Homesocial mediaBlogpromotie via Pinterest: 7 tips van een niet-designer
0
(0)

Als ik vertel dat Pinterest je blog een ferme boost kan geven, reageren bloggers vaak nogal sceptisch en gelaten. “Mijn blogniche werkt niet op Pinterest en ik ben geen designer”, is dan de teneur. Bullshit! Ja, je moet – zoals zo vaak- wat geduld hebben, maar blogpromotie via Pinterest werkt weldegelijk (goed).

Leestijd: ca. 6 minuten

En ik kan het weten, want Blogtrommel.com moet het niet hebben van de prachtige visuele content en ik ben niet bepaald handig met grafische tools.

’t Is een hardnekkig misverstand dat je op Pinterest eigenlijk niks te zoeken hebt als je geen mooie visuele content op je site hebt. Iederéén kan aan blogpromotie doen via Pinterest en daar successen mee boeken. Niet alleen de mode- en beautybloggers, de reisbloggers, de foodbloggers, de interieurbloggers of de DIY-bloggers. Al is – toegegeven – blogpromotie via Pinterest voor hen bijna een must tegenwoordig. Heel kort door de bocht: neem er je mooiste fotomateriaal bij, plak er je blogtitel overheen en publiceren die handel! Wat je doet als je geen mooie plaatjes hebt en toch iets wil klaarspelen op Pinterest?

Geen graficus, toch succesvolle blogpromotie via Pinterest

1. Gebruik Canva.com

Om goed te kunnen scoren moeten je pins het juiste (langwerpige) formaat hebben en van goede kwaliteit zijn, dat zal je niet verbazen. Canva.com helpt je alvast met dat formaat. Klik in Canva op de knop Een ontwerp maken en kies vervolgens voor een Pinterest-pin. Je hebt ze zelfs in 2 verschillende afmetingen (1.000 x 1.500px en 1.080 x 1.920px).

Je kan meteen beginnen met het ontwerpen van je pin. Vertrekkend vanaf een leeg canvas en vertrouwend op je eigen materiaal en creativiteit. Maar het is nog een heel stuk makkelijker als je in de zoekmachine va Canva het woord Pinterest-pin intikt, gaat grasduinen in de vele sjablonen en er gewoon eentje aanpast aan jouw verhaal. Deze sjablonen zijn vaak betalend of enkel beschikbaar via een premium-account. Maar er zijn ook designs die je helemaal gratis mag gebruiken.

Kort stappenplan Pinterest-pin maken (Pinterest-pin sjabloon aanpassen)

 1. Open Canva.com
 2. Gebruik de zoekbalk van Canva (zoek op Pinterest-pins)
 3. Selecteer een sjabloon dat je leuk vindt
 4. Klik bovenaan rechts op de 3 puntjes
 5. Kies voor Deze sjabloon aanpassen
 6. Pas het sjabloon aan (jouw titels, jouw url, jouw boodschap, overbodige elementen weghalen,…)
 7. Geef je pin een passende titel mee
 8. Deel je pin (kies in dit geval voor Downloaden)
 9. Download jouw pin
 10. Ga naar Pinterest
 11. Ga naar het Tabblad Maken, kies voor Pin maken
 12. Upload je pas aangemaakte pin naar Pinterest
 13. Geef je pin een passende titel en beschrijving mee
 14. Zoek op je blog naar de juiste url van de blogpost waaraan je de pin wil koppelen
 15. Plak die url in Pinterest bij Voeg een doel-url toe
 16. Selecteer rechtsboven het juiste Pinterest-bord waar de verse pin moet verschijnen en klik Publiceren

Goed, dan is je pin misschien niet bijster origineel, hij is tenminste mooi ontworpen en de kans is groot dat ‘ie echt wel opvalt tussen de andere pins. Meestal gaat het trouwens om ontwerpen waarvan bewezen is dat ze wérken (niet te veel aan veranderen dus). En daar draait het om. Het grasduinen tussen die sjablonen geeft je bovendien ook creatieve inspiratie voor het maken van je eigen ontwerpen.

2. Gebruik gratis foto’s als vetrekbasis voor je pin

Heb je zelf geen geschikt (foto)materiaal om een mooie Pinterest-pin te maken? Geen probleem. Er zijn immers sites met gratis fotomateriaal genoeg. Zelf ben ik nogal fan van Unsplash.com. De foto’s zijn van uitstekende kwaliteit en – niet onbelangrijk – je kan expliciet zoeken naar foto’s in de portretrichting (staand). Uitstekend geschikt voor gebruik op Pinterest.

Wil je toch een afbeelding in de landschapsrichting gebruiken? Dat kan, maar je moet er rekening mee houden dat één en ander niet zo mooi zal uitkomen als je de zaak probeert op rekken tot normaal pinformaat. Hoewel, echt onoverkomelijk is dat niet: gebruik de bewuste afbeelding tot halverwege de pin en gebruik de overige ruimte dankbaar om op te vullen met tekst.

Kort stappenplan Pinterest-pin maken (zelf Pinterest-pin ontwerpen)

 1. Ga op zoek naar een geschikte foto (die past bij de boodschap van je blogpost)
 2. Open Canva.com
 3. Klik op de knop Een ontwerp maken
 4. Ga voor Pinterest-pin (selecteer het juiste formaat)
 5. Upload je afbeelding naar Canva om ‘m te kunnen gebruiken in je ontwerp
 6. Sleep je foto naar het blanke Canvas, maak je pin af
 7. Geef je pin een passende titel mee
 8. Deel je pin (kies in dit geval voor Downloaden)
 9. Download jouw pin
 10. Ga naar Pinterest
 11. Ga naar het Tabblad Maken, kies voor Pin maken
 12. Upload je pas aangemaakte pin naar Pinterest
 13. Geef je pin een passende titel en beschrijving mee
 14. Zoek op je blog naar de juiste url van de blogpost waaraan je de pin wil koppelen
 15. Plak die url in Pinterest bij Voeg een doel-url toe
 16. Selecteer rechtsboven het juiste Pinterest-bord waar de verse pin moet verschijnen en klik Publiceren

3. Let op bij de opmaak en indeling van je pin

Maak mooie pins. Maar ja, wat betekent dat concreet? Volgens mij moeten pins niet zozeer mooi zijn. Als ze maar opvallen wanneer gebruikers doorheen de feed scrollen. Felle contrasten, felle kleurtjes durven dan weleens helpen. ’t Is daarnaast ook tof als titels, teksten quotes en url’s moeiteloos in één oogopslag te lezen zijn. Dus:

 • duidelijk leesbare fonts
 • een adequate lettergrootte
 • gepaste kleuren (met genoeg contrast)

Kies foto’s die passen bij je onderwerp. Of bij het gevoel dat je wil overbrengen bij je volgers. Of bij het eindresultaat dat je volgers kunnen bereiken als ze (het artikel achter) de pin aantikken.

Upload en gebruik een foto in Canva, en Canva maakt zelf een kleurenpalet aan op basis van de (hoofd)kleuren van je zonet geüploade afbeelding. Twijfel je over het kleurgebruik in je design, probeer het warm water niet uit te vinden en ga verder met de suggesties van Canva. Lekker makkelijk!

4. Denk als een copywriter

Denk aan Pinterest-pins en je denkt onmiddellijk aan de mooie plaatjes. Maar vergis je niet: de tekst is minstens even belangrijk. Die moet je pin en/of je artikel en/of je boodschap aan de man of vrouw brengen. Dat kan je doen door simpelweg de titel van je blogpost in je pin te plakken, maar denk ook verder:

 • Doe een belofte (die je in je artikel ook nakomt)
 • Poneer een boude stelling
 • Voeg een korte, opvallende quote toe
 • Geef één tip (en maak volgers warm voor meer)
 • Experimenteer met verschillende varianten op een titel

Je pin makkelijk opvallen tussen tientallen andere pins. Een catchy kop zal zeker helpen.

De kop van je Pinterest-pin is overigens niet het enige stukje tekst dat van tel is. Als je dan toch pins aan het maken bent, neem dan ook een paar minuutjes om een behoorlijke titel en beschrijving mee te geven. Daarin verwerk je uiteraard belangrijke zoektermen (een beetje zoals je doet met de META-omschrijving van een artikel voor Google). Per slot van rekening is Pinterest eigenlijk gewoon een zoekmachine voor plaatjes.

Die beschrijving in Pinterest mag trouwens maximaal 500 karakters tellen. Maak optimaal gebruik van de ruimte om niet alleen extra relevante keywords toe te voegen, maar ook om… je artikel te promoten.

5. Maak gerust meerdere pins voor elke blogpost

Je mag best meerdere designs maken die allemaal leiden naar één en hetzelfde artikel. Die pins kan je dan op verschillende momenten (en eventueel op verschillende borden) plaatsen. Je hoeft met andere woorden niet per se te wachten tot je weer eens een nieuwe blog schreef om een verse pin te maken. Verschillende pins maken voor de promotie van één blogpost leert je ook zeer snel welke designs het blijkbaar beter doen dan andere. Het geeft extra input voor de creatie van je volgende pins.

En zelf doe ik het niet, maar het is wel een goed idee om zelf een aantal standaard-pins te maken en deze dan te hergebruiken om snel-snel nieuwe Pinterest-pins aan te maken: tekst op de pin aanpassen aan het andere topic en klaar!

6. Houd een blik op je Pinterest-statistieken

Nogmaals, dan weet je tenminste snel welke pins blijkbaar in trek zijn. Zijn er veel meer vertoningen dan gemiddeld? Worden ze regelmatig bewaard op andere borden? Word er vanop Pinterest doorgeklikt naar je blog? Allemaal signalen dat je vaker soortgelijke pins mag maken. Het is alleen even uitzoeken: is het het pin-design dat het ‘m doet, of het eigenlijke artikel?

7. Blogpromotie via Pinterest: plaats één nieuwe pin per dag

Eén van de belangrijkste redenen waarom Pinterest niet werkt is omdat je te weinig nieuwe pins op je borden plaatst. Pinterest heeft veel verse content nodig eer het algoritme ook in jouw voordeel gaat werken. Je bent echt in het voordeel als je dagelijks nieuwe pins aan je borden toevoegt. Relevante re-pins helpen zeker, maar het zijn toch vooral de eigen, nieuw aangemaakte pins die het ‘m doen.

Dat is natuurlijk een serieuze tijdsinvestering. Bovenstaande tips kunnen dus zeker van pas komen. En weet ook dat je in Pinterest je pins enkele maanden op voorhand kan inplannen. Dat helpt natuurlijk…

Meer van dat?

Conclusie?

Ziedaar 7 tips om je blog ook langs deze weg een boost te geven. Maak je blogpromotie via Pinterest niet ingewikkelder dan nodig. Maak volop gebruik van de tools die je ter beschikking staan.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.