Homebeter bloggenlezerspubliek opbouwenMeer blogverkeer? 10 acties die op langere termijn blijven werken
,

Meer blogverkeer? 10 acties die op langere termijn blijven werken

Blogtrommel.com is het afgelopen jaar blijven doorgroeien. En dat ondanks een serieuze terugval van het verkeer uit social media en ondanks een 6 weken lange blogpauze. Voor mij is het zonneklaar: meer blogverkeer is geen kwestie van enkele quick fixes. Net zomin als dat de oplossing erin bestaat je blog tot in den treure te blijven promoten.

Er is an sich niks mis mee om je blog of website te promoten. Het is alleen zo jammer dat die inspanningen om je blog te promoten meestal een tijdelijk effect hebben op het aantal bezoekers. Stop je met reclame  maken, dan krijg je meteen ook een pak minder bezoekers (en lezers) over de vloer. Daarom:

Meer blogverkeer: 10 strategieën die blijven werken

Waarbij ik er voor ’t gemak maar even vanuit ga dat je al weet waarover je moet bloggen, of weet hoe zo’n artikel eruit moet zien.

1. Creëer JOUW ideale omstandigheden om te bloggen

Ik blijf het maar herhalen: (succesvol) bloggen is een duursport. Je moet het dus maanden, zo niet jaren kunnen volhouden. Niet dat je blog helemaal niet gelezen wordt, maar het duurt nu eenmaal een poos vooraleer je blog op eigen benen kan staan (en dus een beetje “als vanzelf” zijn publiek vindt).




Dit houdt in dat je er goed aan doet het bloggen leuk te houden voor jezelf. Ook al heb je maar weinig bezoekers en lezers. Wat daarvoor nodig is is moeilijk van hieruit te bepalen. Maar kies onderwerpen die je na aan het hart liggen, zoek je eigen blogstijl en probeer zeker in het begin niet elke blogtip die “experts” je voor de voeten gooien toe te passen. Er zijn zeker een boel best practices. Echter, voor elke tip zijn ook valabele tegenargumenten te vinden.

En ook niet onbelangrijk: meer blogverkeer, dat krijg je vooral ook wanneer er op jouw blog iets te vinden is wat nergens anders te zien of te krijgen is. Inspiratie halen is goed, maar niemand zit te wachten op het zoveelste doorslajgje van hetzelfde.

2. Schrijf vooral informatieve artikels

De reden daarvoor is te zoeken bij de intentie van de gemiddelde internetter. De meeste mensen surfen niet ter ontspanning. Ze zijn wel erg nieuwsgierig en willen graag wat bijleren en snel iets opsteken.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat informatieve artikels het doorgaans beter doen dan persoonlijke en meer beschouwelijke stukken, hoe waardevol, troostend en amusant die ook mogen zijn.

3. Vergeet daarbij de beginner niet!

Heel veel zoekopdrachten in Google draaien om en rond vragen voor en door beginners. Wil je meer blogverkeer, dan moet een flink deel van je blog handelen over de absolute basics nodig voor succes (binnen jouw niche/vakgebied). Het gaat om dingen die jijzelf waarschijnlijk te evident vindt om het er nog over te hebben.

Een verklarende woordenlijst is bijvoorbeeld een goed begin, maar er is meer. Geef ook duiding en praktische tips waar een (bijna) leek meteen mee aan de slag kan.

En wil je je trouwe bloglezers niet vermoeien met de basics en definities, overweeg dan een kennisbank te maken voor je blog.

4. Bundel je (informatieve) artikels samen

Eenmaal je lezer de weg naar een voor hem interessant artikel gevonden heeft wil je natuurlijk graag dat ‘ie makkelijk bij gerelateerde info terechtkomt. Hoe doe je dat?

5. Doe toch maar wat aan SEO

Ik blijf erbij. Wil je structureel meer bezoekers op je blog, dan ontkom je niet aan SEO. Echter, voor wie nu klamme handjes krijgt is er goed nieuws. Pas consequent voorgaande tips toe en zonder het goed te beseffen, ben je al flink aan de slag met de zoekmachineoptimalisatie van je blog. Nu nog de focus zoekterm bepalen en je bent helemaal vertrokken!

6. Las nu en dan een wat langere blogpauze in

Ik laste deze zomer een lange blogpauze in. Eerlijk? Dat had ik al veel eerder moeten doen! Met grote regelmaat nieuwe content online zetten (met alles wat daarbij hoort), het kan behoorlijk uitputtend zijn.

Hoelang zo’n blogpauze moet duren en hoe de rustpauze dan concreet invult is natuurlijk nogal persoonlijk. Ikzelf koos er in ieder geval voor om BT niet volledig los te laten. Ik nam rustig de tijd om eens kritisch naar mijn blog te kijken, een stuk of wat artikelen te schrijven (om op een later tijdstip te kunnen inplannen), een paar karweitjes die ik steeds maar uitstelde tot een goed einde te brengen. En dat allemaal zonder me druk te hoeven maken over deadlines en publicatieschema’s.

Inderdaad, ik creëerde voor mezelf de omstandigheden om het bloggen leuk en aangenaam te houden!

7. Wees actief op Pinterest

Over het algemeen lijken de tijden van sociale media als makkelijke bron van veel verkeer naar je blog wat achter ons te liggen. Pinterest vormt daarop een uitzondering. Het loont de moeite om extra werk te maken van de graphics van je blog en je in te werken in Pinterest.

8. Zoek Facebook-groepen die bij je passen

De daling in het aantal bezoekers afkomstig uit social media is ongetwijfeld het grootst bij Facebook. Toch moet je het niet zomaar afschrijven. Met name in de Facebook-groepen omtrent onderwerpen binnen jouw blogniche liggen nog veel mogelijkheden. Ga op zoek naar actieve Facebook-groepen en werp je daar op als een expert ter zake.

9. Link naar je beste artikels op je blog

Ook op dit domein kunnen veel bloggers nog stappen zetten. Linken naar gerelateerde (ouder) berichten en pagina’s in je meest recente artikels is één van dé manieren om je lezer meer pagina’s te laten aanklikken en aldus je blogarchief open te gooien. En iets arbeidsintensiever maar zeker even waardevol is de omgekeerde beweging: (bij het bijwerken van je oudere stukken) linken naar je recentere werk!

10. Probeer collega’s van dienst te zijn

Last but not least helpt het als je je blog ten dienste stelt van je lezers, maar ook van je collega’s. Link naar je collega’s en ondersteun hen, houd de beste informatie niet voor jezelf maar deel die op je blog. Dat kan bijvoorbeeld via een resources page. Wees gerust: vroeg of laat wordt dat opgemerkt en daar kunnen allerlei mooie dingen uit voortkomen.

Voor een echte tsunami aan bezoekers gaan deze maatregelen waarschijnlijk niet zorgen. Dat moeten we toegeven. Maar wil je meer blogverkeer op de langere termijn, dan zijn dit zaken om rekening mee te houden.


Meer van dat?

Foto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.