Hoe nuttig zijn nieuwsbrieven voor je blog?

Nieuwsbrieven en mail marketingOké, ik zal voor één keer niet lang om de hete brei heen dansen: nieuwsbrieven zijn gewoon ongeschikt om veel extra bezoekers naar je blog te brengen. Ze zijn er simpelweg niet voor bedoeld. Gewoon zonde van je kostbare tijd en moeite! Heb je de ambitie om via je schrijven een centje bij te verdienen of via je blog een heuse internetonderneming op te zetten, dan is het plots een heel ander verhaal…

Als het je enkel te doen is om meer bezoekers op je site te krijgen, laat dan alsjeblieft de nieuwsbrieven links liggen. Steek liever je tijd en energie in het schrijven van mooie berichten, maak het mensen makkelijk om je blog te volgen, wees actief op Twitter  (en andere social media) of maak een Facebook-pagina aan voor je blog. Doe al deze dingen met toewijding en overleg en de bezoekersaantallen zullen stijgen.

 

Gebruik nieuwsbrieven waar ze voor bedoeld zijn

En dat is?

1. Mailadressen inzamelen

Zeker nicheblogs zijn in potentie kleine ondernemingen. Ze zijn prima geschikt om producten en diensten van allerlei slag op een ongedwongen manier aan de man of vrouw te brengen. Je blogt fijn, etaleert je kunnen, toont expertise en ervaring door gratis tips en adviezen te geven. Zo bouw jij een reputatie op die ervoor zorgt dat jij makkelijker dingen kan verkopen. Dan heeft zo’n verzameling mailadressen plots verdacht veel weg van ‘werkkapitaal.’

Door mensen zich in te laten schrijven op je nieuwsbrief kan jij op een ‘slinkse’ manier mailadressen inzamelen. Let wel: het op ‘grote’ schaal verzamelen van mailadressen en het organiseren van mailings zijn aan bepaalde regels gebonden. Gmail en Hotmail laten je niet toe om mailings te doen.

Dus neem je je toevlucht tot e-mail marketing software zoals daar zijn: MailCamp, Aweber en YMLP (Aff.). Ikzelf gebruik dat laatste pakket en ik ben er erg tevreden over*. Met deze softwarepakketten kan je dus zowel mailadressen verzamelen, nieuwsbrieven maken en deze naar je inschrijvers versturen.

2. Potentiële klanten ronselen

Met het mailadres van duizenden mensen alleen ben je natuurlijk nog geen stap verder. Je kan hen nu wel gaan e-mailen en hen zo (proberen) te overtuigen je product of dienst te kopen. De achterliggende gedachte is dus dat mensen die zich hebben ingeschreven op je mailinglijst potentiële klanten zijn.

Maar er is meer. Je hebt hier te maken met een bijzondere groep van potentiële klanten. Zij hebben zich immers zelf ingeschreven om je nieuwsbrief te kunnen ontvangen. Met die actie hebben ze ook meteen aangegeven op zijn minst ontvankelijk te zijn voor wat jij te vertellen, te delen, te promoten en te verkopen hebt. Daar kan jij als ‘verkoper’ zeker je voordeel mee doen.

3. Banden aanhalen, klanten verleiden

Zo’n nieuwsbrief is een ideaal instrument om klanten te verleiden. Vooropgesteld dat je je simpele (hobby)blog  ziet als een bedrijfje, een product dat zijn plaats verdient op de markt zou je een nieuwsbrief kunnen inzetten om:

 • je lezer te overhalen je blog (vaker) te bezoeken
 • je lezer speciaal op maat gesneden content aan te bieden
 • je lezer (eerder) toegang te geven tot exclusieve info
 • producten te verkopen

Met dat doel stuur je dus nieuwsbrieven met daarin links naar je blog om op die wijze extra verkeer naar je blog te brengen. Mooie theorie. De praktijk ziet er iets minder rooskleurig uit. Immers:

De ‘gouden eeuw’ van de nieuwsbrief is voorbij

De tijd dat we zowat iedere mail opende ligt al even achter ons. Zeg eens eerlijk: hoeveel procent van de mails die dagelijks je mailbox bezoedelen open je ook echt? En hoeveel mails die je daadwerkelijk aanklikt lees je van a tot z? Is het bovendien niet zo dat de interessante nieuwsbrieven helemaal onderaan je prioriteitenlijstje komen? Heb je enig idee hoe vaak je een elektronische nieuwsbrief opent om door te klikken naar die interessante website of blog?

Enfin, het moge duidelijk zijn dat je van hele goede huize moet komen wil je via je nieuwsbrief op een structurele manier extra lezers naar je blog te trekken. Nogmaals, engageer je op Twitter, start een Facebook-pagina kortom, wees actief in social media en je zal veel succesvoller zijn met doorgaans minder moeite.

Blog je echt heel sporadisch en onregelmatig dan kan de nieuwsbrief helpen om je trouwe lezers je blog uit de vergeetput te laten halen…

Als instrument om lezers naar je blog te lokken kunnen we die nieuwsbrieven dus beter afserveren. Nieuwsbrieven zijn in de eerste plaats bedoeld voor e-mail-marketing: een min of meer gepersonaliseerde manier om goederen en diensten aan de man te brengen. Een verkoopskanaal. Want zelfs al opent in 2013 slechts een zeer beperkt deel van je contacten je nieuwsbrief, als je weet dat elke klik in potentie (en op termijn) kan zorgen voor tientallen, honderden of zelfs duizenden euro’s extra omzet voor je bedrijf, dan zijn ze misschien wel het overwegen waard.

Nu alleen nog de mensen op je mailinglijst zover zien te krijgen dat ze je nieuwsbrief openen en ‘m lezen. Het is een vak apart! Maar daarover later meer…

*= Blogtrommel.com is geen internetonderneming en zal dat waarschijnlijk ook nooit worden. Maar als ik kwalitatieve artikelen wil schrijven, moet ik natuurlijk wel weten waarover ik spreek…

photo credit: RambergMediaImages via photopin cc


Tik hiernaast een zoekterm in, klik Enter en doorzoek 1.000 artikels


Geplaatst

in

door

Blogtrommel.com blijven volgen?
Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Reacties

10 reacties op “Hoe nuttig zijn nieuwsbrieven voor je blog?”

 1. LavieMamsElle avatar

  Je blog was alweer de moeite om te lezen, dank je wel. Ik denk idd dat het actief zijn op sociale media en reageren op blogs die je interesseert meer opbrengt dan e-mails. Aan de andere kant is het misschien wel een test om te kijken wie nu je trouwe lezers zijn. Groetjes Ellen

 2. Alexandra avatar

  Heb je een suggestie ?

 3. Alexandra avatar

  Ja, heb ik getest: ik krijg niks.

  Heb je er zelf weleens problemen mee gehad, of nooit?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Nee, ik had nooit enig probleem. Ik zou een andere plugin proberen…

 4. Alexandra avatar

  Ja, die heb ik ook, maar mensen krijgen hoogstwaarschijnlijk niks !

  Heb je enig idee hoe dat zou kunnen?

  Dat zou dus idd automatisch horen te gaan?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Dat lijkt me inderdaad erg vreemd… Ik zou ook niet 1,2,3 een oplossing weten. Heb je al eens geprobeerd om “jezelf in te schrijven?” Dan kan je eventueel testen of alles goed is ingesteld (hoewel er überhaupt niet te veel in te stellen valt).

 5. Alexandra avatar

  Hallo !

  Ik heb een prangende vraag: ik krijg elke keer ‘Nieuwe post op Blogtrommel.com’ per mail.

  Gaat dat automatisch ? Volgens mij krijgen mensen dat niet bij mij, als ik een nieuwe post plaats.

  Is dat een nieuwsbrief, of hoe doet u dat?

  Ik heb jetpack, en dacht dat het automatisch ging, maar dat schijnt dus niet helemaal zo te zijn. Ik kom er maar niet uit.

  Met vriendelijke groet
  Alexandra

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het gaat hier om een zogenaamd “subscribe via e-mail” widget (blog inschrijvingen). Het maakt deel uit van Jetpack. Maar er zijn nog andere plugins die net hetzelfde doen…

 6. Caroline van Wijk avatar

  Vreemd, want ik stuur elke twee weken een nieuwsbrief naar mijn ‘blogfans’ om ze te wijzen op een nieuwe blogpost. Dat is bedoeld om hun vertrouwen te winnen, mijn onderneming top of mind te maken en heel af en toe te vermengen met een aanbieding. Ik krijg er geen extra lezers mee, maar ik houd een groep (480 lezers) geïnteresseerden op de hoogte met waardevolle content. Zonder die nieuwsbrief zou mijn blog een stuk minder gelezen worden. Ik Twitter óók, maar zit niet professioneel op Faceboek als B2B’er.

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Oei, dan zal ik het geweer van schouder moeten veranderen. Misschien moet ik inderdaad toch wat meer nieuwsbrieven sturen. Ik mail eigenlijk enkel met extra tips (die ik niet op het blog deel). En bijvoorbeeld niet telkens wanneer er een nieuw blogbericht online staat. Ik ga er misschien ten onrechte vanuit dat diegenen die op de mailinglijst staan me ook volgen via social media (Twitter, Google plus en Facebook). Ik ben denk ik een beetje bang voor overkill… Ik heb weer iets om over na te denken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.