HomeSEOUser intent: vinden lezers op jouw blog wat ze zoeken?

User intent: vinden lezers op jouw blog wat ze zoeken?

Bij SEO gaat het dus niet om “scoren in Google”. Nee, wat telt is de user intent: waarom klikken bezoekers en lezers op jouw link, en niet op die van een concurrent? En nog belangrijker, vinden ze dan echt wat ze zoeken?

User intent: wat komen gebruikers zoeken op het web?

Wij bloggers zijn vaak erg bezig met zoekmachineoptimalisatie. Het vindbaar worden op een bepaalde woordcombinatie die wordt ingetikt in Google. Maar daar heeft de gemiddelde bezoeker/lezer geen boodschap aan. Dié wil graag snel:

1. Navigeren/oriënteren

De gebruiker wil in dit geval gewoon snel op de website geraken van een organisatie of dienst. Ook bijvoorbeeld het zoeken naar een actueel weerbericht of het adres van de dichtstbijzijnde kapper valt onder deze categorie.

2. Informatie

De bezoeker wil zich informeren, iets bijleren en/of is op zoek naar tips en trucs. En die informatie kan uiteraard van alles en nog wat zijn. Van de openingsuren van je favoriete boetiekje, het allerlaatste nieuws, over recepten tot en met tutorials voor de gekste dingen.

3. Een transactie doen

Je bezoeker heeft zich voldoende geïnformeerd, heeft gevonden wat ‘ie zocht. Hij of zij is nu bereid om actie te ondernemen. In het geval van een aankoop ligt de kredietkaart bij wijze van spreken op het toetsenbord…

Ziedaar de drie grote terreinen waar de user intent speelt. Het zijn zowat de drie belangrijkste redenen waarom mensen op zoekmachines rondhangen.

Elke zoekintentie zijn typische zoekwoorden

Afhankelijk van wat precies de user intent is van je bezoeker/lezer (of waar ‘ie precies zit in zijn beslissingsproces) zal hij ook andere zoekwoordcombinaties intikken in Google. En nadien ook bepaalde artikels (eerst) aantikken.

Navigeren/oriënterenInformatieTransactie doen
Nike NederlandTips voor de perfecte loopschoenNike loopschoenen kopen
PizzaHoe zelf pizza makenPizzaoven kopen
Belastingdienst AmsterdamHoe mijn belastingaangifte invullenBelastingaangifte laten invullen
Weer-app zoekenWaar moet ik op letten bij het kiezen van een betrouwbare weer-appProfessionele weer-app kopen

Lees de tabel telkens van links naar rechts. Wat je merkt is dat – hoewel telkens min of meer dezelfde zoektermen worden gebruikt – ze makkelijk kunnen worden aangepast tot een focus zoekterm die aansluit bij een bepaalde zoekintentie. En ook logisch: elke variant levert waarschijnlijk totaal andere content op.

Als blogger inspelen op de user intent?

Moderne SEO heeft intussen niks meer te maken met populaire zoektermen in een tekst rammen. De vraag wat de achterliggende beweegredenen zijn van je lezer om deze of gene zoekterm in te tikken. En jij moet dan het beste antwoord geven of op zijn minst een deel van de oplossing aanreiken.

1. Ga achter de juiste zoektermen aan

Wat je vaak ziet is dat bloggers die voor het eerst aan de slag gaan met SEO zich richten op de erg korte zoektermen. Omdat dat de eerste woorden zijn die in hen opkomen, of omdat een of andere keywordtool hen vertelde dat er enorm veel zoekvolume op zit.

Zoekwoorden kunnen internetters gestolen worden. Ze klikken gewoon de link aan waarvan zij denken dat die het snelst het antwoord zal geven op hun vraag.

Waarschijnlijk zal je nooit te vinden zijn in Google op een term als Nike Nederland. Ook niet als sportblogger. De concurrentie op dergelijke korte zoektermen uit de navigatie-hoek is zo groot dat je er niet aan te pas komt. Bovendien, drie kwart van de internetters die dat in Google intypt wil gewoon snel in contact treden met Nike Nederland.

Nee, dan kan je je beter focussen op meer informatieve content met (antwoorden op) vragen zoals:

  • wat zijn de populairste Nike schoenen in Nederland?
  • Hoe maak je glutenvrije pizza?
  • Waar moet ik op letten als ik mijn belastingaangifte invul in 2020?

Vaak zijn het toch dit soort concrete dingen die mensen willen weten. Natuurlijk zal niet elke internetter die vraag volledig intypen in zijn zoekmachine. Maar stukjes daaruit wel. En Google slaagt er steeds beter in om aan de hand daarvan de zoekintentie te achterhalen. Vergeet trouwens ook niet dat meer en meer zoekvragen via voice worden ingesproken. Dergelijke zoekopdrachten gaan vaker via volledige volzinnen.

2. User intent achterhalen: verder kijken dan je neus lang is

Stel, iemand zoekt op:

zelf pizza maken

Oké, het is duidelijk dat het hier om pizza’s draait, maar verder? Even redeneren en wat speculeren kan al een en ander vertellen over wat er in dat artikel aan bod zou moeten komen (en wat eventueel achterwege gelaten kan worden). Ik neem maar even aan dat de zoeker:

  • graag zelf zijn pizza wil maken (anders zoekt ‘ie wel op pizza bestellen, uit eten pizza,…)
  • geen professional is (want die weet wel hoe je een pizza maakt)
  • dus ook geen professioneel gerei heeft
  • vooral op zoek is naar relatief simpele recepten (je hoeft dus niet te komen aandraven met pro tips waar een beginnende hobbyist niks mee kan)
  • wel een paar eenvoudige trucjes kan gebruiken om lekkere pizza’s te maken

Eén en ander is trouwens ook niet helemaal los te zien van wie nu precies die zoekterm intikt:

Mannen of vrouwen, dat maakt in dit geval geen verschil zou je zeggen. Tot je – om een voorbeeld te geven – bedenkt dat de recepten en stappenplannen misschien gezocht worden door een onhandige papa die een manier zoekt om samen met de kids leuk bezig te zijn op woensdagmiddag…

3. Respecteer een logische volgorde

Wil je echt een deuk in een pak boter bloggen dan moet er voldoende nadruk liggen op informatieve content. Immers, daar zijn mensen algemeen gesproken naar op zoek. En zelfs binnen die content hanteer je best een bepaalde volgorde. Welke artikels publiceer je het eerst?

Ik bedoel maar: het is erg lastig om mensen iets aan te prijzen (zodat jij bijvoorbeeld via affiliate marketing wat kan verdienen aan je blog) als ze:

  1. geen idee hebben wie jij bent
  2. niet eens weten dat ze een probleem hebben (laat staan dat jij een oplossing hebt voor dat probleem)
  3. voor het overige weinig informatie hebben om en rond de producten die je aanbeveelt
  4. niet eens weten of het aangeboden product echt iets voor hén is
  5. geen flauw idee hebben hoe ze het product kunnen gebruiken

Waar staat je lezer? Wat is zijn kennisniveau?

Waar het om gaat is dat je voldoende informatie artikels moet hebben vooraleer je succesvol kan komen aandraven met de “transactionele content.” En idealiter spreek je met je informatieve content een grote groep mensen aan:

  • beginners
  • gevorderden
  • experts

En omdat je graag de absolute leek aan boord wil krijgen heb je misschien ook een kennisbank aan je blog toegevoegd.

Elk van die groepen wil andere dingen, gebruikt een andere woordenschat, zoekt verschillende oplossingen. Ook dat wordt verstaan onder user intent.

Conclusie?

Om echt succesvol te zijn kies je je focus zoekwoorden niet zomaar. Het liefst sluiten ze mooi aan op de user intent. En ja, de zoekintentie achterhalen, er komt soms wat speurwerk bij kijken.

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.