HomeProductief bloggenGoogle Keep: je digitale memobord
0
(0)

Google Keep gebruikenEen beetje blogger is een digitale duizendpoot. Niets meer, niets minder. Ideeën voor nieuwe blogposts komen op de zotste momenten aanzetten, het blog moet in de ether gehouden worden, opgedane inspiratie moet efficiënt worden bewaard en tussendoor moet er ook nog wat aandacht gaan naar social media-kanalen en de e-mail-inbox. Maar geen nood. Google Keep helpt je het overzicht te bewaren.

Wat is Google Keep?

Google Keep is één van de vele diensten van Google. Deze online tool stelt je in staat om snel allerlei notities en lijstjes te maken en te bewaren. Nadien kan je je notities ook snel terugvinden, dat spreekt voor zich. Google Keep is gratis en iedereen met een Google-account kan per direct aan de slag.

Geen geweldige eerste indruk

Wie Keep voor het eerst opent, krijgt een leeg canvas te zien. Op een stuk of wat notities na, die Google voor je achtergelaten heeft en die jou moeten helpen om snel vertrouwd te raken met de tool.

Bovenin het scherm bevindt zich een veldje waar je meteen je notities kan beginnen tikken. Nota’s komen grosso modo in drie “formaten:”

 • lijstjes met een checkbox (handig voor To Do-lists en lijstjes met blogonderwerpen bijvoorbeeld)
 • nota’s met platte tekst
 • notities met een foto (afkomstig vanaf je computer)

Hoe groot je nota is bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Van het kleine kattebelletje tot hele blogberichten, het kan allemaal. Klik op GEREED en je nieuwe nota verschijnt meteen op je op het canvas, klaar om later geraadpleegd of bewerkt te worden. Snel, makkelijk en intuïtief is het ongetwijfeld, maar als je zo een tijdje bezig bent heb je een no time een verzameling krabbels waarin geen kat haar jongen meer terugvindt. Keep heeft met andere woorden verdacht veel weg van een prikbord oude stijl.

Georganiseerde chaos

Omdat je die georganiseerde chaos zelf hebt gecreëerd moet het desalniettemin mogelijk zijn om berichtjes snel terug te vinden… Nee, alle gekheid op een stokje: Google Keep maakt het je al bij al makkelijk om je spullen terug te vinden. Gewoon door gebruik te maken van enkele erg gebruiksvriendelijke features. Zo kan je elke notitie verslepen en  ergens anders neerzetten. En verder kan je de kleur van je notaatjes wijzigen. Je berichtjes catalogiseren kan door er één of meerdere labeltjes aan toe te voegen. Tot slot is er ook een goede zoekmachine van de partij, die het onder meer mogelijk maakt je om je verzameling te doorzoeken aan de hand van de kleur van de notities, het toegekende label of gewoon op een trefwoord.

Verborgen talenten

Aan de linkerkant bevinden zich een aantal snelkoppelingen, onder meer die naar je labels en naar het archief (gearchiveerde berichten verdwijnen enkel van het bord, ze worden tot nader order niet definitief verwijderd). Als je wil kan aan een notitie ook een reminder toegevoegd worden. Onder het tabje Herinneringen zijn alle notities met een reminder verzameld. Handig!

En wat te denken van OCR, ofte Optical character recognitionDoor deze technologie kan je, wanneer je een foto hebt met een tekst, deze tekst “rippen” en in een notitie plakken. Ik heb daar maar één woord voor: cool! Andere leukigheden:

 • items kunnen worden gedeeld met andere mensen met een Google-account
 • notities naadloos integreren in Google Docs
 • notities inspreken via de telefoon
 • hyperlinks (in noties) worden als dusdanig herkent en blijven dus aanklikbaar
 • Chrome extensie beschikbaar (notities rechtstreeks vanuit je browser)

Google keep kan er bij een eerste aanblik misschien wat simpel en rommelig uitzien, Het pakket is wel degelijk erg functioneel. In vergelijking met Trello zijn er toch net wat meer mogelijkheden qua opmaak. En anders dan bij Evernote wordt je niet overstelpt door het aantal beschikbare functies en hoef je je niet al te veel zorgen maken over de structuur van je informatiesysteem om er het maximum uit te halen.

Voordeel is ook dat Google Keep zich volledig “in de cloud” afspeelt. Je hoeft dus geen software te installeren op je pc. een internetverbinding volstaat. Je kan ook de app installeren op je telefoon of tablet. En nog een pluspunt: alles blijft perfect gesynchroniseerd, dus je hebt op elk moment, via elk apparaat toegang tot je meest recente gegevens.

Probeer het uit en kijk of het wat voor jou is!

 

photo credit: Generation Y via photopin (license)

Hoe nuttig was dit artikel?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Het spijt ons dat dit bericht niet nuttig voor je was!

Laten we dit bericht verbeteren!

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren?


In:

3 reacties op “Google Keep: je digitale memobord”

 1. Babs avatar

  Super handige tip! Ik heb Google Keep weer nieuw leven ingeblazen. Ik had hem al maar was het weer vergeten. Hoop dat ik er nu aan denk, het met even in mijn systeem komen maar ik denk dat het mij dan veel tijd scheelt. (Zeker met dat fijne geheugen van mij ;))
  En het filmpje is ook fijn, goed uitgelegd!

 2. Sjoukje - www.meergeldminderstress.nl avatar

  Wat is het verschil met Trello precies? Als ik je blogs erover lees, lijkt het veel op elkaar. Of is dat te kort door de bocht?

  1. Sharp Ben avatar
   Sharp Ben

   Het lijkt inderdaad wel wat op elkaar, ja. Google Keep doet me eerder denken aan een bord vol kleurige post-its, Terwijl Trello minder kleurrijk is, heeft het meer weg van lijstjes (die echter nog flexibeler te gebruiken zijn.

   Je vindt trouwens ook een artikel over Trello op dit blog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.