(Hoe) werkt jouw blog in 2022?

Doe mee aan de bloggers enquête

Tips en inspiratie voor beter bloggen

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…

HomeBlogsbeter bloggenDe 10 beste remedies tegen writer’s block

De 10 beste remedies tegen writer’s blockStappenplan schrijven of bloggen“Writer’s block, dat is een aanduiding van gebrek aan talent,” zo liet de Vlaamse schrijver Tom Lanoye zich ontvallen in een recent interview. Dat zou dan willen zeggen dat het overgrote deel van de bloggers die ik ken kampt met een schrijnend gebrek aan talent. Dat gaat me meer dan één brug te ver. Het probleem zit ‘m ergens anders, maar wat mij als blogger vooral interesseert: wat zijn de remedies tegen writer’s block? Of nog: hoe zorgen we ervoor dat het voornemen om te gaan bloggen snel uitmondt in fijne artikels voor je lezers?

Toch nog even terugkomen op de echte oorzaken van zo’n writer’s block bij bloggers. Volgens mij zijn er drie:

  1. je wil te veel (ineens)
  2. je denkt dat het warme water steeds opnieuw moet worden uitgevonden
  3. je bent onvoldoende georganiseerd (voorbereid)

En dan nu: tips om dit grondig aan te pakken. De meeste tips kwamen eerder al eens aan bod op dit blog. De volgorde is puur persoonlijk. Ik ga ervan uit dat iedere blogger andere prioriteiten kan/zal leggen.

1. Houd een lijst bij van onderwerpen om over te bloggen

Daar begint inspiratie mee, natuurlijk. Schrijf alle mogelijke onderwerpen op. Breng ze onder in één document, eventueel met een (werk)titel en enkele aantekeningen. Probeer jezelf al niet bij voorbaat te censureren. Het is niet omdat je op een blauwe maandag een briljante ingeving had, dat je er enkele dagen/weken later net zo over denkt. En anderzijds zijn er misschien topics waar je eigenlijk zou willen/moeten over bloggen, maar is de tijd er niet rijp voor. Schrap dus ook niet te snel onderwerpen van je lijst. Wat op dit moment niet in je kraam past, kan later wel nog van pas komen.

2. Geen topics (meer) op je lijst?

Dat hoeft geen al te groot probleem te zijn. Houd je ogen en oren open. Op het internet en op social media zijn tal van inspiratiebronnen voor bloggers en schrijvers te vinden. Helemaal gratis ende voor niks!

3. Recyclen mag!

Vanwaar toch de idee dat je als blogger telkens met iets nieuws op de proppen moet komen? Dat hoeft dus niet. Kijk in je archief. Welke artikelen van vroeger zijn ook nu nog erg in trek? Kunnen ze een opfrisbeurt gebruiken? Kunnen ze (opnieuw) actueel gemaakt worden? Breng oudere artikelen opnieuw voor het voetlicht. Wat voor een soort artikel is dit denk je?

4. Neem je hele blog op de schop

Een enkele keer kan het wel eens gebeuren dat de hierboven genoemde tips geen zoden aan de dijk brengen. Dan zit er niks anders op dan even wat anders te gaan doen. Weg van de pc, weg van het internet en je blog. Pas wanneer de inspiratie of zin om te schrijven na een paar maanden nog steeds niet weerkeert, is het tijd voor de grote middelen: neem je blog serieus onder handen.

5. Kies “rijpe” onderwerpen om mee aan de slag te gaan

Goed, dan heb je een lijstje met vijf, tien of vijftig mogelijke blogonderwerpen. Maar welk topic kies je er dan uit om daadwerkelijk  te starten? Overloop je lijst. Zijn er onderwerpen die je hart sneller doen slaan? Die kunnen linea recta op je shortlist. Ook de onderwerpen waarbij je jezelf spontaan een persoonlijke anekdote voor de geest kan halen zijn het “oogsten” waard, net als diegene die je kan staven met relevant en sprekend cijfermateriaal. Of wat gezegd van dat ene topic dat je kan koppelen aan dat rake citaat van gene beroemdheid?

De andere onderwerpen laat je zonder pardon links liggen. Zij komen ongetwijfeld later nog wel eens van pas.

6. Kies een leuke titel voor je artikel

Een leuke titel voor je blogpost is erg belangrijk. Niet alleen zorgt zo’n kop ervoor dat je artikel (eens gepubliceerd) ook daadwerkelijk wordt aangeklikt door je lezer. In dit stadium triggert ‘ie je schrijfbrein.

7. Beslis op voorhand wanneer je over welk onderwerp zal bloggen

Schrijven gaat oneindig veel vlotter/sneller al je weet waarover je ’t zal hebben op het moment dat je aan het bureau gaat zitten. Daarom is het verdomd nuttig om letterlijk tegen jezelf te zeggen: “Straks/morgen/deze week zal ik bloggen over…(titel of onderwerp van je stuk).” Het voordeel van deze manier van werken is dat je – bewust of onbewust – je (schrijf)brein al aan het werk zet. Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal je artikel veel vloeiender zijn weg naar het scherm vinden.

8. Kluizenaar met kookwekker

We hebben nu lang genoeg om de hete brij heen gedanst. Hoe je ’t ook draait of keert, uiteindelijk moet zo’n artikel wel concreet vorm krijgen, natuurlijk. Schrijvende meters zullen dus moeten worden gemaakt. Tijd voor minstens een uurtje eenzame opsluiting. Telefoon van de haak, gsm uit, e-mail, Facebook, Twitter en andere social media op stil en WordPress in afleidingsvrije modus. Een kookwekkertje en een streepje muziek kunnen nog net.

Het kookwekkertje? Dat stel je in op twintig minuten, gedurende de welke je je concentreert op het het formuleren van je gedachtegang, het schrijven van je artikel. Kom daarbij niet in de verleiding meteen je tekst te verbeteren. Schrijven en verbeteren zijn immers twee verschillende dingen die niet samengaan. Kan je het toch niet laten, schrijf je stuk dan op de ouderwetse manier. Met pen en papier. Dan ben je immers minder geneigd meteen aan het verbeteren te slaan.

De kookwekker houdt de druk op de ketel. Je wil immers na twintig minuten wel degelijk iets op papier hebben staan. Zijn de twintig minuten voorbij dan stop je onherroepelijk voor 10 minuutjes pauze, tenzij je in het midden van een prachtige volzin bent (dan maak je die uiteraard eerst af). Ga tijdens je welverdiende pauze ook effectief de kamer uit en beloon jezelf met wat lekkers. Keer nadien terug naar je schrijfplek, stel de kookwekker opnieuw in op twintig minuten en vervolg je werkzaamheden.

9. Snel 500 woorden

Zit je vast? Dit is een manier om snel een artikel te maken met een voor Google lekkere lengte van zo’n 500 woorden.

10. Verbeteren na het uitbraken

Waarschijnlijk heb je na het het doorlopen van de twee doorlopende stappen nog geen publiceerbaar artikel. Maar wel een goede basis die meer is dan een sneuveltekst. Het was je tot nu toe “verboden” je artikel te verbeteren. Nu kan je je blogpost dus eindelijk bijschaven door:

  • het verbeteren van spel- en schrijffouten
  • het toevoegen van afbeeldingen en linkjes
  • verbeteringen aan te brengen aan de structuur van je artikel
  • kleine research te doen

Probeer dat alles niet te doen onmiddellijk na het schrijven van je stuk. Wacht liever minstens enkele uurtjes zodat je met een frisse blik naar je eigen werk kan kijken. Hier volgen nog enkele tips bij het verbeteren van artikels.

Zo, dat waren mijn remedies tegen writer’s block. Ik ben het dus niet eens met de grote Tom Lanoye als zou het writer’s block iets zijn voor mensen zonder schrijverstalent. Writer’s block heeft daarentegen alles te maken met een gebrek aan discipline, voorbereiding en organisatie. Of zou het toch zo kunnen zijn dat bloggen hoegenaamd niks van doen heeft met pakweg het schrijven van romans en toneelstukken?

photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc

Gebrek aan inspiratie?
Wil je meer bezoekers op je blog?
Abonneer je GRATIS en krijg succestips voor jouw blog in je inbox (plus wat extra’s zo nu en dan)

Nieuwste berichten

Tik een zoekterm in, klik Enter, doorzoek 1.000 artikels…


7 reacties op “De 10 beste remedies tegen writer’s block”

  1. Wanneer je zegt een post recyclen, plaats je die post dan onder een nieuwe datum? of herwerk je deze gewoon en laat je het op de oude datum staan? Want zo denk ik dat trouwe lezers die iedere blogpost volgt, niet snel terug zal keren naar een al gelezen post als ze niet snel zien dat hij herwerkt is 🙂

  2. Voor mij is een writers block meer de angst om op de publish knop te drukken. Ik denk dan te veel na over wat anderen ervan vinden en of het allemaal wel nut heeft, dat bloggen… En als ik zo’n moment heb, komen jouw tips goed van pas! Gewoon even bezig zijn met de lay out van m’n blog, of lijstjes met blogideetjes ordenen en bijwerken, dan komt de zin om op die publish knop te drukken vanzelf weer 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.