HomeProductief bloggenGebrek aan focus bij het bloggen? Doe de pomodoro techniek
0
(0)

Alle tips om snel en makkelijk te bloggen ten spijt, uiteindelijk komt toch het moment dat je gewoon moet gaan zitten. Gaan zitten om schrijvende meters te maken voor die blogpost. Vind je het lastig om de focus bij het bloggen te houden, Probeer dan de pomodoro techniek.

Wat is de pomodoro techniek?

Met de pomodoro techniek kan je je productiviteit gevoelig verhogen. Het is ook een hele simpele time management tool.Je krijgt met andere woorden veel meer gedaan in minder tijd.

Soms heb je geen dure software of apps nodig om donders effectief te zijn. De Italiaan die deze methode populair maakte, gebruikte hiervoor de kookwekker van la mama in de vorm van een tomaat. Vandaar pomodoro: Italiaans voor tomaat.
Hoe werkt de pomodoro techniek?

Simpel: Neem taak/karwei (waarvan je de neiging hebt om het alsmaar voor je uit te schuiven) en/of veel van je concentratie vergt. Een lastig en wat langer artikel schrijven, bijvoorbeeld.

Stel de kookwekker in op 25 minuten en start je taak. Probeer je intussen door niets of niemand te laten afleiden.

Loopt de wekker af, dan kan je een korte pauze nemen (5, max-i-maal 10 minuutjes). Het liefst sta je dan ook op van je werk, strekt even de benen, neemt een slokje water, eet een kleinigheidje,…

Rinkelt je tomaat en ben je net zo lekker aan het schrijven, dan lijkt het mij alvast totaal onzinnig om niet eerst je idee neer te schrijven!

Na je korte pauze ga je zitten, stelt de wekker wederom in op 25 minuten en je gaat verder waar je gebleven was. Opnieuw zonder afleiding, zonder onderbreking.

Na 3 pomodori kan je je werk evalueren: is je artikel bijna klaar en heb je de drive om het zaakje verder af te werken? Geef – al dan niet na opnieuw een korte onderbreking – nog een draai aan de keukenwekker en ga aan de slag.

Is je taak nog lang niet afgerond? Neem dan een wat langere pauze. Leg eventueel zelfs je werk weg en ga ’s anderendaags gewoon verder tot de klus is geklaard.

https://youtu.be/KoHTLc66AZg

Kan je inderdaad de focus bij het bloggen houden?

De pomodoro techniek gaat uit van de wetenschap dat het menselijk brein zich slechts gedurende 20 minuten echt gefocust kan houden. Hoe goed deze pomodoro techniek werkt is nogal persoonlijk, denk ik. Zelf gebruik ik de techniek alvast niet bij elk artikel. Nog enkele tips en persoonlijke ervaringen:

Kookwekker versus digitale app

Je kan natuurlijk ook een digitale timer gebruiken. Apps en online timers zijn er genoeg te vinden. En ook je smartphone kan je van dienst zijn. Het voordeel van die ouderwetse kookwekker is duidelijk. Je hoeft niet naar je telefoon te grijpen om een en ander in te stellen (en de kans dat je je via die weg laat afleiden is wat kleiner.

Vooral handig om jezelf in de startblokken te zetten

Vooral het begin, de aanzet voor zo’n artikel is lastig. In die eerste 25 minuten voel ik echt tijdsdruk en wil ik ook echt die eerste regels vastspijkeren. Eenmaal die erop staan heb ik een beginnetje en wil eraan verder werken. Dan heb ik geen kookwekker meer nodig.

Bewuster met je tijd bezig?

Wanneer je voornemens bent om “snel even wat e-mails te behandelen” zou je de pomodoro techniek kunnen gebruiken om te vermijden dat er bij wijze van spreken ineens een halve voormiddag door je vingers glipt. Of wanneer je zinnens bent om nu toch eindelijk eens werk te maken van die blogpost, dan weet je: wanneer de wekker afloopt is er al 25 minuten gepasseerd…

Een grappig neveneffect: vind je inderdaad de focus bij het bloggen, dan kan je inderdaad gaan rekenen in pomodori. Een blogbericht van 700 woorden? 3,5 pomodori. Mailbox checken? Dagelijks maximaal 1 pomodoro enzovoort.

Experimenteer met tijdsintervallen

Veel gebruikte tijdsintervallen voor de pomodoro techniek zijn:

 • 25 minuten geconcentreerd werken
 • 5 minuten onderbreken
 • 25 werken
 • 5 minuten onderbreken
 • 25 minuten werken
 • langere pauze

Natuurlijk zijn de bewuste intervallen niet in steen gebeiteld. Sommige bronnen hebben het bijvoorbeeld over 20 minuten werken, andere over 30 minuten. Het is ook een beetje uitzoeken wat voor jou het prettigst werkt. Ben jij doorgaans heel productief in de ochtend dan belet niets jou om je wekkertje op pakweg 45 minuten te zetten. Anderzijds kan je ’s avonds de klok na een kwartiertje laten aflopen. Anderzijds, kortere tijdsintervallen zou ik niet instellen. De bedoeling is immers dat je echt gefocust raakt. Daar gaat meestal wat tijd overheen.

De korte pauzes tussendoor zou ik dan weer niet te ruim nemen. Dan bestaat namelijk het gevaar dat je weer helemaal uit de flow raakt. Dat kan niet de bedoeling zijn!

Is die pomodoro techniek iets voor jou? Zou het je helpen om de focus bij het bloggen te houden?


Meer van dat?

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

2 reacties op “Gebrek aan focus bij het bloggen? Doe de pomodoro techniek”

 1. Andriez avatar

  Erg handig, ik ga hier zeker verder mee!

 2. Michiel avatar

  Inderdaad een fijne werkmethode! Ik moet me alleen wel altijd dwingen om me eraan te houden als ik de timer zet. Het is verleidelijk om door te werken als je net lekker bezig bent. Maar eventjes pauze en dan fris weer verder is productiever!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.