HomeLange artikels schrijven? Zo worden ze ook gelezen

Lange artikels schrijven? Zo worden ze ook gelezen

Een beetje fatsoenlijk blog heeft doorgaans baat bij uitgebreide blogberichten en -pagina’s. Ook en vooral in 2019. Maar lange artikels worden toch nauwelijks gelezen? We hebben al gezien dat dat in de praktijk nogal meevalt. Voorwaarde is wel dat je stuk zeer goed is aangepast aan het modern online gebruik.

Opvallende tips in dit artikel:

  • Houd rekening met het feit dat niet iedereen het volledige artikel zal lezen
  • Help je lezer om snel te bepalen of ’t stuk iets voor hem is
  • Zorg dat je lezer makkelijk de (voor hem) interessante stukjes kan vinden
  • Maak extra werk van de conclusie van je artikel

Lange artikels: 2.500 woorden en meer

How to’s, stappenplannen, handleidingen, cornerstone content en ander werk dat flink de diepte in gaat, je lapt het meestal niet af met 800 goedgekozen woorden. Geen probleem, maar het is wel een uitdaging om je bezoekers op een vlotte manier de essentie van je betoog te laten meepikken. Ook al schrijf je nog zo boeiend.

Schrijf een wat langer artikel, en je kan zeker zijn van 2 dingen:

  1. de kans dat het effectief gelezen wordt neemt zienderogen af
  2. de goede opmaak en indeling (structuur) van je artikel is zowat van levensbelang

Er zijn wel wat tips om te voorkomen dat je lezers veel te vroeg afhaken (ervoor zorgen dat je teksten lekker scanbaar zijn, om te beginnen). Maar ik wil nog een paar stapjes verder.

a) Vertel lezers bij het begin wat ze mogen verwachten

Natuurlijk kan je direct na je splijtende intro je bezoekers bestoken met je verhaal. Als het echt lang is is het misschien toch slim om even een korte inhoud mee te geven. Waarom zou je lezer zich de moeite getroosten om even voor je bericht te gaan zitten? Wat zal ‘ie bijleren vandaag? Wat mag hij/zij absoluut niet missen?

Je informeert je bezoeker en geeft ‘m een extra zetje om je content te consumeren. Maak eventueel met ankerlinks een korte inhoudstafel van je artikel. Hij (de lezer) kan op die manier meteen naar het voor hem interessantste stuk.

b) Geef een korte inleiding/handleiding bij je artikel

En met inleiding bedoel ik in dit geval niet de intro, de eerste alinea van het lange artikel. Nee, je geeft kort aan voor wie het artikel precies is bedoeld.

  • schrijf je voor de beginner?
  • voor gevorderden?
  • wie heeft er het meest aan jouw artikel?

Let op, er is niemand die zegt dat je lange epistel niet én de beginner én de gevorderde kan aanspreken. Geef een korte instructie op maat van elk segment van je publiek. Laat je lezer zelf bepalen tot welke lezersgroep hij behoort.

Oké, laat mij een en ander proberen duidelijk te maken met een fictief voorbeeldje:

Ik schrijf een heel uitvoerig artikel over hoe gezond het wel niet is om elke dag een peer te eten. Je inleiding/handleiding tot je artikel zou ongeveer zo kunnen klinken:

Hoe dit artikel lezen?

  • Gewoon nieuwsgierig naar hoe gezond peren voor je zijn? Scrol door dit stuk en pik misschien wat leuke wetenswaardigheden mee.
  • Wil je echt wat aan je gezondheid doen? Je hoeft dit artikel niet van a tot z te doorgronden (de strekking van het betoog volstaat). Maar lees zeker de tips aan het eind.
  • Ben je een sportman? Lees aandachtig de sectie over peren als onmisbaar onderdeel van evenwichtige voeding voor sporters.
  • Wil je het naadje van de kous weten? In de tekstkaders doorheen het artikel gaan we echt dieper op de zaken in.
  • Enkel geïnteresseerd in verrassende recepten met peren in een glansrol? Ga meteen door naar punt 10.

Nogmaals, dit is een fictief voorbeeld. Maar je ziet hopelijk wat de meerwaarde ervan kan zijn voor iemand die uit het niks op je blog terechtkomt. Lezers willen graag snel weten: wat heb ik hieraan? En in plaats van het hen zelf te laten uitzoeken geef jij al meteen antwoord op hun vraag.

Als blogger moet je een switch maken. Je kan/mag er niet langer meer van uit gaan dat elke lezer braaf je lange artikels van a tot z gaat zitten lezen. De meerderheid pikt er de voor hen meest belangwekkende info uit en laat de rest gewoon voor wat het is. Jij kan als contentmaker dat proces vergemakkelijken!

c) Maak je lange artikels ook geschikt voor de haastige lezer

Door het nemen van de hierboven beschreven maatregelen ben je reeds op de goede weg. Immers, je helpt de lezer om te bepalen of je lange artikels voor hem de moeite van het lezen waard zijn. En welk stuk dan wel…

Daarnaast is het natuurlijk extra opletten met zaken zoals een logische structuur voor je artikel: de natuurlijke flow van je verhaal.

Zoals eerder al aangehaald is het slim om met één artikel verschillende segmenten van je doelpubliek aan te spreken. De beginner en de gevorderde, de nieuwsgierige met weinig tijd en de geïnteresseerde zoeker die echt overal het fijne wil van weten.

Hoe combineer je die twee uitersten? Dat kan onder meer door in je artikel handig gebruik te maken van (gekleurde) tekstkaders. In de aparte tekstkaders – die je erg eenvoudig kan aanmaken via WordPress 5 en de Gutenberg editor – kan je dan lekker uitweiden tot in de details.

Wel is het van belang dat de verschillende tekstkaders exact dezelfde opmaak (en titel) hebben. Zo weten je lezers zeer snel: de tekstkaders bevatten de geeky stuff, die moet ik ook lezen. Of in het andere geval: de tekstkaders kan ik gerust skippen, want dat gaat mijn petje te boven.

d) Even opletten…

Het is hier wel nog even opletten met de structuur van je artikel. Het is geen probleem als je werkt met tekstkaders voor diegenen die dat wensen. Het mag er natuurlijk wel niet toe leiden dat de lezer die zich wil beperken tot de essentie van je betoog de draad kwijtraakt omdat ‘ie niet leest wat in de tekstkaders (voor gevorderden) staat.

Nog aandachtspunten? Wel, zo’n artikel wordt soms (vaak) opgeleukt met een Youtube-video, een podcast of andere stukjes multimedia. Dat mag ook hier. Al bestaat het gevaar wel dat je lezer totaal uit de flow van je artikel raakt omdat hij wordt afgeleid door het stukje video. De bluts met de buil, zullen we maar zeggen.

e) Maak extra werk van het slot van het artikel

Goed, hoe sluit je zo’n monumentaal artikel het best af? Dat kan uiteraard op verschillende manieren. Minder traditioneel is het om terug te grijpen naar je handleiding/inleiding van je artikel (b).

Som gewoon puntsgewijs op wat elk segment van je doelpubliek (volgens jou) zou moeten onthouden na het lezen van je blog.

Conclusie?

Of we het nu graag horen of niet, We moeten stilaan afstappen van de idee dat elke bezoeker de moeite doet om een online artikel te lezen van start tot finish. Zeker bij het uitgebreidere werk is dat allesbehalve vanzelfsprekend. Liever zorgen we ervoor dat onze lezer:

  • in een paar seconden kan bepalen of een artikel ja dan nee spek voor z’n bek is
  • desgevallend zeer snel door het artikel kan scrollen (om er de beste stukjes uit te halen)
  • ook als ‘ie gehaast is met handige info huiswaarts kan trekken (hoewel hij niet alles gelezen heeft)

Meer van dat?

Foto: Stockfoto’s (door Aleutie/Shutterstock.com)

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.