Homebeter bloggenPerfectionisme aanpakken = makkelijker bloggen!
0
(0)

Praat met bloggers van allerlei slag en je komt er al snel achter dat niet het tijdsgebrek of een gebrek aan inspiratie de grootste vijand voor het blog(gen) is, maar vooral diens perfectionisme. Dat remt af en zorgt voor faalangst.

Allemaal dingen die ervoor kunnen zorgen dat je onvoldoende schrijvende meters maakt en je blog uiteindelijk niet van de grond komt. Maar hoe het verlammende perfectionisme aanpakken? Welnu, met de juiste mind set hoeft jouw perfectionisme niet eens een remmende factor meer te zijn.

Perfectionisme is zo slecht nog niet

Ik heb geen zin om het perfectionisme en de perfectie hier en nu uit te roepen tot volksvijand nummer één. Erg veel hangt af van de omstandigheden. Als ik het vliegtuig neem hoop ik dat tenminste één van de piloten straks een perfecte landing maakt. En als ik op de operatietafel lig hoop ik dat de chirurg niet denkt: “Weet je wat? Ongeveer is goed genoeg vandaag.”

Ook als blogger is dat streven naar perfectie best nuttig. Het zorgt er idealiter voor dat je gefocust bent en het beste van jezelf in je blogbericht stopt. Dat zulks de kans vergroot dat je met iets naar buiten komt waar de lezers en bezoekers van je blog echt wel  op zitten te wachten hoeft geen betoog.

MAAR: we zijn bloggers en geen chirurgen of lijnpiloten. Fouten of zelfs heuse miskleunen hoeven in de meeste gevallen dus lang niet zo dramatisch uit te vallen. Oef!

Lang leve de digitale media!

De verklaring voor die doorgedreven hang naar perfectie (op schrift) is voor een deel te verklaren door het feit dat we hebben leren schrijven in een tijd van de gedrukte media. Alle fouten, alle onvolkomenheden die een redacteur op papier zette (en die aan het arendsoog van de eindredacteur ontsnapten, stonden er in principe tot zolang alle exemplaren van een boek of document vernietigd werden.

Natuurlijk, bij een eventuele herdruk konden fouten er eventueel worden uitgefilterd; de eerste druk blijft in omloop. En als je héél veel geluk had werd de eerste druk – met slordige tik- en andere fouten – zelfs een collectors item…

Hoe anders verloopt het in het tijdperk van de digitale media! Hier kan iedere fout, elke onvolledigheid en elke blunder binnen een paar minuten worden rechtgezet.  Beste blogger, die wetenschap alleen al zou het je makkelijker moeten maken je perfectionisme te temperen. Je doet het grosso modo in drie stappen:

Stap 1: denk als een softwareontwikkelaar

Een beetje softwarebedrijf ziet zijn programmatuur als een constant evoluerend product. Google lanceert bijvoorbeeld voortdurend beta-versies van nieuwe toepassingen. Beta-versies zijn in feite niks anders dan producten en diensten die nog in ontwikkeling zijn.

Ze zijn niet af en niet helemaal storingsvrij maar worden wel al gelanceerd zodat mensen ze kunnen gebruiken. De softwarefabrikant ontvangt waardevolle feedback van gebruikers van vlees en bloed en kan vervolgens met die feedback aan de slag om het product in kwestie nog verder te – jawel – perfectioneren.

Aldus worden de hiaten eruit gefilterd. Naderhand wordt eventueel versie 2.0, 3.0, 3,5 enzovoort gelanceerd. In deze tijden van internet- en cloud-services allerhande gebeurt dat zelfs volautomatisch.

Precies zo kan het gaan met je blog, natuurlijk. Niet te veel piekeren. Maak schrijvende meters, maak content waar je trots op bent, iets waar lezers en bezoekers wat mee kunnen en druk vervolgens alsjeblieft op “publiceren.”

Zie je blog als een project dat semi-permanent in beta verkeert. Een project waar altijd ruimte blijft voor verbetering. Je hebt de ongelofelijke luxe om permanent verbeteringen te kunnen aanbrengen. En nog erg snel ook. Als de grote jongens dat zo aan boord mogen leggen, zie ik echt niet in waarom bij jouw blog alles van meet af aan perfect moet zijn…

Stap 2: zie het niet te groots (op dit moment)

Start met een blog en de kans is groot dat je het “einddoel” al voor ogen hebt: een mooi ogend blog met een boel extra functionaliteiten en pagina’s. Een karrenvracht artikelen om duimen en vingers van af te likken voor je bezoekers. Onder ieder bericht tientallen reacties van geëngageerde lezers. Duizenden volgers op social media…

Versta me niet verkeerd. Die ambitie is een goede zaak. Een en ander mag er echter niet toe leiden dat je niet uit de startblokken komt omdat – om maar iets te noemen – je nog op zoek bent naar dat ultieme blogdesign of WordPress nog niet helemaal onder de knie hebt. Dan maar bloggen met wat minder mogelijkheden, met een wat minder gelikt design in afwachting van beter. Zet alleszins stappen – hoe klein ook – in de goede richting.

Heb je later die broodnodige verbetering, aanpassing of aanvulling dan toch eindelijk doorgevoerd, dan is dat uiteraard een prima gelegenheid om extra buzz op social media te maken. Goed nieuws mag immers rondgebazuind worden.

Ook bij het schrijven van artikelen zelf kan het af en toe geen kwaad om je ambities te milderen. Plan je bijvoorbeeld een artikel met 15 toptips om een marathon te lopen, maar het bericht blijft maanden in de conceptfase omdat je er niet toe komt de laatste 10 toptips uit te werken? Publiceer dan nu alvast een blogbericht met 5 tips en maak er een minireeks van. Eén enkel idee, 3 artikelen!

Stap 3: verwar “perfectie” niet met “waardevol”

Twijfel je of een artikel goed genoeg is om gepubliceerd te worden? Stel jezelf de volgende vragen:

 • Ben je trots op je geleverde werk?
 • Denk je dat het artikel een toegevoegde waarde kan hebben voor je gemiddelde lezer?
 • Kan je artikel je lezer vooruithelpen?

Is het antwoord telkens ‘Ja!”, aarzel dan niet en publiceer in godsnaam je artikel. En dan nog! In principe weet je nooit wat precies de impact zal zijn bij je lezer. Een schijnbaar onbeduidend niemendalletje kan zomaar een instant hit blijken te zijn. Of omgekeerd: een bericht waar jij hooggespannen verwachtingen over hebt kan je bezoeker om wat voor reden dan ook steenkoud laten. Het blijft altijd een verrassing!

Eigenlijk moet je dus alleen een positief antwoord kunnen geven op de eerste van de hierboven gestelde vragen.

Bedenk in ieder geval dat een gepubliceerd bericht dat – misschien – niet helemaal perfect is sowieso meer waarde heeft voor je lezers dan een conceptbericht dat in de donkere krochten van je blog ligt te beschimmelen, wachtend op de perfectie die nooit komen zal.

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

8 reacties op “Perfectionisme aanpakken = makkelijker bloggen!”

 1. Flaviena Vlijtig avatar
  Flaviena Vlijtig

  3X Ja. Perfectie nastreven is een valkuil… waar je lastig uit komt. Goed dat je het artikel weer even hebt gedeeld. Nog steeds heel relevant!

 2. Rowdy Groothedde avatar
  Rowdy Groothedde

  @Harry Smit daar sluit ik me volledig bij aan:D

 3. Harrij Smit avatar

  Prima advies, Ben. Enkele jaren geleden schreef ik een paar boeken, wat eindeloos lang duurde vanwege mijn perfectionisme. Heb daar nooit spijt van gehad, want boeken verander c.q. verbeter je niet zo een twee drie. Eind vorig jaar startte ik mijn weblog Gedacht&Gedicht en sindsdien heb ik zo zoetjesaan mijn perfectionisme aan banden weten te leggen. Groot pluspunt blijkt te zijn dat ik daardoor steeds sneller en relaxter ben gaan schrijven en geen angst heb om eens een keer de mist in te gaan, omdat – zoals jij ook al schrijft – bijsturen razendsnel mogelijk is.

 4. Arnoud avatar

  Tja, wat is perfectionisme? Een beetje gezonde zelfkritiek is nooit weg. De beste raad is: laat het stuk een dag liggen en lees het dan nog eens kritisch door. Daar doe je je lezers namelijk een ongelooflijk plezier mee. Controleer in de eerste plaats op spel- en taalfouten. Ga dan vervolgens nog eens na of het allemaal klopt wat je beweert. Check of je sommige zinnen niet directer en minder omslachtig kunt formuleren. Veel mensen vragen zich af hoe lang of kort een blogstukje mag zijn. Als een stuk goed en leuk geschreven is, maakt de lengte minder uit: de lezer wordt meegevoerd door jouw stijl.
  Overigens waren er in de begintijd van het bloggen regelmatig discussies of je achteraf nog dingen mocht veranderen in een eenmaal gepubliceerd stukje. Maar dat kwam vooral doordat er nu eenmaal altijd mensen zijn die ineens allerlei regels aan anderen willen gaan opleggen. 😉
  Kort en goed: een blogger moet toch wel op z’n minst aardig kunnen schrijven. Als je stukken wemelen van de spelfouten en de kromme zinnen, doe jezelf en je lezers dan een plezier en begin een fotoblog. 🙂

 5. Ximaar avatar

  Er is nog een belangrijke reden. Op perfekte berichten valt niet te reageren anders dan; ‘mooi’, ‘goed’ of ‘mee eens’. Je moet er dus gewoon wat fouten in laten of zetten om inhoudelijke feedback te krijgen. Een paar dagen later pas je vervolgens het bericht aan en dan heeft de reagerende melder ook nog eens een goed gevoel dat er naar hem of haar wordt geluisterd. 😉

  Het is overigens een repeterende valkuil die te vergelijken is met m’n racefietsende kennis. Hij wil steeds harder en neemt daardoor steeds meer risico tot ie in een krappe bocht door het schuin liggen met zijn trapper de grond raakt en onderuit gaat. Daarna doet ie het een tijdje voorzichtig, maar begint deze cyclus wederom.

  Met bloggen beginnen mensen eveneens zonder remmingen, maar als het iets voor lijkt te stellen dan komt er een soort verantwoordelijkheidsgevoel van ‘past het wel binnen dit blog?’ en is de ‘kwaliteit voldoende?’. Totdat je denkt: ‘Zo kom ik nooit aan publiceren, laat ik eens gek doen’. En je merkt dat op een flutbricht erg leuk wordt gereageerd en kan weer even vooruit.

 6. Godelieve avatar

  Elke keer is het een feest om jouw motiverende artikelen te lezen Ben.
  Mede door jouw adviezen en goede uitleg heb ik als vijftig plusser een paar weken geleden de koe bij de horens gevat en ben begonnen met bloggen. Waarom ik dat niet eerder heb gedaan? De angst dat het niet perfect genoeg zou zijn heeft me heel lang weerhouden.

 7. Falco Renierkens avatar

  Dank weer voor de wijze woorden Ben! Helaas moet ik toegeven dat ik vaak artikelen niet gepubliceerd heb omdat ik bang was dat het niet goed genoeg zou zijn. Soms kreeg ik niet eens wat letters op papier.

  De laatste tijd behandel ik mijn blog gelukkig wat minder geforceerd en dat doet mij en mijn blogje goed. Daardoor druk ik vaker op publiceren en mijn publiek proeft de ongedwongen schrijfwijze en waardeert deze 🙂

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Meer moet dat niet zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.