Homesocial media7 vragen voor meer interactie op je Facebook pagina
,

7 vragen voor meer interactie op je Facebook pagina

Veel bloggers hebben een Facebook pagina voor hun blog. Maar of die ook effectief veel blogverkeer oplevert? Ik ga ervan uit dat dat bij de meeste onder ons nogal tegenvalt. Hoofdoorzaak? Een nogal doodse pagina met heel weinig engagement van volgers. Maar hoe zorg je voor meer interactie op je Facebook pagina? Je volgers bij tijd en wijlen uit hun tent lokken door hen een aantal gerichte vragen te stellen kan (een deel van) de oplossing zijn.

Eerder gaf ik reeds enkele tips voor meer betrokkenheid van je volger op de Facebook pagina. Daar wil ik nu in zekere zin een vervolg aan breien.

Waarom is meer interactie op je Facebook pagina zo belangrijk?

Nu al een heel aantal jaren is er de Facebook Edge Rank. Het algoritme dat bepaalt hoeveel gebruikers je Facebook-bericht te zien krijgen (en wie dat dan precies zijn).

Heel kort door de bocht: je hebt er alle belang bij dat mensen niet alleen je Facebook pagina weten te vinden, maar ook enige interesse tonen in wat er op die Facebook pagina gebeurt. Als blogger wil je dat de volger de link naar je blogpost aantikt. Echter, dat is niet wat Facebook wil. Nee, men ziet veel liever dat jij berichten maakt waarop gebruikers reageren zónder daarom het platform te verlaten.

Een grotere betrokkenheid op Facebook, wat houdt dat in?

Of liever, wat zou het kunnen inhouden? Naast het feit dat je aan Facebook een duidelijk signaal geeft dat er wat op je pagina te beleven valt (en het dus ook verdient om aan meer mensen te worden getoond), toon je ook aan je volgers dat je er niet alleen bent om verkeer naar je blog te sturen. Je wil zelf ook wat meer te weten komen over je fans.

  • Wie zijn ze?
  • Wat willen ze (weten)?
  • Welke content vinden ze leuk?
  • Waar zijn ze bang voor?
  • Waar hebben je volgers de pest aan?
  • Liggen ze ergens echt wakker van?

Deel links naar je blogposts op je Facebook fanpage, wacht op duimpjes omhoog, hartjes en andere reacties die wel of niet komen en je kan al enig idee krijgen. Maar je kan ook je stoute schoenen aantrekken en je volgers op de man af om hun mening vragen.

7 vragen voor meer interactie op je Facebook pagina

Vragen stellen/reacties uitlokken kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld:

1. Vul (de zin verder) aan

  • Mijn grootste angst is —–
  • De favoriete reisbestemming dit jaar is —-
  • Mijn makkelijkste recept voor een lekkere appeltaart is —-
  • Mijn favoriete product om —- is —–
  • Als ik mijn blog in een woord zou moeten omschrijven is dat —–

Je past de vragen natuurlijk aan aan je blogniche annex doelpubliek, dat spreekt. Het mooie is dat hier echt niet veel denkwerk aan te pas komt. Niet voor jou en niet voor je volgers. Zij kunnen er zich desnoods vanaf maken door één woord in de groep te gooien. En het levert soms verrassende antwoorden op.

2. “Dit of dat”-vraag

Vraag je volgers te kiezen tussen twee of meer opties. Werkt vooral goed als je concurrerende merken, diensten of oplossingen aangeeft die als het goed is eenzelfde eindresultaat geven. Dit zijn een paar klassiekers die veel duidelijk maken:

Het is soms wel opletten met dit soort vragen. De discussies kunnen hevig zijn en soms zelfs giftig worden. Eenmaal mensen een keuze hebben gemaakt kunnen ze hun voorkeur nogal fel verdedigen.

Maar goed, je wilde meer interactie op je Facebook pagina, hé?




3. Je volgers vragen naar hun beste tips

Misschien wordt het soms weleens vergeten, maar ook de volgers van je Facebook pagina hebben flink wat kennis en tips in huis over allerlei topics waar jij over blogt. Nodig je volgers uit om hun tips te delen op jouw pagina.

4. De lezersvraag

Kreeg je onlangs een vraag van één van je lezers waar je zelf lastig een antwoord op kon verzinnen? Gooi ‘m op de Facebook pagina en kijk wat je volgers ervan vinden. Dilemma’s zijn vaak goeie discussiestarters!

Opgelet: als de lezersvraag in eerste instantie aan jou privé was gericht – via mail of zo – zou ik de vraagsteller wel even op de hoogte brengen van het feit dat je de vraag zal delen op Facebook. Misschien moet je zelfs toestemming vragen!

5. De “grootste probleem”-vraag

Mensen ventileren zo nu en dan graag even hun problemen; vinden het fijn om even hun frustraties te tonen. Daar kan jij handig gebruik van maken.

  • Het probleem waar ik het vaakst tegenaan loop (bij) is —-
  • Wat is momenteel je grootste probleem bij de opvoeding van je kleuters?
  • Welk gerecht wil je graag maken, maar mislukt bij jou altijd?

Wederom, de vragen die je stelt hangen natuurlijk af van je niche.

En hoewel het misschien een beetje sneu is om te focussen op dingen die niet zo goed gaan, zijn dit wel discussiestarters. Bijkomend voordeel: je krijgt als blogger extra inspiratie voor toekomstige blogberichten. We mogen niet vergeten dat benoemde problemen en aangereikte oplossingen doorgaans goed scoren op ons blog…

6. Vragen naar dromen en ambities

Vraag je volgers naar hun dromen, doelen en ambities. Andermaal een manier om je fans beter te leren kennen én inspiratie aan te leveren voor latere artikels!

Los daarvan: mensen praten graag over hun dromen. Niet zelden geeft dit een flink aantal reacties.

7. Links delen

Vraag je volgers expliciet om een link naar een eigen blogpost te delen. Dat kan er eentje zijn rondom een bepaald thema of bijvoorbeeld:

  • Deel het bericht waar je het meest fier op bent
  • Van welk artikel verwachtte je niet zo veel maar werd toch een hit?
  • Welk artikel zou je nu noot meer publiceren?

Bloggers zijn gek op gelegenheden om hun blog extra in de kijker te rijden. Daar kan je Facebook pagina zijn voordeel mee doen.

Het is alvast één van mijn doelen om met deze suggesties voor een levendigere Facebook pagina aan de gang te gaan.

Werken met vragen voor je volgers op Facebook: nog enkele tips

1. Blijf bij je topic

Het spreekt voor zich dat de vragen die je stelt liefst aansluiten bij het onderwerp van jouw blog annex Facebook pagina. Zo nu en dan kan je er weleens een vraag tussen smijten die helemaal niks met je onderwerp vandoen heeft. Echter, normaliter zijn mensen je pagina gaan volgen omwille van (de onderwerpen die aansluiten bij) jouw blog.

2. Heb geduld

Verwacht niet meteen een overrompeling. Engagement is doorgaans niet iets wat op commando komt. Zeker als de updates van je Facebook pagina zich tot nu toe beperkten tot linkjes naar je laatste blogartikelen.

3. Links naar je eigen artikels staan meer interactie op je Facebook pagina niet per se in de weg

Uit al het voorgaande zou je kunnen afleiden dat het not done is om je eigen blogberichten te delen op je pagina. Onzin, natuurlijk! Dat kan nog steeds. En zeker ook in een discussie of als een manier om mensen te informeren of te helpen.

Het duurt gewoonlijk even vooraleer mensen in de pen kruipen in plaats van pakweg een duimpje omhoog te klikken.

4. Gooi er af en toe eens een foto tussen

Gebruik een aansprekende foto in je bericht en het valt sowieso een stuk beter op.

5. Stel ook niet te vaak vragen

Overstelp je volgers niet met vragen. Het mag niet lijken alsof de interactie vooral van één kant moet komen.

Zorg voor afwisseling. Een video, een interessant artikel van jezelf of iemand anders, een discussie, een vraag, een stelling, een foto,… Het hoort allemaal in de mix.

6. Neem zelf deel aan de discussie!

Als je je volgers een vraag stelt en zij doen de moeite om een antwoord te formuleren, dan is het logisch dat jij op jouw beurt betrokkenheid toont. Anders gaat het balletje niet aan het rollen.

Betrokkenheid tonen kan uiteraard op verschillende manieren. Gaande van het geven van likes tot een uitgebreid commentaar waarbij je desgevallend ook effectief de gedeelde link aanklikt. Geef in ieder geval zelf het goede voorbeeld.

7. Let op je timing

Je doet er goed aan wat te experimenteren met het moment waarop je de vragen online zet. Voor een maximaal effect moeten je lezers de tijd hebben om op Facebook te zitten en desgevallend reacties achter te laten.

En waarschijnlijk is het slim om je vraag telkens rond een vast tijdstip te delen. Kweek bij je volgers een gewoonte aan.

8. Stel je vragen zo dat je effectief bruikbare antwoorden kan krijgen

Ook hier is er heel wat ruimte voor het experiment. Niet elke vraag, niet elke stelling zorgt voor evenveel animo. Daarom ook is het opletten met simpele ja/nee-vragen. Een te algemene/te vrijblijvende vraag geeft dan weer nauwelijks reacties of men gaat al te makkelijk off topic.

Zo, tot zover mijn tips om de Facebook pagina van je blog een nieuwe boost te geven. Je zal het met me eens zijn dat dit inderdaad wel wat meer energie vergt dan gewoonlijk.

Maar ja, de tijden van social media als makkelijke verkeersbron voor bloggers liggen achter ons.


Meer van dat?

photo credit: Haags Uitburo via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.