HomeOnderzoekChallenge: 1 maand zonder blogstatistieken
0
(0)

Ik heb een serieus probleem. Een probleem waarvan ik denk – hoop – dat meer bloggers er last van hebben. Ik ben verslaafd aan mijn blogstats. Nu ben ik doorgaans niet vies van een uitdaging, maar zou ik een maand zonder blogstatistieken kunnen?

Heb je ook maar een beetje ambitie dan wil je graag bezoekersstatistieken van je site bijhouden. Maar er is natuurlijk een verschil tussen de vinger aan de pols houden en slag om slinger naar cijfertjes zitten gluren terwijl je eigenlijk zou moeten schrijven.

Hoe erg is het gesteld?

Vrij erg, vrees ik. ’s Ochtends wordt de pc opgestart. Eerste stop – je raadt het al – Google Analytics. Dat venster blijft trouwens vaak de hele dag door geopend. Ben ik aan het schrijven en zit ik even vast? Het perfecte excuus om Google Analytics nog eens te verversen. Idem dito bij zowat elk dood moment dat ik achter de computer zit! Dagelijks goed voor ettelijke tientallen blikken op de statistieken van dit blog.

Allemaal leuk natuurlijk, maar het zorgt er ook voor dat ik afgeleid word (en soms zelfs helemaal uit de flow van het schrijven geraak). Omdat ik gefrustreerd ben als er niet genoeg geklikt wordt. Of omdat ik plots een of andere ingeving krijg waar ik dan kost wat kost éérst werk moet van maken. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Challenge: 1 maand zonder blogstatistieken. Wie doet mee?

In een poging om wat meer te kunnen focussen op wat écht telt (bloggen, schrijven), is Google Analytics verboden terrein tussen 1 en 31 maart e.k. En hetzelfde geldt natuurlijk voor eventuele andere software die zich bezighoudt met de bezoekersaantallen van mijn blog! Ik daag jou bij deze dus uit om hetzelfde te doen…

Overigens kan je via het formuliertje hieronder (anoniem) laten weten hoe vaak jij in de statistieken duikt en of je meedoet aan de maand zonder blogstatistieken. Doe je dat, dan kan je op de link klikken om te zien hoe collega’s deze poll invulden.

Wie meedoet kan dat desgevallend op Twitter laten weten met de hashtag #maartzonderstats

Ikzelf zal bovenstaande hashtag ook gebruiken om op Twitter tussentijds te vertellen hoe ik een en ander ervaar.

Persoonlijk ga ik niet zo ver om de tracking code voor Google Analytics van mijn site te verwijderen. Dat maakt het me extra moeilijk, dat besef ik zeer goed.
Ik ben vooral benieuwd:

 1. of ik het zal kunnen volhouden
 2. of de challenge mij op een andere manier met mijn blog laat omgaan
 3. wat de impact van de challenge zal zijn op mijn creativiteit

Uiteraard laat ik volgende maand weten hoe één en ander me is bevallen…

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

5 reacties op “Challenge: 1 maand zonder blogstatistieken”

 1. Ximaar avatar

  Ik zou het kunnen doen en ook nog eens vol kunnen houden. Doe het nu circa 1x per dag. Ook vooral om te zien of er per abuis iemand in de spam is beland. Heb/gebruik geen Google Analytics. Vind de info van wordpress voldoende. Een maand terug had ik zeer veel bezoekers uit de USA en HongKong. Dat zijn geen echte bezoekers. Ze komen niet verder dan de voorpagina en laten dus geen reactie achter.

  In het verleden had ik veel meer bezoekers. Er was destijds minder op het internet te vinden en mensen werden niet beziggehouden met façadeboek. Ik doe daarbij niet echt m’n best om meer bezoekers te trekken. Likes staan bij mij dan ook uit. Vaak vind ik het belangrijker om een beetje afwisselend te bloggen. Dus ook over onderwerpen die niet echt scoren.

  Toch doe ik nooit het uitdagingen mee, om dezelfde reden dat ik zelf bepaal waar ik wel of geen zin in heb. 😉

 2. Anne avatar

  Soms laat ik me echt tegen houden door die statistieken. Op het moment ben ik eigenlijk wel heel relaxt over de nummertjes, maar ik ga toch eens proberen mee te doen in maart!

 3. Karin van Raam Open avatar

  Ja, ik beken. Als ik een hele dag thuis ben, kijk ik meerdere malen naar de statistieken op WordPress en natuurlijk ook naar het aantal ‘like’jes. Wat ik serieus mis is een tool om te zien waar die ‘like’jes worden geplaatst. Soms is dat bij oude berichten en ga ze dan maar eens allemaal natrekken. Mijn schare volgers is klein (maar fijn). Wat ik het allerleukst vind, is als een nieuwe bezoeker op mijn blog belandt en dan uitgebreid gaat lezen. Onlangs heeft iemand drie avonden lang vijf jaar bloggeschiedenis doorgespit. Dan heb je echt eer van je werk, vind ik.

 4. Margo avatar

  Vreemde challenge.
  Natuurlijk doe ik niet mee. Ik vind het veels te leuk om te zien of en wat mensen lezen. Het hindert mij niet bij het schrijven.

 5. Judy avatar

  Hahaha, heel herkenbaar, ik kijk ook een paar keer per dag. Maar ik denk niet dat het me zal lukken om een MAAND niet te kijken. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.