HomeArtificiële intelligentieOverleeft je blog het tijdperk van artificiële intelligentie? 8 tips

Overleeft je blog het tijdperk van artificiële intelligentie? 8 tips

Onder bloggers kunnen de gemoederen erg hoog oplopen als het over AI – met onder meer ChatGPT – gaat. De pessimistische geluiden overheersen meestal. Maar is dat pessimisme terecht, of kan zo’n blog zich gewoon staande houden in het tijdperk van de artificiële intelligentie? En hoe doe je dat dan? Het zal je niet verbazen dat ik nog geen reden zie om massaal blogs te gaan begraven. En nee, dat zeg ik niet tegen beter weten in!

Leestijd: ca. 8 minuten

Blogs op verschillende fronten in de verdrukking

De komst van artificiële intelligentie staat niet gelijk met het einde van blogs en bloggen. Voorlopig niet, althans. Maar we moeten niet naïef zijn. Er liggen serieuze gevaren op de loer en de glorietijden van blogs zijn stilaan voorbij. Hoezo dan?

  • Algemeen gesproken daalt de belangstelling voor uitgeschreven online content. Multimedia-content (video’s, podcasts, infographics, memes,..) is sneller en makkelijker te consumeren.
  • Je content promoten via social media is een stuk lastiger geworden. Algoritmes van social media zijn er immers meer en meer op gericht gebruikers zolang mogelijk aan boord te houden. Links naar blogs passen niet in dat scenario.
  • Zoekmachineoptimalisatie wordt er zeker niet eenvoudiger op. Net als bij social media wil Google geld verdienen met zijn internetzoekmachine. En ook hier is het de bedoeling om internetters langer op het platform te gouden. Gevolg? Meer ruimte voor advertentieblokken. En waar mogelijk rich snippets inzetten. Aan het einde van de rit wordt er minder vaak effectief doorgeklikt naar blogs. Bovendien, door de massale inzet van artificiële intelligentie begrijpen zoekmachines steeds beter wat een bezoeker wil. Ze kunnen dus veel gerichtere informatie tonen (de kans op foute hits neemt dus af).
  • Artificiële intelligentie maakt sommige content gewoon al snel overbodig. Bovendien kan vrijwel iedereen met AI-tools moeiteloos “mooie content” maken. En snel ook.

Een aantal van die bedreigingen zijn niet nieuw, maar het is vooral de komst van AI die een aantal tendensen versnelt.

Wel of geen gebruik maken van artificiële intelligentie bij het bloggen?

Goed, de opkomst van AI maakt het er voor online content creators niet makkelijker op. Voorlopig hebben de diverse AI-tools het nog knap lastig om echt overtuigend lekkere content te maken (die op geen enkel moment door de mand valt). ChatGPT een compleet artikel in elkaar laten draaien en het zonder slag of stoot op je blog publiceren, daar is het taalmodel nog niet slim genoeg voor. Probeer het toch en de kans is groot dat je blog de dieperik in gaat.

Dat gezegd zijnde, als moderne blogger is het gewoon dom als je op geen enkel moment gebruik zou maken van de hulp en mogelijkheden die AI-tools je kunnen bieden. ChatGPT – de tool waar ikzelf het meeste ervaring mee heb – kan bijvoorbeeld:

  • onderwerpen aanreiken om over te bloggen
  • helpen bij de research en het brainstormen rond je artikel
  • suggesties geven bij het vinden van zoektermen voor je blog
  • je artikel helpen structureren
  • mooi titels bedenken voor je blogpost
  • helpen bij het formuleren van een META-omschrijving voor je bericht
  • leuke call-to-actions bedenken

Kortom, we mogen die AI-tools dan wel vrezen of vervloeken, ze bieden ook extra kansen en inspiratie. Daarbij komt nog: zet AI slim en doordacht in en je kan zonder al te grote problemen een stuk productiever bloggen.

Het is zoals Neil Patel zegt: leer werken met (de mogelijkheden van) artificiële intelligentie of je wordt binnen de kortste keren links en rechts voorbijgestoken door zij die het wel doen.

8 tips om succesvol te bloggen in het tijdperk van artificiële intelligentie

Of we nog zullen bloggen, en of er dan nog verkeer op af zal komen binnen dit en een paar jaar? Het komt er in de eerste plaats op aan je geschreven content zo te maken dat je ze moeilijk(er) kan verwarren met teksten die pakweg uit ChatGPT kunnen rollen. En dus:

1. Focus op content die niet makkelijk door artificiële intelligentie te reproduceren valt

Tools als ChatGPT zijn erg goed in het opdiepen van informatie, het opdreunen van feiten, het geven van definities. Bovendien, elke luie nitwit kan die info uit zo’n AI-tool peuteren en in een artikel gooien.

Daar moet je je als blogger van bewust zijn. Kon je blog vroeger overleven op definitieposts en simpele how-to’s (met titels als “Wat is driehoeksmeetkunde?” en “Zo werkt een dynamo”), zal je nu toch vaak iets extra’s moeten komen.

En wat gezegd van de oh zo populaire listicles (lijstjesposts)? “5 tips om____”, “De 7 beste manieren om____”, “10 dingen om te doen bij____” . Leuke blogcontent, daar moet je niet aan twijfelen. En vaak ook redelijk makkelijk te maken.

Maar nog los van het feit dat dergelijke makkelijk te behappen stukken zowat overal op het web te vinden zijn, kunnen ook AI-tools ze binnen de kortste keren uitbraken. Natuurlijk mag jij ook nog zulke blogs schrijven. Google en je lezers zien immers ook graag basisinfo op een site. Je kan er echter niet op rekenen dat je enkel met die artikeltjes op termijn Google kan gaan domineren en massaal veel bezoekers kan trekken.

2. Schuif multimedia content in je artikels

Graag of niet, maar teksten zijn het makkelijkst te reproduceren, na te maken, te herkauwen. Ben je online alleen aanwezig via een blog dat het bijna uitsluitend van tekst moet hebben? Dan ben je uiterst kwetsbaar vandaag de dag. Nu blogs bestaan al jaren niet meer alleen uit tekst, maar in dit AI-tijdperk wordt het een kwestie van overleven om ook multimedia toe te voegen aan je schrijfsels. Het liefst van al zijn die media afkomstig van jezelf, maar dat is niet eens een must. Op die manier:

  • maak je je blog interessanter voor je bezoekers (ook wie liever geen lange teksten wil lezen blijft misschien toch hangen)
  • geef je Google en andere zoekmachines extra context over de inhoud en de kwaliteit van het artikel
  • bevat je stuk waarschijnlijk meer relevante informatie uit verifieerbare bronnen dan bij artikels die door AI werden gemaakt
  • zorg je makkelijker voor de human touch

Dergelijke unieke, meer doortimmerde blogs maken sowieso meer kans om te scoren bij je lezers en in Google. Vooral ook in het SGE-tijdperk dat er weldra aankomt.

3. Laat je persoonlijkheid spreken

Dit is het domein waar je het verschil moet maken met al dat AI-geweld. Het is niet altijd even makkelijk om de menselijke factor te laten doorschemeren als je blog het vooral van zijn teksten moet hebben. Echter, je komt al een heel end met soms vrij simpele ingrepen:

  • toon een foto van jezelf op je blog
  • toon je contactgegevens
  • maak werk van een About pagina (en update ‘m regelmatig)
  • heb je een zakelijk blog of een nicheblog? Gooi er af en toe eens een meer persoonlijk verhaal tussen
  • ontwikkel een eigen kijk op de zaken en ventileer die ook op je blog
  • wees zeker niet bang van je eigen schrijfstijl
  • druk je zeker niet te voorzichtig uit, laat je ongezouten mening duidelijk doorschemeren in je tekst

Artificiële intelligentie en de toekomst van SEO: 3 experts aan het woord

De opkomst van artificiële intelligentie heeft (ook) gevolgen voor iedereen die met content en SEO bezig is. Chantal Smink, Rutger Steenbergen en Michiel Brand proberen kijken vooruit en geven hun visie op contentmarketing in de (nabije) toekomst. Goed wetende dat alles eigenlijk nog maar in de kinderschoenen staat…

4. Deel nadrukkelijk je expertise en je persoonlijke ervaringen

Ook dat is namelijk nogal lastig te faken door allerlei AI-tools. Als je blogt, vertel gerust over je struggles en overwinningen. En als je bijvoorbeeld producten reviewt, kom dan ook met eigen meetresultaten, kom los van het gladde marketingpraatje. Toon dat je je kennis hebt opgedaan in jouw leven van alledag. Niet alleen van horen zeggen.

Ik zeg het hier weleens vaker: iedereen en de hond van de buren kan teksten online gooien. Zeker met behulp van ChatGPT en anderen. Maar daarmee heb je niet noodzakelijk een boeiend stuk content waarvoor mensen even willen gaan zitten. Tot nader order willen mensen de interactie aangaan met andere mensen. Leren van (de fouten van) andere mensen. En precies daar zit ‘m jouw kracht als blogger.

5. Breng je boodschap via verschillende (online) kanalen

Heb je enkel een tekstblog om je doelpubliek te bereiken dan wordt het lastig, denk ik. Een beetje ambitieuze blogger moet proberen op meerdere kanalen actief te zijn. Overweeg bijvoorbeeld om:

  • werk te maken van een degelijk Pinterest-account
  • actiever te zijn op social media-kanalen waar je je op je gemak voelt
  • actief te zijn op fora en Facebook-groepen waar gepraat wordt over onderwerpen waar jij over blogt
  • een eigen Facebook-groep te starten
  • een Youtube-kanaal te beginnen
  • te starten met een podcast

Heeft jouw blog moeite om door te groeien?

In dit gratis e-book 13 tips voor dé groeispurt van je blog vind je 30 pagina’s aan tips en strategieën om je blog klaar te maken voor een grote sprong voorwaarts.

Zo op het eerste zicht gaat dit allemaal ten koste van je blog(succes), want zo houd je natuurlijk minder tijd over om te bloggen. Maar vergis je niet. Je (boodschap) bereikt langs al die wegen haast per definitie een groter publiek. Sommige mensen kijken nu eenmaal liever een video of beluisteren makkelijker een podcast dan een blog van 1.500 woorden te lezen. En zoals we hierboven al zagen: die content kan je vrij simpel integreren in je blog(artikel).

In dit tijdperk van artificiële intelligentie kan een dergelijke omnichannel approach serieuze voordelen opleveren qua SEO. Niet al die multimedia is zomaar even na te maken. En vroeg of laat hebben zoekmachines ook door dat die content in verband gebracht kan worden met de auteur/eigenaar van dat blog (en de teksten op dat blog waarschijnlijk niét geschreven is door AI).

Tot slot mogen we ook niet vergeten dat zoekmachines tegenwoordig erg graag links (artikels) met verrijkte content bovenaan in hun zoekresultaten tonen. Een trend die enkel maar zal doorzetten in de toekomst. Het embedden van allerlei andere vormen van content in je “saaie” geschreven blog heeft dus wel wat voordelen.

6. Behoud je blog als je online knooppunt

Het is niet omdat je uitzwermt met je content dat je dat vertrouwde blog vaarwel moet zeggen. Dat er een moment komt dat je minder wil gaan bloggen begrijp ik, maar het blog opgeven is gewoon dom. Want:

  1. Een flink deel van je volgers zal immers altijd de voorkeur blijven geven aan uitgeschreven artikels. Bovendien zijn er altijd wel dingen die je rustig en gestructureerd wil overbrengen. Soms doe je dat gewoon het makkelijkst op een blog.
  2. Via je blog kan je je volgers en random bezoekers snel een overzicht geven van al je online activiteiten. Hier vinden bezoekers je contactinformatie.
  3. En zeker niet onbelangrijk: je blog op je eigen domein is zowat de enig online plek waar jij – en jij alleen – de baas bent. Dat is toch wel wat waard, lijkt me.

7. Bouw een mailinglijst op

Correctie: je moest eigenlijk al lang en breed begonnen zijn. Kijk, het is zonneklaar dat al dat AI-geweld voor een flinke daling van het blogverkeer kan gaan zorgen. De traditionele methoden om bezoekers naar een blog te brengen (SEO en promotie via social media) zijn een stuk minder trefzeker dan vroeger.

In die omgeving kan je maar beter een extra troefkaart achter de hand houden, in de vorm van een e-maillijst voor je blog. Je meest close volgers en fans kan je dan altijd bereiken. En met een goed uitgebouwde maillijst ben je voor je succes minder afhankelijk van de grillen van Google, Facebook en aanverwanten.

Sowieso is het slim om niet vol in te zetten op één of twee verkeersbronnen om bezoekers te krijgen. Verdeel je energie wat meer over de verschillende methoden om je blog te promoten. Ja, dat kost meer tijd dan vroeger, ik weet het. Maar je koopt ook een stukje risico af.

8. Schenk ook wat aandacht aan Bing (SEO)

Als sinds mensenheugenis is Google de norm als het gaat om zoekmachineoptimalisatie. Bing – en andere internetzoekmachines – rommelden wat in de marge maar kwamen er eigenlijk nooit aan te pas. Echter, sinds Microsoft het bedrijf achter ChatGPT overnam is ook Bing een partij om rekening mee te houden. De mogelijkheden van ChatGPT vinden immers snel hun weg naar Bing en dat heeft natuurlijk gevolgen voor de populariteit van die laatste.

Ik zeg niet dat Bing Google binnenkort van de troon zal stoten, maar het kan zeker interessant zijn om de ontwikkelingen bij Bing in de gaten te houden. Je blog kan daar zeker zijn voordeel mee doen.

Conclusie?

Tot zover de tips naar jouw blogsucces in het tijdperk van de artificiële intelligentie. Ik denk dat we rustig kunnen stellen dat snel, makkelijk en automatisch best plaats maken voor flexibel, uniek en multimediaal.

Laatst verschenen berichten

2 reacties op “Overleeft je blog het tijdperk van artificiële intelligentie? 8 tips”

  1. Jan avatar
    Jan

    Een heel goed artikel! Iets wat we nodig hebben in deze tijd. Want met de opkomst van AI, komen er wel veel vragen. En dat geeft onzekerheid.
    Door dit artikel zijn er al heel wat vragen beantwoord en zie het toch weer een stukje positiever in voor de toekomst!

  2. Theo avatar

    Een Geweldig artikel.
    Ik heb er enorm veel uit geleerd.
    Bedankt voor al die zeer bruikbare informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.