(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

HomeBlogsbeter bloggenLijstjesposts, waarom zijn ze zo populair (+ enkele tips)?

Lijstjesposts, waarom zijn ze zo populair (+ enkele tips)?Sommigen zetten die lijstjesposts misschien wat te makkelijk weg als “goedkope bladvulling.” Hoe je ’t ook wendt of keert, de berichten met lijstjes behoren tot de meest gedeelde content van 2016. Niet zo toevallig, natuurlijk.

En er is niet alleen de bezoeker/lezer. Ook bloggers grijpen vaak terug naar dit format.

10 redenen waarom lijstjesposts zo populair zijn

1. blogs met lijstjes zijn makkelijk te skimmen

Het lijstjesartikel is hét geknipte format voor de moderne internetter. Er is heel makkelijk doorheen te scrollen, om te bepalen of een tip misschien wel nuttig zou kunnen zijn. Je kan het stuk ook snel even doornemen terwijl je op tram 17 staat te wachten. En verder hoef je als lezer niet noodzakelijk het hele bericht te lezen om er toch iets van te kunnen opsteken. 1 of 2 goeie tips uit een lijst van 10 kan net zo goed een voldaan gevoel geven. Snackable content heet dat dan!

2. Lijstjes houden je blogbericht kort(er)

Er is in deze tijden van overvloed aan informatie een grote behoefte aan beknopte berichten (die wel to the point zijn). Ben jij een woordenbreier, dan helpt het om je boodschap in een lijstje te gieten.

[wp_ad_camp_3]

3. Zo’n lijstjespost ziet er gewoon netjes uit

De specifieke opmaak van een lijstjesbericht nodigt het ook gewoon uit om het te gaan lezen. Mooie tussenkoppen, afgewisseld met korte alinea’s en veel witruimte. Het leest aangenaam en snel. Zo hebben we het graag.

4. Lijstjes bieden structuur

Aan de lezer natuurlijk, maar ook aan jou als blogger/schrijver. Ze vermijden dat je van de hak op de tak springt (en je lezer in geen tijd een bos in stuurt). Deel je artikel op in een (genummerde) lijst en zelfs ingewikkelde ideeën, procedures en handleidingen worden veel makkelijker te behappen.

5. Lijstjes afvinken doen we graag

Lijstjes en stappenplannen geven ons een houvast. En we werken zonder al te veel omwegen naar een oplossing voor ons probleem toe.

6. Lijstjes suggereren een makkelijke oplossing

Misschien ligt het aan mij persoonlijk, maar ik vind dat lijstjesposts vaak de (valse) belofte hebben een probleem definitief de wereld uit te helpen.

7. Korte lijstjes met tips zijn makkelijk te onthouden

De tips uit korte lijstjes zijn makkelijk te onthouden. Als je er tenminste voor zorgt dat de suggesties die je geeft voldoende beknopt zijn.

8. Lijstjesposts: veel knowhow samengebald

Verder kan je in die lijstjes heel wat informatie stoppen zonder dat je artikel al te uitgebreid wordt, dat spreekt.

9. Lijstjesartikels worden graag gelezen en gedeeld

Waarbij vooral naar de wat langere lijstjes wordt teruggegrepen. Het volledige overzicht zorgt ervoor dat men a) je bericht graag deelt, en b) dat men je artikel bewaart om het later nog eens te herlezen. Dat moet je hebben!

10. Lijstjesberichten hebben de neiging om goed te scoren in Google

Dat lijstjesposts gemiddeld genomen meer dan behoorlijk scoren in de zoekmachines hoeft niet te verbazen. Google toont nu eenmaal het liefst de populairste, meest gelezen stukken. En aangezien die lijstjesartikelen blijkbaar beantwoorden aan de behoeften van gebruikers…

Lijstjesposts maken: overdaad schaadt

Geen wonder dat lijstjesposts ontzettend populair zijn. De verleiding is waarschijnlijk groot om erg veel van dit soort artikelen uit te braken. Hoewel er blogs en websites bestaan die van lijstjes hun handelsmerk maken en dus niets anders meer publiceren, is het niet aangewezen om als een bezetene lijstjesartikels te gaan zitten schrijven. Dat kan ook wel eens beginnen vervelen. Bovendien is het oppassen dat je blog niet te fluffy wordt. Blijf dus altijd zorgen voor afwisseling in je content.

En gezien het grote aantal lijstjesartikelen waarmee we worden bekogeld, wordt het nog best een uitdaging om met iets origineels op de proppen te komen.

Variaties op het thema

Overigens kan je met die lijstjesartikels alle kanten uit. Zo kwam ik ooit met een simpele lijst van 250 woorden om je blogtitels wat sensationeler te maken. Veder kan je bijvoorbeeld originele oplossingen oplijsten voor een prangend probleem, je hersens uitwringen om toch maar met zoveel mogelijk suggesties te komen en inspiratie halen binnen je eigen blog (en belangwekkende berichten opnieuw samenbrengen bij wijze van sneeze page).

Niemand zegt trouwens dat je een lijstjespost altijd met een minimum aan woorden moet aflappen. Menig artikel op BT begon als ’n list post, maar groeide uit tot een heus stappenplan.

Denk out of the box

Het komt er wel op aan een beetje origineel te zijn. Voorkom dat je lijstjesbericht inderdaad overkomt als makkelijk bijeen gescharrelde content. Kom met een lijstje dat nergens anders te vinden is en/of breng suggesties aan waar niemand nog aan dacht. Als 95% van je lezers 99% van je oplossingen al eens elders voorbij heeft zien komen, heeft ‘ie er ook niks aan…

Haal meer uit je lijstjespost

Dit genre heeft het in zich om razend populair te worden, maar niet noodzakelijk er goed gelezen (in termen van duur van een bezoek aan de pagina). Dat kan je deels compenseren door aan je artikel (veel) interne links toe te voegen. Hierdoor wordt het stuk nog wat waardevoller en blijven je bezoekers langer op je blog hangen.

Zoals ik hierboven al even aanstipte: langere lijstjes (met heel veel suggesties), that’s the way to go. Ze zijn memorabeler, minder snel samen te vatten en bieden voor elk wat wils. Het zorgt er allemaal voor dat je lijstjesbericht makkelijker wordt gedeeld en bewaard.

Foto: via Shutterstock.com

Gebrek aan inspiratie?
Wil je meer bezoekers op je blog?
Abonneer je GRATIS en krijg succestips voor jouw blog in je inbox (plus wat extra’s zo nu en dan)

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.