HomeProductief bloggenOnenote: welkome hulp bij het bloggen

Onenote: welkome hulp bij het bloggen

Met enige regelmaat een nieuw artikel aan je blog toevoegen, het is en blijft een lastig dingetje. Feit is wel dat je het jezelf een stuk makkelijker kan maken. Door bijvoorbeeld een heus informatiesysteem voor je blog in het leven te roepen. Microsoft heeft er met Onenote het quasi ideale hulpmiddel voor in huis. Helemaal gratis te gebruiken, bovendien!

Over het uiteindelijke doel van dat informatiesysteem voor je blog kunnen we kort zijn. Het verzamelt systematisch inspiratie én bouwstenen voor je toekomstige blogberichten. Idealiter zorgt zo’n systeem ervoor dat je nooit helemaal van een leeg vel papier vertrekken moet.

Inspiratie voor je blogs semi-automatisch bij je laten komen aanwaaien is één zaak, eerder vroeg dan laat moet al dat lekkers op één plek verzameld en geordend worden. Anders komt er van dat efficiënt bloggen alsnog weinig in huis. Maar zoals gezegd, gelukkig is daar Onenote.




Wat is Onenote?

Microsoft Onenote is een digitale notitie-app. Maar dan wel een hele uitgebreide! Het is de Microsoft-opponent van Evernote, een heuse digitale archiefkast waar je al je notities kan bewaren. Denk bij notities trouwens niet alleen aan tekst. Ze kunnen net zo goed aanklikbare linkjes, tekeningen, foto, video’s en audiobestanden bevatten. Daarbij, elke notitie kan één of meerdere van die elementen bevatten.

En omdat Onenote verbonden is met de cloudopslagdienst Onedrive (eveneens gratis tot 5 Gb), is je archief ook altijd bereikbaar vanop alle verschillende apparaten die je gebruikt. Handig!

Onenote is gratis, en dat in al zijn verschijningsvormen. Het programma is te downloaden voor op je pc, er is een app (zowel voor Android als voor IOS). Het enige wat je nodig hebt is een geldig Microsoft-account. Dat heb je wanneer je bijvoorbeeld een Hotmail-adres hebt. Onenote maakt trouwens ook deel uit van (het betalende) Office 2016 en Office 365. Daar heeft het nog wat extra mogelijkheden en features, maar met de gratis versie kom je ook al een heel eind.

Onenote: aan de gang met notitieblokken, secties en pagina’s

Wie Onenote voor het eerst opent zou het kunnen verwarren met de tekstverwerker Word, zij het dan met wat extra functies. En je kan inderdaad tekst typen uiteraard. Groot verschil is dat in Onenote echter alle tekst in tekstvakken of containers komt. Die kan je vervolgens vrijelijk over het canvas bewegen (overal naartoe slepen en neerzetten). In Onenote heeft een pagina trouwens geen vaste lengte of breedte. Tezamen met het tekengereedschap kan dit voor een meer grafisch georiënteerde gebruikerservaring zorgen. Mindmappen kan al een stuk makkelijker op die manier.

Ook tof: je hebt de mogelijkheid om bestanden uit de Microsoft-omgeving (Word, Excel, Powerpoint) binnen te brengen in je Onenote-documenten.

Onenote is dus je digitale archiefkast waarin verschillende notitieblokken zitten. Notitieblokken kunnen dan weer verschillende secties bevatten, en elke sectie kan dan weer één of meerdere pagina’s hebben. De analogie met de ordner voor papier is groot.

Onenote en de webclipper: sterke tandem

Als je deze app gebruikt dan haal je er echt het meeste uit wanneer je ook de Onenote webclipper bezigt. Een uitbreiding op je browser die je toelaat om interessante info van het net te plukken en deze vervolgens meteen naar je Onenote door te sluizen…

Hoe ik Onenote gebruik?

Tot nu toe hielpen vooral Trello en in mindere mate Google Keep om Blogtrommel.com op de rails te houden. Nu neig ik toch veel meer naar Microsoft Onenote. Het werkt voor mij een stuk intuïtiever dan Evernote. Vooral als je hele uitgebreide nota’s wil maken werkt het ook wat prettiger dan Trello of Keep.

Als ik pakweg een blogartikel schrijf kan ik alle puzzelstukjes verzamelen en ze in elkaar doen passen, nog vóór de zaak zijn beslag krijgt in WordPress.

Ik maakte dus een notitieblok aan voor mijn blog. Daarin onder meer een sectie:

  • voor to-do-lijstjes
  • met ideeën voor blogartikelen
  • een pagina om mogelijke focus trefwoorden te verzamelen
  • een map om inspiratie te verzamelen
  • met een verzameling met standaardmails
  • een map met opzetstukjes en snelle tekstjes voor blogs
  • een kladmap (voor) heel tijdelijke info
  • voor het archief

Enfin, elkeen kan natuurlijk zijn eigen systeem opzetten, afhankelijk van je eigen workflow. Je kan zoveel notitieblokken, secties en pagina’s aanmaken als je wil. Onenote is meer dan flexibel genoeg. Wel valt op dat het schakelen tussen verschillende notitieblokken niet zo vlot verloopt. Om vlot te werken is het daarom aan te raden om je nota’s voor een actiedomein binnen een notitieblok te houden.

De enige valkuil waar je moet voor opletten is dat je door te veel secties en pagina’s aan te maken je eigen systeem niet te veel gaat versplinteren. Label je secties en pagina’s zodanig dat je ook jaren nadien minstens nog enig idee hebt waarover ze gaan.

Onenote versus Google Keep versus Evernote?

Met elk van deze drie toepassingen kan je notities maken en bewaren. Wil echt uitgebreide (tekst)notities genereren dan valt Google Keep al snel af. Het is dan ook eerder geschikt voor reminders, kattebelletjes en snelle to-do-lijstjes.

Kiezen tussen Onenote en Evernote is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur én prijs. Want de gratis versie van Evernote laat je slechts toe om het programma te gebruiken vanop 2 apparaten. Volstaat dat niet dan moet je upgraden naar een betaalde versie. Evernote is superkrachtig, maar minder kleurrijk en ook daardoor wat minder overzichtelijk en intuïtief. Anderzijds: omdat de zoekfunctie binnen Evernote zo krachtig is, is het minder belangrijk hoe je je informatie ordent.

Onenote is dan weer helemaal gratis en er zijn bij mijn weten geen beperkingen voor wat betreft het aantal toestellen waarmee je het programma gebruikt. Zeker wie gewoon is met de producten van Microsoft te werken kan zo aan de slag.


Meer van dat?

  1. Ben jij klaar voor een nieuw blogjaar?
  2. Minder tijd verschijten online? 12 tips
  3. Gezocht en gevonden: meer tijd om te bloggen

Foto: via Shutterstock.com

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Onenote: welkome hulp bij het bloggen”

  1. Anne - Ditisanne.nl avatar

    Leuk! Ik gebruik OneNote al jaren dus toen ik in 2015 ging bloggen, werd OneNote automatisch mijn blogplanner.
    Voordeel vind ik ook de sneltoets op mijn telefoon waarmee ik supersnel een nieuwe notitie aan maak, enorm handig als ik tijdens het reizen snel wat wil noteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.