Homebeter bloggenDe voordelen van een Youtube-kanaal (naast je blog)

De voordelen van een Youtube-kanaal (naast je blog)

Eerder deed ik een oproep om niet te gaan youtuben en stug te blijven bloggen. Maar eerlijk is eerlijk, dat wil niet zeggen dat Youtube je blog niks kan bijbrengen. In tegendeel. In dit artikel dus toch een stuk of wat voordelen van een Youtube-kanaal naast je blog.

Disclaimer

Ik ben geen youtuber (en zal het ook niet meteen worden). In een grijs verleden zette ik een paar korte screencasts online. Dat verzamelingetje mag de naam Youtube-kanaal nauwelijks dragen. Daarom is dit geen artikel “Hoe begin ik een succesvol Youtube-kanaal.” Wel kijk ik naar het fenomeen als fervent blogger/contentmaker.

6 voordelen van een Youtube-kanaal

Stel: je wil je verhaal doen (en het openbaar maken), maar je hebt een gloeiende bloedpest aan schrijven/bloggen. Je vindt het daarentegen geen probleem om met je smoel vol in beeld te komen en/of honderduit te praten over datgene wat je bezighoudt. Kijk, dan is Youtube/vloggen een geweldige oplossing, dat spreekt. Het klassieke (tekst)blog kan je dan links laten liggen.

Start als blogger een Youtube-kanaal voor erbij en je hebt toch een aantal voordelen:

1. Sneller connectie maken met je volgers

Content maken en verspreiden voor het internet is niet eens zo’n grote uitdaging meer anno 2019. Echt toegevoegde waarde leveren aan je lezers, een brug slaan tussen jezelf en je volgers, dat is een ander paar mouwen.

Geen discussie mogelijk, de connectie maken met je publiek gaat veel makkelijker middels een vlog/filmpje dan via een “saai stukje tekst”/blog. Nogal logisch, men ziet je bewegen, men hoort je praten, men voelt jouw emoties. Niks is onmogelijk natuurlijk, maar via een stuk platte tekst – dat uiteindelijk door gelijk wie geschreven kan zijn – is een en ander een stuk lastiger over te brengen.

2. Je bent actief op meerdere kanalen

Het is goed mogelijk dat je met je Youtube-kanaal andere volgers kan bereiken dan met je blog. Niet iedereen vindt het prettig om artikels te lezen die meer dan 1.500 woorden lang zijn (anderzijds, ook het omgekeerde is waar: sommige mensen lezen liever dan videootjes te bekijken).

Je hebt in ieder geval twee ijzers in het vuur liggen…

3. Je kan betere tutorials maken

De voordelen van een Youtube-kanaal voor je blog worden uiteraard groter afhankelijk van de content die je deelt. Productreviews, how-to’s en andere stappenplannen, het zijn allemaal dingen waar (bewegend) beeld verrekte handig kan zijn. Sommige dingen zijn nu eenmaal beter duidelijk te maken in een filmpje van een paar minuten dan in een stuk proza van 2.500 woorden.

4. Je blog wordt multimediaal

Embed een video – van jezelf of van iemand anders – in je artikel en het wordt een stuk kleurrijker, minder saai dan zonder.

En hoewel dit waarschijnlijk niet bij elke video een aanrader is, kan je het geluid gebruiken als basis voor… een podcast. Nog een ander kanaal dat je kan aanboren!

5. Je publiek kan vrij snel groeien

Upload met enige regelmaat verse content naar Youtube en je kan vrij snel een publiek opbouwen. Youtube is een gekend en erg populair platform (en ’s werelds 2de meest gebruikte zoekmachine). Breng wat kwaliteit mee, verzorg je titels en maak werk van de beschrijvingen van de video’s. De naald kan verbazend snel beginnen bewegen. Per slot van rekening is de Nederlandstalige Youtube-gemeenschap niet enorm groot. Bovendien, Youtube spant zich in om haar gebruikers voortdurend op nieuwe, aanverwante content te wijzen.

Ziedaar één van de voordelen van een Youtube-kanaal. Zo’n video maken heeft echt wel wat voeten in de aarde. Maar eens je video op Youtube staat, zit je werk erop. Op wat promo-werk na dan.

Je blog is, indien je blogt op een eigen domein, 100% jouw eigendom (ook wel wat waard). De naamsbekendheid is er zeker in het begin nog niet. En in afwachting dat Google je site opmerkt – en hopelijk waardeert – zal je toch zelf voor blogbezoekers moeten zorgen. Dat kan in vele gevallen maanden, soms zelfs jaren duren eer je een beetje verkeer naar je blog kan trekken.

An sich is een blogartikel schrijven misschien minder (tijds)intensief. Daar staat tegenover dat je met je blog op je eigen domeinnaam eigenlijk nooit helemaal klaar bent. Want:

  • WordPress moet zijn onderhoud
  • Artikels verouderen (en moeten dus worden bijgewerkt)
  • Je wil je website op tijd en stond ander looks geven
  • Je wil experimenteren met extra functies op je blog

6. Je kan boeiende content maken in een totaal andere workflow

Vloggen en bloggen. Eén letter verschil, maar twee totaal ander disciplines. Daarover zal iedereen het eens zijn. Bij een blog kan je veel meer op de achtergrond blijven. Maak een Youtube-video en anoniem je ding doen is knap lastig, dat spreekt. Youtuben vergt (nog) meer lef dan bloggen.

Verder is de workflow totaal anders. Een vlog opnemen doe je meestal niet in 1, 2, 3. Script en scenario bedenken, de set klaarmaken, de benodigde rekwisieten bijeenzoeken, opnames maken, het ruwe materiaal bewerken tot een presentabel geheel. Het zaakje uploaden en klaarmaken voor publicatie,.. Je kán het allemaal fiksen op de tijd dat je een flinke blogpost online zet. Maar dan moet alles echt wel meezitten. Vaak ben je toch ettelijke uren zoet met een filmpje.

Op die tijd heb je op je dooie akkertje ongewassen in je zondagochtend-plunje een handvol blogs klaargestoomd voor publicatie. Toegegeven, ook hier moet dan alles meezitten, maar toch.

Hoe dan ook, beiden vergen een totaal andere manier van werken. En alleen al de afwisseling kan aardig inspirerend zijn.

Twijfel je tussen een blog en het opzetten van een Youtube-kanaal en een blog? Ik zou een kijken naar de vrije tijd die je in een dergelijk project wil/kan steken. Heb je veel vrije momenten, maar zijn ze eerder kortdurend, begin dan een blog. Kan je je regelmatig een halve dag vrijmaken (maar wil je liever niet voortdurend met je project bezig zijn), dan is zo’n Youtube-kanaal een valabele optie.

Vol in beeld?

Bij youtuben denk denk je direct aan mensen die hun verhaal doen terwijl ze van hot naar her lopen met de camera in de hand. Of anders vrij statisch voor de camera honderduit zitten te praten. Dat moet maar net je ding zijn. Wil je liever niet vol met je smoel in beeld – maar waarom zou je dan een Youtube-kanaal starten – dan kan je ook screencasts opnemen. Hierbij neem je op wat er live op jouw computerscherm gebeurt, terwijl jij off screen commentaar geeft. Andere mogelijkheid: je maakt een mooie Powerpont-presentatie en speelt die af terwijl jij wederom op de achtergrond commentaar geeft.

Met een tool als Screencast-o-matic kan je direct en gratis aan de slag.

Optimale wisselwerking tussen je Youtube-kanaal en je blog?

Heb je een blog en wil je daarnaast ook youtuben? Dan is het natuurlijk fijn als Youtube ook extra bezoekers naar je blog kan brengen en vice versa. Dat kan je onder meer doen door in je blogs regelmatig te verwijzen naar je stek op Youtube of simpelweg je video in te sluiten in je blogberichten waar dat gepast is.

Uiteraard maak je ook op Youtube zeer regelmatig melding van je blog. Gesproken (in beeld), maar ook en vooral in de beschrijving onder de video’s. Je kan daar naar hartenlust links plaatsen naar aanverwante/aanvullende blogcontent.

Een trucje dat hier vaak gebruikt wordt? Je hebt 10 tips om – roep nog eens wat – je pc sneller te maken. Maar in je Youtube-video bespreek je er maar 3 (eventueel extra uitgebreid). De overige 7? Daarvoor verwijs je de Youtube-kijker door naar je blog —–> link in de beschrijving onder deze video!

5 vaak gestelde vragen over vloggen

Wil je beginnen met vloggen dan zit je waarschijnlijk met een aantal vragen. Hier volgen een paar pertinente vragen (en hun antwoorden). De video maakt deel uit van een compleet Youtube-kanaal gericht op (beginnende) youtubers met ambitie.

Filmen met je smartphone (tips voor starters)

Je denkt misschien dat je eerst moet investeren in dure apparatuur als je wilt beginnen op Youtube. Maar het is mogelijk om alvast je eerste stapjes te zetten met behulp van je smartphone en dit zelfs zonder bijkomend materiaal. Op die manier kan je alvast zonder investeringen even kijken of het iets voor jou zou kunnen zijn. Enkele korte tips:

Voordelen blog Voordelen Youtube
Relatief weinig apparatuur nodig Een band opbouwen met volgers gaat sneller/makkelijker
Je kan makkelijk in de luwte werken Je maakt gebruik van een gekend en populair platform
Het platform is jouw eigendom (indien blog op eigen domein) Weinig omkijken eens je video op Youtube staat
Nadelen blog Nadelen Youtube
Het kan lang duren eer je bezoekers krijgt Apparatuur en infrastructuur nodig om echt mooie video’s te maken
Echt connectie maken met je publiek is een stuk lastiger (leren) Youtuben kan erg veel tijd in beslag nemen
Voortdurend aandacht voor onderhoud nodig Vol in beeld komen vergt lef


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.