Categorieën
Blogtips voor gevorderden Productief bloggen

Evernote: heerlijke tool voor bloggers

EvernoteWil je je lezers regelmatig blij maken met een nieuw artikel op je blog (en daar zelf niet té veel tijd aan verdoen) dan is het erg belangrijk om jezelf goed te organiseren. Een programma als Evernote kan dan een grote hulp zijn!

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar wil je dat bloggen serieus aanpakken dan verzamel je nogal wat informatie:

  • ideeën voor blogonderwerpen
  • interessante artikelen (om je te kunnen verdiepen in bepaalde onderwerpen)
  • foto’s voor bij je artikelen
  • quotes
  • login- en passwordgegevens allerhande
  • flarden tekst
  • interessante links
  • persoonlijke aantekeningen
  • publicatieschema’s

Idealiter zou alles op een centrale plek moeten bewaren. Vervolgens is het zaak alle notities en gegevens zo te catalogeren dat je alles snel terugvindt. Daarom: over naar Evernote!

Wat is Evernote?

Evernote zou je het best kunnen omschrijven als een enorm digitaal archief, waarin je alles snel kan opslaan én terugvinden. Via je Evernote-account kan je bovendien snel aan de opgeslagen informatie, en dit vanop zowat elk toestel waarmee je ook op het internet kan. En verrassend misschien: je kan Evernote helemaal gratis gebruiken. Met zo’n gratis account heb je maandelijks 60 MB (uploadlimiet) datavolume ter beschikking. Ruim voldoende voor normaal gebruik, zo blijkt. Met Evernote Plus (ca. €20/jaar) en – Premium (ca. €40/jaar) krijg je een veel grotere opslagcapaciteit en een boel geavanceerde extra functies. Ik heb het hier verder over de gratis versie.

Aan de slag met Evernote

Ga naar Evernote om het programma te downloaden en te installeren op je computer. Naderhand kan je een account aanmaken en je registreren. Dat account heb je nodig om later toegang te krijgen tot Evernote. Let op: je kan Evernote ook gebruiken op een computer waar de software niet op geïnstalleerd is. Je surft hiertoe naar de site van Evernote waarna je inlogt met je acccount.

Wanneer je opent kan je meteen beginnen met de inrichting van je digitale werkplek. Maak nieuwe notitieboeken (mappen) aan en maak je eerste notities. Notities kan je hier erg breed zien. Dat kan gaan van een snel kattebelletje getypt in de teksteditor van Evernote, over foto’s en digitale bestanden (geïmporteerd vanaf je computer), e-mails, audio, webknipsels tot filmbestanden. Zelfs een combinatie (meerdere bronnen in één document) is mogelijk.

De notities kan je vervolgens onderbrengen in je notitieboeken, zodat alles geordend blijft. Evernote synchroniseert alles automatisch en dus heb je steeds het laatst bijgewerkte archief tot je beschikking.

Om hier echt optimaal gebruik van te kunnen maken doe je er goed aan ook de apps voor telefoon en tablet te gebruiken.

Evernote Web clipper gebruiken

Goed, alle hierboven beschreven functies kan je ook vinden in Google Docs (samen met Google Drive), dus daarvoor heb je Evernote niet per se nodig. Maar het merk met het olifantje heeft nog wat extra pijlen op zijn boog die met name voor een blogger interessant kunnen zijn.

Ik denk hierbij vooral aan Evernote Web Clipper. Een extensie op je webbrowser die je – eens gelinkt aan je Evernote-account – in staat stelt om elke interessante pagina die je tijdens het surfen tegenkomt met één muisklik naar je archief te sturen ter bewaring. Je kan daarbij kiezen of je het volledig artikel wenst te bewaren of alleen een uittreksel of een tekstversie. Je kan trouwens ook per direct kiezen in welk notitieboek het document bewaard dient te worden

Notities bewerken

In Evernote aangekomen heb je de mogelijkheid om documenten te kopiëren en te bewerken. Het kan bijvoorbeeld handig zijn om eenvoudige aantekeningen te maken (met pijlen). Handig is ook de mogelijkheid om twee of meer aparte notities in evernote aan elkaar te koppelen om zo gerelateerde artikels altijd samen te weten.

Voor bloggers is het ook fijn dat, wanneer je een pagina van het web plukt, de originele url steeds bewaard blijft. Verrekte handig als je later in je uiteindelijke blogbericht aan bronvermelding wil doen!

Notities terugvinden in Evernote

Nu de notities zijn gemaakt en gearchiveerd wil je ze natuurlijk ook terugvinden. En een beetje snel graag! Dat is hier niet echt een probleem. Vooreerst is de zoekfunctie binnen Evernote best wel krachtig. En als je de notitieboeken (mappen) ook maar een beetje logisch hebt ingedeeld, wordt het helemaal een fluitje van een cent.

De hele boomstructuur van je archief (dat trouwens ook nadien heel makkelijk te herwerken valt mocht dat willen) is links op het scherm te zien. In het notitievenster is een uittreksel van ieder item in het betreffende notitieboek te vinden, compleet met tumbnail  indien beschikbaar.

Je kan iedere notitie eventueel ook één meer labels meegeven en op basis daarvan je items doorzoeken.

Het gevaar van het gemak waarmee je alles kan indelen is wel dat je te ingewikkelde klassementen gaat maken met te veel labels en onderverdelingen. Zo zou het makkelijk kunnen dat je niet meer consequent archiveert en dat zou jammer zijn. Eens te meer geldt: Keep it as simple as possible!

Ik beschreef hier uiteraard slechts kort de belangrijkste functies van deze tool. Ga ermee aan de slag en je ontdekt algauw wat er nog meer kan!

Evernote ziet er op het eerste gezicht misschien niet zo strak en flitsend uit, het is wel een verdomd knap stukje cloud computing. Het ontdekken meer dan waard!

10 reacties op “Evernote: heerlijke tool voor bloggers”

Ik heb Evernote ondertussen al drie keer geprobeerd, denk ik, maar het klikt niet tussen ons 🙂 Om de een of andere reden vind ik het niet handig of heb ik niet meteen door hoe ik alles geordend krijg zoals ik het wil. En als ik dan zo’n enthousiaste review lees (zoals deze), denk ik: misschien toch nog eens proberen. Maar het eindigt altijd met een druk op de delete-knop …

Na heel wat zoekwerk gebruik ik nu Awesome Note (dat is wel een betalende app). Daarin kan ik ook mapjes maken en al mijn ideeën opschrijven, plus: het linkt met mijn kalender en reminders, wat ik ongelofelijk handig vind. Dus ja, eens je je favoriete systeem gevonden hebt, is dat goud waard!

Het komt er vooral op aan een programma (en een systeem of methode) te vinden die voor jou persoonlijk het prettigst werkt…

Jaaaa, ik kan echt niet meer zonder Evernote. Alles wat belangrijk is zit erin! Het voordeel van de betaalde versie vind ik dat hij ook PDF’s doorzoekt. Hierdoor hoef ik rekeningen, verzekeringspolissen, etc niet meer te taggen of labelen, maar kan ik alles vinden met de juiste zoekwoorden 🙂
Ook staan er in mijn Evernote ongeveer 100 mogelijke blogideeën, 12 bijna-af blogjes en 30 fladerden tekste van blogjes to be 😉

Ik gebruik OneNote als kladblok voor mijn blogwerk. Dat werkt als ordner. Zo te lezen, evernote heb ik nog nooit gebruikt, heeft het globaal dezelfde functies. Werkt via microsoft cloud op alle apparaten. Ook erg handig en gebruiksvriendelijk.

Oh dit is zo niets voor mij, hahaha ik denk dat ik echt te ouderwets ben, doe mij maar gewoon een collega blok of een schrift of zelfs notitieblok en daar doe ik het op, dan vind ik het ook sneller terug dan dat ik daar weer moet gaan zoeken, nog meer wachtwoorden terwijl ik mijn schrift of wat dan ook met pen gewoon op de bank op mijn schoot kan leggen en kan gaan werken als ik zou willen.

Overigens, start ik gewoon met mijn onderwerp van die dag, meestal weet ik er al iets over, zoek de links bij elkaar, zet ze in notepad, of kladblok dus, of gewoon in word en zo kan ik ook tussendoor opslaan, pas als alles klaar is daar, ga ik naar wordpress en doe en copy/paste en voeg de links en foto’s of muziek toe, klaar 😀 En ik heb altijd ene back up in mijn documenten om terug te kunnen lezen, na web-log ben ik daar heel blij mee, dat ik zelfs nog stukken heb staan van toen… die op internet toch echt verdwenen zijn 😉

X

Dat snap ik! Maar de manier waarop je jezelf organiseert is niet zo belangrijk. Ik ben nu eenmaal niet zo handig met pen en papier, en ben daarom zo blij met Evernote!

Jaaaaaaa evernote is geweldig! Gebruik t al sinds ik begon met bloggen en kan niet meer zonder. Alleen voor foto’s heb ik een map op m’n computer maar verder zit alles in evernote. En ik leer toch nog iets nieuws van je Ben 😉 ik wist niet dat je notities aan elkaar kunt koppelen, dat lijkt me handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.