Homesocial media11 tips om je blogs te promoten via Instagram
0
(0)

Eén van de beste manieren om op korte termijn meer traffic te genereren richting je blog is via social media platform Instagram. Zeker als beginnende blogger is het echt een gemiste kans wanneer je niet (voldoende) gebruikmaakt van Instagram om je blogs te promoten.

Toch zie ik dat veel bloggers de kracht van Instagram nog steeds enorm onderschatten en er niet – of veel te weinig – gebruik van maken. En dat is eeuwig zonde, want los van het feit dat je er makkelijk verkeer mee kunt aantrekken richting je blog, bouw je er ook een prachtig netwerk aan loyale volgers mee op.

Om jou te helpen om al je blogposts ook te promoten via Instagram heb ik voor jou deze post samengesteld met mijn 11 beste tips om het maximale uit dit platform te kunnen halen. 

Laten we direct beginnen!

1. Zorg voor een helder profiel

Voordat je van start gaat met het promoten van je blogs op Instagram is het essentieel om te zorgen voor een duidelijke profieltekst. Zoals je SEO al kent van het schrijven van je blogs is het ook op Instagram belangrijk om gebruik te maken van zoekwoorden en deze te verwerken in je profieltekst. 

Wat moet er nog meer in je profieltekst staan?

  • Wat je aanbiedt
  • Een gratis download / informatie over een cursus, webinar of iets dergelijks
  • Maak het persoonlijk. Zet er bijvoorbeeld bij welke hobby je uitoefent, benoem een grappig feit of benoem je locatie wanneer je op een bijzondere plek woont. 

Andere punten om op te letten:

  • Gebruik je blognaam voor je gebruikersnaam
  • Gebruik je voornaam + zoekwoord voor je naam
  • Gebruik geen hashtags in je profieltekst
  • Stel een profielfoto in met een duidelijk headshot van jezelf

Zoekwoorden vind je trouwens door te zoeken op hashtags. Je kunt aan de aantallen direct zien of een hashtag vaak gebruikt wordt. Deze woorden kun je dan (zonder hashtag!) in je profieltekst bewerken. 

2. Laat jezelf zien

Bij punt 1 heb ik al eens benoemd dat het belangrijk is om een foto van jezelf in te stellen als profielfoto. Mensen zien graag wie er schuilgaat achter dat toffe profiel. Dat wekt vertrouwen op en zo onthouden anderen je ook veel sneller. 

Ja, ik weet dat veel bloggers het liefst op de achtergrond blijven, maar je bereikt zoveel meer als je uit die comfortzone durft te stappen en jezelf zo nu en dan eens laat zien. Mensen willen jou echt graag beter leren kennen en zijn veel sneller geneigd de interactie aan te gaan met je content als ze een band met je hebben. 

Post zo nu en dan een post met een foto van jezelf op je feed en laat je gezicht zien in je Stories. In je Stories kun je een selfie plaatsen en je kunt jezelf natuurlijk ook filmen. 

Voor wie dat spannend vindt; maak een Boomerang! Zo ben je toch even bewegend in beeld, maar hoef je niet meteen een hele video op te nemen. 

3. Post regelmatig

Om te groeien op Instagram zul je er met regelmaat actief moeten zijn. Post tenminste 1 tot 2 keer per week een Feed post met goede, relevante hashtags en probeer meerdere keren per week actief te zijn in je Stories. Zo kom je aan nieuwe volgers en leren je huidige volgers je beter kennen. Laat zien dat je een expert bent in jouw vakgebied. 

4. Ga de interactie aan met je volgers

Het is natuurlijk heel gemakkelijk om een post, reel of story te plaatsen en er vervolgens tussenuit te vliegen, maar dat zal je engagement niet ten goede komen. Reageer daarom ALTIJD op reacties die worden achtergelaten op jouw content. Ga het gesprek aan en toon interesse. De volgers die reageren op je content hebben daadwerkelijk interesse in wat jij te vertellen hebt, dus zorg dat je de band met deze volgers warm houdt. 

Zodra jij vervolgens weer een nieuwe blogpost post, zul je zien dat deze groep veel vaker bereid is jouw posts te lezen en uiteindelijk zelfs over zal gaan tot aankoop van jouw producten/diensten. 

5. Zorg voor een duidelijke link-pagina

Je kunt één link plaatsen in je profielbeschrijving. Denk goed na over hoe je dit aanpakt, want deze link is ontzettend belangrijk. Wanneer jij in een reguliere post namelijk verwijst naar een blogpost op jouw website zal de lezer deze link aanklikken. 

Je kunt het beste zelf een link-pagina aanmaken op je eigen website óf je kunt een linktree aanmaken via een applicatie. Een eigen link-pagina is natuurlijk altijd de beste optie, omdat de bezoeker dan direct op jouw website uitkomt, maar als je dit lastig vindt, is een Linktree een goede 2e optie.

Zorg er in ieder geval voor dat de bezoeker van jouw link-pagina makkelijk kan navigeren naar de link waar hij of zij naar op zoek is. 

6. Hergebruik je content

Laat oude posts regelmatig terugkomen op je tijdlijn en in je stories. Maximaal 10% van je volgers ziet je posts en dat betekent dat die andere 90% die ene post nooit gezien heeft. Je content regelmatig opnieuw delen is daarom op Instagram zeker niet spammerig, maar zelfs wenselijk om goede resultaten te behalen.

Maak gebruik van een template die je kunt hergebruiken voor het maken van posts en stories en ook teksten kun je na een tijdje prima opnieuw gebruiken met wat minimale aanpassingen. 

Sinds een aantal maanden heeft Instagram de ‘link sticker’. Dit is een sticker waarmee je een link kunt plaatsen naar een url naar keuze. De link sticker is voor bloggers echt een cadeautje, want het is veel makkelijker voor je volgers om direct op de link sticker te klikken dan vanuit een post eerst naar je bio te gaan om vervolgens je link-pagina aan te klikken en de benodigde link aan te klikken. 

Post daarom dagelijks een blog in je Instagram Stories met de Link Sticker en je websiteverkeer neemt direct rap toe!

8. Post waardevolle content

Je volgers zullen niet doorklikken naar je website wanneer je geen interessante content maakt. Vraag jezelf af wat jouw volgers over jouw vakgebied willen weten en stem je content daar op af. Informeer, motiveer en inspireer. 

Maak daarnaast gebruik van alle soorten content die je in kunt zetten; maak posts voor op je feed, maak stories, ga eens live en ga aan de slag met het maken van Reels!

9. Ga voor kwalitatieve volgers

Het klinkt misschien heel aantrekkelijk om de focus op je volgersaantal te leggen, maar de hoeveelheid volgers zegt uiteindelijk niets over het aantal mensen dat je blog ook komt bezoeken. Zorg er liever voor dat de volgers die je hebt écht interesse hebben in jouw content. Dit komt je engagement rate ten goede en dit zorgt er weer voor dat Instagram jouw posts vaker zal tonen aan nieuwe accounts. 

Je engagement rate wordt trouwens berekend aan de hand van het aantal volgers en de hoeveelheid likes, reacties en shares die je gemiddeld op elke post krijgt. Hoe vaker mensen de interactie aangaan met jouw content, des te hoger je engagement rate. Je kunt daarom beter 200 goede volgers hebben met een engagement rate van 9% dan 5.000 volgers met een engagement rate van 3%!

10. Bied gratis downloads aan

Creëer downloadbare freebies die je koppelt aan je blogs. Denk bijvoorbeeld aan gratis templates en checklists. Mensen houden van freebies en zijn daardoor veel sneller geneigd door te klikken naar je blogs En als je dit koppelt aan je nieuwsbrief heb je er direct een nieuwe inschrijving bij!

11. Laat reacties achter op posts van anderen

Een hele slimme manier om op Instagram gevonden te worden door andere accounts is door waardevolle reacties achter te laten op posts van anderen. Kies daarvoor wel accounts uit die passen bij jouw vakgebied met volgers die ook interesse kunnen hebben in jouw blogs. 

Heb wel respect voor het account waar je op reageert en zorg dat je waarde toevoegt aan de post met je reactie. Niets zo vervelend als reacties die overduidelijk geplaatst worden uit eigenbelang en totaal geen meerwaarde hebben op de betreffende post. 

Conclusie

Dit waren mijn 11 beste tips voor het promoten van je blogs op Instagram. Hopelijk dragen deze tips bij aan de groei van je Instagram en aan het aantrekken van meer verkeer richting je blog. 

Instagram is een heel prettig platform om op de korte termijn meer ogen op je content te krijgen en je blogs weer te kunnen tonen aan een nieuw publiek. Een social medium dat door veel bloggers vergeten wordt terwijl het juist één van de makkelijkste platforms is om een boost te geven aan je webverkeer!


Dit is een gastblog geschreven door Angie

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.