bij het maken van je content.

5. Dus, hoeveel kost een blog eigenlijk?

We kunnen stellen dat Blogtrommel.com in de lucht houden me momenteel een goede 70 euro per jaar kost. De werkuren voor deze – volgens sommigen althans – uit de hand gelopen hobby worden uiteraard niet in rekening gebracht. Dit is zeker niet het goedkoopste blog, maar wel eentje dat me weinig (technische) kopzorgen bezorgt. En daarbij komt nog: plezier kent geen prijs!!!

*= Blogtrommel.com wordt gehost door Justhost.nl

photo credit: Skley via photopin cc

4

4 Responses

Show all responses
 1. Lilith
  5 maart 2014
  • Sharp Ben
   5 maart 2014
 2. Ximaar
  5 maart 2014
  • Sharp Ben
   5 maart 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.