Tja, wat valt er nog te vertellen over de SEO in 2015? En toch, je blog goed vindbaar maken in Google en andere zoekmachines wordt minder technisch, doch minder eenvoudig. Waar moet je tegenwoordig zoal op letten?
Zoals gewoonlijk is het niet de bedoeling dit artikel al te technisch te maken. Wel wil ik even kort aanstippen waar het met zo’n blog naartoe zou moeten wil ‘ie meetellen in de ogen van Google. Wie zich nog wat verder in de materie wil verdiepen kan de video onder dit artikel aanklikken. Je ziet – en hoort vooral Tonny Loorbach aan het werk in een webinar. In goed 100 minuten geeft hij je een SEO stappenplan voor WordPress met niet minder dan 29 tips.
1. Makkelijk leesbaar, gebruiksvriendelijk blog
Zodat je bezoeker eens hij op je blog terecht is gekomen ook geneigd is wat langer te blijven hangen (en later nog eens terug te komen). Zorg dus voor een duidelijke structuur en een aangename leesomgeving. Een erg belangrijk onderdeel hiervan is een responsive blog. Je blog blijft dan perfect lees- en raadpleegbaar, ongeacht of je lezer daarbij een smartphone, tablet, laptop of breedbeeldscherm gebruikt.
2. Video wordt alsmaar belangrijker
Nu al is Youtube ’s werelds tweede zoekmachine. In de Angelsaksische wereld circuleren voorspellingen als zou in 2018 80% van alle content via video geconsumeerd worden. Een wel erg gedurfde voorspelling lijkt me, maar de trend is duidelijk en er zijn geen redenen om te vermoeden dat die trend in ons taalgebied niet waar te nemen zou zijn.
Eén ding is zeker: een blog als Blogtrommel.com zal hier zonder twijfel punten laten liggen…
3. SEO wordt minder technisch
Zoekmachineoptimalisatie is in 2015 al veel minder een zaak geworden van de juiste zoekwoorden, de beste url-structuur en de ideale anchor tekst op strategische plaatsen aangebracht. In plaats daarvan komen de minder geforceerde artikelen die op een eerlijke manier geschreven zijn voor (en door mensen van vlees en bloed).
Focus trefwoorden hoeven dus ook niet langer X aantal keer voor te komen in een tekst. Gebruik gerust ook synoniemen, en andere zinswendingen. Focus op een natuurlijke schrijfstijl. En dan nog iets: het is een fabeltje dat je artikels alleen maar goed kunnen scoren in Google als je gebruik maakt van een SEO plugin. Niks is minder waar! Je kan perfect je tekst optimaliseren zonder SEO-tools.
4. SEO wordt meer “van de mensen”
Interactie op je blog en in sociale media blijft erg belangrijk (weer die menselijke factor). Hoewel Google officieel nog steeds beweert dat er geen rechtstreeks verband is tussen Google rankings en datgene wat er op diverse social media gebeurt, wordt algemeen aangenomen dat erg vaak gedeelde content die voor veel animo zorgt makkelijker hoog in de zoekresultaten terechtkomt.
Google + – met zijn destijds wat gehypete maar intussen op een laag pitje gezette Google author rank – mag dan wel niet het verhoopte succes hebben, de stekker is er nog steeds niet uitgetrokken. De sociale signalen die eruit te filteren zijn, blijven voor Google een belangrijke graadmeter. Dat blijkt ook uit het feit dat Google opnieuw toegang heeft tot gegevens uit Twitter.
Het blijft dus zeker nuttig aanwezig te zijn om op social media om zo extra verkeer naar je blog te genereren.
5. Linkbuilding blijft belangrijk, maar…
Wel op de juiste manier natuurlijk. Daar waar vroeger nogal wat werd ingezet op het verzamelen van zoveel mogelijk backlinks, wordt nu vooral gekeken naar de kwaliteit van die backlinks. Wat is dan een kwaliteitsvolle backlink? Welnu, dat is in de eerste plaats een eerlijk verdiende en onafhankelijk link naar je blog. Zo eentje waar je niet naar gehengeld hebt en niet voor betaald hebt (of voor betaald wordt). Links waar je zelf voor niks tussen zit, buiten het feit dat je gewoon waardevolle content maakt.
En het helpt enorm als de links in kwestie afkomstig zijn van blogs of sites met een goede reputatie die ook relevant zijn voor jouw blog. Heb je een foodblog bijvoorbeeld, dan is een verwijzing (en het daarbij horende verkeer) afkomstig van andere gerenommeerde kookblogs veel meer waard dan linkjes van boekenblogs, obscure linkdirectories, enzovoort.
6. Word een “lokale speler”
Dit is vooral van belang als je blog een lokaal doel dient. Blog je met het doel om – zeg eens iets – je hondenasiel in Utrecht op de kaart te zetten, dan mag je dat ook ten volle uitspelen. Dat kan je doen door je in je SEO te richten op de woorden “hondenasiel Utrecht”, om maar eens iets te noemen.
Waarom? De tijden waarin iedere internetter die op een bepaalde zoekwoordcombinatie zoekt systematisch dezelfde zoekresultaten krijgt voorgeschoteld. Wanneer ik me in Brussel bevind en op zoek ben naar een hondenasiel, heb ik immers weinig aan een hondenasiel in Utrecht… Nu gebruikers ook onderweg met hun smartphone steeds vaker online zijn is dit element een belangrijk onderdeel van je SEO.
Dit zijn natuurlijk maar enkele parameters die Google in rekening brengt. Het aantal parameters die worden gebruikt om een rangorde op te stellen is onbekend. Evenmin is geweten hoe die verschillende parameters nou precies op mekaar inwerken. Allemaal top secret informatie die Google in staat moet stellen ’s werelds beste zoekmachine te blijven. Daarom ook wordt er alles aan gedaan om te vermijden dat handige snoodaards het systeem “misbruiken.”
In feite werkt SEO in 2015 niet anders dan in 2013 of 2002. Alleen is wordt het wat selectiever en meer aangepast aan de huidige technische mogelijkheden.
Foto via Pixabay.com
Geef een antwoord