HomeTe proberen: meer interactie met je lezer via de mailinglijst

Te proberen: meer interactie met je lezer via de mailinglijst

Op het wensenlijstje van de ambitieuze blogger staan eigenlijk maar een paar dingen die écht van tel zijn. Meer bezoekers voor het blog, meer inspiratie, meer inkomsten, meer interactie met je lezer en een betere positie in Google. De meest voor de hand liggende manier om al deze wensen in vervulling te laten gaan? Meer (en betere) artikels schrijven, zou je denken. Maar klopt dit wel?

Twee hinderpalen

Wie al een stuk of wat jaren aan het bloggen is – met een redelijke output – weet dat meer content maken niet noodzakelijk meer garant staat voor succes. Zelfs al is de kwaliteit ervan bovengemiddeld goed. We zijn namelijk aanbeland in 2019, met een overaanbod aan leesvoer en lezers die liever lui dan moe zijn. Bovendien, meer publiceren kan binnen de kortste keren leiden tot de uitputting van de blogger.

Een ander vraagstuk waar je als ervaren blogger mee te maken krijgt: wat doe je met dat grote archief aan blogposts dat je in de loop der jaren hebt opgebouwd? Kijk, het zit misschien niet echt in de weg – hoewel – maar het is in de meeste gevallen geen troef die je kan uitspelen om meer interactie met je lezer te krijgen.

Interactie met je lezer? Stuur ‘m elke dag een mailtje

Deze tip, die even simpel als contraproductief lijkt, kwam ik op het spoor via onderstaande podcast. Eens te meer moet ik vaststellen dat men in de U.S.A. toch een stukje vooroploopt met dit soort dingen.

1. Klassieke mailinglijst-strategie naar de prullenbak

We horen Sonia Simone (Copyblogger) in een interview met Belinda Weaver.

Met het oog op meer interactie tussen je publiek en je blog is het nodig om een andere strategie te hanteren met mailinglijst annex nieuwsbrief.

We hebben nodig:

  • een mailinglijst/nieuwsbrief (voor je blog)
  • een niet onaanzienlijk blogarchief (met vooral veel evergreen content)
  • stalen zenuwen

De klassieke mailinglijst-strategie? Die komt in grote lijnen hierop neer: jij publiceert regelmatig (nieuwe) artikels op je blog, waarna je op gezette tijden een mail naar je mailinglijst stuurt met daarin een (paar) link(s) naar je blogbericht(en). De uiteindelijke bedoeling is dan dat de mensen op je mailinglijst een link aanklikken en komen lezen op je blog.

Heeft deze strategie ook een positief effecten voor je blog? Als in: meer engagement en meer verkeer? Laten we het erop houden dat de resultaten van deze methode nogal wisselvallig zijn. Al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.

2. Een dagelijkse mail voor meer interactie met je lezer

Belinda Weaver pakt het dus anders aan. Wie zich inschrijft op haar mailinglijst, The Daily Draft, krijgt inderdaad alle dagen een tip voor copywriters in de mailbox. Maar dan geen kort kattebelletje met de obligaat aan te klikken link naar de blogpost.

Nee, het gaat telkens om korte bite size tips omtrent alles wat van dichtbij of veraf met copywriting te maken heeft. Ze put daarbij rijkelijk uit het blogarchief dat ze in de loop der tijd bijeen schreef.

Voor alle duidelijkheid, dat mailtje staat dus compleet los van wat er op dat moment op het blog verschijnt. De mails zijn zo opgesteld dat ze:

  1. je niet verplichten om door te klikken naar de site (en jij desondanks toch een waardevol verhaal meekrijgt)
  2. niet te lang uitvallen (niemand leest immers graag lange e-mails)
  3. je een soort vervolgverhaal brengen (één blogpost wordt opgedeeld in kleinere stukjes)

De bewuste e-mail worden in een autoresponder gezet. Zo kan de blogger het hele proces automatiseren (en krijgt de inschrijver de mails toch netjes in een bepaalde volgorde aangeleverd).

Deze manier van werken is nogal controversieel. Als het gaat om nieuwsbrieven (in functie van je blog) is de gangbare opvatting immers:

  1. niet te vaak/te veel e-mails versturen (anders raken mensen overstelpt en schrijven ze zich snel weer uit)
  2. de mailings dienen (vooral) om extra verkeer naar je blog te brengen (als je alles al uit de doeken doet in je e-mail heeft je volger geen reden meer om je blog te bezoeken)

Terechte bekommernissen uiteraard – waarom bouw je anders een mailinglijst op – maar het is hier toch vooral om de interactieve component te doen. De dagelijkse mailtjes (die nogal casual van toon zijn) zorgen op de duur voor een veel nauwer 1 op 1 contact tussen volger en zijn/haar favoriete blogger. Het verkeer naar je blog is in eerste instantie minder belangrijk dan de rechtstreekse interactie met je lezer.

3. Niets voor broekschijters

Ook Weaver geeft grif toe dat ze met een bang hart aan het experiment begon. De aankondiging dat ze vanaf nu dagelijks een mail ging sturen, schrok toch flink wat mensen af. Dat resulteerde in zo’n 150 afmeldingen in de eerste week. Percentueel gezien viel de schade uiteindelijk nog mee met 5%.

Dit probleem heb je natuurlijk niet als je speciaal voor dit doel een geheel nieuwe e-maillijst opzet. Inschrijvers weten dan van bij het begin waaraan ze zich kunnen verwachten. Trouwens, niets belet je om een “aanbod” te doen aan de mensen op je reeds bestaande maillijst.

Wil je dit gaan toepassen, dan mag je je in den beginne dus verwachten aan een flink aantal uitschrijvingen. Maar volgens Belinda Weaver is het contact met de overgebleven leden van de mailinglijst inderdaad veel hechter. Met een trouw lezerspubliek, reacties en input van volgers, lezers die zich ongerust afvragen of alles wel goed gaat wanneer het verwachte mailtje uitblijft,…

Menig “klassiek” blogger blijft toch wat op zijn honger qua betrokkenheid met zijn publiek.

4. Ouwe meuk voor je inschrijvers?

Een dagelijkse mail ter interactie om makkelijker de connectie te maken tussen jou en je lezers, allemaal goed en wel, maar wat zet je dan in die mails?

Belinda Weaver zocht en vond inspiratie in haar grote blogarchief. Let op, dat wil niet zeggen dat de mails simpele doorslagjes zijn van hetgeen al ettelijke jaren online staat. Nee, het betreft evergreen content OF de artikels werden grondig nagekeken en geactualiseerd. Het eindresultaat zijn e-mails die niet te lang uitvallen (vandaar dat langere berichten worden gebracht als een logisch vervolgverhaal. Ook dat is een manier om inschrijvers langer aan je te binden). Hoe dan ook moet het iets zijn waar bezoekers ook vandaag nog met spanning naar uitkijken!

5. Grondige voorbereiding cruciaal!

Zo, bij deze heb jij dus het perfecte excuus om nog eens kniediep door je blogarchief te waden. Op zoek naar verborgen pareltjes die nog rete-actueel zijn. En het is natuurlijk ook dé gelegenheid om die oudere stukken ook op het blog zelf een ferme opfrisbeurt te geven. Daar gaat wat tijd in zitten…

Je moet ook voldoende tijd nemen om genoeg e-mails te schrijven én in de autoresponder te zetten. Je wil een flinke voorraad mails in de pijplijn hebben zitten vooraleer je met dit project start. Anders loop je te snel strop. Belinda Weaver zette hiervoor zelfs haar reguliere blogactiviteiten op een laag pitje.

In de mail zelf mag het er nog gemoedelijker aan toe gaan dan op het blog. Stel jezelf in ieder geval open en benaderbaar op. En antwoord ook snel er op een persoonlijke manier. Per slot van rekening heb je te maken met een bijzondere slag lezers.

Tot slot: het is niet omdat in deze mails de nadruk ligt op het gemoedelijke 1 op 1 contact met je trouwe volger, dat je ‘m geen aanbod mag doen, niks mag proberen te verkopen of geen links naar je blog mag plaatsen. In tegendeel, bijkomende info geven – gerelateerde blogberichten bijvoorbeeld – mag altijd. Let er wel op dat je lezer daartoe niet verplicht wordt. Het liefst is elke mail een afgerond en op zichzelf staand verhaal. Maar het is dus niet zo dat er helemaal géén verkeer naar je blog toe komt.

Interactie met je volgers is… niet makkelijk!

Of ik hiermee bezig ben? Eerlijk??? Nee! Ik ben één van die broekschijters die bang is dat mensen zich massaal van de mailinglijst laten schrappen Aan de andere kant: ik heb slechts een kleine mailinglijst, dus ik heb weinig te verliezen.

Er zal wel een reden zijn waarom slechts weinig mensen dit doen. In ons taalgebied doet Elja Daae iets soortgelijks, zij het minder ver doorgedreven. Voor mij persoonlijk lijkt het onbegonnen gekkenwerk. Zeker als individuele blogger. MAAR: ik zie echt wel waarom het hierboven beschreven scenario echt kan werken. Op heel beperkte schaal merk ik al de voordelen van een mailinglijst voor mijn blog. Mensen krijgen van mij dan wel geen dagelijkse mail, maar feit is dat de leden van de mailinglijst 2 keer per week even aan Blogtrommel.com herinnerd worden. En je verlaagt zeker de drempel om met jou in contact te kunnen komen.

En als je het doet, wees er dan maar zeker van dat je (blog) opvalt tussen je collega’s.

Conclusie?

Het is echt wel mogelijk om meer interactie te krijgen met je lezer anno 2019. Wil je dat doen via de mailinglijst, dan is dat een werk van zeer lange adem. Belangrijk is dat je anders naar je mailinglijst gaat kijken. Niet als een instrument om meer pageviews te genereren, wel als een middel om dichter bij je lezer/volger te staan; hem beter van dienst te kunnen zijn. In één moeite door laat je je grote blogarchief nog wat extra renderen.

De beloning kan groot zijn, maar wat een werk!


Meer van dat?

photo credit: RambergMediaImages via photopin cc

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.