Homebeter bloggenHet geheim van blogsucces? Het notitieboek van een blogger
,

Het geheim van blogsucces? Het notitieboek van een blogger

Eén van de krachtigste wapens op weg naar een succesvol blog is totaal onzichtbaar voor lezers en volgers. Je hebt ze in allerlei soorten en maten analoog of digitaal en van simpel tot heel uitgebreid. Ik heb het over het notitieboek van een blogger.

Snel en effectief met het notitieboek van een blogger

Je kan er niet omheen. Wil je een blog van betekenis uitbouwen, dan schrijf je toch algauw 100 tot 200 artikels per jaar. Soms nog meer. Dat lukt je nooit als je het schrijven enkel laat afhangen van “de inspiratie van het moment.” Inspiratie, dat moet je kunnen opslaan als het zich aandient, voeden en cultiveren. Maak – en gebruik – een notitieboek en:

  • sla allerhande inspiratie op (die je desnoods maanden nadien terug kan opsnorren)
  • vergeet geen enkele (neven)activiteit rondom je blog
  • schrijf een stuk sneller
  • maak je hoofd leeg (en houd de focus op het bloggen)

13 dingen die een slimme blogger opneemt in zijn notitieboek

Toegegeven, niet elke blog is hetzelfde en niet elke blogger werkt graag op dezelfde manier. Pik dus uit onderstaande lijst de zaken die jouw blog(gen) vooruithelpen. Of het ook met minder kan? Ja, natuurlijk!

1. Een lijst met (mogelijke) onderwerpen om over te bloggen

Dé klassieker, natuurlijk. Alles staat of valt zowat met blogonderwerpen. Naast het sec noteren van toekomstige topic kan je dit danig uitbreiden met pakweg werktitels, steekwoorden, zoektermen, een korte inhoud, tussenkopjes enzovoorts,…

Maak er een gewoonte van om, wanneer je dingen leest die nuttig of inspirerend zijn voor jouw artikel, deze op te slaan. Zo kan je er later inderdaad makkelijk naar teruggrijpen.

Daarbij komt nog: het is vanuit SEO-standpunt meestal erg slim om aan bronvermelding te doen (externe links in je blogbericht maakt het sterker).

3. Een braindump

Een beetje blogger heeft iedere week wel een paar momenten – dagdelen – waar ‘ie ononderbroken en geconcentreerd kan zitten schrijven. Om dat te kunnen mag hij niet te snel afgeleid worden, uiteraard. Gedachteflitsen, hersenspinsels, dingen die absoluut niet mogen vergeten worden, angsten, taken, items voor boodschappenlijstjes, kortom, alles wat hem tijdens het schrijven zou kunnen afleiden mag in de braindump.

Zo hoeft de succesblogger niet bang te zijn dat er dingen vergeten raken en kan hij inderdaad zijn/haar hoofd leegmaken. Het bloggen/content maken gaat waarschijnlijk een stuk vlotter.

4. Een to-dolijst voor je blog

Bloggen is meer dan artikels schrijven. Noteer bijvoorbeeld:

  • namen van plugins die je een keer zou willen testen
  • namen van WordPress-thema’s die je leuk vindt
  • artikels en pagina’s die een update zouden moeten krijgen
  • (kleine) wijzigingen die je aan je blog zou willen aanbrengen

Kortom, alle dingen die aan je blog zouden moeten gebeuren, maar niks met content maken te maken hebben en/of super dringend is. Die zaken kan je dan aanpakken wanneer je eventjes tijd hebt maar geen zin om te schrijven. Efficiënt gebruik maken van je tijd!

5. Een persoonlijke to-dolijst

Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of het zinvol is om er meer dan één todolijst op na te houden. Mij lijkt het nuttig om op je to-dolijst je persoonlijke taken te scheiden van je blogactiviteiten.

6. Swipe file voor leuke blogtitels en krantenkoppen

Elk blogbericht moet een goeie, klikwaardige titel hebben. De kans is dan aanzienlijk groter dat je artikel effectief wordt aangeklikt en gelezen. Goede blogtitels verzinnen, het vergt wat oefening en denkwerk.

Om je daarbij te helpen kan je een swipe file aanleggen: een lijst waarin je kriskras door elkaar allerlei (blog)titels en krantenkoppen verzamelt die je leuk, treffend of opzienbarend vindt om wat voor reden dan ook.

Moet je dan zelf op zoek naar een lekkere titel voor je stuk, blader dan door je swipe file op zoek naar inspiratie!

Altijd genoeg stof om over te bloggen? Steengoede blogs schrijven in minder tijd? Het zit ‘m allemaal in een goede voorbereiding!

7. Sectie met sneuvelteksten

Gebeurt het je weleens dat je vol goede moed aan een artikel begint, maar het niet tot een goed einde brengt? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn:

  • bij nader inzicht toch niet zo interessant als eerst gedacht
  • andere blogberichten en -pagina’s hebben een hogere prioriteit
  • de content past toch niet bij het huidige opzet van je blog

Je kan het allemaal koudweg deleten, maar tenzij het echt bagger is, is dat zonde. Die stukjes tekst kunnen net zo goed inspiratie aanbrengen voor een volgend artikel. Of zelfs een startpunt. Vandaar een aparte sectie voor je sneuvelteksten.

8. Een lijstje met interessante zoekwoorden voor je blog

Ben je serieus bezig met zoekmachineoptimalisatie, dan moet je eigenlijk voortdurend op zoek naar geschikte focus trefwoorden. Noteer die trefwoorden in een aparte lijst.

Uiteraard is slim om deze lijst erbij te pakken als je op zoek bent naar een volgend topic om over te bloggen, of wanneer je een titel moet kiezen voor je artikel.

9. Login-gegevens voor social media en online diensten

Hoeveel tijd wordt er niet verloren met het zoeken naar vergeten paswoorden? Verlies geen kostbare tijd en verzamel al je login-gegevens op één plek.

10. Contactgegevens van adverteerders en mensen met wie je samenwerkt

Dit zal niet voor elke blogger van tel zijn, maar is wel handig voor diegenen die voor hun blogproject regelmatig samenwerken met anderen.

11. Een contentkalender

Bij het bloggen gaat lang niet alles altijd in chronologische volgorde:

  • Welke artikels zijn al gepubliceerd, welke nog niet?
  • Is er een uiterste publicatiedatum voor bepaalde berichten die op de planning staan?
  • Welke stukken zijn klaar maar nog niet gepubliceerd?
  • Welke berichten zijn gepubliceerd maar moeten een update krijgen?

Zo’n contentkalender zal van pas komen als je het overzicht wil houden.

12. (terugkerende) Content buiten het blog

Bij het bloggen denk je vooral aan de inhoud van je blog. Dat is echter niet de enige content die je maakt. Denk onder meer aan:

  • catchy onderwerpregels voor je nieuwsbrieven
  • terugkerende boodschappen voor op social media
  • call-to-actions
  • standaardmails en andere standaardformuleringen
  • je korte auteursbiografie met link naar je blog (nuttig wanneer je ergens een gastblog schrijft)

13. Je blogdoelen & cijfers

Ben je ambitieus en heb je bepaalde doelen voor ogen met je blog? Dan moet je ze vastleggen zodat je ze kan meten en eventueel je acties kan bijsturen. Bezoekersaantallen, het aantal gepubliceerde artikels inkomsten en uitgaven, ze kunnen allemaal in deze sectie. Het is maar net wat jou motiveert.

Information overload?

Misschien wel, ja. Dit gaat alleszins eens stuk verder dan een lijstje met onderwerpen om over te bloggen of een blogplanner. Maar nogmaals, het is zaak om alleen die info te verzamelen die jij nodig hebt. Hoe je het notitieboek van een blogger indeelt is jouw zaak.

In mijn ervaring kan het wel een poosje duren vooraleer een dergelijk notitieboek echt handig gaat werken. Vooral omdat je het jezelf gewoon moet maken om elke geniale en minder geniale inval inderdaad te noteren. En achteraf moet je op gezette tijden door je notitieboek bladeren, dat spreekt voor zich.

Maar eens het gebruik van je notitieboek deel uitmaakt van je blogroutine zit je in pole position om relatief snel een knaller van een blogpost af te leveren.

Pen en papier geen optie

Tot zover wat je zoal zou kunnen terugvinden in het notitieboek van een blogger met ambitie en een plan van aanpak. Ik vergeet allicht nog wel een paar dingen.

Je kan dus ontzettend veel informatie en inspiratie kwijt in het notitieboek van je blog, zoveel is duidelijk. Allemaal met de bedoeling om je sneller en efficiënter te laten bloggen! Ben jij iemand die inderdaad graag veel info en data in het informatiesysteem wil binnenbrengen? Dan is met pen en papier werken geen optie.

Vandaag de dag kan je je gelukkig laten helpen door allerhande digitale notitie-apps. Met uiteraard het voordeel dat je notities in the cloud kan opbergen en aldus altijd beschikt over de laatste versie van je nota’s op al je apparaten.

Welke notitie-apps zijn aan te raden?

Er zijn natuurlijk tal van online notitie-apps te vinden. Ik zou eens kijken naar:

Het leuke aan deze 4 apps is dat je gebruik kan maken van een webclipper. Een extensie in je internetbrowser die je toelaat om heel snel webpagina’s op te slaan in je notities. Geniaal!

Conclusie?

Inspiratie vasthouden tot je er daadwerkelijk mee aan de slag kan? Vaker bloggen en er toch minder tijd aan spenderen? Het notitieboek van een blogger blijkt algauw een onmisbare tool. Nu alleen nog je geheime wapen systematisch raadplegen en gebruiken…

Beste blogger, wat staat er allemaal in jouw notitieboek?

Laatst verschenen berichten

Eén reactie op “Het geheim van blogsucces? Het notitieboek van een blogger”

  1. Michiel avatar

    Handig overzicht Ben! Zo’n notitieboek kan een uitkomst zijn voor de serieuze blogger. Best veel wat je erin op kunt slaan om uit te putten. Qua notitie-apps ben ik onlangs overgestapt van OneNote naar Notion. Wat een geweldig systeem is dat. Naast notities ook ideaal voor andere zaken, zoals een content-kalender.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.