HomeSEOShocking: Google geeft niks om SEO
,

Shocking: Google geeft niks om SEO

Dat is me nogal een statement. Maar ja, je leest het goed: Google geeft niks op SEO. Waarom wij als bloggers ons dan zoveel moeite getroosten om de zoekmachineoptimalisatie van onze site een beetje op orde te krijgen?

Ergens op het web circuleert een PDF. Een circa 200 pagina tellend document met daarin alle (gekende) SEO-regels. Maar we hoeven dat werkje dus niet kost wat kost kunnen bemachtigen. Want die SEO-richtlijnen doen er op het einde van de rit niet toe. Het enige wat Google interesseert is: “Hoe kunnen we onze gebruikers de best mogelijke antwoorden geven op eender welke vraag die de zoekmachines te verwerken krijgen?” Dát zijn de webpagina’s die het eerst getoond moeten worden!

SEO is een meetinstrument

Waarom zoveel drukte om de SEO-regeltjes de hele tijd, dan? Die SEO-richtlijnen maken deel uit van de test, het algoritme, dat Google gebruikt om inderdaad de best mogelijke info om en rond een bepaald topic naar boven te krijgen (op het moment dat daarom gevraagd wordt). Het is een toetsingsinstrument. Een door de jaren heen heel erg geperfectioneerd model, dat zeker, maar een verzameling van criteria en scores waarvan Google hoopt dat ze relevante websites naar boven kan halen.

Klopt al dat rekenwerk? Wel, voor hetzelfde geld kan Google de bal ook compleet misslaan. Het is aan de eindgebruiker om dat te beoordelen. Kan ‘ie er niks mee in zijn dagelijks leven, dan zijn alle inspanningen voor niks geweest.

Volkswagen versus Tesla

Een beetje een rare vergelijking die hopelijk mijn punt wat duidelijker maakt.

Volkswagen zat een aantal jaar geleden verwikkeld in het dieselgate-schandaal. Lang verhaal kort: Volkswagen bouwde zijn dieselmotoren zo dat de automotor kon herkennen wanneer hij op een testbank stond (om te kijken of de motor aan de uitlaatgasnormen voldeed). In die laboratoriumtesten slaagde de auto met vlag en wimpel. Echter, in de dagelijkse praktijk en in handen van consumenten stootte diezelfde auto veel meer schadelijke stoffen uit.

Aan de andere kant heb je Tesla. Dat bouwt hoogtechnologische elektrische auto’s, dus het hele vraagstuk rond uitlaatgasnormen is voor hen niet eens een issue. Het milieu vaart er wel bij (want geen uitstoot op de plaats waar de tesla in actie is).

Word als Tesla (binnen je niche)

Het gaat er ‘m bij moderne SEO in 2019 dus al lang niet meer om aan alle SEO-richtlijnen te voldoen. Je probeert dus niet om – zoals Volkswagen – een perfect testrapport te behalen (al dan niet door de regels naar je hand te zetten). In plaats daarvan probeer je te zijn zoals Tesla (door met een misschien zelfs wat onorthodox alternatief te komen dat echte oplossingen biedt).




SEO-regels: stukjes algoritme vertaalt voor mensen van vlees en bloed

Meer is er eigenlijk niet aan. Hoe dan ook komen die regels niet zomaar uit de lucht vallen. Ze zijn er gekomen na observaties, na metingen aangaande het gedrag van mensen op het internet. En maak je geen illusies, Google wordt almaar slimmer. Het wordt steeds moeilijker om het systeem “te kraken,” het algoritme om de tuin te leiden.

Dat maakt dat een aantal best practices van vroeger nu steeds vaker met een korreltje zout mogen worden genomen.

1. Waarom worden zoekwoorden minder belangrijk dan vroeger?

De zoekmachineoptimalisatie van webpagina’s begint nog altijd met de keuze van een focus zoekterm. Toch verliest dat exacte focus zoekwoord – dat op bepaalde plaatsen x aantal keer in je tekst moet voorkomen – stilaan aan belang. Zo heeft Google bijvoorbeeld nog weinig moeite met (bijvoorbeeld) meervoudsvormen en synoniemen van zoekwoordcombinaties. Gevolg? Je bezoeker in spe hoeft niet per se jouw exacte zoekterm op te geven om tóch op jouw bericht uit te komen.

Bovendien, niet de zoekwoordcombinatie die de gebruiker ingeeft is van tel, wel de uiteindelijke intentie achter die bewuste zoekopdracht.

2. Waarom doet een nicheblog het doorgaans beter in Google?

Vooral dan in vergelijking met een meer persoonlijk blog bedoel ik dan. Omdat een blog gespecialiseerd in een bepaald onderwerp waarschijnlijk betere, meer volledige info zal bieden waar de doorsnee gebruiker waarschijnlijk meer aan zal hebben.

3. Waarom wordt aangeraden om langere blogposts te schrijven?

En dat ondanks het feit dat veel bezoekers toch niet de moeite nemen om een langer artikel te lezen? Omdat een langer stuk – wederom – meer info bevat (dan een korter stuk). Daarbij komt nog dat een uitgebreider artikel hoogstwaarschijnlijk ook meer relevante zoektermen bevat, waardoor de kans groter wordt dat iemand die zoekwoorden intikt. Bijgevolg vergroot de kans dat de pagina inderdaad wordt aangeklikt. Ziedaar het grote voordeel van cornerstone content.

Maar het aantal woorden zegt natuurlijk niet alles. Ook deze pagina kan blijkbaar perfect scoren in Google. Waar het om draait is dat lezers snel vinden wat ze zoeken…

4. Waarom moeten artikels worden opgeleukt met multimedia?

Omdat stukken met multimedia-elementen nogal eens de aandacht willen trekken en er vaker dan gemiddeld voor zorgen dat je bezoeker langer blijft hangen. En dat is dan weer een duidelijk signaal dat het bericht opmerkelijk interessant is.

Sommige van je bezoekers zien op tegen een lange lap tekst op het scherm, en kijken liever een videootje van een paar minuten (of beluisteren liever een podcast).

5. Waarom de titel van je blog niet per se de focus zoekterm moet bevatten

Omdat de titel van een blogpost – hoewel ‘ie zeker de lading moet dekken – vandaag vooral ook je lezer nieuwsgierig moet maken, hem tot klikken moet aanzetten. Dat doe je niet noodzakelijk door er met alle geweld die focus zoekterm in te rammen.

6. Waarom moet een goed blogartikel ook linkjes hebben?

Omdat hyperlinks ervoor zorgen dat lezers én zoekrobots veel makkelijker diep in je blog doordringen.

7. Waarom werkt linkruil bijna niet meer?

Google heeft al jaren door dat platte linkruil eerder het gevolg is van een afspraak tussen twee belanghebbende partijen op zoek naar extra backlinks voor hun site, dan dat het gaat om echte redactionele keuzes.

8. Waarom moeten betaalde links no follow zijn?

Het zelfde verhaal als met de linkruil. Het kan niet de bedoeling zijn dat het algoritme al te veel verstoord wordt door links die er gekomen zijn omdat bepaalde partijen er belang bij hebben. Mogelijks andere belangen dan enkel en alleen het delen van de beste info…

9. Waarom moeten artikels liefst ook externe links hebben?

  1. Je toont Google dat je niet te beroerd bent om je lezer de weg te tonen naar goeie informatie (ook al ligt die buiten je blog).
  2. Je helpt Google verbanden te leggen; je site – en de site waar je naar verwijst – beter te begrijpen.

Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeeldjes. Nogmaals, Google geeft niks om SEO. Wel wil men kost wat kost gebruikers aantrekken. En tevreden houden, natuurlijk! Als er SEO-regels zijn, dan is dat omdat wordt aangenomen dat dit uiteindelijk uitmondt in de beste resultaten voor de eindgebruiker. Gemiddeld gesproken, dan. Meer dan indicatoren zijn het ook niet.

Google geeft niks om SEO. Hoe er dan mee omgaan?

Overigens worden die parameters voortdurend bijgestuurd, aangescherpt al dan niet opnieuw afgevoerd enzovoorts… En het gebeurt allemaal veel sneller dan wij internetters kunnen volgen.

Gebruik al die SEO-tips zeker niet naar de letter. Zie ze eerder als een richtsnoer en concentreer je voor de rest op het maken van goeie, informatieve content (het helpt als de info dan ook nog eens leuk, overzichtelijk en handzaam gebracht is). Dat laatste staat steeds minder gelijk met artikels waarvan de SEO tot in de puntjes verzorgd is. Zo bekeken wordt het gebruik van een plugin als Yoast SEO beetje bij beetje overbodig. Zeker voor wie regelmatig blogt en zijn niche door en door kent. Je moet aan SEO doen door je lezer zo goed mogelijk trachten te helpen. Daar komt soms inderdaad wat gokwerk bij kijken!


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.