Homebloggen7 alternatieven voor een blog

7 alternatieven voor een blog

Alternatieven voor een blogWe zullen het maar ruiterlijk toegeven: bloggen is misschien wel de mooiste, maar meteen ook de meest veeleisende manier om je online aanwezigheid te verzekeren. Bloggen met impact is een kwestie van toewijding en keihard werken. Daar is geen weg naast. Voor schrijvers met iets minder tijd, ambitie of discipline is er goed nieuws. Je hoeft immers niet per se een eigen blog om je te laten opmerken op het web. Daarom 7 alternatieven voor een blog.

Onderstaande opties bieden geen gemakkelijkheidsoplossing, laat dat vooral duidelijk zijn. Ik ga er wel van uit dat ze ook een valabel alternatief vormen voor menig verwoed blogger die de sleur van het dagelijks “moeten” schrijven en schaven aan zijn blog (even) zat is en wel eens wat anders wil. In ieder geval blijft de schrijfspier getraind, terwijl een en ander toch vrijblijvender en minder tijdsintensief kan. Daarom:

7 alternatieven voor een blog

1. Bouw een klassieke, statische website

Als je verhaal glashelder is en niet (meer) om de haverklap wijzigt of moet worden aangevuld, belet niks je om van je blog een meer klassieke website te maken. Zet gewoon een paar pagina’s op genre homepagina-je persoonlijk verhaal of boodschap-contactpagina en that’s it. Dat kan dus allemaal perfect vertrekkende vanaf je huidige blog. Je blijft online vindbaar en – niet onbelangrijk – besluit je toch weer te gaan bloggen, dan wijzig je gewoon de instellingen en je bent weer vertrokken.

2. Schrijf een e-book

Je kan je boodschap ook verspreiden middels het schrijven van een e-book. Gooi je ideeën in een Word-document, maar in plaats van het op te slaan als een Word-bestand kies je voor een indeling in PDF-formaat. Vervolgens is het zaak je PDF-je te voorzien van een mooie e-book cover en het document eventueel online beschikbaar te stellen.

3. Ga gastbloggen

Van alle hier voorgestelde alternatieven voor een blog is de keuze om te gaan gastbloggen misschien de minst vanzelfsprekende. Waarom zou je immers gaan schrijven voor ’n ander terwijl je net je eigen blog on hold hebt gezet? Daar valt wel wat voor te zeggen, natuurlijk. Maar aan de andere kant: door te gastbloggen, kies jij een blog/site waar je graag te gast wil zijn (Google even op “gastbloggen” eventueel gevolgd door je favoriete niche of onderwerp). Jij schrijft zo nu en dan een stukje als jij daar zin voor hebt, terwijl je niet de zorg en de last hebt van een eigen blog. Het is alleen zaak goeie afspraken te maken én je eigen grenzen te bewaken…

4. Blog op Medium.com

Het voordeel van medium.com is vooral te zoeken in de eenvoud en de korte tijdspanne tussen het idee en de uiteindelijke publicatie van je blogpost. Vooral een aanrader als je graag wil schrijven en verder geen gezeik. De “personencultus” eigen aan een blog speelt hier alvast een stuk minder.Kijk hier voor meer info over Medium.com.

5. Publiceer je artikels op een artikelenwebsite

Ben je vooral een informatief (niche)blogger dan kan je er misschien voor opteren om je ding te doen op een artikelenwebsite. Vaak wordt hier wel gegoocheld met begrippen als algemene voorwaarden, een minimum aantal woorden, unieke content en dies meer. Bij sommigen heb je zelfs de kans om via je schrijven wat te verdienen.  Nadien kan je als je dat wil ook een commissie verdienen op producten van Bol.com.. Net als bij gastbloggen bijvoorbeeld kan je kiezen hoe vaak je een artikel publiceert.

6. Start een Youtube-kanaal

Blijkt het schrijven toch niet helemaal je ding te zijn en wil je toch online zichtbaar worden, dan kan je overwegen een Youtube-kanaal te starten. Ben je een beetje creatief, dan kan je sneller naam en faam vergaren dan met een blog. Veel mensen kijken nu eenmaal liever filmpjes dan dat ze blogstukken lezen.

7. Schrijf op Facebook of Google+

Een buitenbeentje: je zou ook je ei kwijt kunnen op Facebook en Google+. Post zo nu en dan eens een wat lang uitgesponnen update. Op Facebook kan dat perfect via de zogeheten Facebook-notities. Uiteraard zijn de mogelijkheden om je bericht smaakvol vorm te geven uiterst beperkt. En verder ben je natuurlijk geen eigenaar van je eigen content. Vooral Facebook heeft een reputatie wel eens “ongepaste” content te verwijderen. Tenslotte is het de logica zelve dat zo’n bericht op een social media platform veel minder “voor de eeuwigheid” is. In die zin is het geen echt alternatief voor een blog of een artikel.

Dit stuk werd dus vooral geschreven vanuit de idee dat bloggers die hun blog beu raken niet zo zeer het schrijven, dan wel de constante zorg en aandacht die zo’n blog met zich meebrengt.

photo credit: squeaks2569 via photopin cc


In

:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.