Google houdt zoekwoorden steeds vaker geheim

Google houdt zoekwoorden steeds vaker geheim

Keywords blogMeestal is Google de beste vriend van menig blogger. Een enkele keer is de internetreus een onvervalste spelbederver. Het spijt me, een andere omschrijving heb ik er niet voor.

Want wat wil het geval? Google slaagt erin één van de meest populaire blogformats vakkundig de nek om te wringen,

Ik heb het over het via-welke-knotsgekke-zoekwoorden(combinaties)-wordt-mijn-blog-zoal-gevonden spel.

Het format is nogal populair bij zowel de blogger als diens lezer, wegens makkelijk te produceren content voor de ene en goedkoop amusement voor de andere.

De blogger hoeft immers alleen maar een lijstje met de meest hilarische keywords op te diepen (in het beste geval voorzien van geestig commentaar), terwijl de lezer zich mag verkneukelen over de verderfelijke gedachten die de geest van de gemiddelde internetgebruiker vertroebelen. En dan hebben we het nog niet over de manier waarop zo’n algoritme van een zoekmachine dergelijke hersenspinsels interpreteert teneinde tien snippets op het scherm te tonen waarmee die arme gebruiker het dan maar moet zien te rooien…

Dat jolijt behoort dus stilaan tot het verleden. Google houdt namelijk steeds vaker de zoektermen waarlangs je blog gevonden wordt geheim. Een proces dat al bezig is sinds 2012. Het aantal not provided (letterlijk: niet verstrekte) woorden is intussen dik in de meerderheid.

Ik heb stellig de indruk dat Google vandaag alleen nog de zoektermen toont die er voor je blog(niche) echt toe doen. In het geval van Blogtrommel.com hebben we het dan over woorden zoals ‘blogtips’, ‘onderwerpen voor een blog’, ‘Nederlandse blogs’, ‘Belgische bloggers 2013’, ‘beste bloggers, ‘succes met bloggen’ en ga zo maar door… De écht leuke/geschifte zoektermen à la ‘ballen zonder schaamhaar kinderachtig’ (ja, ik weet wat jullie denken maar ik verzin dit niet) blijven voortaan verborgen.

Google’s wegen zijn ondoorgrondelijk en ook over het waarom van deze beslissing is weinig geweten. Volgens bepaalde bronnen zouden het bij not provided zoektermen echter gaan om gebruikers die tijdens het zoekproces zijn ingelogd met hun Google-account. De bewuste zoekwoorden zijn dus wel gekend, maar worden niet bekend gemaakt. Om privacy-redenen. Tja…

Het is dan wel raar dat alleen de relevante zoektermen getoond worden. Of zouden internetters met verdorven geesten er echt aan denken om eerst uit te loggen bij Google vooraleer ze met de zoekmachine aan de slag gaan???

Zelf heb ik het idee dat één en ander te maken heeft met de ambitie van Google om de resultaten van hun zoekmachines minder afhankelijk te maken van SEO-specialisten.

Het is dus niet meer dan de zoveelste stap in de verfijning van de Google-zoekmachine, zo vermoed ik.

In zowat elke cursus voor zoekmachine-optimalisatie vormt het ‘omgaan met zoektermen waarop je blog/website gevonden zou moeten worden’ een belangrijk onderdeel. Dat zet meteen ook de deur open voor manipulaties en misbruiken van het systeem door handige jongens. De zogenaamde black hat SEO.

Is er dan geen enkele manier om aan de weet te komen via welke zoektermen je site werd gevonden? Je zou gebruik kunnen maken van Google webmaster (tools) en je blog daar aanmelden, waarna je eens in de zoveel tijd toegang hebt tot de zoekwoorden waarlangs je blog de voorbije drie maanden is gevonden…

Een schrale troost…

P.s: Zoals steeds ben ik erg benieuwd naar jouw ervaringen hieromtrent.

photo credit: Richard Masoner / Cyclelicious via photopin cc

2

14 Responses

Show all responses
 1. Fresh recipes
  7 augustus 2018
 2. anoniem
  4 juni 2015
 3. Paul
  17 mei 2014
 4. Rianne
  18 januari 2014
 5. Ximaar
  16 januari 2014
 6. Michael
  15 januari 2014
  • Sharp Ben
   15 januari 2014
 7. Leonella
  15 januari 2014
  • Sharp Ben
   15 januari 2014
   • Leonella
    17 januari 2014
    • Sharp Ben
     17 januari 2014
 8. Carel
  15 januari 2014
  • Sharp Ben
   15 januari 2014
 9. Lilith
  15 januari 2014

Write a response

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.