Challenge: 1 maand zonder blogstatistieken

Ik heb een serieus probleem. Een probleem waarvan ik denk – hoop – dat meer bloggers er last van hebben. Ik ben verslaafd aan mijn blogstats. Nu ben ik doorgaans niet vies van een uitdaging, maar zou ik een maand zonder blogstatistieken kunnen?

Heb je ook maar een beetje ambitie dan wil je graag bezoekersstatistieken van je site bijhouden. Maar er is natuurlijk een verschil tussen de vinger aan de pols houden en slag om slinger naar cijfertjes zitten gluren terwijl je eigenlijk zou moeten schrijven.

Hoe erg is het gesteld?

Vrij erg, vrees ik. ‘s Ochtends wordt de pc opgestart. Eerste stop – je raadt het al – Google Analytics. Dat venster blijft trouwens vaak de hele dag door geopend. Ben ik aan het schrijven en zit ik even vast? Het perfecte excuus om Google Analytics nog eens te verversen. Idem dito bij zowat elk dood moment dat ik achter de computer zit! Dagelijks goed voor ettelijke tientallen blikken op de statistieken van dit blog.

Allemaal leuk natuurlijk, maar het zorgt er ook voor dat ik afgeleid word (en soms zelfs helemaal uit de flow van het schrijven geraak). Omdat ik gefrustreerd ben als er niet genoeg geklikt wordt. Of omdat ik plots een of andere ingeving krijg waar ik dan kost wat kost éérst werk moet van maken. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Challenge: 1 maand zonder blogstatistieken. Wie doet mee?

In een poging om wat meer te kunnen focussen op wat écht telt (bloggen, schrijven), is Google Analytics verboden terrein tussen 1 en 31 maart e.k. En hetzelfde geldt natuurlijk voor eventuele andere software die zich bezighoudt met de bezoekersaantallen van mijn blog! Ik daag jou bij deze dus uit om hetzelfde te doen…

Overigens kan je via het formuliertje hieronder (anoniem) laten weten hoe vaak jij in de statistieken duikt en of je meedoet aan de maand zonder blogstatistieken. Doe je dat, dan kan je op de link klikken om te zien hoe collega’s deze poll invulden.

Wie meedoet kan dat desgevallend op Twitter laten weten met de hashtag #maartzonderstats

Ikzelf zal bovenstaande hashtag ook gebruiken om op Twitter tussentijds te vertellen hoe ik een en ander ervaar.

Persoonlijk ga ik niet zo ver om de tracking code voor Google Analytics van mijn site te verwijderen. Dat maakt het me extra moeilijk, dat besef ik zeer goed.
Ik ben vooral benieuwd:

 1. of ik het zal kunnen volhouden
 2. of de challenge mij op een andere manier met mijn blog laat omgaan
 3. wat de impact van de challenge zal zijn op mijn creativiteit

Uiteraard laat ik volgende maand weten hoe één en ander me is bevallen…

3

5 Responses

Show all responses
 1. Ximaar
  3 maart 2019
 2. Anne
  28 februari 2019
 3. Karin van Raam Open
  28 februari 2019
 4. Margo
  28 februari 2019
 5. Judy
  28 februari 2019

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.