HomeSEOGoogle RankBrain: Google zet vol in op artificiële intelligentie
, ,

Google RankBrain: Google zet vol in op artificiële intelligentie

In een poging om de beste en meest gebruikte internetzoekmachine ter wereld te blijven, sleutelt Google constant aan haar algoritme. Een van de speerpunten? Google RankBrain. Of wij bloggers daar wakker moeten van liggen?

Wat is Google RankBrain?

Heel kort door de bocht is Google RankBrain een (deel van) een algoritme dat zichzelf traint om zoekvragen van gebruikers steeds beter te beantwoorden. Aan de basis van het algoritme zitten mensen. Knappe koppen die in de loop der jaren hebben bepaald wat goede websites zijn (aan welke criteria ze moeten voldoen en hoe bepaalde criteria op elkaar inwerken). Die wetenschap werd in een (computer)algoritme gestopt en op webpagina’s losgelaten. Wanneer iemand een zoekopdracht intypt worden webpagina’s door het algoritme gehaald, een selectie wordt gemaakt en aan de gebruiker getoond.

Google RankBrain gaat nog een stapje verder door bijvoorbeeld te proberen uit te zoeken wat de achterliggende bedoeling is van een zoekopdracht. Wat wil de gebruik eigenlijk écht? In principe komt aan Google Rankbrain geen mens meer tussen. Het verbetert zichzelf constant met behulp van trainingsdata én feedback van echte gebruikers. Artificiële intelligentie dus.

Nu al is goed te zien dat de titels van de voorgestelde zoekresultaten niet noodzakelijk meer de exacte zoektermen bevatten die de gebruiker intikt. Nemen we een simpele zoekopdracht als:



zelf pizza maken

In feite zoekt deze internetter niet naar het artikel dat is geoptimaliseerd voor de focus zoekterm zelf pizza maken. Nee, hij of zij heeft zin in pizza en wil die zelf maken.

Ja, het artikel onder de exacte titel Zelf pizza maken zou inderdaad kunnen komen bovendrijven (als het goed genoeg is). Maar dankzij RankBrain kunnen ook andere stukken te voorschijn komen:

  • de 5 makkelijkste recepten uit de Italiaanse keuken
  • hoe maak ik pizzadeeg?
  • 3 onmisbare ingrediënten voor een heerlijke pizza
  • 10 makkelijke pizzarecepten
  • 20 supersnelle pizzarecepten

Google is slim en heeft intussen door dat de zoekterm is ingetikt door iemand die graag zelf zijn pizza maakt, waarschijnlijk geen professional is en liefst ook niet te veel tijd wil spenderen aan dit experiment. Nogmaals, het draait dus om berichten met makkelijke pizzarecepten. Niet per se om het artikel met het exacte focus zoekwoord Zelf pizza maken. Vandaar dat de 5 bovenstaande suggesties net zo goed kunnen helpen, ook al bevatten ze niet het initiële zoekwoord.

En dit gaat nu over een betrekkelijk eenvoudige zoekopdracht. Echter, in de loop der jaren zijn mensen als maar langere zoektermen gaan gebruiken (long tail zoekwoorden). Onder meer onder invloed van voice search. In plaats van enkele losse woordjes in een zoekvak in te typen, zoals we dat 10 à 15 jaar geleden nog deden, gaan we nu een heuse conversatie aan met de zoekrobot. Een vraag als: “Hoe maak ik snel en eenvoudig een overheerlijke pizza in minder dan ’n halfuur?” kan vandaag moeiteloos worden beantwoord.

Weten we hoe Google RankBrain werkt?

Machines die het overnemen van mensen. Een beetje spooky is het allemaal wel. En ik ben geen specialist in RankBrain of artificiële intelligentie, laten we dat vooropstellen. Voor mij zit de grote vernieuwing in het feit dat Google Rankbrain:

  1. leert uit zijn eigen fouten
  2. voor eenzelfde zoekopdracht soms heel veel verschillende resultaten kan tonen

RankBrain stopt niet met het tonen van een aantal valabele webpagina aan de eindgebruiker. Nee, het gaat nadien ook na hoe de gebruiker op die (volgorde van) webpagina’s reageert:

  • welke van de voorgeschotelde pagina’s worden (het eerst) aangeklikt?
  • blijft de gebruiker er lang hangen (en wat doet ‘ie daar dan)?
  • of keert ‘ie onmiddellijk terug naar Google (om een andere suggestie te proberen)?
  • klikt men van daaruit door naar weer een andere site?
  • waar eindigt zijn zoektocht precies?

Aan de hand van een heel aantal parameters probeert Google RankBrain uit te vissen of de gebruiker wat aan de getoonde suggesties had. Had de bezoeker een positieve ervaring, dan is dat voor Google een signaal dat het zoekresultaat relevant was/is voor die zoekterm. Gevolg? De plaats van die pagina in de zoekresultaten mag behouden worden of verdient misschien zelfs een hogere positie.

Het omgekeerde kan natuurlijk ook. Zijn er veel slechte gebruikerservaringen, dan redeneert Google: “Jongens, onze suggesties deugen voor geen meter. Volgende keer een ander setje zoekresultaten!”

Nog een ander gevolg van het feit dat Google slimmer wordt: signalen die vroeger als een “slecht teken” werden gezien zijn dat vandaag niet meer in bepaalde omstandigheden. Wanneer iemand bijvoorbeeld zoekt naar het adres van de Albert Hein in Gent, kan het zijn dat de bezoeker een pagina aanklikt en dan snel weer wegklikt. Waarom? Het adres van de Gentse Albert Hein stond in het groot op de website. Einde sessie na 3 seconden. Missie volbracht! Korte sessies waren redelijk nefast voor de reputatie van een website. Nu is dat niet altijd meer het geval.

Moeten bloggers iets met Google RankBrain?

Goed, mooie theorietjes natuurlijk. Maar wat is concreet de invloed van RankBrain op de SEO van je blog? Wel, het lijkt erop dat je niet echt doelgericht kan bloggen met RankBrain in gedachten. Net omdat het aantal criteria die op groen moeten staan om je pagina boven in Google te brengen alleen maar toeneemt. Maar vooral ook omdat zoveel meer afhangt van de zoekintentie van de eindgebruiker. Wel kan je zorgen voor:

1. Een schone code voor je blog

Het zijn (uitsluitend) robots die je blog bezoeken en indexeren, dus is het van groot belang dat je site voor hen goed toegankelijk is. Zo niet loop je kans dat je artikels niet de plaats krijgen die ze verdienen of dat je blog gewoon onvindbaar blijft.

2. Artikels die inspelen op de uiteindelijke zoekintentie van je lezer

Eigenlijk is hier niet echt iets nieuws onder de zon. Tenzij misschien dat je nog minder dan vroeger moet gaan schrijven voor de zoekmachines, maar echt kwalitatieve content maken met het oog op wat mensen echt zoeken. De technische kant van SEO – en dan vooral het exacte focus zoekwoord – boet wat aan belang in.

3. Inhoudelijk sterke artikels

Meer nog dan vroeger wordt gekeken naar je domein als totaalplaatje. Niet dat ene artikel is van belang maar de kwaliteit van je site in zijn totaliteit. Lange, informatieve artikels zijn er niet alleen voor de pure info aan de internetter, ze geven Google (RankBrain) ook de gelegenheid om je stukken te laten scoren voor gerelateerde zoekopdrachten die jij niet helemaal in gedachten had.

4. Een aantrekkelijk, goed doorzoekbaar blog

Hoe je lezer zich uiteindelijk gedraagt op je blog blijft een belangrijke factor. Je kan nog zo’n mooie, volledige en informatieve artikels schrijven, als je lezer je site een ondoordringbaar gedrocht vindt zal Google (rankBrain) dat snel opmerken.

Zal Google RankBrain voor een revolutie zorgen? Nou, ik denk dat dat wel meevalt. Zeker is dat Google er tegenwoordig veel beter in slaagt om info te bieden op maat van de (situatie van) de individuele internetter. De kwaliteit van de geboden content heeft altijd centraal gestaan en dat verandert niet. Vermoedelijk is het wel zo dat je (hoge) positie in Google niet meer zo vast gebeiteld is. Gewoon omdat Google veel meer dan vroeger rekening houdt met datgene wat de eindgebruiker echt hebben wil.


Meer van dat?

Laatst verschenen berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.