Homebeter bloggenBeter, vaker en sneller bloggen: 25 tips
,

Beter, vaker en sneller bloggen: 25 tips

Snel bloggenJa, voor je er erg in hebt neemt zo’n blog iedere week enkele tientallen uren van je (vrije) tijd in beslag. En het is dan nog maar de vraag of het allemaal ook wat zal opleveren. Ik durf er zelfs aardig wat op verwedden dat menig blogger wel veel met zijn blog bezig is, maar soms veel minder klaarmaakt dan ‘ie eigenlijk zou willen. Daarom dus een lijstje met tips op weg naar beter, vaker en sneller bloggen.

Ditmaal geen to-do-lijst in chronologische volgorde. Gewoon omdat elke blogger andere dingen wil, belangrijk vindt of nodig heeft. Sommige tips kwamen hier al eens eerder voorbij.

1. Houd een lijst bij met ALLE mogelijke onderwerpen om over te bloggen

Voorkom dat je voor de pc gaat zitten zonder ook maar enig idee te hebben waarover je moet schrijven. Breng al je ideeën onder op één plek, onder welke vorm dan ook. Van een simpel lijstje op een velletje uit een kladschrift tot een complete blogplanner met alles erop en eraan.

2. Brainstorm af en toe met jezelf

Logisch natuurlijk, want de inspiratie komt niet altijd vanzelf aanwaaien. En dan is zo’n brainstorming-sessie met jezelf echt wel nuttig.

3. Zorg dat je tevreden bent, zowel over je blogplatform zelf als de lay-out van je blog (blogtheme)

Zo op het eerste gezicht heeft dit misschien weinig met je bloggen te maken. En toch, onderschat de invloed van je hele blogsetting op je schrijven niet. Zorg ervoor dat je een blogplatform gebruikt dat voor jou prettig werkt. Kies daarnaast ook voor een blogtheme dat er niet alleen mooi uitziet voor je lezers aan de voorkant (belangrijk!), maar aan de achterkant ook voor jou als blogger prettig werkt.

Het kan daarom nuttig zijn om – eens je zeker weet dat je blog een blijvertje is – te investeren in een premium theme. Die zien er doorgaans een stuk netter uit én zijn met een paar muisklikken helemaal naar je hand te zetten.

Het zorgt er allemaal voor dat je met minder kopbrekens kan bloggen en uiteindelijk met een blijer, trotser gevoel naar je eigen blog kan kijken. Wedden dat je je beter kan concentreren op datgene waar het bij bloggen om draait (het maken van content)?

4. Counter je perfectionisme

Niet zozeer het tijdsgebrek of gebrek aan inspiratie zijn er de oorzaak van dat je blog niet van de grond komt, maar je eigen perfectionisme! Laat dat je niet tegenhouden!

5. Zie het schrijven en het corrigeren van je artikelen als 2 aparte taken

Concentreer je altijd in de eerste plaats op het schrijven van je artikel; het formuleren van je gedachten. Zorg dat je ideeën (grotendeels) op schrift staan en maak je dan pas zorgen over dingen als de structuur van je stuk, de juiste schrijfwijze, linkjes en foto’s en zo meer.

Deze manier van werken heeft twee grote voordelen. Het schrijven gaat sneller (voor veel mensen toch het lastigste deel van het werk) en je ziet veel makkelijker je eigen fouten en onvolkomenheden in je tekst. Laat ook daarom minstens een uur – maar idealiter een paar dagen – tussen het schrijven en het fijnslijpen van je artikel.

6. Werk met standaardmails

Een beetje blogger die al een tijdje aan de weg timmert krijgt bij momenten nogal wat mails te slikken. Aanvragen voor linkruil, vragen voor het plaatsen van gastartikelen, vragen om gastblogs te verzorgen, informatievragen over je site, mensen die op zoek zijn naar advies omtrent dingen waar jij over schrijft, aanvragen voor tariefplannen. Het zijn allemaal dingen die via mail naar je toe komen, en waar je dus beleefdheidshalve moet op antwoorden.

Om te vermijden dat je aan dit soort karweien veel kostbare tijd verdoet omdat je telkens opnieuw het warme water moet uitvinden, kan je beter een aantal standaardmails en dito formuleringen in een tekstbestand gooien. Komt er weer zo’n mailtje binnen dan kan je snel het gepaste tekstje kopiëren en plakken…

7. Plan je (overige) blogactiviteiten in

Bloggen is meer dan alleen artikels schijven en zorgen dat ze gepubliceerd geraken. Ook voor de verschillende randactiviteiten die zo’n blog met zich meebrengt moet voldoende tijd worden uitgetrokken. Plan ook hier vaste tijdstippen voor in. Het voorkomt dat ze je door het hoofd gaan spoken en gaan afleiden op het moment dat je eigenlijk zinnens was om te schrijven. Een gratis tool als Trello kan hier nuttige diensten bewijzen.

8. Gebruik Youtube (en maak afspeellijsten)!

Naast schrikbarend veel tijd verliezen kan je er ook erg veel inspiratie voor je blog vandaan halen. Kom je ergens een interessant filmpje tegen dat je zou kunnen gebruiken voor/in je blog, sla dit dan op in een afspeellijst zodat je het indien nodig ook zeer snel kan opduikelen.

9. Vraag hulp wanneer nodig

Nog een domein waar je veel tijd kan verprutsen: allerlei kleine technische akkefietjes om en rond je blog. Kom je er zelf echt niet uit dan belet niemand je om de hulp in te roepen van je vrienden op social media. En in uiterste nood kan je iemand (tijdelijk) toegang geven tot de achterkant van je blog.

10. Bepaal op voorhand waarover je wil schrijven

Het kan enorm helpen als je even van tevoren – enkele uren tot enkele dagen – bepaalt waarover je straks zal gaan schrijven: prent de (werk)titel van je stuk in je hoofd en bewust of onbewust ga je al met de materie aan de gang. Het gevolg is dat het stuk in je hoofd al bijna klaar zit om eruit te rollen op het ogenblik dat je gaat zitten om daadwerkelijk te schrijven. Een trucje dat voor mij persoonlijk erg goed werkt!

11. Vergelijk jezelf niet met andere bloggers (als je daardoor snel ontmoedigd raakt)

Jezelf goede voorbeelden voor ogen houden en ambitieuze doelen stellen, daar is niks mis mee. Tenminste, op voorwaarde dat je je niet laat ontmoedigen. Het mag er je niet van weerhouden om toch vooral je eigen ding te doen bij het bloggen.

12. Beperk je tijd op social media

Facebook, Google+ en andere Twitters zijn geweldige kanalen om inspiratie op te doen en je blog te promoten, dat mag duidelijk zijn. Maar social media zorgen natuurlijk ook makkelijk voor afleiding en hopeloos veel tijdverlies. Het helpt als je voor jezelf vaste tijdstippen afspreekt waarop je op social media vertoeft. Kan je het allemaal moeilijk loslaten, stel dan een timer in!

Stappenplan schrijven of bloggen13. Plan voldoende tijd in voor het SCHRIJVEN van je artikels

Dat lijkt de evidentie zelve, maar dat is het niet. Neem mi-ni-maal blokjes van een halfuur om ongestoord te kunnen schrijven. Dus, een bordje “Niet storen” op de deur, gsm uit, telefoon van de haak, Facebook, Twitter en e-mail op stil en schrijven maar.

En met  schrijven bedoel ik ook echt schrijvende meters maken en geen inspiratie zoeken/vinden, plaatjes voor je blog maken, linkjes aanmaken en wat allemaal nog meer bij zo’n artikel kan komen kijken.

Iedere onderbreking van het schrijfproces brengt uiteraard vertraging met zich mee, maar maakt het ook moeilijker om je gedachtegang af te maken en (opnieuw) in de flow te komen.

14. Gooi je kladjes niet zomaar weg!

Kladjes en andere flarden tekst zijn veel meer waard dan je denkt. Ze kunnen immers een aanzet vormen of ideeën aanleveren voor een volgend blogbericht…

15. Durf  eventuele “medewerkers” aan te porren

Moeten je collega-bloggers je helpen om een blogbericht te schrijven – bij een interview of gastblog bijvoorbeeld – dan mag je niet aarzelen hen zo nu en dan eens te herinneren aan een gemaakte afspraak of deadline. Anders bestaat de kans dat je het beloofde stuk nooit te zien krijgt. Wees echter steeds vriendelijk en beleefd. Je hebt elkaar immers nodig…

16. Vergeet zo nu en dan je blog helemaal

Eén van dé geheimen om het bloggen zo lang mogelijk vol te houden: het blog – en alles wat er van veraf of dichtbij mee samenhangt – gewoon laten voor wat het is. Een paar uren, dagen of weken totaal wat anders doen. Bij voorkeur weg van de pc. De ontwenningsverschijnselen moet je er dan maar bijnemen. Tijd voor nieuwe ideeën ervaringen en indrukken. Het zal jou(w blog) zo’n deugd doen!

17. Gebruik Evernote of Google Docs/Google Drive

Eigenlijk kan een moderne blogger niet zonder één centrale plaats waar alle mogelijke notities en bronnen voor je blog worden bewaard. Zowel Evernote als Google Docs zijn digitale archiefkasten. Erg nuttig bij tip 1, 2, 6, 7, 14, 20 en zoveel meer. Gratis en overal online beschikbaar.

18. Lees andere blogs

Vooral om te netwerken en voor je eigen plezier. Maar waarom zou je niet wat inspiratie opdoen. Ook een geweldige manier om te ontdekken wat je vooral NIET wil als blogger.

19. Verlies jezelf niet in details

Deze tip is misschien wat in tegenspraak met tip 3. En toch is het goed om te beseffen dat zo’n blog nooit helemaal af, nooit helemaal perfect is. Het is goed om weten dat lang niet elke lezer zich stoort aan datgene wat jou als blogger een doorn in het oog is. Heel wat van je bezoekers merken die kleine onvolmaaktheid niet eens op, immer gehaast als ze zijn. Beschouw je hele blogproject als iets dat constant in een positieve evolutie zit. En blog (publiceer) intussen vooral vrolijk verder.

20. Houd je (inspiratie)bronnen binnen handbereik

Beter, vaker en sneller bloggen heeft veel te maken met het goed georganiseerd blijven als blogger. Daarom: centraliseer zo veel mogelijk informatie en gegevens op één plek. Gebruik bladwijzers in je browser voor de vaakst bezochte sites. Noteer passwords en login-gegevens. Bewaar systematisch interessante artikelen voor later (zie ook tip 17).

21. Maak een kennisbank en/of een veelgestelde vragen pagina voor je blog

En wel om de volgende 2 redenen:

  1. De vaak gestelde vragen helpen je bezoeker en jij bespaart tijd. Je kan immers bezoekers met vragen erg makkelijk doorverwijzen naar die pagina.
  2. Ook de kennisbank helpt je bezoeker (met basisinfo) en ze is ook erg nuttig voor de SEO.

22. Vergeet je blogstatistieken

Kijk niet te vaak naar je statistieken van je blog. Ja, ze geven je verdraaid nuttige informatie over het wel en wee van je blog. Maar evenzeer kunnen ze je afleiden van datgene waar je bij het bloggen om draait: het schrijven van artikelen. Bovendien, ze blijken vaak allesbehalve betrouwbaar. En als je dan toch een min of meer accuraat beeld wil, installeer dan Google Analytics. Als het puntje bij paaltje komt zijn dat de enige cijfers die echt meetellen…

23. Mails kùnnen wachten

Menig blogger heeft de neiging om inkomende mails (van lezers, mede-bloggers en commercieel belanghebbenden bijvoorbeeld) per direct te willen beantwoorden. Maar die mailtjes lopen niet weg, natuurlijk. En ze zijn al helemaal geen reden om je uit de flow van het schrijven te halen…

24. Maak waar mogelijk gebruik van online hulpmiddelen

Er zijn nogal wat sites en tools te vinden die het leven van een doorsnee blogger danig kunnen vergemakkelijken. Het goeie nieuws is dat ze vaak ook nog eens helemaal gratis te gebruiken zijn. Je zou wel gek zijn om een en ander niet uit te proberen. Je vindt hier mijn favoriete lijstje!

25. Het ijzer smeden als het heet is!

Inspiratie (en zin om te schrijven) komt vaak in vlagen. Ben je in de flow, maak dan van de gelegenheid gebruik om eventueel meerder artikels in één keer te schrijven. Echter, het feit dat je meer inspiratie hebt is nog geen reden je normale publicatieritme op te schroeven. Weersta aan de verleiding en leg een voorraadje aan. Zo kan er toch regelmatig een blogbericht verschijnen tijdens mindere periodes. Want die blogdip op zijn tijd, daar ontkom je niet aan!

Zo, dat waren mijn favoriete tips die je zouden moeten helpen om met meer resultaat te bloggen. Ben ik nog een belangrijke tip vergeten?

photo credit: tim ellis via photopin cc

photo credit: ^@^ina (Irina Patrascu) via photopin cc

Laatst verschenen berichten

6 reacties op “Beter, vaker en sneller bloggen: 25 tips”

  1. Lenneke avatar

    Vooral tip 25. <3 Ik verlies het meestal van mijn enthousiasme.

  2. Pauline avatar

    Mooie lijst. Dank. Ik ga vooral m’n best doen om tip 4 perfect uit te voeren.

  3. Marguerita avatar

    Vooruit werken… Ja dat zou ik eigenlijk graag willen doen, maar het lukt bijna nooit.

  4. Babs avatar

    Vergeet je blog af en toe…dat is een goede. Ik heb soms een week al ingepland en ben dan bezig met de volgende week. Soms schuif ik dan met de artikelen heen en weer, plan ze dan toch anders in.
    Die tip van gewoon doorschrijven werkt heel goed. Ik type dan als een malle, en dan ga ik het later aanpassen.
    En nu breng je mij op een leuk idee voor een blogpost.. zo zie je maar weer, reageren op blogs geeft ook weer inspiratie!

  5. Morgaine avatar

    Nummer twee, niet? hahahaha oh…. bij mij is het andersom, 10 onderwerpen van simpel tot serieus om uit te kiezen, elke dag weer anders, meestal haalt 1 idee het maar en de rest? 😉

    X

  6. Joke avatar

    Hoi Ben,
    Ik ben geen professionele blogger, maar wel eentje die zich soms geen raad weet. Deze tips (en al die andere die je de afgelopen jaren het internet opgeslingerd hebt) helpen mij absoluut bij het schrijven en bijhouden van mijn blog. Ik heb de afgelopen maanden heel weinig voor (achter?) mijn toetsenbord gezeten door familiale narigheid, maar ik ga het nu weer oppakken. Deze lijst is een mooie aanleiding om mijn geblog in de ruimte een beetje gestructureerder aan te pakken. Dank hiervoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.