Hoe een geautomatiseerde mailinglijst opbouwen?

Eerder trok ik nogal stellig het nut van het hebben van een nieuwsbrief voor je blog(volgers) in twijfel. Toch zeker als het je enkel om het extra verkeer naar je weblog te doen is. Die twijfels blijven overeind. Dat neemt niet weg dat er bloggers zijn die zo een nieuwsbrief annex mailinglijst zeker in overweging zouden moeten nemen. Voor hen is dit stappenplan bedoeld.

Laatste update: 18/11/2018

Eén ding is zeker: het gros van je bezoekers moet komen van de waardevolle content die met grote regelmaat de weg naar je blog vindt. Als je er dan ook nog eens voor zorgt dat je blogberichten efficiënt worden gedeeld via de diverse social mediakanalen waar je actief bent, ligt de weg naar succes open. Nieuwsbrieven komen hier niet in het stuk voor.

Deze webloggers kunnen wél een mailinglijst opbouwen en er significant voordeel uithalen:

 • iedereen die de ambitie heeft via zijn blog een passief inkomen te verdienen (hoe klein ook)
 • elke blogger die ervan droomt (ooit) een echte internetondernemer te worden
 • iedere professional blogger
 • elkeen die niet vaak genoeg een nieuw blog kan posten (minder dan eens per maand)
 • elke webschrijver die graag een wat nauwer contact heeft met het publiek
 • elke blogger die hoegenaamd niks heeft met SEO
 • elke blogger die een broertje dood heeft aan alles wat naar social media ruikt
 • elke blogger die – om wat voor reden dan ook – het aantal lezers wat wil beperken

Op een effectieve manier een mailinglijst opbouwen en het hele zaakje automatiseren vergt wat voorbereiding. Dit is een plan van aanpak:

1. Maak een “waardevol” digitaal document

De tijd is voorbij dat mensen zich voetstoots inschrijven op een mailinglist, alleen maar omdat jij erom vraagt. Anno 2014 moet er een serieuze aanmoediging/reden zijn opdat mensen bij jou hun e-mail achterlaten om zich te abonneren op de zoveelste ‘niet te missen’ nieuwsbrief. Een gratis cadeau kan daar zeker bij helpen. Creëer daarom een digitaal document. Een lokkertje dus. Dat bestand kunnen mensen later downloaden nadat ze zich op jouw nieuwsbrief hebben geabonneerd.
Dat kan een compleet e-book zijn, tekeningen, foto’s een korte video, een lijstje met 10 korte tips,… You name it! Laat je creativiteit de vrije loop. 4 dingen zijn wel van groot belang:

 • zorg voor een goede kwaliteit en afwerking (je lokkertje is ook je visitekaartje)!
 • zorg voor unieke content (iedereen kan immers Googlen)!
 • Zorg ervoor dat het iets is wat aansluit bij jouw blogonderwerp en bij je doelpubliek
 • voorzie je document zeker van een catchy titel

2. Maak een mooie (e-book) cover

Dit is nodig om je document een beetje aantrekkelijk neer te zetten op je site zodat het zeker in het oog springt op je site! Er zijn verschillende sites waar je gratis een 3D covers kan ontwerpen. 3d-pack.com vind ik wel fijn werken. Als je klaar bent sla je de foto op op je computer. Vervolgens kan je het plaatje onderbrengen in de media-bibliotheek van je blog, zodat je het verder kan gebruiken.

3. Maak je content online bereikbaar

Persoonlijk neem ik daarvoor graag mijn toevlucht tot Screencast.com. Neem er en account en je hebt er 2 GB gratis webruimte tot je beschikking. Vooral leuk is dat je vanaf hier verschillende mogelijkheden hebt om je documenten te delen. De optie om te werken via een downloadlink interesseert ons natuurlijk het meest. Upload je content en zorg dat je bestand alleen maar te openen is via de download link (die je ter beschikking stelt aan wie zich inschrijft op je mailinglijst).

4. Kies je e-mail marketing software

In een eerder artikel vertelde ik al dat het niet mogelijk is om via Gmail of Hotmail complete mailings te organiseren. Bovendien is ook het systematisch verzamelen van e-mailadressen – want dat is wat je in feite aan het doen bent – aan regels onderworpen. Zo moeten je contacten bijvoorbeeld via zogenaamde double opt-in explciet aangeven e-mails van jou te willen ontvangen, moet elke verstuurde mail voorzien zijn van een uitschrijflink enzovoort.

E-mailadressen verzamelen betekent ook dat je moet voldoen aan de AVG/GDPR-regelgeving die sinds 25 mei 2018 van kracht is.

Voor het opbouwen en beheren van mijn mailinglijst gebruikte ik in eerste instantie YMLP ofte Your Mailing List Provider. Deze webbased software voor e-mailmarkting is volledig Nederlandstalig (toch altijd fijn als je je eerste stappen zet in dit domein). Dit tot nu toe feilloos werkende totaalpakket:

 • geeft de mogelijkheid je contacten onder te brengen en verschillende groepen (zodat je ieder groep indien gewenst apart kan benaderen
 • biedt korte, Nederlandstalige tips bij iedere handeling
 • maakt de code voor de opt-in box op je blog
 • heeft 30 kant-en-klare sjablonen voor nieuwsbrieven
 • kan ook in HTML-modus werken
 • houdt ook de contacten bij die zich hebben uitgeschreven
 • maakt het mogelijk dat je contacten je nieuwsbrief snel kunnen dele via social media
 • geeft openings- klick through-statistiekjes
 • geeft de mogelijkheid verzonden e-mails te hergebruiken
 • geeft de mogelijkheid om een hele rij van mails op voorhand in te plannen en op gezette tijdstippen te versturen
 • heeft een gratis probeer-versie (25 mails, of bijvoorbeeld 5 e-mails naar 5 contacten)
 • heeft een affiliate-programma
 • heeft een pro-versie vanaf ongeveer 3,75€ per maand (500 mails per maand)
 • ….

Daarmee is YMLP een behoorlijk dure aangelegenheid, dat moeten we durven toegeven.

Het zou me wat te ver leiden om het hele proces van de geboorte je eerste nieuwsbrief  tot in detail uit te schrijven. Naar aanleiding van zijn uitgebreid artikel  over dit onderwerp maakte Maikel van Webtalis.nl echter een paar screencasts zodat jij een goed beeld krijgt van hoe een en ander in zijn werk gaat. Maikel laat nog andere pakketten zien. Ik beperk mij tot de filmpjes over YMLP.

 Account aanmaken

 Autoresponder instellen

Nieuwsbrief opstellen

Eens alle stappen doorlopen is het eigenlijk kinderspel: lezers en volgers vinden jouw blog interessant, zien jouw mooie cadeau, vullen  hun naam en e-mailadres in, bevestigen hun aanmelding (waarna jij hen terugvindt in je lijst). Vervolgens komen je kerverse contacten terecht op een bedankpagina, worden doorverwezen naar de downloadpagina en even later hebben zij jouw mooie cadeau op hun computer.

Dat hele proces kan volautomatisch gebeuren, zonder dat jij er nog naar moet omkijken.

Door ook autoresponders in te stellen kan jij desnoods een hele reeks e-mails verzenden op vooraf vastgelegde tijdstippen.

5. E-mail marketing op Blogtrommel.com?

Je zult wel hebben gemerkt dat ik niet al te veel ruchtbaarheid geef aan het feit dat jij mogelijkheden hebt om je in te schrijven op mijn mailinglijst. Er staat bijvoorbeeld geen opvallende opt-in box bovenin de sidebar. Mijn prioriteiten liggen dan ook niet bij het aanleggen van een zo groot mogelijke lijst. Wel is het een extra communicatiekanaal. En verder is het natuurlijk heel belangrijk om artikels als deze te schrijven vanuit mijn praktijkervaring.

Lezers die geen enkele blogtip willen missen kunnen zich inschrijven op mijn mailinglijst. Momenteel geef ik daarbij niets cadeau. Ik beperk me heel bewust tot het korte mailtje met daarin de link naar het pas verschenen blogbericht. Lang niet elke inschrijver opent iedere mail en lang niet iedereen de de mail opent klikt de link naar mijn artikel aan. Er komt dan ook niet zoveel verkeer via de nieuwsbrief naar deze site. Maar zoals ik al zei, het gaat me vooral om de ervaring.

Intussen gebruik ik YMLP niet meer. Ik ben overgestapt op Mailchimp. Voor de kleine, sporadische gebruiker is dit veel goedkoper. Meer nog, het is helemaal gratis zolang je mailinglijst(en) niet meer dan 2.000 contacten bevat(ten). Je mag dan elke maand maximaal 12.000 e-mails verzenden. En je kan er minstens evenveel mee dan met YMLP. Het is wel Engelstalig.

Wel hoor ik echo’s als zou mailchimp niet meer de beste optie is als je ervoor moet betalen (dus bij meer dan 2.000 contacten en/of meer dan 12.000 verzonden mails per maand). Maar daar heb ik dus geen ervaring mee.

5. Nog enkele snelle tips

a) Mijd in je communicatie rondom je mailinglijst angstvallig het woord “nieuwsbrief”

Dus niet: “Schrijf je in op de nieuwsbrief,” maar (bijvoorbeeld): “ontvang gratis de beste tips om…”

b) Plaats je e-cover en opt-in box op een goed zichtbare plaats op je blog

Bovenaan in je sidebar bijvoorbeeld.

c) Overlaad je lezer niet met nieuwsbrieven

Verstuur alleen iets als je ook echt wat te vertellen/te bieden hebt

d) Voorzie je mail van een aansprekende titel

Dus niet: “Nieuwsbrief nummer 23,” maar val gerust met de deur in huis en vertel meteen wat er te halen en te missen valt.

e) Houd je e-mail zo kort en bondig mogelijk

En beperk je dus tot één maximaal twee onderwerpen per keer.

f) Vergeet de links naar je blog(berichten) niet

Daar is het ons tenslotte toch allemaal om te doen!

g) Experimenteer met de tijdstippen van verzending

Probeer er zo achter te komen wanneer de meeste mensen je mails ook daadwerkelijk openen.

h) Bezorg jezelf ook inspiratie

Vraag feedback aan je lezer.

i) Heb geduld

Een mailinglijst opbouwen kost tijd. En bovendien kan het percentage van je inschrijvers dat je mails effectief opent én de links aanklikt bedroevend laag zijn!


Meer van dat?

photo credit: RambergMediaImages via photopin cc

Auteur: Sharp Ben

Niet geheel verrassend wordt deze site succesvol geleid door een Belg. Net niet verslaafd aan pc en internet. Echt veel scheelt het niet. Fervent blogger. Bezieler van deze Blogtrommel, reeds sinds 2011. Beroemd om zijn plezante schrijfstijl en berucht om zijn know-how met betrekking tot het fenomeen bloggen. En een plezierig mens, maar dat terzijde... M: sharpbenblog@gmail.com

2 gedachten aan “Hoe een geautomatiseerde mailinglijst opbouwen?”

 1. Hi Ben, ik hoop niet dat je het erg vind dat ik reageer op een wat ouder artikel.

  De laatste tijd ben ik aan het denken om gebruik te maken van een nieuwsbrief.
  Sommige mensen vragen me JUIST om een link te mailen omdat ze

  a) geen social media hebben of
  b) niet teveel op social media proberen te zitten of
  c) door alle zooi op social media mijn links mislopen

  Nu had ik wat aangekloot met MailChimp maar dat doet een aantal dingen waar ik niet zo blij mee ben. En YMLP kende ik niet, maar ben ik gelukkig gaan leren kennen dankzij dit artikel.

  Ik heb nog een testaccount en oh mijn god wat bevalt me dat systeem beter dan MailChimp. Het is misschien niet zo “Fancy” als MailChimp, maar het werkt vele malen beter voor mij.

  Toegegeven, ik moest even wennen aan de interface. Maar nu is alles opgezet en kan ik er goed mee uit de voeten.

  Dus samenvattend: bedankt voor het artikel 🙂

  1. Nee hoor, reageren op een artikel kan en mag hier altijd. 🙂

   Overigens lijkt het me inderdaad een goed plan om lezers de kans te geven op de hoogte te blijven van je blog via een nieuwsbrief (daar had ik zelf nog niet aan gedacht)

   Wij bloggers vergeten inderdaad nogal snel dat niet iedereen voortdurend online is…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.